Fibromyalgie, een mysterieuze aandoening die niet begrepen wordt Deel 2

De schadelijke rol van galstenen in de lever en het ontgiftingsproces van het lichaam

Veel mensen geloven dat galstenen alleen maar voorkomen in de galblaas. Deze veronderstelling is niet juist. De meeste galstenen worden eigenlijk gevormd in de galwegen van de lever. Iemand die denkt als zijn galblaas verwijderd is geen galstenen meer heeft heeft het echt mis voor. Intrahepatische stenen worden gevormd in de galwegen van de lever. In de galblaas kunnen ze nog groeien en een schadelijk bacteriële overgroei veroorzaken. Galstenen hebben veel toxische stoffen in zich. Galstenen in de lever zijn de grootste belemmering voor het verkrijgen of handhaven van een goede gezondheid, jeugdige uitstraling en vitaliteit. Intrahepatische stenen in de galwegen verstoppen en zijn een belangrijke oorzaak dat vele levercellen beschadigd worden die door exosomen worden opgeruimd. Galstenen zijn een belangrijke oorzaak waarom mensen ziek worden en problemen ervaren bij hun herstelproces of genezen van de ziekte. Dat is zeker het geval bij chronische aandoeningen. Galstenen niet ontdekken en ontkennen dat ze er meestal wel aanwezig zijn is een ongelukkige vergissing die zowel door reguliere als holistische geneeskunde dikwijls wordt gemaakt.

Bloedonderzoek om een diagnose te stellen kan een groot nadeel zijn bij het vaststellen van de gezondheid van de lever. Het is namelijk zo dat de lever ondanks zijn verstoppingen heel normale niveaus van leverenzymen blijft afscheiden in het bloed bij mensen die lijden aan bepaalde klachten. Nochtans zijn verstoppingen in de lever de grootste oorzaak van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Het niveau van leverenzymen in het bloed wordt alleen verhoogd bij een ernstige vernietiging en beschadiging van de levercellen zoals we dit zien bij hepatitis en andere ontstekingen op de lever. Alle cellen in de lever bevatten grote hoeveelheden enzymen die bij ernstige beschadiging lekken in de bloedstroom. Grote beschadiging of scheuren van levercellen verhogen de concentratie leverenzymen in het bloed. Dit betekent dat de lever niet goed functioneert. En dan is het kwaad feitelijk al geschied. Chronische lever verstopping kan jarenlang onopgemerkt blijven, maar ondertussen verlies je levensenergie, voel jij je vermoeid, heb je onrustige slaap of een slechte slaap en neemt de intoxicatie van je lichaam langzaam toe. Bij fibromyalgie kun je zeker zijn dat je verstoppingen hebt in de galwegen van de lever.

Het belang van een schone gezonde lever

Dit geldt bij alle mysterieuze aandoeningen zoals lupus, ms, als lyme, cvs enzovoort.

 1. Een overbelaste lever kan eiwitten lekken in het lymfesysteem dat een grote hoeveelheid reacties van het lymfesysteem kan oproepen. Veel allergische reacties zijn het gevolg tot alle mysterieuze aandoeningen, van verkoudheden tot de ontwikkeling van kanker.
 2. De enzymen van de lever kunnen steroïde hormonen (op basis van cholesterol) veranderen in goede of dodelijke hormonen. deze laatste zijn oorzaak van kanker van de voortplantingsorganen.
 3. Bijna elke ziekte of aandoening wordt direct of indirect veroorzaakt door verstopping van de galwegen van de lever en de galblaas.
 4. De lever is eveneens verantwoordelijk voor emotionele stabiliteit, verwerken van de dagelijkse impressies en mentale helderheid.
 5. Verstopte galwegen in de lever kunnen geneutraliseerde onschadelijke chemische stoffen weer veranderen in kankerverwekkende stoffen en ze vervolgens verspreiden in het lichaam.
 6. Een slecht functionerende lever kan tot wel 70% van de bloedtoevoer naar het hart blokkeren. 
 7. Geblokkeerde gal wordt giftig en slecht van kwaliteit en ligt mede aan de oorzaak van zeer veel spijsverteringsproblemen.

De lever is een zeer groot orgaan en ligt net achter de ribben onder het middenrif. Hij bijna zo breed als als het gehele lichaam met zijn dikste kant aan de rechterzijde. De lever is een uiterst actief en complex orgaan en voor meer dan honderden verschillende functies verantwoordelijk. Voornamelijk het bloed ontgiften, evenwicht zorgen in de hormoonhuishouding, verteerde voeding lichaamseigen maken en de levensbeschermende cholesterol produceren. Cholesterol is een essentiële bouwstof voor alle cellen en orgaancellen, hormonen en gal die op zijn beurt belangrijk is voor een goede spijsvertering. De lever is dus van vitaal belang om de omzetting, het verspreiden en in stand houden van de vitale “brandstofvoorraden” reguleren. (voedingstoffen en energie regelen). Intoxicatie ontregelt deze belangrijke functie en dat heeft een zeer schadelijk effect op de gezondheid van de lever en het gehele lichaam. Fibromyalgie is een symptoom van intoxicatie van de lever. Er vormen zich galstenen in de galwegen als gevolg van deze intoxicatie en dat is een grote oorzaak van verstoring van de leverfuncties. Bedenk dat LDL cholesterol een beschermende functie heeft op het zenuwweefsel.

Andere functies van de lever

Andere essentiële functies van de lever zijn het afbreken en recyclen van eiwitten uit oude, versleten cellen, het recyclen van ijzer en het opslaan van glycogeen (lichaamssuiker), ijzer, vitaminen en andere voedingsstoffen. Galstenen zijn hierbij een verstorend element voor deze functies die van levensbelang zijn. Zoals reeds gezegd is de lever naast de aanmaak van cholesterol eveneens verantwoordelijk voor de productie van hormonen en eiwitten die invloed hebben op de manier waarop het lichaam functioneert, groeit en ook herstelt van verwondingen. De lever produceert nieuwe aminozuren en zet bestaande aminozuren om in eiwitten. Deze eiwitten zijn zo belangrijk als bouwsteen van cellen, genen, neurotransmitters en hormonen. Een pasgeboren kind kan bij zijn eerste ademhaling direct aminozuren en eiwitten produceren uit stikstof, zuurstof, koolstof en waterstof moleculen in de lucht.

De lever filtert ieder minuut ongeveer een kwart liter bloed. De lever ontgift zeer veel schadelijke stoffen, parasieten, bacteriën, alcohol, giftige residu’s van farmaceutische medicijnen. Daarvoor gebruikt de lever enzymen om afval en toxines om te zetten in stoffen die veilig uit het lichaam kunnen verwijderd worden. De meeste afvalstoffen en geneutraliseerde gifstoffen of toxines verlaten de lever via de galstroom. Maar als intrahepatische stenen gevormd door overdosis gifstoffen (overbelaste lever als gevolg van stress, emoties, biologische conflicten, industrieel bewerkt voedsel, raffinage, slechte levensstijl, externe vervuiling e.a.) de galwegen in de lever verstoppen maken de gal giftig en dat leidt tot hoge niveaus van toxiciteit in de lever en uiteindelijk ook in de rest van het lichaam en de lymfe. Deze ontwikkeling wordt versterkt door het gebruik van farmaceutische medicijnen, die gewoonlijk door de lever worden afgebroken.

De aanwezigheid van intrahepatische galstenen in de galwegen van de lever belemmert de ontgiftende functie van de lever en dan kan “overdosering gifstoffen verwoestende“ bijwerkingen veroorzaken. Het kan zelfs gebeuren bij een normale dosering. Dit houdt in dat de lever het risico loopt om ernstig beschadigd te worden door de afvalstoffen, toxines en medicijnen die hij afbreekt. Alcohol dat niet voldoende afgebroken wordt door de lever kan levercellen ernstig beschadigen of vernietigen.

Zoals reeds gezegd is de productie van gal een belangrijke functie van de lever, ongeveer een halve liter per dag. Goede kwalitatieve gal heeft een stroperige textuur dat geel, groen of bruin van kleur is en voornamelijk bitter en een beetje wrang is. Gal is sterk alkaliserend. Gal wordt geproduceerd door afbraak van cholesterol en rode bloedcellen. Zonder voldoende goed gal blijft het meeste voedsel onverteerd of gedeeltelijk onverteerd. Dat verstoort de darmflora waardoor overgroei kan ontstaan van destructieve organismen die de onverteerde voeding willen opruimen. Goede gal is zeer belangrijk om het darmslijmvlies van de darmen te beschermen tegen irritatie. om de darmen in staat te stellen om vet, calcium en andere mineralen en vitaminen uit het voedsel goed op te nemen, moet het zich eerst vermengen met gal. Als de dikke darm voeding ontvangt dat niet goed verteerd is breken bacteriën een gedeelte van het vet af tot vetzuren of verlaat het vet het lichaam via de ontlasting. 

Als vet niet opgenomen wordt, wordt er ook geen calcium en andere mineralen opgenomen. Daardoor ontstaat er tekort aan calcium en andere mineralen in het bloed waardoor het lichaam deze uit de botten zal halen. Het gebeurt bij grote hoeveelheden onverteerd vet dat de stoelgang blijft drijven omdat vet nu eenmaal lichter is dan water, maar een verschrikkelijke stank zal je duidelijk maken dat je spijsvertering niet goed is verlopen. Goed verteerde voeding zal eveneens een stoelgang vormen dat blijft drijven, maar deze stinkt niet. Je begrijpt ondertussen dat de meeste problemen met botdichtheid eigenlijk ontstaat door onvoldoende afscheiding van gal of van gal dat vergiftigd is door intrahepatische stenen en de onvermijdelijke slechte vertering van vetten. Het wordt dus niet veroorzaakt door te weinig calcium in de voeding. 

De ontgiftende werking van goede gal

We weten nu dat gal de spijsvertering helpt om vetten af te breken. Maar gal verwijdert ook geneutraliseerde toxines uit de lever. Bovendien houdt gal de darmwanden proper, het reinigt het darmslijmvlies. Gal bevordert eveneens de darmtransit of darmperistaltiek. Dit is zeer belangrijk voor de vorming van goede en regelmatige stoelgang. Gal is eveneens belangrijk om de darmflora in evenwicht te houden. Bij tekort aan gal loop je meer risico om constipatie te ontwikkelen omdat de peristaltische beweging belemmerd wordt. Bij een gezonde darmflora, goede kwalitatieve gal en goed werkende pancreas kan het lichaam via de ontgiftende werking van de lever zeer veel toxines afvoeren naar de spijsvertering. De darmflora elimineert dan deze door de lever geneutraliseerde gifstoffen en ze verdwijnen vervolgens via de stoelgang.

Intrahepatische galstenen in de galwegen van de lever en in de galblaas zijn een direct gevolg van een ongezonde levensstijl, slecht voedingspatroon (industrieel bewerkt voedsel) en hevige negatieve emoties. Galstenen zijn ziekteverwekkende factoren, ze vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico en veroorzaken vroegtijdige veroudering. Naast het verwijderen van andere ziekte veroorzakende factoren blijven galstenen aanleiding geven tot ziekte. Als galstenen in de lever of de galblaas de galstroom ernstig belemmeren, kan de ontlasting lichtbruin, geel, oranje of zo bleek als klei worden. Normale ontlasting is bruin, groen bruin van kleur. Slechte gal activeert onvoldoende de pancreasenzymen in de Ampulla van Vater en dat verstoort de spijsvertering. Het bijkomende gevolg hierop is dat de pancreasenzymen die normaal na de spijsvertering in de bloedbaan komen juist niet in de bloedbaan komen. Pancreasenzymen in het bloed ruimt eveneens toxines, slechte eiwitten en kankercellen op. De pancreas is eveneens een belangrijke ontgiftingsorgaan van het menselijke lichaam.

Als je lijd aan fibromyalgie, dan heb je hoogstwaarschijnlijk heel veel intrahepatische stenen in de galwegen van je lever en in de galblaas. Begrijp je hoe het Epstein Barr exosoom via toxische stoffen meereist naar de diepere weefsellagen in het lichaam? Er worden steeds meer weefsels aangetast door de intoxicatieschok. Alle ziekten en aandoeningen hebben te maken met vergiftiging van cellen, weefsels, organen en uiteindelijk zenuwcellen. Het lichaam activeert exosomen om de beschadigde weefsels te herstellen en te ontgiften.

Wat kun je doen?

Je begrijpt dat als het zenuwweefsel aangetast is door zware metalen en andere schadelijke stoffen dat alles in het werkt mag gezet worden om de weerstand en de spijsvertering te versterken. Dit houdt in dat de lever ontgiften van cruciaal belang is. De witte bloedcellen en zenuwcellen zijn sowieso afhankelijk van wat je eet, maar ook hoe je voedsel is verteerd. We weten intuïtief dat een hotdog, donuts, frisdrank of een pak friet met mayonaise met een cola onze witte bloedcellen geen kracht gaan geven, laat staan ze echt te voeden. Maar biologische zongerijpte groenten en fruit met veel gezonde suikers en mineralen die gebonden zijn met waardevolle fytonutriënten gaan het lichaam echt voeden. Het zenuwweefsel heeft veel voedende glucose nodig om goed te functioneren, dat vind je alleen in zongerijpte voeding. Voeding eten is een manier om liefdevol om te gaan met je lichaam. Denk maar aan onze bessen met zoveel waardevolle voedende stoffen, rijp fruit, volgroeide groenten die in volle zon zijn gegroeid en niet met chemicaliën zijn behandeld waardoor ze stoffen bevatten die onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem aansterken. Deze stoffen zijn de salvestrolen, die vind je niet in met pesticiden besproeide groenten en fruit. Kokosvet bevat antivirale stoffen en ondersteunt het zenuwweefsel. Op tijd naar bed, de uren voor twaalf tellen dubbel voor het genezingsproces in het lichaam. Op de juiste uren eten, De grootste maaltijd op het middaguur als het niveau van spijsverteringsenzymen het hoogst staat.

Wat je nog kan implementeren in je menu is extra aandacht op de smaken scherp, bitter en wrang, en deze voornamelijk introduceren in je voedingspatroon, het zijn de smaken met ontgiftende en alkaliserende informatie voor je lichaam.

Kennis is macht, het is belangrijk te weten dat schadelijke toxines en neurotoxines de oorzaak zijn van je problemen en vooral beseffen dat het niet jouw schuld is. Het Epstein Barr exosoom is het gevolg van vergiftiging waarbij cellen beschadigd worden. Je bent een stralend prachtig mens en je verdient het om te genezen. Gifstoffen, negatieve emoties en stress zijn de echte ziekmakers en we kunnen kiezen om ze zoveel mogelijk te voorkomen en daarbij de spijsvertering te optimaliseren. Gifstoffen leiden ook naar negatieve emoties zoals angst, hulpeloosheid en machteloosheid hetgeen de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem verder onderdrukt. Nogmaals, het lichaam is sterk en slim en heeft een zelfherstellend vermogen. Nu is voor jou de situatie anders, als je het Epstein Barr “virus” -exosoom hebt, weet je dat dit het gevolg is van beschadiging van je zenuwcellen door toxische stoffen, dan begrijp je nu wat er achter je gezondheidsproblemen zit. Daarmee verdwijnen de angst, hulpeloosheid en machteloosheid en krijgt je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem een oppepper en worden schadelijke stoffen beter afgevoerd door je spijsvertering. Jouw ontgiftingsorganen extra aandacht te geven samen met het cultiveren van emotioneel evenwicht.

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Door mijn opleiding als gezondheidsbegeleider wist ik al enorm veel over fibro en hoe eraan te werken om te ‘genezen’ (al kan je daarover niet spreken vind ik, het is een signaal van je lichaam). Jouw uitleg is heel gedetailleerd en duidelijk en zet bij mij de puntjes opnieuw even op de i 🙂
  Het is wel een voordeel dat ik anatomie en pathologie in mijn opleiding had om alles goed te begrijpen.
  Ik besef vandaag dat de opstoot die ik nu heb waarschijnlijk voortkomt uit 3 jaren hevige stress van 2016 tot 2018. Mijn diagnose kreeg ik in 2009, na vele jaren hevige emoties en stress van 2002 tot 2005.
  En natuurlijk … cola light zuipen van toen het op de markt kwam tot 2009 (na de lessen ‘Suiker en zoetstoffen’ van Dr. Geert Verhelst ben ik onmiddellijk gestopt) heeft er ook niet aan geholpen. Als ik goed ben, heb ik mij 28 jaar vergiftigd met dat spul!!!