Eet bewust

Hoe we eten is even belangrijk als wat we eten, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. Ook de manier waarop onze maaltijden worden bereid, is net zo cruciaal als de voedingsstoffen en samenstelling in termen van koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.

Het is echt niet effectief om een haastig bereide maaltijd naar binnen te werken en dit te compenseren met voedingssupplementen. Voedingssupplementen worden namelijk niet goed opgenomen als de darmen onverteerd voedsel ontvangen door te snel te eten.

Aandacht voor je voedsel is van groot belang om het verteringsproces goed te laten verlopen. Een liefdevolle benadering van voeding kan een sterke genezende kracht zijn. Het gaat om het voeden van je lichaam met zorg en aandacht.

Sommige culturen nemen hun voedsel met de handen, wat extra stimuli geeft om de spijsvertering te stimuleren door de fysieke aanraking van het voedsel.

Je eet om je lichaam te voeden en te onderhouden, en je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem te geven wat het nodig heeft om jou gezond te houden. Bewust je maaltijd eten, kan je maaltijd doen veranderen van zogezegd “snel bijtanken” tot een effectief genezende ervaring.

Om bewust te eten en je spijsvertering te verbeteren, zijn er praktische stappen die je kunt nemen:

Stap 1:

Luister altijd naar je eetlust! Eet alleen als je echt honger hebt. Zorg ervoor dat je tijdens het eten altijd speekselvorming hebt. Goed kauwen is essentieel. Wanneer het etenstijd is, vraag jezelf dan af of je daadwerkelijk honger hebt. Misschien is het beter om nog even te wachten.

Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip te eten, omdat op dat moment de meeste spijsverteringsenzymen worden uitgescheiden. Bij voorkeur zou de grootste maaltijd rond het middaguur moeten zijn. Als je nooit honger hebt bij het ontbijt, kan dit wijzen op uitgeputte bijnieren.

Als je echt geen honger hebt, is het beter om niet te eten. Als je toch eet, zal het niet goed verteren, wat de darmen geen plezier zal doen. Onverteerde voeding in de darmen kan leiden tot een overgroei van organismen die de darmflora uit balans kunnen brengen, wat de algehele gezondheid en het detoxificatie- en recyclingsysteem verzwakt.

Stap 2:

Besteed aandacht aan wat je eet en wees je ervan bewust dat je moet genieten van het voedsel dat je eet. Voedsel mag nooit slechts dienen als maagvulling; het moet een genot zijn voor jou en je hele lichaam. Probeer dus niet tegelijkertijd andere dingen te doen, zoals televisiekijken, autorijden, telefoneren, e-mails bekijken of werken, terwijl je eet.

Richt tijdens het eten je aandacht op de sensaties van de smaken en geuren van je maaltijd. Geniet ervan om je voedsel langzaam rond te draaien in je mond en goed te kauwen, zodat je alles uit je voedsel kunt halen. Door dit te doen, wordt er meer speeksel gevormd, wat de spijsvertering verbetert. Dit zal ook helpen bij het beter opnemen van voedingsstoffen uit je voedsel. Neem de tijd om rustig te eten, zonder haast, in een aangename omgeving, misschien zelfs met een rustig muziekje op de achtergrond.

Stap 3:

Bedenk dat voedsel primair bedoeld is om aan je voedingsbehoeften te voldoen. Het bevredigen van emotionele behoeften met voedsel kan je spijsvertering verstoren. Hoewel je je misschien tijdelijk wat meer ontspannen en bevredigd voelt, zijn deze voordelen van korte duur. Als je merkt dat je eet om emotionele rust te vinden, neem dan eerst even de tijd om naar jezelf te luisteren en wees eerlijk.

Het is beter om hulp te zoeken om deze emoties te erkennen en op te lossen. Er zijn professionals zoals ikzelf die emotionele hulp en heling bieden, met de nodige opleidingen en expertise. Om aan je voedingsbehoeften te voldoen, is het belangrijk om altijd gezonde, zongerijpte producten te gebruiken en er met liefde een maaltijd van te bereiden, met de bedoeling om te genieten en niet om te troosten.

Stap 4:

Geef de voorkeur aan verse ingrediënten, omdat ze de meeste fotonen van het zonlicht bevatten en daardoor de meest voedende waarde hebben voor je lichaam. Neem de tijd om zelf verse voeding te bereiden en vermijd ten stelligste alles wat bewerkt is door de voedingsindustrie. Industrieel bewerkt voedsel is door raffinage, verhitting en het toevoegen van chemische stoffen beschadigd, waardoor het moeilijker te herkennen is als voedsel door het lichaam en dus niet goed verteerd kan worden.

Denk logisch na: voedsel dat behandeld is om langer te bewaren, kan niet goed verteren in de maag en de twaalfvingerige darm. Blikken, restjes ouder dan een dag, voedsel dat in de magnetron is bereid, of te lang in de diepvries heeft gezeten, hebben allemaal de voedingswaarde ernstig aangetast, waardoor je lichaam er niet veel voedingswaarde aan heeft. Het gebruik van de magnetron is zelfs ronduit schadelijk voor het lichaam.

Stap 5:

Respecteer het dag- en nachtritme van je lichaam. Het menselijk lichaam functioneert volgens het ritme van dag en nacht, dus cultiveer een gewoonte om je maaltijden steeds op een vaste plaats en tijdstip te nemen. Om je spijsvertering niet te verstoren, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden.

Eet nooit ’s avonds grote of zware maaltijden, vooral niet vlak voor het slapengaan. Als je toch honger hebt voor het slapengaan, kies dan voor een kleine, voedzame snack. Ga ook niet met honger naar bed.

Het is het beste om je grootste warme maaltijd rond het middaguur te nuttigen. Tijdens deze periode gebruikt je lichaam veel energie om de sterkste spijsverteringsenzymen te produceren. Naarmate de avond nadert, neemt deze productie af. Probeer ook te vermijden om te eten voordat het voedsel van de vorige maaltijd volledig is verteerd. Wacht minstens twee uur voordat je een snack of dessert neemt.

Stap 6:

Drink niet tijdens de maaltijd, tenzij de voeding droog is, zoals bijvoorbeeld brood. Het is ideaal om een half uur voor de maaltijd nog een glas water te drinken. Na een half uur is je maag weer leeg en zullen de spijsverteringsenzymen niet meer verdund worden. Wacht minstens twee uur na de maaltijd voordat je weer gaat drinken.

Een ander belangrijk punt is om te stoppen met eten als je voldaan bent, niet alleen omdat je bord leeg is. Te veel eten kan de spijsvertering negatief beïnvloeden.

Voor kinderen is het belangrijk om hen niet te dwingen hun bord leeg te eten als ze genoeg hebben gehad. Voorkom dat ze te veel eten alleen maar om verzadigd te zijn. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen voldaan zijn en verzadigd zijn. Maak van je dagelijkse maaltijd een ritueel waarbij je energie en informatie uit de omgeving en het voedsel haalt, en deze omzet in kracht voor je lichaam.

Stap 7:

Denk eraan dat je lichaam na de maaltijd wat rust nodig heeft. Een kwartiertje tot een halfuur rustig ontspannen zitten is gunstig voor de spijsvertering. Ook een rustige wandeling na de maaltijd kan goed zijn. Maar vermijd zware fysieke inspanningen zoals sporten of hard werken vlak na het eten.

Conclusie: Dus niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet en hoe je je op dat moment voelt, beïnvloedt de spijsvertering en de stofwisseling in je lichaam. Als je deze zeven stappen respecteert, zal je voedsel op een voedzame manier worden opgenomen.

Als je boos, van streek of gestrest bent, is het beter om niet te eten, omdat alles wat je dan eet mogelijk niet goed zal verteren en dus slecht kan zijn voor je lichaam. Probeer eerst te kalmeren en tot rust te komen voordat je gaat eten. De spijsvertering wordt beïnvloed door emotiemoleculen, en deze bepalen of het voedsel goed zal verteren en waar het naartoe gaat. Negatieve emoties kunnen goed voedsel veranderen in giftige stoffen.

Het gaat dus niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je het eet. Luister daarom naar je lichaam en eet als je in een positieve stemming bent. Neem de signalen van je lichaam serieus en geef het dan wat het nodig heeft om gezond te blijven. Meet je hongerniveau en drink water als je dorst hebt, zodat je honger- en verzadigingsniveaus altijd in balans zijn. Dan ben je bezig met natuurlijke genezing van lichaam en geest.

In het kort nog enkele zaken

Neem de tijd: Neem de tijd om te eten en geniet van elke hap. Haastig eten verstoort het spijsverteringsproces en kan leiden tot problemen.

Creëer een rustige omgeving: Eet in een rustige omgeving zonder afleidingen, zodat je je volledig kunt concentreren op je maaltijd.

Geniet van je maaltijd: Focus op de smaak, textuur en geur van je voedsel terwijl je eet. Neem de tijd om van elke hap te genieten.

Luister naar je lichaam: Eet alleen wanneer je echt honger hebt en stop wanneer je je voldaan voelt.

Wees dankbaar: Voordat je begint te eten, neem een moment van dankbaarheid voor het voedsel dat voor je ligt. Dankbaarheid kan een positieve mindset creëren en de spijsvertering bevorderen.

Experimenteer met mindful eten: Probeer mindful etenstechnieken, zoals langzaam eten en bewust kauwen. Dit kan je helpen om meer bewust te worden van je eetgewoonten en je spijsvertering te verbeteren.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024