Het drinken van een glas water als ochtendritueel

Na het opstaan in de ochtend een glas lauwwarm drinken is een aspect van de dagelijkse routine of gezonde levensstijl. Het drinken van een glas lauwwarm water op je nuchtere maag biedt talrijke voordelen. Schoon proper water is bovendien gezond. Een half uurtje nadien is de maag weer leeg en kun je het ontbijt samen met andere drankjes nuttigen.

Je kunt ervoor kiezen om er een dagelijkse gewoonte van te maken en dat zal na verloop van tijd merkbare verschillen opleveren. Hier zijn enkele voordelen van het drinken van een glas lauwwarm water op een nuchtere maag in de ochtend:

1- Stimuleert de nierwerking.

De lange uren van slaap doet het watergehalte in je lichaam wat dalen (tijdens de slaap verlies je vocht) waardoor de nieren harder moeten werken om meer vocht uit de urine te halen.

Een glas water is dus lichtje preventief voor de vorming van nierstenen. Let wel: het voorkomt het niet, omdat nierstenen andere psychische oorzaken hebben. Nooit overdrijven met water drinken, teveel drinken is absoluut niet gezond.

2- Het kan hoofdpijn voorkomen.

Als gevolg van het nachtelijke vochtverlies ontstaat er een lichte vorm van uitdroging dat zich kan vertalen in hoofdpijn. Af en toe een glas schoon proper water drinken net na het opstaan en verspreid over de dag kan een aanval van hoofdpijn voorkomen.

3-Restanten van oude zuren in het maag-darmkanaal worden hierbij weggespoeld. Ik zou wel eerst de tanden poetsen en de tong reinigen alvorens het glas lauwwarm water te drinken. Dat is dus goed voor mensen die maagzuurklachten hebben. Het helpt je om de spijsvertering te reguleren en als het extra vocht in de darmen komt geeft dit een peristaltische stimulans om je stoelgang te maken.

Zo ben je in de ochtend alle afvalstoffen en reststoffen ineens kwijt. Dat is goed voor de totaliteit van de spijsvertering. De spijsvertering krijgt op die manier elke dag een goede start en dat stimuleert het metabolisme.

4- Goede hydratatie van de darmen in de ochtend zorgt ervoor dat het lichaam gemakkelijker zijn waterhuishouding beheerst. Water is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Het stimuleert tevens de maagwerking. Hoe beter de spijsvertering werkt, hoe gemakkelijker het lichaam zich kan ontgiften.

De lever neutraliseert tijdens de nacht vele toxische stoffen uit het bloed die via de gal naar de spijsvertering wordt gebracht om door de darmflora te worden afgebroken. Bovendien is 80% van de lymfe verbonden met het darmstelsel. De grootste microbiële agentia zit in je buikstreek, en deze vrienden hebben ook wat water nodig.

5- Een glas lauwwarm stimuleert je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. Een schoon glas lauwwarm water in de ochtend net na het opstaan drinken stimuleert de spijsvertering dat op zijn beurt je algemene gezondheid doet verhogen. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden.

Het ondersteunen van de waterhuishouding van het lichaam zorgt ervoor dat de lymfe ook voldoende vocht krijgt en de lymfedrainage goed stroomt. Bovendien zal tijdens de nacht veel energie verbruikt worden voor het weefselherstel, ook van de huid. De ochtend starten met een glas lauwwarm water is ook goed voor de elasticiteit en vitaliteit van de huid. Het werkt verjongend.

6- Voldoende hydratatie kan helpen bij het handhaven van een gezonde huid en het verminderen van droogheid en irritatie. Hydratatie speelt een cruciale rol bij het handhaven van een goede mentale alertheid en concentratie, wat kan helpen om de dag met meer focus te beginnen.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024