Vergeet de enzymen niet!

Wat is het belang van enzymen in onze voeding?

Enzymen spelen een cruciale rol in onze spijsvertering door voedsel af te breken zodat het kan worden verteerd en de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen kunnen worden opgenomen. Een tekort aan enzymen in ons westers voedingspatroon is een veelvoorkomend probleem, omdat veel voedingsmiddelen worden blootgesteld aan ruwe industriële bewerkingen, langdurige verhitting, chemische toevoegingen en langdurige conservering, wat de enzymen vernietigt.

Niet-gedenatureerde voedingsmiddelen, die hun enzymatische activiteit behouden, bevatten doorgaans de hoogste enzymgehalten. Zonlicht kan ook helpen om enzymen te versterken tijdens het groeiproces van planten, aangezien planten enzymen nodig hebben om mineralen te assimileren. Biologisch geteelde gewassen hebben vaak een hoger gehalte aan enzymen en voedingsstoffen omdat ze worden geteeld in harmonie met een rijke, voedzame bodem, in tegenstelling tot gewassen die worden blootgesteld aan pesticiden en chemische meststoffen.

Een terugkeer naar een meer natuurlijke aanpak van voeding, met de nadruk op het consumeren van schoon, pesticidenvrij voedsel, is daarom van groot belang. Het is ook essentieel om landbouwgronden te verrijken met mineralen, aangezien dit vaak over het hoofd wordt gezien. Vulkanische as is een waardevolle bron van mineralen die kan worden gebruikt om de bodem te verrijken.

Enzymen geven leven aan het voedsel dat we eten.

Inderdaad, fotonen van zonlicht spelen een essentiële rol bij het behoud van enzymatische activiteit. Zonlicht kan enzymen in voedsel versterken en hun effectiviteit bevorderen. Dit draagt bij aan een gezonde spijsvertering, geestelijke kracht en algemene gezondheid.

Enzymen zijn van vitaal belang voor ons lichaam omdat ze helpen bij het afbreken van voedsel en het vrijmaken van voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Zonder enzymen zou ons voedsel niet goed worden verteerd en zouden we niet in staat zijn om de essentiële voedingsstoffen op te nemen die nodig zijn voor onze algehele gezondheid, detoxificatie en recyclingssysteem.

Wanneer we enzymrijk voedsel consumeren, worden deze enzymen door de spijsvertering opgenomen en ondersteunen ze verschillende biologische processen in ons lichaam. Dit benadrukt het belang van het consumeren van voedsel dat rijk is aan enzymen voor een optimale gezondheid en welzijn.

Deze enzymen worden door de spijsvertering ook opgenomen om allerhande biologische processen in ons lichaam te ondersteunen.

De overweldigende markt van voedingssupplementen

In de overweldigende wereld van moderne voedingssupplementen lijkt het alsof we niet zonder kunnen. Echter, deze supplementen, rijk aan vitaminen en mineralen, worden vaak slecht opgenomen door onze darmen vanwege een gebrek aan enzymen. Deze supplementen bevatten namelijk geen enzymen.

Daarnaast zijn er ook specifieke enzymensupplementen op de markt. Sommigen prijzen vitaminen aan, anderen mineralen, en nog anderen focussen op enzymen. Alsof elk van deze supplementen op zichzelf een wondermiddel is dat alles kan genezen. Dit leidt echter vaak tot spijsverteringsproblemen, een grove vergissing.

Ruwe mineralen en vitaminen kunnen niet goed worden opgenomen zonder voldoende enzymen, maar ook een tekort aan verzadigd vet kan de opname belemmeren. Bovendien kan een overbelaste lever, veroorzaakt door chemische toevoegingen aan ons voedsel, leiden tot een verstoring van de enzymatische werking en een verminderde opname van voedingsstoffen.

E-nummers, bewaarmiddelen, additieven en andere toevoegingen vernietigen niet alleen enzymen, maar verstoren ook de opname van voedingsstoffen. Ze werken zelfs tegen de enzymen die ons lichaam produceert tijdens de spijsvertering.

Het draait steeds om synergetische samenwerking en vele factoren. Er bestaat nu eenmaal niets geïsoleerd in het lichaam. Alles is verbonden met elkaar en afhankelijk van elkaar. Een enzym zonder cofactoren heeft geen werking, geen enzymactiviteit. Mineralen en vitaminen hebben enzymen nodig, enzymen hebben mineralen en vitaminen nodig voor hun activiteit.

Dan komen koolhydraten, vetten en eiwitten en alle andere voedingsnutriënten aan bod die ook enzymen nodig hebben om goed te verteren en te kunnen worden opgenomen door de darmen.

De darmflora heeft ook enzymen nodig om in evenwicht te blijven.

De natuur heeft voorzien in enzymen in zongerijpte voeding in hun oorspronkelijke staat. Enzymen vervullen specifieke taken in het menselijk lichaam, vergelijkbaar met sleutels die op specifieke sloten passen.

Houd dit in gedachten als je je gezondheid wilt versterken en wilt genezen van ziekten en aandoeningen. Begrijp je waarom voedsel in ziekenhuizen en rusthuizen vaak ziektebevorderend is? Ze bevatten vaak geen enzymen en zijn bewerkt door industriële processen en massaproductie. Het is dood voedsel.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024