Dronkenschap: alcohol, het legale verdovende middel van de mens

Sommige mensen stellen dat alcohol het leven leuker maakt door een oppepper te geven die spanningen en remmingen vermindert. Anderen hebben daar andere meningen over. Feitelijk wordt dronkenschap gezien als een vluchtige manier om tijdelijk aan de last van persoonlijke en/of relationele problemen te ontsnappen.

Het leidt tot verlies van controle over je hersenen, je gevoelens, en je coördinatievermogen. Met andere woorden: alcohol kan je weliswaar euforisch maken, maar het brengt ook ongewenste bijwerkingen met zich mee.

De kater toont het krachtigste effect van alcohol op de hersenen, geest, en het fysieke lichaam. Dronken worden kan moeilijk als leuk beschouwd worden, aangezien het verlies aan zelfcontrole zelden echt gelukkig maakt. Waarom drinken mensen dan toch alcoholische dranken?

Ondanks de bijwerkingen van alcohol, vinden veel mensen het prettig om “nog een borrel” te drinken. Maar hoe komt het dat we dronken worden van alcohol?

Het antwoord op beide vragen ligt waarschijnlijk bij het hormoon serotonine, bekend als het gelukshormoon, dat plezier en geluk brengt. Naarmate de dag overgaat in de avond, wordt serotonine omgezet in het hormoon melatonine. Alcohol vertraagt dit proces echter en zorgt zo voor een goede stemming.

Als serotonine niet op tijd wordt afgebroken, reageert het met acetaldehyde, een toxische stof die door het lichaam wordt geproduceerd uit ingenomen alcohol.

Deze chemische reactie leidt tot de vorming van een groep chemicaliën met hallucinogene effecten, bekend als tetrahydro-β-carbolines. Salsolinol, een stof die wordt gesynthetiseerd in de aanwezigheid van dopamine, blokkeert de omzetting van serotonine naar melatonine in de pijnappelklier.

Dopamine begint op zijn beurt een nieuwe chemische stof te vormen, norlaudanosoline, een voorloper van morfine en 2000 andere soorten alkaloïden. In feite ben je niet verslaafd aan de alcohol zelf, maar aan de morfine.

Toch hoeft alcoholconsumptie niet te leiden tot een zware verslaving. Onder normale omstandigheden zorgen de bijwerkingen van dronkenschap er bij de meeste mensen voor dat ze niet doorgaan met drinken. Zo krijgt het lichaam zelden de kans om voldoende hallucinogene drugs aan te maken om een verslaving te veroorzaken.

Regelmatige consumptie van alcohol kan dit risico echter wel vergroten. Genetische aanleg zorgt ervoor dat sommige mensen meer morfine of opiaten produceren uit acetaldehyde dan anderen. Aziaten, Chinezen, en Koreanen hebben over het algemeen een ander enzym dat het giftige stof acetaldehyde afbreekt, waardoor zelfs zeer kleine hoeveelheden alcohol al kunnen leiden tot een sterk verhoogde polsslag, buikpijn, en een rood gezicht.

Deze mensen zouden het risico van alcohol helemaal moeten vermijden. Zwaar drinken komt om deze reden niet veel voor in Azië; deze mensen zouden in grote getale overlijden aan alcoholvergiftiging. Bovendien vallen ze snel flauw na hun eerste enige borrel, omdat ze geen natuurlijke afweer hebben tegen acetaldehyde.

Onthoud: als je toch een pintje of een borrel wilt drinken, doe het dan met mate.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024