Dit moet je weten over je Candida infectie of beter gezegd: overgroei

Candida

Vandaag iets over een Candida infectie of overgroei waar toch vele mensen mee rondlopen.

Algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid begint altijd in de darmen. Dit betekent dat er evenwicht moet zijn tussen alle soorten bacteriën, schimmels (gisten) en virussen. Candida behoort tot de groep van schimmels en is in de darmflora als gist aanwezig. Candida is een saprofyt, Het delicaat evenwicht in de darmflora kan zeer gemakkelijk verstoort worden door antibiotica. Het is meestal als de darmflora ernstig ontregelt raakt dat de Candida overgaat in een wildgroei. Candida is een natuurlijke en levensnoodzakelijke bewoner van onze darmen. Het is een vergissing te denken dat Candida moet bestreden worden als een vijand. We kunnen niet overleven zonder deze kleine helpers.

Het nut van Candida

Deze gist is zeer nuttig, zelfs levensnoodzakelijk voor de vertering van ons voedsel en de absorptie van voedingsnutriënten. Bij wijze van spreken kun je vol zitten van Candida en toch super gezond zijn. Er zijn zelfs mensen met een extreem hoog gehalte aan candida en die alles mogen eten en drinken, en toch geen enkel spoortje vertonen van spijsverteringsproblemen zoals maagoprispingen of oververmoeidheid met gebrek aan energie.

Er is op dit moment zo weinig geweten over deze gist die in feite totaal onschadelijk is. Een schone darm met een goede balans van ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën is de voorwaarde om gezond te blijven. Candida speelt daarin een zeer belangrijke rol, het beschermt het darmslijmvlies tegen irritatie van giftige toxines. Het is een saprofyt, “is een plantaardig organisme dat zijn organische celmateriaal opbouwt door het opnemen van organische stoffen uit dode andere organismen” In feite is Candida een bondgenoot voor onze goede gezondheid.

Candida heeft belangrijke functies in de spijsvertering. Het is een essentiële micro organisme dat dus leeft als een saprofyt. Dat betekent dus dat Candida leeft van dood en potentieel giftig afval en toxines. Als je een candida overgroei hebt in het lichaam zal de Candida juist voorkomen dat er een ergere vorm van intoxicatieschok of vergiftiging ontstaat. Candida is er dus niet op uit om schade toe te brengen. In de natuur hebben schimmels altijd een opruimfunctie van dood organisch materiaal en giftige stoffen. Dat is eveneens zo in het menselijke lichaam. Van zodra de gezondheid weer voldoende kracht krijgt waardoor het lichaam zichzelf goed kan reinigen zal de Candida geleidelijk aan verminderen en zelfs volledig weggaan in zijn oorspronkelijke vorm: gist. Als Candida woekert in je lichaam is dat een indicatie dat je met een ernstig probleem zit, namelijk hevige intoxicatieschok.

Candida helpt ook bij de afbraak van suiker (voornamelijk geraffineerde suikers en zetmelen). Als koolhydraten onvoldoende verteert zijn (bijvoorbeeld je maaltijd onvoldoende kauwen) kun je sowieso altijd een sterke toename krijgen van microben.

De relatie Candida en suiker

Waarom spreek ik niet eerder over suikers? Omdat bij een goede spijsvertering de meeste suiker reeds door de maagwand en het duodenum wordt opgenomen. Echter als koolhydraten niet goed verteren komen deze suikers wel in de dikke darm terecht. Deze factoren zorgen voor een overgroei van schadelijke organismen die toxines produceren. Vooral geraffineerde suikers en geraffineerde oliën verstoren de darmwerking. Candida helpt bij de afbraak van suiker (voornamelijk geraffineerde suikers en zetmelen). Als koolhydraten onvoldoende verteert zijn (bijvoorbeeld je maaltijd onvoldoende kauwen) kun je sowieso altijd een sterke toename krijgen van microben. In een evenwichtige spijsvertering met een gezonde darmflora worden de candida bacteriën voornamelijk in beheersing gehouden door probiotische bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillus acidophilus en bifido. De candida bacteriën bevinden zich meestal rond de membramen van de slijmvliezen. Candida houdt deze membramen proper en vrij van afvalstoffen. Dat is eenmaal de functie van gisten en schimmels.

De angst voor suiker

Een grote misvatting is dat de candida zich voedt met suiker. Dat is maar deels waar. Dit komt omdat er zoveel verwarring bestaat rond suiker. Mensen denken dat alle soorten suiker hetzelfde zijn. Dat is hetzelfde als zeggen dat alle soorten waters hetzelfde zijn, het drinkwater uit de kraan en het water uit de toiletpot. Suikers uit zongerijpte vruchten en groenten bevatten zowel glucose als fructose. Deze suikers werken niet verzurend in het lichaam omdat ze vergezeld zijn van antioxidanten, denk maar aan polyfenolen, anthocyaninen, bio-flavonoïden, fytochemicalien, kanker dodende micronutriënten enzovoort. Allemaal stoffen die het lichaam helpen met het zuiveren en reinigen op op deze manier bijdragen om ziekten en candida in toom te houden.

Zelfs als deze suikers gescheiden wordt van fruit kan deze glucose en fructose Candida niet voeden! Je moet weten dat deze suikers reeds in je maag wordt opgenomen, het komt niet eens terecht in je dikke darm. Zongerijpt fruit eet men wel steeds tussen de maaltijden door om verkeerde voedselcombinatie ste vermijden.

Je moet dan ook weten dat biologische zongerijpte vruchten en groenten veel middellange suikers (deze worden niet opgenomen door de maag) bevat die voedingsbodem zijn voor een gezonde darmflora. Denk maar aan fruitvezels, pulp, zaden, de schil enzovoort. Deze doden alle soorten candida, wormen en ongewenste bacteriën zoals de helicobacter pylori en streptokokken.

Biologische zongerijpte voeding is het geheime wapen tegen Candida, dit omdat het ook virussen (exosomen) in evenwicht houdt.

Maar suikers zoals geraffineerde bietensuiker, geraffineerde rietsuiker, agavesiroop (geconcentreerd en niet goed), druivensuiker (uit maïs) bewerkte granensuikers e.a. zijn te vergelijken met het water uit de toiletpot en deze gaan de Candida wel voeden. Gouden stelregel: alles dat bewerkt is door de voedingsindustrie nooit eten!!

Dierlijke vetten en eiwitten, bewerkte oliën (frituurolie) zijn voedingsbodem voor candida overgroei. Veel dierlijke eiwitten en hun samenhangende vetten verteren minder goed in ons spijsverteringskanaal en komen onvoldoende verteerd in de dikke darm terecht. We hebben als mens niet hetzelfde maagzuur als carnivoren. Het maagzuur van een tijger is 20X krachtiger dan van de mens. Deze onverteerde voeding ligt mee aan de basis van ontstekingen en zal leiden tot een broedplaats voor candida en andere gisten, parasieten en destructieve bacteriën. Dierlijke vetten hebben een lange keten en zijn daarom moeilijk verteerbaar, dit in tegenstelling tot plantaardige verzadigde vetzuren die veel gemakkelijker verteren, zeker als je nog eens specerijen bij gebruikt. 

Plantaardige verzadigde vetten hebben bovendien antivirale en antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Denk maar aan het laurinezuur in kokosvet bijvoorbeeld. Deze antiseptische werking zorgt juist voor een evenwichtige darmflora en dringt candida terug waar hij thuishoort, de membramen van het darmslijmvlies. Het is bekend dat kokosvet een voedingsbodem vormt voor probiotica en virussen doodt. Geklaarde boter heeft gelijkaardige werking en beschermt het zenuwweefsel tegen Virale toxines en Candida. Bewerkte oliën, waar onze warenhuizen vol van staan is de grootste oorzaak van een destructieve overgroei waardoor sommige bacteriën, candida en virussen schadelijk worden. Deze oliën verteren zo moeilijk, de candida smult letterlijk van deze bewerkte oliën. Dierlijke vetten als je voornaamste bron gebruiken van calorieën gebruiken heeft een sterke candida groei tot gevolg. Conclusie: vermijd dierlijke eiwitten, vetten en geraffineerde suikers en oliën, eet veel meer biologische zongerijpte vruchten en groenten.

De evenwichtige darmflora

We hebben probiotische bacteriën hard nodig, zonder hen zouden we niet kunnen overleven. In een menselijk lichaam hebben we meer probiotische bacteriën dan lichaamscellen. Maar als er grote hoeveelheden onverteerde koolhydraten en onverteerde eiwitten terechtkomen in de darmen ontstaat een overgroei van destructieve bacteriën die de probiotische bacteriën verdringen. Zo ontstaat de verspreiding van candida in het darmkanaal. Bourgondische maaltijden, op de verkeerde uren eten, ‘s avonds laat nog een grote maaltijd nuttigen of eten voordat het voorgaande helemaal is verteerd zijn allemaal zaken die de darmflora ernstige schade kunnen toebrengen. Daardoor kan het lichaam zich niet goed ontgiften en ontstaat er opstapeling van afvalstoffen en toxines in de spijsvertering die zich geleidelijkaan overal in het lichaam gaan verspreiden.

Wat onze medische wetenschap spijtig genoeg nog niet helemaal begrijpt is dat Candida albicans een metgezel is of cofactor van overgroei van andere micro-organismen die betrokken zijn bij zoals de ziekte van lyme, streptokokken A en B, virussen (exosomen) uit de herpesfamilie zoals de koortsblaasjes, Epstein barrr en zostervirus dat bij gordelroos is betrokken. Helicobacter pylori, Clostridium difficile, cytomegalovirus, diabetes, MS, CVS, humane herpesvirussen en nog zoveel meer. Allemaal als gevolg van interne intoxicatie waarbij zelfs het zenuwweefsel bij betrokken is, waarbij zeer veel lichaams- en zenuwcellen ernstig geïrriteerd en beschadigd worden.

Candida is een grote boodschapper, een hoge concentratie Candida wijst dat er iets ernstig mis is in het lichaam dat dient onderzocht te worden. Het wijst dat Candida niet het probleem is, Candida is betrekkelijk eenvoudig op te sporen. Echter de onderliggende factor, intoxicatie schokken en andere biologische conflicten zijn de echte boosdoeners. Intoxicatie schokken en biologische conflicten liggen eveneens aan de basis van dementie, MS, fibromyalgie,te trage schildklierwerking, ziekte van Alzheimer, bijnieruitputting, lupus, lyme, CVS, reumatoïde artritis, pre menstruele aandoeningen en nog zoveel meer mysterieuze ziekten waar onze medisch wetenschap nog niet echt vat op heeft. Candida is echter een zondebok geworden, nochtans candida probeert juist de intoxicatie op te ruimen.

Het gevaar van antibiotica

Het gebruik van antibiotica dat bedoeld is om een bepaalde ziekteverwekker te elimineren doodt ook de probiotische bacteriën. Het voedsel kan niet meer goed verteren waardoor de candida zich als schimmel kan verspreiden door de darmen. Overgroei van Candida in de darmen heeft een negatieve invloed op de werking van enzymen die voedsel afbreken. Daardoor ontstaat een slechte spijsvertering met opgeblazenheid tot gevolg. Als de Candida verder blijft groeien, ontwikkelt hij een soort ‘tentakels’ om zich doorheen de darmwand te kunnen boren. Mensen met een slecht werkende spijsvertering hebben allemaal een hogere graad van intoxicatie in hun lichaam. Als de Candida doorheen de darmwand het lichaam binnendringt is dit een teken dat toxines in andere delen van het lichaam zijn binnengedrongen. Het wordt gevaarlijk als candida het zenuwweefsel en de hersenen bereikt. Eens Candida zich als schimmel in het lichaam ontwikkelt gaat het mycotoxinen produceren. Dat zijn eveneens giftige stoffen die het zenuwweefsel in ernstige mate irriteren. Dat heeft een hele lijst van lichamelijke en emotionele problemen tot gevolg.

In herhaling: Antibiotica dat ingezet wordt om een specifieke microbe betrokken bij een ziekte aan te vallen, doden ook de probiotisch flora in ons lichaam. Antibiotica doden de mitochondriën in de cellen omdat zij bacteriële DNA bevatten. Vandaar dat men zo vermoeid wordt na een antibioticakuur. Eveneens de conceptiepil en hormoonvervangers geven aanleiding tot overgroei van destructieve microben die toxines produceren waarop de gist candida uitgroeit om deze toxines op te ruimen. Candida verspreidt zich alleen als er toxines moeten opgeruimd worden, dat is een natuurwet die altijd werkzaam is. Kijk maar wat een paddestoel doet in het bos, hij houdt het bos proper en gezond. Candida behoort tot de grote familie van de paddenstoelen. Andere factoren spelen ook een cumulerende rol, zoals negatieve emoties, angst, te weinig slaap, stress, ongezond eten e.a. De destructieve organismen gaan toenemen ten koste van de probiotica waardoor candida zich ook sterk gaat vermenigvuldigen. Het evenwicht in de microbiële flora is verstoord.

Een toxinecrisis als voorbode van candidaovergroei

De spijsvertering die slecht blijft werken, slapeloosheid, chronisch vermoeidheid, vaginitis, constipatie, nierproblemen, galstenen, oorontsteking, overgewicht en obesitas, angst en onzekerheid, conjunctivitis, witte vloed, schimmelnagels, huidproblemen, hormonale balans, vocht vasthouden, depressie, versterkte premenstruele spanningen blaasontsteking enzovoort. Allemaal signalen van ernstige intoxicatie van het lichaam.

Er is tevens een aanhoudend sterke behoefte aan koolhydraten, voornamelijk suiker en snoep. Omdat door de ernstige intoxicatie van het lichaam vele lichaamscellen voortdurend honger lijden. Wist je dat Candida in de meeste tumoren groeit omwille van de hoge concentratie toxines in de tumor? Een tumor haalt veel giftige toxines uit het bloed, zodat je nog even kunt overleven. Candida is een natuurlijke opruimer van schadelijke stoffen. De dag dat je sterft zal de candida jouw lichaam beginnen ontbinden, puur natuur. Candida albicans is een diploïde schimmel die groeit als gist- en filamenteuze cellen en een co-factor van opportunistische orale en genitale infecties bij de mens

Net zoals veel andere ziekten is Candida een toxinecrisis, en alleen maar de natuurlijke reactie van het lichaam om zich te kunnen ontdoen van dode cellen en opgeslagen afvalstoffen en toxines die verzurend op het lichaam inwerken. Candida verspreid zich doorheen het lichaam als er toxines moeten verteerd worden. Dit komt omdat de gezondheid zodanig is verzwakt door verstoppingen veroorzaakt door toxines dat het lichaam grote problemen ervaart om zich te ontgiften en te zuiveren.. Daarom heeft het lichaam niet meer de kracht om dit lichamelijke schoonmaakwerk te verrichten. Verkeerde levensstijl, negatieve emoties,biologische conflictsituaties (trauma’s) industrieel bewerkt voedsel en alles wat ervoor zorgt dat het lichaam beroofd wordt van zijn energiereserves, zal altijd leiden tot een verdere opslag van toxines en de verspreiding van Candida. Daarom dat het lichaam in deze situatie chronisch vermoeid is.

Wildgroei van candida kan ook koorts veroorzaken, dat is waar, maar dat gaat bijna altijd gepaard met een snel om zich heen uitbreidende bacteriële of “virale” overgroei. In feite als je onbevooroordeeld je perceptie kunt veranderen en candida kunt zien als een kanarie in de koolmijn ga je zien dat Candida jou waarschuwt. Het gebeurt zoveel dat een vaginale streptokokkeninfectie onopgemerkt blijft omdat de candida als schuldige wordt aangewezen voor de ongemakken. We zouden er echt goed aan doen om candida te zien als een aansporing om op zoek te gaan naar intoxicatie door zware metalen, dioxines, gifstoffen , opgestapelde afvalstoffen en overgroei van organismen die daardoor worden aangetrokken. In een gezonde evenwichtige staat bevindt candida als gist zich altijd in de darmen om het darmslijmvlies te beschermen tijdens de spijsverteringsprocessen.

Ontgiften en zuiveren is dus altijd de dagelijkse boodschap. Ik integreer het als mijn dagelijkse levensstijl, en het werkt super. De beloning is pure gezondheid dat blijvend is.

Groet,

Daniel

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Dag Martine, In het geval van Candida moet je eerst op de spijsvertering werken omdat daar de uitbraak van candida is ontstaan. Het is hierbij belangrijk dat je de etensuren respecteert en de grootste maaltijd op het middaguur. Probeer het avondmaal klein te houden. Het avondmaal verteert ook moeilijker omdat de spijsvertering stilaan in rust gaat door toename van melatonine in het lichaam. Vermijd ten strengste alles dat geraffineerd is, dit geldt zowel voor suikers als voor oliën en margarine. Gebruik veel verwarmende specerijen zoals zwarte peper, kruidnagel, cayenne, nootmuskaat, foelie, zaad van koriander enzovoort. Dan ook kruiden om de darmen te helpen ontgiften zoals fenegriek, asafoetida, en vele kruiden uit de plantenfamilie de schermbloemigen. Probeer ook te letten om veel bitterstoffen in je voeding te brengen, ik denk maar aan het bitter slasoorten (geen rauwkost, maak er een soepje van), paardenbloem, sommige koolsoorten, andijvie, witloof enzovoort. Eet voornamelijk goede verzadigde vetten zoals kokosolie met antifungale eigenschappen; Ghee is ook aan te raden. Beide vetsoorten beschermen en vitaliseren de darmwand. Probeer eveneens geen stimulerende zaken zoals koffie in te nemen. Alcohol is ten strengste verboden bij candida infectie. Op emotioneel vlak is het best om onzekerheden, angsten en twijfel echt onder ogen te zien en deze op te lossen. Deze emoties hebben een negatieve invloed op de werking van de darmen. Probeer jezelf meer bloot te stellen aan zonnestraling zonder zonnebrandmiddelen of zonnebril. langzaam wennen aan zonnestraling. Op tijd gaan slapen is eveneens belangrijk, tracht een gewoonte te maken om rond 22.00uur in bed te gaan en zeker op te staan ten laatste voor zeven uur ‘s morgens. Doe aan lichaamsvriendelijk beweging zoals yoga, wandelen of dansen om de spijsverteringsorganen te stimuleren. Je kunt supplementen innemen van mariadistel of andere sterk bittere plantenextracten om de lever te helpen met zijn ontgiftings werk. Vandaar dat het ook belangrijk is om rond 22.00 uur ‘s avonds naar bed te gaan.Voor de spijsvertering kun je triphala nemen, twee pillen telkens voor elke maaltijd. Dat zal de slaapkwaliteit ook verbeteren. Oja, eet zeker geen paddenstoelen, of producten met gist zoals brood, bier enzovoort. Gefermenteerde zaken raad ik ook niet aan. Deze zaken hebben gelijkaardige bouwstructuren waarbij de candida extra kan woekeren. Tracht zuurvormend voedsel ook te vermijden, denk aan consumptie van dierlijke eiwitten, melk en zuivel. Geen kaas, azijn, mosterd, gerookte vlees- of viswaren, charcuterie, schaal en schelpdieren, fructose, blik. Enkele producten om je spijsverrtering extra te ontgiften: pompelmoespittenextract, oregano extract, kaneel, basilicum, neemthee (Azadirachta), walnoottinctuur, kattenklauw, Lapacho thee pau darco. Je kunt misschien overwegen om een darmklysma of darmspoeling te doen bij een ayurvedische arts of natuurarts. Warme groetjes Daniël

  1. Dag Martine, Voornamelijk met specerijen in de keuken. Ik denk bijvoorbeeld aan kruidnagel, nootmuskaat, zaden van schermbloemigen, asafoetida, geelwortel, fenegriek enzovoort. Belangrijk is de spijsvertering te verzorgen en vooral de smaken scherp, bitter en wrang te integreren. Scherp en bitter vind je juist in specerijen en verschillende groenten. Zorg ook voor basis omega 3 en 6. Kruiden zoals paardenbloem, mariadistel zijn sterk ontgiftend voor de lever. Op tijd gaan slapen 22.00 uur is ook belangrijk omdat de lever zijn ontgiftings werk tijdens de nacht goed kan uitvoeren. Alles wat de immuniteit versterkt helpt het ontgiftend vermogen van het lichaam te stimuleren. Ik heb een programma in dertig dagen meer energie waar elke dag een stap wordt gezet om je lichaam te ontgiften. Wees vrij. Met vriendelijke groet, Daniël

  2. Dag Daniël
    Ik volg je al jaren.
    Ik heb nu candida ( voor 91% in mijn lichaam en herpes a voor 52%) . Ik volg nu al 2 mnd bioresonantie en biofotonen therapie, maar ze zijn nog niet gezakt tot een normale percentage. Het erge zijn de oorsuizen. En ontzettend veel ontwenningsverschijnselen na iedere behandeling. Jij hebt veel kennis. Heb ik de oorsuizen door candida? Herpes heb nooit in mijn leven gehad. Ik hoop dat als de candida minder wordt dan misschien ook de oorsuizen minder aanwezig zouden zijn.
    Bedank