Teveel of te weinig drinken is schadelijk voor je gezondheid

Overheidsadvies: drink twee liter water per dag

In de hedendaagse samenleving wordt vaak geadviseerd om dagelijks minstens twee tot drie liter water te drinken, ongeacht het weer. Echter, dit advies kan gevaarlijk zijn en leiden tot een verstoorde ontgifting en zuivering van het lichaam. Bovendien resulteert het in een verlies van essentiële minerale zouten en kan het vermogen om dorstprikkel te ervaren verminderen.

Allereerst worden door de chemische bewerking van ons voedsel door de industrie veel onverteerbare stoffen en gifstoffen in de lichaamsweefsels geïntroduceerd, die zich kunnen ophopen. Dit geldt ook voor resten van medicijnen, die het lichaam op weefselniveau sterk kunnen vervuilen.

Ten tweede ontstaat er afval bij de stofwisseling dat moet worden afgevoerd. Hoewel water vaak wordt gezien als het ideale transportmiddel hiervoor, is dit slechts de halve waarheid.

Ten derde treedt er bij een hogere concentratie opgeloste stoffen in de weefsels dan buiten het weefsel in het bloed een natuurlijk fenomeen op, genaamd osmose. Hoewel het lichaam bepaalde eiwitten heeft die dit proces enigszins kunnen tegengaan, kan het de volledige werking van osmose niet tenietdoen.

Het volledige artikel over osmose vindt je op : klik op publicaties , klik op menselijk lichaam en op artikel: het pijnsignaal.

Dus, als je veel drinkt terwijl je eigenlijk geen dorst hebt, wordt er veel water in het bloed opgenomen, waardoor de concentratie van opgeloste stoffen daalt. Als gevolg hiervan zal de concentratie opgeloste stoffen in de weefsels stijgen. Door de wet van osmose zal het overtollige water in het bloed dan naar de weefsels sijpelen om daar de concentratie van opgeloste stoffen in evenwicht te brengen met die van het bloed.

Hierdoor kan het weefsel zijn afval niet goed kwijt. Aan de andere kant, als je te weinig drinkt, zal dit proces van osmose in omgekeerde richting plaatsvinden, waardoor het weefsel opnieuw moeite heeft om zijn afval kwijt te raken. Op dezelfde manier kan osmose ervoor zorgen dat insuline moeilijker voedingsstoffen kan afgeven aan het lichaamsweefsel. Een ideale voedingsopname door de weefsels wordt bereikt wanneer de concentratie van opgeloste stoffen ongeveer gelijk is aan die in het bloed. Te veel of te weinig drinken kan dit proces verstoren.

Het lijkt misschien dat veel drinken het lichaam zuivert, maar in werkelijkheid werkt het niet op die manier. Hoe meer je drinkt, hoe meer afvalstoffen gevangen komen te zitten in de weefsels. Optimaal ontgiften en zuiveren van het lichaam is alleen mogelijk wanneer de concentratie van opgeloste stoffen in de weefsels ongeveer gelijk is aan die buiten het weefsel. Te veel of te weinig drinken kan dit proces verstoren.

Wat ik hier wil benadrukken, is dat een optimale stofwisseling, waarbij de lichaamsweefsels hun afvalproducten goed kunnen afvoeren, alleen mogelijk is wanneer de concentratie van opgeloste stoffen zowel binnen als buiten het weefsel ongeveer gelijk is. Zowel te weinig als te veel drinken kan leiden tot schommelingen in deze concentraties van opgeloste stoffen. Daarom geef ik er de voorkeur aan om naar mijn lichaam te luisteren en te drinken wanneer ik echt dorst heb.

Een ideale stofwisseling vindt plaats bij een goede hydratatie van de lichaamsweefsels. Dit betekent dat je op warme dagen meer moet drinken, terwijl je op regenachtige dagen minder hoeft te drinken.

Gelukkig bestuderen steeds meer artsen de wetten van osmose om chronische ziekten beter te begrijpen en op te lossen. Er bestaat geen vastgestelde hoeveelheid water die je dagelijks moet drinken, omdat je continu onder verschillende omstandigheden leeft die de vochtbehoefte van je lichaam beïnvloeden.

Over het algemeen verliest je lichaam meer water bij warm en droog weer, of tijdens zware inspanningen zoals werk of sport. De droge lucht van de verwarming tijdens de winter kan ook leiden tot een verhoogde verdamping via de huid. In dergelijke situaties is het verstandig om meer te drinken. Echter, als je buiten bent terwijl het regent en je geen zware inspanningen levert, is het beter om minder te drinken.

De nieren, de dikke darm en de hypothalamus spelen allemaal een cruciale rol bij het nauwkeurig reguleren van het vochtgehalte in het lichaam, in samenwerking met de hormonen die door lichaamsweefsels worden uitgescheiden wanneer ze dorst hebben. Histamine is een voorbeeld van zo’n bekende hormoon (neurotransmitter). Wanneer je lichaam echt dorst heeft, kunnen er pijnsignalen optreden, waarbij hoofdpijn vaak het gevolg is van onvoldoende hydratatie.

Over het algemeen geldt dat wanneer de kleur van urine lichtgeel (strogeel) is, de waterhuishouding in het lichaam in orde is. Als de urine donkerder geel wordt, is het raadzaam om een glas water te drinken. Waarschijnlijk heeft je lichaam op dat moment al een dorstprikkel gegeven. Echter, wanneer de urine waterachtig van kleur wordt, zou ik adviseren om niet te drinken.

Als je toch drinkt in deze situatie, kan er te veel water in de lichaamsweefsels terechtkomen, waardoor het weefsel zijn afvalstoffen niet goed kan afvoeren door de natuurwet van osmose. In deze omstandigheden heb je normaal gesproken ook geen dorst. Het lichaam kan ook vocht vasthouden in de weefsels wanneer er te weinig vocht is ingenomen.

Door middel van voldoende LDL cholesterol (en verzadigd vet) worden de membranen van de weefsels “waterdicht”. In werkelijkheid kun je altijd vertrouwen op het lichaam. Het is hoog tijd dat we stoppen met opzettelijk cholesterol te verlagen met statines en andere cholesterolverlagende medicijnen.

Veel steroïde hormonen, zoals die geproduceerd worden door de bijnieren om de waterhuishouding in het lichaam te reguleren, worden geproduceerd op basis van het mevalonaatpad. Dit is dezelfde stof waarmee het lichaam cholesterol en vitamine D aanmaakt. Het lichaam doet nooit iets verkeerd.

Het beste hydraterende voedsel voor alle lichaamsweefsels wordt gevonden in zongerijpte groenten en fruit. Bovendien zitten deze voedingsmiddelen boordevol zonne-energie, ook wel fotonen genoemd.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024