Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloed

Het voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.

Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.

Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie van wilde planten voordat je ze consumeert, omdat sommige giftig kunnen zijn of op een verkeerde manier kunnen worden bereid. Raadpleeg daarom altijd een ervaren wildplukker of gids als je twijfelt.

De brandnetel (Urtica dioica): is een van de bekendste wilde eetbare planten. Verse brandnetelscheuten bevatten een overvloed aan vitaminen, voedende eiwitten en mineralen zoals mangaan, calcium en kalium, en zijn voedzamer dan spinazie. Ze lenen zich uitstekend voor het bereiden van een smakelijke soep. Ook kunnen verse brandnetelblaadjes worden gebruikt om heerlijke thee te zetten.De jonge toppen kunnen worden gebruikt in stoofschotels of zelfs worden gestoomd als groente.

Daslook (Allium ursinum), een familielid van de ui, bezit medicinale eigenschappen en is ideaal om een groentesalade te verrijken of een daslookpesto te bereiden. Hoewel daslook en meiklokjes gelijkenissen vertonen, zoals hun bladvorm, kan daslook worden onderscheiden door zijn karakteristieke lookgeur, die afwezig is bij meiklokjes. Het is belangrijk om deze verschillen te herkennen, aangezien meiklokjes giftig zijn en pas later in het seizoen verschijnen.

Zevenblad (Aegopodium podagraria), dat verwant is aan selderij en peterselie, is te herkennen aan zijn zeven blaadjes. Deze voedzame plant bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C en betacaroteen. Je kunt er spinazie of soep van maken, de jonge steeltjes zijn geschikt als tussendoortje vanwege hun verfrissende smaak en hun rijkdom aan probiotica, wat gunstig is voor de darmflora. Zevenblad is ook rijk aan kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Bovendien kunnen de later verschijnende bloemknoppen zowel rauw als gebakken worden gegeten.

Veldkers (Cardamine hirsuta), een familielid van tuinkers, groeit overal en heeft een heerlijk pittig smaakje, perfect als garnering voor je groentesalade of op je boterham. Dit plantje heeft kleine blaadjes en witte bloemen. Het is rijk aan vitamine C, ijzer, calcium en talloze antioxidanten. Veldkers kan gewoon rauw worden gegeten en bevat veel probiotica, wat je darmflora een echte boost geeft.

De paardenbloem (Taraxacum officinale), ook bekend als molsla, mag niet over het hoofd worden gezien vanwege zijn vele ontgiftende stoffen die de lever een extra steuntje in de rug geven. Het jonge blad heeft een bittere smaak en kan worden verwerkt in groentesalades en tal van andere gerechten. De gele bloemen zijn eetbaar en hebben een combinatie van zoete en bittere smaken, waardoor ze ideaal zijn om je maaltijden mee te versieren. Ook de paardenbloemwortels zijn eetbaar. Ze kunnen worden geroosterd en gemalen tot een koffiesurrogaat of worden toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

Smeerwortel (Symphytum) is nog een voedzame wilde plant waarvan je een pasta kunt maken om wonden en verstuikingen sneller te laten genezen. Het ruwe blad van de smeerwortel is ook geschikt om in soepen te bereiden of als basis voor een salade te gebruiken. Smeerwortel is een van de weinige planten die goed opneembare vitamine B12 bevatten. Het is interessant op te merken dat veel dieren ook hun vitamine B12 halen uit de wilde planten die ze eten.

Vogelmuur (Stellaria media): Vogelmuur heeft sappige, lichtbehaarde blaadjes en witte bloemen. Het kan worden toegevoegd aan salades of gestoomd als groente. Het heeft een milde, licht nootachtige smaak.

Hondsdraf (Glechoma hederacea): Deze laagblijvende plant heeft ronde, gekartelde bladeren en paarse bloemen. De bladeren hebben een milde, muntachtige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden om thee van te maken. Hondsdraf staat bekend om zijn ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen.

Veldzuring (Rumex acetosa): Veldzuring heeft langwerpige, pijlvormige bladeren en groeit vaak in weilanden en langs paden. De bladeren hebben een zure smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen of sauzen voor een verfrissend accent. Het is rijk aan vitamine C en andere antioxidanten.

Look-zonder-look (Alliaria petiolata): Dit plantje, ook wel look-zonder-look genoemd vanwege de knoflookachtige smaak van de bladeren, kan worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als smaakmaker in soepen en sauzen. Het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Grote weegbree (Plantago major): Deze plant heeft brede, ovale bladeren en lange, slanke bloemaren. De jonge bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades of gestoomd worden als groente. Grote weegbree staat bekend om zijn ontstekingsremmende en genezende eigenschappen.

Schapenzuring (Rumex acetosella): Schapenzuring heeft kleine, lancetvormige bladeren en een zure smaak vergelijkbaar met veldzuring. De bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades of gestoomd worden als groente. Het is rijk aan vitamine C en andere voedingsstoffen.

Kleine maagdenpalm (Vinca minor): Deze plant heeft glanzende, groenblijvende bladeren en paarse bloemen. De bladeren hebben een milde, licht bittere smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als decoratie op gerechten.

Wilde marjolein (Origanum vulgare): Wilde marjolein heeft smalle, lancetvormige bladeren en kleine, paarse bloemen. De bladeren hebben een pittige, kruidige smaak vergelijkbaar met oregano. Ze kunnen worden gebruikt als smaakmaker in soepen, sauzen, en bij vlees- en visgerechten.

Lamsoor (Limonium vulgare): Deze plant groeit vaak op zilte terreinen zoals duinen en kwelders. De jonge scheuten en bladeren hebben een zoute smaak en kunnen rauw worden gegeten in salades of kort worden gekookt als groente.

Grote muur (Stellaria neglecta): Deze plant heeft sappige, malse blaadjes en witte bloemen. De blaadjes hebben een milde, frisse smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op broodjes en sandwiches.

Klaver (Trifolium spp.): Klaver groeit overal en heeft kleine, drietallige blaadjes en kleine, bolvormige bloemen. De blaadjes hebben een licht zoete smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als decoratie op gerechten.

Japanse duizendknoop (Reynoutria japonica): Hoewel deze plant vaak wordt beschouwd als een invasieve soort, zijn de jonge scheuten eetbaar en hebben ze een knapperige textuur en een licht zure smaak. Ze kunnen worden toegevoegd aan roerbakgerechten, soepen of worden ingemaakt.

Vogelkers (Prunus padus): De bloesems van de vogelkers zijn eetbaar en hebben een licht bittere smaak. Ze kunnen worden gebruikt om siroop, gelei of thee van te maken. Let op dat alleen de bloesems eetbaar zijn en de rest van de plant giftig kan zijn.

Vlierbloesem (Sambucus nigra): De bloesems van de vlier zijn eetbaar en hebben een zoete, bloemige smaak. Ze kunnen worden gebruikt om siroop, gelei, likeur of zelfs beignets van te maken. Pas op dat je alleen de bloesems plukt en niet de bessen, aangezien deze giftig zijn als ze niet goed zijn bereid.

Bosaardbei (Fragaria vesca): Deze wilde aardbeien hebben kleinere vruchten dan de gecultiveerde aardbeien, maar ze hebben een intense smaak en zijn heerlijk zoet. Ze kunnen worden gegeten als ze vers zijn geplukt of worden gebruikt in desserts, jams of smoothies.

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum): Deze plant heeft kleine, witte bloemen en een zoete geur die doet denken aan hooi of vers gemaaid gras. De bladeren kunnen worden gebruikt om thee van te maken of om desserts en drankjes op smaak te brengen.

Pinksterbloem (Cardamine pratensis): Deze plant heeft delicate roze bloemen en langwerpige blaadjes. De blaadjes hebben een milde, pittige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op gerechten.

Kleine klaver (Trifolium dubium): Deze plant heeft kleine, drietallige blaadjes en kleine, bolvormige bloemen. De blaadjes hebben een milde, licht zoete smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of worden gebruikt als decoratie op gerechten.

Bittere veldkers (Barbarea vulgaris): Deze plant heeft gekartelde blaadjes en gele bloemen. De blaadjes hebben een licht bittere smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gestoomd worden als groente.

Grote ereprijs (Veronica persica): Deze plant heeft smalle, lancetvormige blaadjes en kleine, blauwe bloemen. De blaadjes hebben een milde, licht bittere smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op gerechten.

Zilverschoon (Potentilla anserina): Deze plant heeft geveerde blaadjes en gele bloemen. De blaadjes hebben een licht zure smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gestoomd worden als groente.

Vogelmuur (Stellaria media): Deze plant heeft sappige, malse blaadjes en witte bloemen. De blaadjes hebben een milde, frisse smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op broodjes en sandwiches.

Kruipende boterbloem (Ranunculus repens): Deze plant heeft gele bloemen en gekartelde bladeren. De jonge blaadjes hebben een licht bittere smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gestoomd worden als groente. Let op: sommige soorten boterbloemen zijn giftig, dus wees zeker van de juiste identificatie.

Vroegeling (Erophila verna): Deze plant heeft kleine, witte bloemetjes en groeit vaak in vochtige gebieden. De blaadjes hebben een milde, frisse smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op gerechten.

Gewone veldkers (Cardamine flexuosa): Deze plant heeft kleine, witte bloemetjes en langwerpige blaadjes. De blaadjes hebben een licht pittige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als smaakmaker in soepen en sauzen.

Kleine maagdenpalm (Vinca minor): Deze plant heeft glanzende, groenblijvende bladeren en paarse bloemetjes. De blaadjes hebben een milde smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op gerechten.

Gewone waterkers (Nasturtium officinale): Deze plant groeit vaak in beken en rivieren en heeft kleine, ronde blaadjes en witte bloemetjes. De blaadjes hebben een scherpe, pittige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, sandwiches of gebruikt worden als smaakmaker in soepen en sauzen.

Rode klaver (Trifolium pratense): Deze plant heeft karakteristieke ronde bloemhoofdjes die rood tot roze van kleur zijn. De bloemen kunnen worden geplukt en gebruikt worden als garnering op salades, desserts of worden toegevoegd aan dranken voor een decoratieve en smakelijke touch.

Smalle weegbree (Plantago lanceolata): Deze plant heeft langwerpige, smalle bladeren en groeit vaak in graslanden en bermen. De jonge blaadjes hebben een milde, nootachtige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, sandwiches, of worden gekookt als groente.

Bosviooltje (Viola odorata): De bloemen van het bosviooltje hebben een zoete, delicate smaak en een aangename geur. Ze kunnen worden gebruikt als decoratie op salades, desserts, of worden ingevroren in ijsblokjes voor een feestelijke touch.

Speenkruid (Ficaria verna): Deze plant heeft heldergele bloemen en hartvormige blaadjes. De blaadjes hebben een frisse, licht zure smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades of gestoofd worden als groente. De bloemen kunnen ook worden gebruikt als garnituur op gerechten.

Zuring (Rumex acetosa): Deze plant heeft pijlvormige blaadjes en rode of groene bloemaren. De blaadjes hebben een zure smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen, sauzen of gestoofd worden als groente. Ze kunnen ook worden gebruikt om een verfrissende zuringsoep te maken.

Kleine veldkers (Cardamine hirsuta): Deze plant heeft kleine blaadjes en witte bloemetjes. De blaadjes hebben een milde, pittige smaak en kunnen worden toegevoegd aan salades, sandwiches, soepen of gestoofd worden als groente. Ze worden ook wel “wilde mosterd” genoemd vanwege hun smaak.

Look-zonder-look (Alliaria petiolata): Ook bekend als knoflookmosterd, heeft deze plant hartvormige bladeren en een knoflookachtige geur en smaak. De bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen of gestoomd worden als groente.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024
  • Emblica officinalis, ook bekend als Indiase kruisbes of Amla, is een ayurvedische vrucht die de gezondheid sterk bevordert. Het is een uitstekende bron van vitamine C en wordt geleverd met zijn begeleidende bioflavonoïden. Amla heeft ontgiftende eigenschappen en biedt ondersteuning aan de lever, alvleesklier en maag. Het verbetert de kwaliteit van het bloed en stimuleert de bloedaanmaak. Amla wordt vaak gebruikt in chyavanprash, een kruidenmengsel dat zeer voedzaam is voor het lichaam en de algehele gezondheid stimuleert. Het heeft ook koortswerende eigenschappen.Slaapmutsje, ook bekend als Eschscholzia californica, kalmeert het zenuwweefsel en zoals de naam al suggereert, helpt het bij het [...]

    By Published On: 23/02/2024