Help ik kan niet ontspannen

Ben je je bewust van het feit dat als er iemand is die echt om je geeft, jezelf ook positief gaat reageren? Wist je dat jouw lichaamsweefsels precies hetzelfde doen? Het is zo gemakkelijk om je meteen in verbinding te stellen met jouw lichaam en ze te vertellen dat je om hen geeft, ze reageren er zo positief op!

Het is verbazingwekkend hoe ons lichaam positief reageert wanneer we het vertellen dat we om het geven.

Een goede manier om deze verbinding met ons lichaam tot stand te brengen, is door ons zowel geestelijk als lichamelijk te ontspannen, bijvoorbeeld door middel van buikademhaling. Dit zachte op en neer gaan van de buikstreek masseert de spijsverteringsorganen en stimuleert de lymfewerking.

Neem de tijd om comfortabel te gaan zitten op een goede stoel of gewoon plat te liggen op een matje. Dan kunnen we een innerlijke reis maken door ons lichaam en onze organen bedanken voor het goede werk dat ze dagelijks verrichten, zodat ons lichaam ons altijd van dienst kan blijven zijn.

Ontspannende meditatie

Wat een prachtige oefening in dankbaarheid en verbinding met ons lichaam! Laten we onze verbeelding gebruiken om langs een denkbeeldige hoofdhaar omlaag te glijden tot onder onze kruin. Laten we deze haar bedanken voor het beschermen van ons hoofd tegen de elementen zoals koude en hitte, en voor het verfraaien van ons uiterlijk. Vervolgens vragen we deze haar om onze dank over te brengen aan alle andere haren op ons lichaam.

Laten we dan onze hoofdhuid bedanken voor zijn beschermende en voedende rol, en vragen om onze dank over te brengen aan alle cellen van onze huid. We dalen af naar onze schedel en bedanken onze botten en de cellen die ze vormen voor hun stevigheid en beschermende functie voor onze organen.

Nu is het tijd om onze dank uit te spreken naar onze hersenen, de meest complexe ‘computer’ die er bestaat, die alles voor ons regelt. We bedanken ook onze zintuigen – onze ogen, oren, neus en mond – voor het genot dat ze ons bieden bij het ervaren van de wereld om ons heen.Zoals genieten van dagelijkse zaken zoals het eten van een lekkere maaltijd of het zien van een mooie natuurfilm.

En laten we onze reis voortzetten naar onze mond, waar we onze tanden bedanken voor het fijnmalen van ons voedsel en onze speekselklieren voor het produceren van speeksel met enzymen die ons voedsel goed bevochtigen en de spijsvertering helpen. Goed kauwen doet ons voedsel goed bevochtigen zodat de maagsappen goed in de voedingsbrij kunnen indringen.

Het is een prachtige manier om dankbaarheid te uiten voor alles wat ons lichaam voor ons doet en om een diepere verbinding met onszelf te voelen.

Laten we onze waardering uiten voor de maag, die als een wonderbaarlijke chemische fabriek functioneert en de elementen vrijmaakt uit ons voedsel. Vooral de enzymen en spijsverteringssappen die eiwitten afbreken spelen hierin een cruciale rol. We kunnen de maag zien als een krachtige speler in het spijsverteringsproces, met aan de onderkant een kringspier die stapsgewijs de verterende voeding doorlaat naar de twaalfvingerige darm.

In de twaalfvingerige darm komen de enzymen van de alvleesklier, geactiveerd door gal uit de lever, om zowel koolhydraten, eiwitten als vetten te verteren. Dit zorgt ervoor dat de voeding volledig wordt afgebroken en klaargemaakt voor opname door de darmen.

Onze dank gaat ook uit naar de lever en de alvleesklier voor hun dagelijkse werk. Niet alleen helpen ze bij de spijsvertering, maar ze zijn ook essentieel voor het ontgiften van ons lichaam. Enzymen van de alvleesklier worden zelfs opgenomen in de bloedbaan, waar ze helpen bij het opruimen van gifstoffen en kankercellen als het biologisch conflict opgelost is.

Laten we verder afdalen in jouw spijsverteringskanaal en dankbaarheid uiten voor het opnemen van alle voedingsstoffen, water en het in stand houden van het essentiële microbioom, bestaande uit honderden soorten bacteriën, gisten en exosomen die jouw gezondheid bevorderen.

Een groot deel van de lymfe is verbonden met de darmen en werkt in harmonie met het levensbelangrijke microbioom. We zijn deze bacteriën en gisten dankbaar voor hun rol bij het ontgiften van ons lichaam, het ondersteunen van celdeling en het herstellen van ziek weefsel.

Bovendien produceren deze bacteriën levensnoodzakelijke nutriënten, die van vitaal belang zijn voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de zenuwgeleiding. Terwijl de dunne darm zich voornamelijk richt op het opnemen van voedingsstoffen, is de dikke darm verantwoordelijk voor vochtopname, het opnemen van de laatste mineralen en het initiëren van vitamine K door de darmflora.

Vervolgens het laatste deel van je spijsvertering naar jouw endeldarm, die je bedankt voor die ondankbare taak van het verwerken van alle resterende reststoffen om de stoelgang te vormen.

Laten we ook de nieren niet vergeten, die dagelijks het teveel aan enzymen, mineralen, vitaminen, urinezuur dat ontsmettend is, ureum en andere stofwisselingsafval uit het bloed filteren. Laten we ook een groet brengen aan de bijnieren, die ons voorzien van dagelijkse energie. En terwijl je in dit deel van je lichaam bent, laten we extra dankbaarheid tonen aan de lever, het hart, de longen, de voortplantingsorganen en de blaas, die allemaal essentiële functies vervullen in ons welzijn.

Ga terug door een bloedvat naar boven en bedank je witte en rode bloedcellen, je bloedplasma en je bloedvaten zelf terwijl je via je hart verder omhoog gaat. Bedank je hart, ‘dank je wel, trouwe schitterende ritmegever van de bloedsomloop’, en breng een bezoek aan je longen, ‘jullie verrichten geweldig werk’.

Verlaat je lichaam weer op dezelfde plaats door via hetzelfde hoofdhaar omhoog te klimmen. Hoe beter je jezelf kunt ontspannen, des te doeltreffender jouw boodschap aan je lichaam zal overkomen.

Zachte, geruststellende muziek helpt bij een vredige reis door de tijd. Je spontane beslissing om je bewuste wens aan je lichaamsweefsels over te brengen is de enige taal die ze begrijpen. Het is het echte leven; geef je lichaamsweefsels het echte leven, en zij zullen jou het echte leven teruggeven.

Yoga en ayurveda leren ons dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Gezondheid en preventie kunnen niet aan anderen worden overgedragen, ook niet aan artsen of therapeuten.

‘Eenieder van ons is de meester van zijn eigen lot: het is aan ons om de oorzaken van het geluk te creëren’.

Het is onze eigen verantwoordelijkheid en niet die van anderen. Yoga is het beheersen van de golven van de geest. Met oefeningen, uitleg en therapieaanwijzingen kunnen we onszelf helpen ons eigen lot met daadkracht tegemoet te treden, waarbij we in eerste instantie zullen ophouden onszelf als slachtoffer te beschouwen van alle risico’s die het leven voor ons in petto heeft.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024