Enkele bedenkingen bij het bloedgroependieet

Bedenk dat de stofwisseling van de menselijk anatomie weinig eiwitten nodig heeft. Als geconcentreerde eiwitten zoals dierlijke eiwitbronnen werkelijk noodzakelijk zouden zijn voor het menselijke eetpatroon, waarom laat de natuur dat dan niet zien in de samenstelling van de moedermelk? Het eiwitgehalte in moedermelk is een magere 1,1 tot 1,6 %, en dat wordt gegeven aan baby’s die een groeispurt moeten doormaken. De meeste baby’s krijgen moedermelk in de eerste fase van hun leven waarbij ze perfecte organen en stelsels ontwikkelen samenhangend met een goede emotionele balans. Als de natuur bijna GEEN eiwitten geeft in een periode van je leven, waarin je harder groeit dan in welke andere periode ook, waarom zou je geconcentreerd eiwit zoals vlees, koemelk, en zuivel moeten eten, als je ouder bent en niet langer meer groeit?

Dit gegeven legt een hiaat in het bloedgroependieet bloot. Baby’s met bloedgroep O ontwikkelen perfecte organen en weefsels tijdens de eerste 18 maanden van hun leven op een dieet met zo weinig eiwitten. Het colostrum en moedermelk bevatten wel meer dan 50 % verzadigde vetten en cholesterol. Colostrum en moedermelk bevatten veel laurinezuur dat van nature ook in kokosvet voorkomt, vandaar dat kokosvet ook zo gezond is voor het menselijke lichaam. Het is ook zo dat koemelk tot 30% meer eiwitten bevat dan moedermelk. Dit gegeven heeft zeer veel problemen met de spijsvertering gecreëerd bij miljoenen mensen.

Mensen met bloedgroep A hebben zogenaamd voorouders die boer waren. Zij zouden dus voornamelijk vegetarisch moeten voeden en vlees en zuivel vermijden. Mensen met bloedgroep B hadden voorouders die nomaden waren en deze mensen zouden voornamelijk rood vlees en vis moeten eten. Mensen met bloedgroep O hadden voorouders die jagers en verzamelaars waren en zouden ze veel dierlijk eiwit en zo weinig mogelijk koolhydraten moeten eten. Ten slotte mensen met bloedgroep AB hadden gemengde ouders  en moeten zij een combinatie eten van het dieet voor bloedgroep A en bloedgroep B.

Maar hoe zit het dan voor mensen die niet van plek naar plek rondtrokken en geen jagers of boer waren? Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen de mensen die al honderdduizenden jaren op de vlakten van Afrika leven, bevolkingsgroepen die in de Andes leven ofwel in het tropisch regenwoud wonen. Op het subcontinent India leefden de mensen duizenden jaren op een vegetarisch eetpatroon, en dat geldt ergens voor een groot deel van de wereldbevolking. Bij deze theorieën van DR peter J.D’Adamo zitten interessante aspecten die ik zeker respecteer, maar ik maak me een groot voorbehoud bij het bloedgroep dieet. Deze theorieën worden niet onderbouwd door wetenschappelijke literatuur en geschriften van de oudste medische systemen die de aarde kent. Ik bedoel de traditionele kennis van de Ayurveda, Germaanse en de Chinese geneeskunde.

En waar beginnen onze voorouders eigenlijk? 3000 jaar geleden of een miljoen jaar geleden of nog ouder. Hoe ver gaan we terug in de bloedlijn om vast te stellen wat we moeten eten? De meeste vegetariërs die in de tropen hadden gewoond waren verplicht om dierlijk voedsel te eten bij gebrek aan plantaardig voedsel door het aanbreken van de ijstijd. Anderen hadden een gemengder eetpatroon omdat ze in gebieden woonden met een milder klimaat. En mensen die in de tropen wonen hebben tot heel recentelijk een vegetarisch eetpatroon. De voorgestelde theorie van het bloedgroependieet is erg onduidelijk over al deze feiten.

Als je toch kiest om geconcentreerde eiwitten te eten, kan ik jou alleen maar adviseren om goed te luisteren naar je lichaam. Als je slijm produceert en verstoppingen krijgt in de sinussen, hoofdpijn, pijn in je gewrichten en spieren, een dof gevoel in de galblaas, beslagen tong, dan is het een goed idee om nog eens na te denken over je voedingspatroon en consumptie van dierlijke eiwitten.

Eiwitvergiftiging is niet echt bekend in ons medisch systeem, maar is wel een zeer grote oorzaak van diabetes, hart- en vaatziekten, hartritmestoornissen, reuma, galstenen en uiteindelijk kanker. Al deze aandoeningen komen veel minder voor bij mensen die uitsluitend vegetarisch leven, dit geldt ook bij mensen die bloedgroep O hebben. Het grote probleem met dierlijke eiwitten is dat je het effect nauwelijks merkt totdat de wanden van de bloedvaten volledig zijn aangekoekt met het teveel aan eiwit. Als de basaalmembramen en het bindweefsel van de slagaders maximaal zijn uitgezet waardoor ze star en broos zijn geworden. Een natuurlijke sterke reactie van het gezondheidssysteem wordt opgeroepen bij oververzadiging van eiwitten in de basaalmembramen, bindweefsel en de lymfe. Dit gebeurt om het teveel aan de dode en gestolde  en daardoor ook beschadigd eiwitten van melk, zuivel, vlees, gevogelte, vis en eieren kwijt te kunnen raken. (Veel dierlijke eiwitten zijn onvoldoende verteerd omdat de anatomie van onze spijsvertering niet aangepast is om grote hoeveelheden dierlijke eiwitten te verteren). Dit teveel aan eiwit veroorzaakt immense verzuring in het lichaam met veel celbeschadiging tot gevolg.

Het is inderdaad zo dat in de eerste jaren veel energie vrijkomt door deze uitbundige reactie van het gezondheidssysteem (zogezegde immuniteit) om deze overtollige eiwitten kwijt te raken. Er worden onzuiverheden afgevoerd, de huid verbetert en je voelt je meer geaard. Dat is allemaal waar, MAAR als het overbelaste gezondheidssysteem en stofwisseling uitgeput raakt door jarenlange te hevige constante activiteit, krijg je een terugslag en raakt je lichaam steeds meer verstopt. In eerste instantie krijg je ordinaire ziekten en ongemakken van de spijsvertering. Deze worden symptomatisch bestreden waardoor het langzaam maar zeker zal evolueren in chronische ziektebeelden en ontstekingen. Teveel eiwit in het menselijke lichaam is dodelijk.

De bloedgroependieet klopt dus niet in de zin dat hij de basisbehoeften van de natuurlijke lichaamstypen niet onderkent. Het is vele malen moeilijker om de constitutie van een persoon te bepalen en er zijn zoveel meer invloeden op je lichaam dan alleen maar de bloedgroep. In het 6000 jaar oude medische systeem van de Ayurveda heb je drie biologische energieën die de constitutie bepalen, namelijk : Vata, Pitta en Kapha. Ayurveda houdt rekening met alle invloeden op het menselijke lichaam. Gelijkaardige modellen vind je ook terug in de Chinese geneeskunde, in de oude Griekse geneeskunde of de Egyptische geneeskunde. Al deze zienswijzen hebben hun nut al duizenden jaren bewezen doordat de mensen daadwerkelijk gezond rondlopen. Dat is een schril contrast met onze reguliere geneeskunde, want wij zitten met een pandemie aan chronische ziektebeelden en acute infectieziekten.

Er komt een tijd dat mensen net als ik het vermoorden van dieren even erg gaan vinden als ze nu het vermoorden van mensen vinden. (Leonardo Da Vinci).

Met warme groet Daniël

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *