Dronkenschap: alcohol, het legale verdovende middel van de mens.

Sommige mensen zeggen dat alcohol het leven leuker maakt doordat het jou een oppepper geeft, waarbij de spanningen en remmingen verminderen. Andere mensen houden er andere meningen op na. In feite wordt dronkenschap gezien als een vluchtige manier om tijdelijk te ontsnappen aan de last van persoonlijke en/of relationele problemen. Je verliest de controle over je hersenen, je gevoel en je coördinatievermogen. Met andere woorden: alcohol kan je euforisch maken, maar het heeft ook ongewenste bijwerkingen. 

 

Een kater laat het krachtigste effect zien dat alcohol heeft op de hersenen, geest en het fysieke lichaam. Dronken worden kan nauwelijks leuk gevonden worden, want het verlies van zelfcontrole maakt je nu niet echt gelukkig. Waarom drinken dan mensen alcoholische dranken? Ondanks de bijbehorende bijwerkingen van alcohol, vinden veel mensen het toch prettig om “nog een borrel” te drinken. En hoe komt het eigenlijk dat we dronken worden van alcohol?

Het antwoord op beide vragen heeft waarschijnlijk te maken met het hormoon serotonine, deze stof staat bekend als je gelukshormoon dat je plezier en geluk bezorgt. Naarmate de dag evolueert naar de avond, wordt het stofje serotonine omgezet tot het hormoon melatonine. Maar alcohol vertraagt dit proces en zorgt zo voor de goede stemming. Maar als serotonine niet op tijd afgebroken wordt, reageert het met de toxische stof acetaldehyde, die door het lichaam geproduceerd wordt uit de ingenomen alcohol.

 

Deze chemische reactie genereert een groep chemicaliën die hallucinerende effecten hebben. Deze chemicaliën staan bekend als tetrahydro-ss-carboline. Salsolinol, een stof dat gesynthetiseerd wordt in aanwezigheid van dopamine. Dit blokkeert de omzetting van serotonine naar melatonine in de pijnappelklier. De dopamine begint op zijn beurt een nieuwe chemische stof te vormen, norlaudanosoline, een voorloper van morfine en 2000 andere soorten alkaloïden. In feite ben je niet verslaafd aan de alcohol, je bent verslaafd aan de morfine.

 

Maar alcoholconsumptie hoeft niet te veranderen in een zware verslaving. Onder normale omstandigheden zorgen de bijwerkingen van dronkenschap er bij de meeste mensen wel voor dat ze niet doorgaan met drinken. Dus je lichaam krijgt zelden de kans om voldoende hoeveelheden hallucinerende drugs aan te maken om een verslaving te veroorzaken. 

 

Maar regelmatige consumptie van alcohol kan dit risico op den duur wel gaan vergroten. Genetische aanleg zorgt ervoor dat sommige mensen meer morfine of opiaten produceren uit de acetaldehyde dan anderen. Het is bekend dat Aziaten, Chinezen en Koreanen in het algemeen een ander enzym hebben, dat de giftige stof acetaldehyde afbreekt, zodat zelfs zeer kleine hoeveelheden alcohol al zal leiden tot een sterk verhoogde polsslag, buikpijn en rood gezicht. 

 

Deze mensen zouden het risico van alcohol helemaal moeten vermijden. Zwaar drinken komt om deze reden niet veel voor in Azië, deze mensen zouden in grote getallen overlijden aan alcoholvergiftiging. Bovendien vallen ze snel flauw na hun eerste enige borrel, omdat ze geen natuurlijke afweer hebben tegen de acetaldehyde.

 

Onthoud: wens je toch een pintje of een borrel te drinken, alles met mate. Warme groet Daniël

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Lieve vrienden,Vandaag wil ik graag iets ophelderen. Ik heb gemerkt dat er recentelijk steeds meer mensen zijn die lijden aan ernstige, ongeneeslijke ziekten en die door het medische systeem als uitbehandeld worden beschouwd. Deze mensen worden helaas aan hun lot overgelaten. Dit is een tragische situatie en lijkt onveranderlijk.Uit wanhoop wenden deze mensen zich tot alternatieve geneeswijzen zoals Ayurveda en Germaanse geneeskunde. Dit is een volkomen begrijpelijke en menselijke reactie. Het weerspiegelt een fundamenteel probleem binnen de conventionele medische sector, waar men vaak niet in staat lijkt te genezen. De onderliggende waarheid is dat het lichaam alleen zichzelf kan genezen. [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Zoals U denkt, zo zal je zijnZoals u denkt, zo zal je zijn is een wetmatigheid in de zelfvervullende gedachte waarmee je dingen aantrekt waar je aandacht naartoe is gegaan. Zeer belangrijk om dit te begrijpen, want dat geldt ook voor je gezondheid.Aandachtsenergie werkt als een magneet, het is onmogelijk om je aandacht op goede gezondheid te richten als je gelooft dat je gezondheid afhankelijk is van een immuniteitssysteem. Het begrip immuniteitssysteem als verdedigingssysteem brengt jou naar het duale denken waarbij je de oorzaak van ziekte buiten jezelf plaatst.Maar als je je aandacht richt op het zelfhelend vermogen van je [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Het nocebo effect. Dit artikel gaat over de kracht van overtuigingen. Overtuigingskracht wordt vaak onderschat. Onlangs las ik het verhaal over een arts die een röntgenfoto liet maken van zijn longen. Daarop bleek een donkere vlek aanwezig te zijn die men herkende als een longkanker. Door deze diagnose stortte de innerlijke wereld van de arts in en binnen twee maanden overleed deze arts. Toen men iets later van dezelfde arts oudere röntgenfoto’s ontdekte die meer dan 30 jaar oud waren, bleek hetzelfde vlekje reeds aanwezig te zijn, dat eigenlijk toen over het hoofd was gezien. Dit is een voorbeeld van [...]

    By Published On: 20/03/2024