Een wijze les van onze vriend Boeddha

Onze vriend Boeddha was iemand die graag in de lotushouding mediteerde, in diepe verbondenheid met zichzelf en de natuur. Hij creëerde zijn innerlijke wereld van vrede, rust en onvoorwaardelijke liefde. Op een dag zat onze vriend Boeddha naast een mooie boom langs een drukke weg te mediteren, terwijl iedereen in volle hectiek, gedreven door een goede portie adrenaline, voorbijraasde. Bijna niemand merkte Boeddha op, die gewoon rustig zijn ding deed, vredig mediteren.

Op een andere dag werd Boeddha toch opgemerkt door een haastig gestresseerde handelaar die naar de markt moest gaan om zijn spullen te verkopen. Deze handelaar zei in zichzelf: “Heeft Boeddha nu echt niets anders te doen dan te niksen naast een boom?”. Blijkbaar was de handelaar een beetje geïrriteerd door het feit dat Boeddha in lotushouding met diepe vrede in zichzelf zat te mediteren naast een mooie boom.

De volgende dag stopte de gestreste handelaar, stapte uit en liep in de richting waar onze vriend Boeddha zat. De handelaar begon Boeddha te verwijten van luiheid en nietsnut, en vroeg of hij echt niets anders te doen had dan op die onnozele manier niets te doen. Boeddha bleef rustig verder mediteren alsof er niets aan de hand was. Nog gefrustreerd keerde de handelaar terug naar zijn vervoermiddel om zijn reis voort te zetten.

En zo ging dat dagenlang door. De handelaar vond het leuk om Boeddha uit te schelden en zwart te maken, want hij reageerde toch niet. Natuurlijk reageerde Boeddha niet, want waarom zou onze vriend Boeddha moeten reageren? Boeddha wist dat alles één is en dat deze gestreste handelaar niet echt gelukkig was. Boeddha wist intuïtief dat deze handelaar geen echt contact had met zijn diepere zelf.

Na een paar weken begon de handelaar toch een beetje in te zien dat hij Boeddha steeds beledigde zonder dat Boeddha erop reageerde. Hij begon zich af te vragen waarom Boeddha nooit reageerde op zijn verwijten en beledigingen, en werd zelfs een beetje geïntrigeerd door de vraag waarom Boeddha niet reageerde. Dus op een bepaalde dag stopte de handelaar weer en liep naar onze vriend Boeddha toe. Maar deze keer beledigde hij Boeddha niet. De handelaar zei tegen onze vriend Boeddha: “Ik ben jou al twee volle weken aan het beledigen en je reageert niet. Hoe doe je dat?”

Boeddha richtte zijn hoofd op en keek met een liefdevolle blik naar de handelaar en zei: “Jij gaat elke dag naar de grote markt in de stad, waar ze van alles verkopen. Als jij fruit wilt kopen op de markt, ga jij fruit kopen waar rotte plekken op aanwezig zijn?” De handelaar antwoordde natuurlijk: “Nee, ik koop geen fruit met rotte plekken.” Daarop antwoordde Boeddha met een zachte, liefdevolle stem: “Om dezelfde reden moet ik niet hebben wat jij me aanbiedt.” De handelaar begreep de wijze les van Boeddha en voelde de spanning afnemen. Hij bedankte Boeddha voor zijn inzicht.

In de reacties mogen jullie ook ervaringen delen over hoe je op positieve wijze negatieve mensen tot je vriend hebt kunnen maken. Het is mooi, ik heb ook al verschillende vijanden kunnen veranderen in vrienden. Het is niet nodig om jezelf te verlagen tot het niveau van anderen als ze het niet met je eens zijn. Je hoeft jezelf echt niet te bewijzen, ik doe dat ook niet. Mijn vijanden zijn voor mij lessen in tolerantie en geduld. Ze maken me sterker, waardoor ik in mijn volle kracht kan staan. Ik ben al genoeg gevallen en telkens weer opgestaan. Misschien val ik nog wel eens, maar dan zal ik weer opstaan, sterker dan ooit tevoren.

Maar een diepere waarheid is dat niemand onze vijand is. Het zijn enkel onze gedachten van verzet die ervoor zorgen dat “vijanden” gecreëerd worden. Laten we ons daar misschien eens en voor altijd bewust van worden. Iedereen kan zijn waarheid naar voren brengen, meestal uitgedrukt in woorden, en een woord is slechts een woord. Maar het is onze perceptie die woorden een bepaalde “inkleuring” geeft.

Laten we eens naar binnen kijken, daar gebeurt het. Soms vergeten mensen even wie ze werkelijk zijn. Dat zijn narcisten; psychopaten vinden zichzelf verheven boven anderen en hebben daardoor het contact met hun ware zelf verloren. Vergeet nooit: wij zijn allen één. Ieder van ons heeft zowel de Boeddha als de Christus in zich. Heb elkaar lief.Gedicht Charlie Chaplin

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

begreep ik hoe kwetsend het voor een ander kan zijn als ik mijn wensen opdring,

terwijl ik weet dat de tijd nog niet rijp is – ook al was ik zelf deze persoon.

Vandaag weet ik – dit is wat men “zelfrespect” noemt.

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

ben ik er mee gestopt te verlangen naar een ander leven

en kon ik zien, dat alles om me heen een oproep tot groei was.

Vandaag weet ik – dat is wat men “rijpheid” noemt.

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

ben ik er mee gestopt om mijn vrije tijd te stelen,

ben ik er mee gestopt grote projecten voor de toekomst te ontwerpen.

Tegenwoordig doe ik alléén dingen waar ik plezier en vreugde uit schep,

dingen waar ik van houd en die mijn hart raken,

op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo.

Vandaag weet ik – dit is wat men “eerlijkheid” noemt.

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

heb ik me vrij gemaakt van alles wat niet gezond voor me was,

voeding, mensen, dingen, situaties en van alles wat mij steeds weer naar beneden trok, weg van mezelf.

In het begin noemde ik dit “Gezond egoïsme”,

maar vandaag weet ik – dit is wat men “eigenliefde” noemt.

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

ben ik er mee gestopt altijd gelijk te willen hebben,

op deze wijze heb ik minder vaak ongelijk.

Vandaag weet ik – dit is wat men “eenvoud” noemt.

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

heb ik geweigerd om in het verleden te leven en me zorgen te maken om de toekomst.

Nu leef ik op het moment waar de dingen gebeuren en op deze wijze leef ik elke dag.

Ik noem het “perfectie”.

Toen ik echt van mijzelf begon te houden

erkende ik dat mijn manier van denken mij ziek kan maken.

Toen ik de kracht van mijn hart inschakelde kreeg mijn verstand een belangrijke partner.

Deze verbinding noem ik de “wijsheid van het hart”.

Wij hoeven niet bang te zijn voor conflicten en problemen met onszelf en met anderen, want soms botsen zelfs de sterren op elkaar en er ontstaan nieuwe werelden. Vandaag weet ik: DIT IS HET LEVEN!

Charlie Chaplin

Gepubliceerd op 17/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Weet je wat het lastigste is? Dat er mensen zijn om je heen waar je om geeft die zichzelf onbewust kapot maken, en jij mag toekijken. Dat put je uit, want je kan niets doen. Jij kan helemaal niemand veranderen. En elke keer dat je probeert, merk je dat de weerstand steeds groter wordt en dat je relatie met hen op de helling komt te staan. Het is jouw taak niet om de ander te veranderen, verbaal overtuigen is altijd psychologisch aftuigen en zorgt voor conflictsituaties. Het is nu eenmaal een bittere pil om te slikken. Verandering gebeurt namelijk intern, [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Waar denk je aan als je aan het woord vergeving denkt? We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, we hoeven alleen maar bereid te zijn om te vergeven. Dat is de eerste stap: bereid zijn om te vergeven. Voel je dat vergeving een geschenk is dat je aan jezelf geeft? Kun je je voorstellen dat vergeving jou bevrijdt van het verleden, van ervaringen uit het verleden, van relaties uit het verleden? Denk je dat je niet kunt vergeven? Wie of wat denk je nooit te kunnen vergeven? Wat houdt je vast aan het verleden en belet jou om [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Verzet werkt nooit Misschien is het wijzer om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van wat je wenst te ervaren. Aanschouw het en zie het onder ogen voor wat het is. Alles waartegen je je verzet, blijft volharden in je levenservaring. Dit wordt veroorzaakt door je voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plek krijgt in jouw realiteit. Als je je ergens tegen verzet, breng je het in jouw realiteit. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te concentreren, blaas je het feitelijk meer leven in. Het zal groeien. Dit [...]

    By Published On: 19/03/2024