Fibromyalgie, een mysterieuze aandoening die niet wordt begrepen Deel 3

9 dagen alles over goede voeding_500

Toxines verwijderen en voedingsadvies

Onze blootstelling aan giftige chemicaliën en zware metalen is nog nooit zo groot geweest als nu. Ik heb het over zware metalen zoals kwik, cadmium, koper, aluminium, lood en nikkel. Daarbij gerekend de giftige dioxines, pesticiden, nanotechnologische chemicaliën, luchtverontreiniging, medicatie, vaccinaties, plastic en duizenden andere chemicaliën waarvan men de schadelijke werking op lange termijn niet eens kent. Deze gifstoffen verzadigen onze waterreservoirs en komen vanuit de lucht op de grond terecht, denk maar aan de chemtrails. Het dumpen van chemisch en nucleair afval.

En we mogen ook niet vergeten dat het toevoegen van schadelijke stoffen in de voeding zoals additieven, geraffineerde suikers, oliën en E-nummers allemaal lichaamsvreemd zijn. Het lichaam behandelt deze als giftig. De meeste mensen lopen met zeer veel giftige stoffen in hun lichaam, giftige zware metalen kunnen oxideren en de omringende cellen doden. Giftige stoffen beschadigen veel lichaamscellen in alle organen, zenuwweefsel en de hormoonklieren. Zij onderdrukken de spijsvertering en het gezondheidssysteem waardoor je kwetsbaar wordt voor ziekten. Het ergste van al is dat deze schadelijke stoffen en zware metalen lichaamscellen beschadigen (soms met de dood tot gevolg) waardoor exosomen en bacteriën worden uitgenodigd om deze op te ruimen. Onze collectieve vervuiling en hectische levensstijl met stress ligt ten grondslag aan de huidige kankerepidemie en vele andere ziekten zoals MS, bijnieruitputting, fibromyalgie en andere degeneratieve zenuwaandoeningen.

Het is onmogelijk om niet blootgesteld te worden aan deze schadelijke gevaarlijke toxines. Wat we wel kunnen doen is het ontgiften en zuiveren van je lichaam een dagelijkse prioriteit te maken om zoveel mogelijk opstapeling en verstoppingen van gifstoffen te voorkomen. Het is cruciaal om elke dag je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem te helpen, zodat je lichaam sneller kan herstellen en jou beter kan ondersteunen. Je hebt altijd kans om beter te worden, vertrouw op je lichaam, die weet altijd wat het moet doen. Het vraagt een beetje aandacht van jouw kant, geef je lichaam de juiste voedende voeding om de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem en de hormoonhuishouding echt te voeden. Belangrijk hierbij is om emotionele stabiliteit te cultiveren, negatieve emoties en biologische conflicten emoties zijn even schadelijk voor het lichaam als zware metalen en gevaarlijke chemicaliën. Pathogenen of ziekteverwekkers hebben steeds een onderliggende factor nodig om jou ziek te maken. Toxines, emoties en zware metalen zijn een onderliggende factor.

Voorkomen is beter dan genezen

Een van de manieren waarop we zware metalen zoals kwik in ons lichaam krijgen is via voedsel uit de oceanen. Tonijn, haai, zwaardvis, en olierijke vissen hebben hoge concentraties kwik in zich. Dit komt door de industriële lozingen die oceanen bevuilen. Denk ook aan de grote milieurampen. Amalgaamvullingen zijn ook een grote boosdoener. Dit is vaak een co-factor bij fibromyalgie. Op you tube filmpjes is duidelijk te zien hoe kwik oxideert door zuurstof en speeksel in de mond.

Laat door een ervaren tandarts deze vullingen verwijderen, echter nooit meer dan één tand per maand of twee om de twee maand. Niet meer tegelijkertijd laten vervangen.

Zuiveren van zware metalen: volg steeds de gebruiksaanwijzing op de verpakking

1)-Spirulina, bij voorkeur uit Hawaï, absorbeert zware metalen uit het zenuwweefsel, de milt en de lever. 2 theelepels per dag gemengd in wat sap, kokoswater of water.

2)-Wilde bosbessen (zomer): maakt zware metalen in de hersenen vrij om afgevoerd te worden, belangrijk voor je hersenweefsel. Krachtig bij Alzheimer. 

3)-Koriander: bereikt moeilijk plaatsen in het lichaam om zware metalen te ontgiften. 

elke dag 25 gram.

4)-Atlantische dulse: deze alg bindt kwik, koper, lood, nikkel, cadmium en aluminium. Het gaat door de hersen barrière. Dulse laat zware metalen pas los buiten het lichaam. neem elke dag 2 eetlepels.

5)-Gerstegrasextractpoeder: haalt de zware metalen uit je spijsvertering, de milt, voortplantingsorganen en pancreas. neem 1 à 2 theelepels per dag, gemengd met wat water of sap. versterkt de werking van spirulina.

6)-Peterselie: elke dag 10 gram. Rijk aan voedende stoffen. Verwijderd koper en aluminium uit het lichaam.

7)-Zeoliet: mineraalrijke klei in vloeibare vorm van vulkanische oorsprong. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

8)-Antiseptische specerijen zoals salie, kruidnagel, nootmuskaat, tijm, steranijs, kurkuma, citroenmelisse wees royaal in gebruik. Twee teentjes knoflook per dag.

9)-L-glutamine: in poedervorm 1 theelepel per dag in water of een groentesapje.

10)-Elke dag een kopje thee van weegbreeblad en rode klaverbloesem.

11)-Thee van Pau D’arco Lapacho.

12)-Ojibwa kruidenthee.

13)-Kliswortel.

14)-Thee van gelijke delen rozenbottel, hibiscus bloem, frambozenblad en braamblad is zeer goed om chloor en fluoride uit het lichaam af te voeren.

Voor optimaal effect neem je zoveel mogelijk voedingsmiddelen en supplementen aangevuld met theesoorten binnen 24 uur. Je lichaam krijgt hierbij nog eens essentiële voedingstoffen om te herstellen van de schade die zware metalen hebben aangericht in je lichaam. Je lichaam zuiver houden doe je elke dag. Houd de zuivering eerst een lange tijd aan tot je jouw energieniveau voelt toenemen. Nadien kun je kiezen uit een van bovenstaande zaken, minimum twee en varieer. Als je amalgaamvullingen laat vervangen is het zinvol om voor de verwijdering twee maanden selenium in ionische vorm tot je te nemen. Neem zongerijpt voedsel rijk aan vitaminen en extra veel bladgroenten om je bloedkwaliteit te verbeteren.

Waterverontreiniging

Water- en bodemverontreiniging kun je moeilijk vermijden, behalve verhuizen naar een ecologisch schoner gebied. Het drinkwater dat je koopt liefst in glazen flessen. 

Koop je plastic flessen, wees behoedzaam dat het geen Bisfenol A bevat.

Gebotteld flessenwater is veiliger dan leidingwater, dit bevat veel sporen van nanodeeltjes en nevenproducten van plastic. Ideaal is het aanschaffen van een hoogwaardige waterfilter met een systeem dat vooral chloor, zware metalen en fluoride (nevenproduct van aluminium en neurotoxisch). Voeg bij elk glas drinkwater een druppeltje citroen- of limoensap aan toe, dit maakt het water weer levendig.

Dit water kan het lichaam helpen bij het uitspoelen van giftige toxines.(lymfewerking)

Pesticiden en schimmeldoders

We kunnen grote hoeveelheden restanten van pesticiden in ons systeem binnenkrijgen via niet-biologische voeding zoals groenten en vruchten. Probeer zoveel mogelijk biologische groenten en fruit te eten, ze zijn bovendien ook rijker aan mineralen en salvestrolen die je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem boosten. Wees ook bewust waar je loopt. In veel parken en tuinen worden onkruidverdelgers en andere pesticiden gebruikt. Neem als voorzorg een deken of iets dergelijks als wenst te picknicken. Gebruik ook geen pesticiden in je tuin, bloeiend kruid is ecologisch en goed voor de insecten.

Een goede thee voor het verwijderen van pesticiden in je lichaam. Gelijke delen kliswortel, gember, rode klaverbloesem, citroenverbena.

Plasticvervuiling

Er zijn veel plasticsoorten die ontstekingen veroorzaken in je lichaam. Ze verstoren de werking van de hormoonhuishouding en kunnen veel lichaamscellen beschadigen waarop exosomen, bacteriën en schimmels worden uitgenodigd voor het grote schoonmaakwerk. Tegenwoordig zou de plasticindustrie alles verpakken in plastic, het zit rondom het voedsel dat we eten, het wordt gebruikt door de farmacie, plastic tassen en vuilniszakken. Logisch dat het vroeg of laat in ons lichaam terechtkomt. Het is onmogelijk om schadelijke plastic van mensvriendelijke plastic te onderscheiden. Gebruik eventueel stoffen tassen om je boodschappen te doen.

Als je plastic gebruikt, zorg er dan voor dat het vrij is van bisfenol A.

Thee om plastic uit je lichaam te verwijderen. Meng gelijke delen citroenmelisse, honingkaars, fenegriek en olijfblad.

Schoonmaakmiddelen

Vele industriële schoonmaakproducten die in elk warenhuis te koop is bevatten schadelijke en agressieve chemicaliën. Het is verstandig om biologische poetsmiddelen aan te schaffen, beter voor je gezondheid en ecologischer voor onze natuur. Wees voorzichtig met tapijtreinigers, deze zijn bron van constante stroom chemicaliën die je elke dag inademt. Dit verzwakt je gezondheidssysteem. Ik raad aan om nieuw gekochte kledij eerst te wassen voor je het aantrekt. Thee om de effecten aan blootstelling van schoonmaakmiddelen te minimaliseren. Meng gelijke delen bernagie, goudsbloem, kamille en blaaswier.

Voedingsadvies volgens ayurveda:

Voorkeur: Vers en biologisch.

Zoveel mogelijk vegetarisch.

Koken met specerijen.

Vers koken en opeten.

Veel groenten, granen en peulvruchten.

Kook natuurlijk, ideaal is gasfornuis.

Eet zoveel mogelijk warm bereide voeding 3x per dag is ideaal.

Eet gevarieerd, zes smaken (zoet, scherp, wrang, bitter, zout en zuur)  en zoveel mogelijk kleuren.

Afkeur: Diepvries en blikken.

Teveel brood en kaas.

Verbod op microgolf.

Beperk de tussendoortjes.

Geraffineerde suikers en tarweproducten.

Zuivelproducten.

Geraffineerde oliën.

Wees voorzichtige met volgende voedselcombinaties:

Fruit en zuivel gaan niet samen.

Vlees en vis met zuivel of gele mosterd. Beperk bij fibromyalgie dierlijke eiwitten.

Eet zuivel en fruit los van de maaltijd.

Als je gaat eten, het water moet je letterlijk in de mond komen, het moet smaken. Is er iets dat je echt niet lust, niet opeten is de boodschap. Vooral goed kauwen is belangrijk voor de spijsvertering en de werking van de pancreas. Dit stimuleert de aanmaak van anti stresshormonen. Eet in een rustige ontspannen sfeer, niet onder een stresstoestand of emotioneel zwaar beladen staat. Geef al je aandacht aan het eten en vooral geniet ervan!

Het ontbijt:

Ideaal is ook warm; zoals soep met wat rijst (goed voor elke constitutie)

Granen papsoorten met eventueel wat gedroogd fruit zoals rozijnen of abrikozen, gebruik ook kaneelpoeder of gemalen kruidnagel. Havermout of muesli of andere vlokken met rijstmelk, amandelmelk e.a. liefst geen soja melk, werkt afkoelend op het lichaam, kan wel een keer in de zomer bij zeer warm weer). Om te zoeten: gedroogde vruchten, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, granensuikers, honing.

Indien men brood eet met voldoende drank, maximum één x per dag. Gebruik op uw boterham notenpasta, zelfgemaakt broodbeleg, confituur zonder suikers. Indien je fruit eet (niet dagelijks doen ) best appels en peren stoven met kaneel. Vermijd ‘s morgens exotisch fruit, eet klein fruit van het seizoen, goed voor alle constituties.

Geen fruit in de winterperiode, verzwakt de immuniteit. Er is dan ook geen fruit te vinden in de natuur. Als men behoefte heeft aan een tussendoortje: een kop soep is ideaal.

Het middagmaal:

Het middagmaal is ook de hoofdmaaltijd van de dag! Op het middaguur zijn de spijsverterings-enzymen het krachtigst. Een evenwichtige maaltijd bestaat uit granen, groenten (zeven kleuren) plantaardige eiwitten en goede vetstoffen.

Granen: rijst, goed voor alle types, gierst en boekweit (goed voor mensen met een zware constitutie), gerst, haver (andere constituties), voldoende variatie is belangrijk.

Stukje kaneelschors, kardemom, kruidnagel, komijn zijn goede specerijen voor de granen. Groenten: denk aan variatie met zoveel mogelijk kleuren. ( blauw en paarsachtige kleuren vind je in rode bietjes, aubergines, rode kool e.a.) Zoete of niet zoete groenten en wortelgewassen, groene groenten met dikwijls een eerder bittere smaak zijn steeds noodzakelijk voor een volwaardige voeding. Specerijen die de spijsvertering stimuleren en de resorptie van voedingsstoffen verbeteren: zwart mosterdzaad, komijn, zwarte peper, kurkuma, kardemom, selderijzaad, koriander, anijs, basilicum, laurier, karwij, kruidnagel, dille, venkel, fenegriek, gember, mierikswortel, asafoetida, marjolein, tijm, munt, nootmuskaat, oregano, peterselie, rozemarijn, saffraan, dragon, maanzaad. Kruidenmengsels, ook Westerse kruiden. Specerijen en kruiden geven ook scherpe, bittere en wrange smaken, nodig om het lichaam te helpen zijn afvalstoffen te elimineren.

Wees creatief!

Eiwitten: plantaardige eiwitten hebben voorkeur in de ayurveda, vooral voor zieke mensen. Mungdaal of gele linzen zijn licht verteerbaar. Maar ook roze, bruine linzen, bonen en erwten, diverse verse tuinbonen. Gebruik zeker specerijen en bonenkruid omdat deze bonen zwaarder verteerbaar zijn. Indien men vis of vlees eet, is het beter met voldoende specerijen behalve gele mosterd. Geen zuivel of fruit bij vis of vleesgerechten. Giftige voedselcombinatie. Gebruik goede vetstoffen. Ideaal is ghee, ongeraffineerde rode palmolie en/of kokosvet met specerijen om te bakken of koken. Vloeibare oliën na de bereiding toevoegen zoals olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, hennepolie, araganolie, pompoenpittenolie, vetstoffen met omega

3 (notenolie) enz… kies voor bio kwaliteit uit een natuurwinkel. Vermijd geharde vetten en margarines. Zij zijn zeer schadelijk voor het lichaam, omdat zij geen zuurstof doorlaten naar de lichaamscellen Bij stresstoestanden zeker niet zuinig zijn op vetstoffen, hoe meer hoe beter Als tussendoor mag je wat noten of een stuk fruit, bio-koekje nuttigen.

Avondmaal:

Ideaal is terug eten van warme bereidingen, ook overschotten van de middag zijn goed. Warme soep, eenvoudige schotels, eenpansgerechten op basis van groeten.

Indien je voor brood kiest, eet dit dan altijd met wat warme soep. Granenpap, rijstdesserten, gestoofde vruchten. Wees voorzichtig met ‘s avonds pasta te eten, indien wel, eet beter pasta van spelt of boekweit. Ga nooit met een lege maag gaan slapen, maar ook niet met een volle maag.

Desserts:

In India sluit men een maaltijd steeds af met iets zoet. Weet dat geraffineerde witte suikers en rietsuiker niet gezond zijn om verschillende redenen. Kies voor een koekje op basis van granenstroop, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, stevia e.a. Kies voor natuurlijke zoetstoffen met trage suikers en lage glycemie. Nooit synthetische zoetstoffen! Als je koekjes wilt, koop ze in de natuur winkel, je hebt al een ruime keuze op basis van andere granen dan tarwe. Ook op basis van andere gezondere suikers. Desserten kun je maken met agar-agar, je mag er zoveel van eten dat je wilt.

Drank:

Drink nooit ijskoud, slecht voor de maag en de spijsvertering. Beperk koffie en cafeïne houdende en stimulerende dranken. Drink thee van gember (niet voor het slapengaan), ayurvedische thee, yogithee, groene thee of gewoon wat warm water.

Dagelijkse levensstijl:

Op tijd opstaan, ten laatste voor 7 uur, langer slapen maakt je loom en verstoord veel processen in het lichaam. Probeer je hoofdmaaltijd tussen 11.00 h en 13.00 h te nemen, de spijsvertering is dan het sterkst! Neem voldoende lichaamsbeweging, wandelen, yoga of sport, verse buitenlucht en algemene ontspanning. Neem ook eens wat tijd voor jezelf! Ademhalingsoefeningen en meditatie in de ochtend en de avond zijn zeer heilzaam. Ga op tijd slapen, ook in de ayurveda tellen de uren voor middernacht dubbel.

Wat kun je beter niet eten?

We willen allemaal een goede gezondheid. Dan kiezen we voeding dat voedend en herstellend is voor je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Logisch toch? Veel voeding is echter niet geschikt voor menselijke consumptie. We willen zelf kiezen wat we eten. Daar ligt het probleem, we consumeren voedingsmiddelen, supplementen en additieven die ondermijnend en verstorend werken in het lichaam. Je kunt kiezen om een lekker dessertje te eten waarvan je weet dat je rond je middel een tikkeltje dikker van wordt. Dat is één ding, het is een ander verhaal als het dessert een ingrediënt bevat waarvan je niet eens weet dat het jouw gezondheid beschadigd. We worden elke dag verleid om giftige toevoegingen te eten zoals E-nummers en dergelijke die de gezondheid aantasten. Je hebt daar dikwijls geen zeggenschap over omdat je niet eens weet dat het gebeurt. 

Als je echt gezond bent, tjokvol energie en algemene gezondheid, geen klagen, dan is dit niet zo erg dat bepaalde giftige stoffen je lichaam binnendringen via voeding. Maar als je begaan bent met je gezondheid, als je bepaalde aandoeningen hebt of overgevoeligheden hebt, of je ziek bent zoals fibromyalgie, dan is het van cruciaal belang dat je niets eet wat de aandoening of ziekte in stand houdt. Je lichaam kan alle mogelijke middelen gebruiken om te herstellen en gezond te blijven. Hoe meer schadelijke stoffen je lichaam binnenkomen, hoe moeilijker het wordt om te herstellen. Het gaat erom de algemene gezondheid te versterken en het vermijden van zoveel mogelijk schadelijke stoffen. Conserveringsmiddelen en E nummers kunnen dusdanig bestaande ziekten verergeren en nieuwe aandoeningen veroorzaken of wat we noemen complicaties. Het is nu tijd dat je de controle en keuzevrijheid terugkrijgt door juiste informatie over wat je in je lichaam stopt

Volgende zaken vermijd je beter als je aan fibromyalgie lijdt.

 1. Gekweekte vis: deze wordt met antibiotica grootgebracht en zijn bron van zware metalen. Ook wilde vis bevat zware metalen.
 2. Kunstmatige smaakstoffen en andere chemische additieven waarvan we de werking op lange tijd niet eens weten.
 3. Citroenzuur: als additief is dit niet hetzelfde als het natuurlijke zuur in een citroen.
 4. Vitamine C, ascorbinezuur. Wordt in de voedingsindustrie gewonnen uit een genetisch gemanipuleerde schimmel en is bijlange zo goed niet als de natuurlijke variant in zongerijpte groenten en vruchten.  Traceer de bron van vitamine C als je supplementen aanschaft. Biologisch is te prefereren. 
 5. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en neotaam, sucralose e.a. Zij bedriegen jouw lichaamsintelligentie en maken je ziek.
 6. Dit geldt ook voor lightproducten, niet geschikt voor menselijke consumptie.
 7. Elk ingrediënt met de naam natuurlijke smaakstoffen, aroma’s zijn niet zo natuurlijk als je denkt. Het zijn verborgen smaakmakers. Elke smaakversterker kan chemische verbindingen bevatten die je gezondheid schaden. Natuurlijke smaakmakers en aroma’s zijn onder de radar geglipt. E-nummers, bewaarmiddelen, synthetische zoetstoffen, lightproducten, junkfood zijn allemaal echt te vermijden als je lijdt aan fibromyalgie.
 8. MSG, afkorting van Mononatriumglutamaat, is een zoutsoort die van nature in glutaminezuur voorkomt, een niet essentieel aminozuur. Er is niets natuurlijks aan deze stof die extreme schade en oxidatieve stress veroorzaakt in je lichaam. Het hoopt zich op in je hersenen en putten de zenuwcellen uit. Zeker gevaarlijk als je zenuwen door gifstoffen zijn aangetast. 
 9. Als je de volgende namen ziet staan, NIET KOPEN! Echt slecht bij fibromyalgie. Glutamaat, gehydrolyseerd, geautolyseerde gist, proteasen, carrageen, maltodextrine, natriumcaseïnaat, balsamicoazijn, malt-extract, gistextract, biergist, maïszetmeel, tarwezetmeel, gemodificeerd zetmeel, gelatine, gehydrogeneerde eiwitten, getextureerde eiwitten, weiproteïne, smaakmaker, bouillon, sojaproteïne en sojasaus.
 10.  Beperk consumptie van gluten uit tarwe, rogge, gerst en spelt.
 11.  Melk van dieren en alle zuivel. kaas, yoghurt e.a.
 12.  Geraffineerde suikers en zetmelen, oliën en geharde vetten.
 13.  Eieren omwille van de zwavelverbindingen. Het zijn geen veilige eiwitbronnen, ze veroorzaken tal van verstoppingen in het darmstelsel en in de weefsels.
 14.  Geraffineerde suikers en oliën, zij vormen veel toxines die lichaamscellen beschadigen. Tevens zijn ze co-oorzaak van zuurstoftekort in het lichaam, ze verstoppen de receptoren en zijn oorzaak van verstoppingen in het interstitiële vocht of bindweefsel, haarvaten en lymfevaten. Oliën alleen van eerste koude persing, biologisch. 
 15.  Margarine. Veroorzaakt zuurstoftekort op celniveau.
 16.  Koolzaadolie is uit de boze, is genetisch gemanipueerd.
 17.  Mais, soja en koolzaad zijn niet aan te bevelen, deze voedingsmiddelen zijn genetisch gemanipuleerd en het lichaam is niet in staat dit als voedsel te herkennen. Dat put het lichaam uit. Maïs, was ooit een waardevolle voedingsbron voor de mens, maar de genetisch gemodificeerde organismen heeft dit teniet gedaan; Het lichaam herkent de huidige maïs niet meer als voeding.
 18.  Sommige supplementen kun je ook beter mijden: L-carnitine is een aminozuur dat in grote hoeveelheid schadelijk is. Hetzelfde geldt voor het aminozuur arginine. Beide aminozuren zijn ook slecht als je kanker hebt. 
 19.  Gekweekte vis omwille van zware metalen en antibiotica
 20. Verminder dierlijke eiwitconsumptie, vooral varkensvlees.
 21.  Klier Supplementen gemaakt van dierlijk materiaal en bevatten erg geconcentreerde hormonen. Dit zijn laaggradige steroïde verbindingen die dikwijls worden voorgeschreven voor endocriene klieren, maar verstoren de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem.
 22.  Visolie Supplementen bevatten hoge concentraties zware metalen. Het verwijderen van deze metalen is een onmogelijke onrealistische zaak, ze zitten in de omega vetzuren en kunnen gemakkelijk naar de organen en doorheen de hersenbarrière en myelineschede getransporteerd worden. beter zijn de basis essentiële omegavetzuren uit koudgeperste oliën te halen als voedingsbron. Basis omega 3 is alfa linoleenzuur, basis omega 6 is linolzuur. visolie is derivaat omega 3, dat kan het lichaam zelf aanmaken bij voldoende basis omega 3 maar niet omgekeerd. Lijnzaadolie en hennepzaadolie zijn een goede bron van omega 3 basis.
 23.  Hoewel ijzer in de juiste hoeveelheid belangrijk is hebben veel mensen met fibromyalgie een tekort aan ijzer in het bloed. Dat komt door de ontstekingsreacties om te vermijden dat door het ijzer en microben bloedvergiftiging zou ontstaan. Het lichaam weet altijd wat het doet. Bijna alle gevallen van bloedarmoede hebben een infectie of ontsteking als oorzaak. IJzersupplementen van plantaardige oorsprong zijn beter omdat dit ijzer beter opneembaar is. Volgende groenten zijn rijk aan goed opneembaar ijzer: asperges, snijbiet, niet gekleurde gedroogde abrikozen (sulfietvrij), spinazie, brandnetels, gerstegras; pompoen en zijn pitten, alle biologische zongerijpte groenten en fruit. Denk eraan: zolang de ontstekingsreacties bestaan in het lichaam, zal het lichaam het ijzergehalte in het bloed laag houden.

Ojibwa thee

Ojibwa thee is van oorsprong samengesteld door de Noord-Amerikaanse indianen. Er worden 8 verschillende kruiden gebruikt die allemaal immuniteitsversterkend zijn en het lichaam ook ontgiften en te zuiveren.

 1. Rode iep of Ulmus glabra: komt ook voor in hoestdranken. Wordt gebruikt bij tal van infecties op de luchtwegen, voornamelijk als zuigtabeltten bij keelpijn. Rode iep wordt ook gebruikt als kompres bij verwondingen en blauwe plekken alsook bij pijnlijke gewrichten. Het heeft een gunstige werking op de dikke darm en de endeldarm.
 2. Gezegende distel of Cnicus benedictus: wordt veel gebruikt bij problemen met de spijsvertering zoals winderigheid, constipatie en de maag die van streek is. Dit kruid wordt ook gebruikt om problemen met de lever en de galblaas te behandelen.
 3. Rode klaver of Trifolium pratense: is een bron van waardevolle voedingstoffen en mineralen waaronder chroom, calcium, thiamine, vitamine C, magnesium, fosfor, en is rijk aan isoflavonen. Isoflavonen zijn wateroplosbaardie gelijkaardige werkingen hebben als oestrogenen en de weerstand verbeteren. 
 4. Kliswortel of  Arctium lappa: is een mild vochtafdrijvend middel. Het verhoogt de productie van urine en zweet en is geschikt bij behandelingen van zwellingen en koorts. Kliswortel heeft een positief effect op leverbeschadiging door alcoholgebruik en farmaceutische medicijnen. Men weet precies niet wat het beschermende effect van kliswortel is, maar men denkt dat het oxidatie tegengaat. Hoewel oxidatie een natuurlijk proces is (gebeurt in de spijsvertering), wil dit niet zeggen dat het niet schadelijk is voor het lichaam! Het gevolg van deze oxidatie is het ontstaan van vrije radicalen. Dat zijn chemische stoffen die de werking van het gezondheidssysteem kunnen onderdrukken als het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten is verstoord door intoxicatie. antioxidanten uit kliswortel beschermen lichaamscellen en levercellen tegen schade.
 5. Kelp of bruinwier is eveneens een rijke bron aan goed opneembare mineralen waaronder jodium, calcium, magnesium, kalium en calcium. Kelp is goed bij schildklierproblemen bij de productie van schildklierhormonen. Dat is belangrijk voor het in stand houden van alle stofwisselingsprocessen. dat verhoogt de energieniveaus en helpt bij het handhaven van het normale lichaamsgewicht. Als je een te snel werkend eschildklier hebt ben je beter met essiac thee dat maar 4 ingrediënten bevat.
 6. Schapenzuring of Rumex acetosella is rijk aan oxaalzuur, natrium, kalium, ijzer, mangaan bètacaroteen, vitamine C en fosfor. Het is mild vochtafdrijvend; mild laxerend en mild ontsmettingsmiddel.
 7. Witte waterkers of Nasturtium officinale heeft een zeer hoog gehalte aan vitamine C. Witte waterkers wordt gebruikt als een algemeen tonicum. de bittere smaak is zeer goed voor de lever, pancreas en reguleert de eetlust en verbetert de spijsvertering. het kan eveneens gebruikt worden om zenuwaandoeningen, constipatie, en leverproblemen te verminderen. Bovendien is witte waterkers populair om bronchitis en hoest op natuurlijke wijze te herstellen. De stof Rhein dat aanwezig is in witte waterkers remt de groei van ziekteverwekkende bacteriën in de darmen af. Rhein is eveneens werkzaam tegen candida albicans infectie, koorts, ontstekingen en algemene pijn.
 8. Russische rabarber of Rheum palmatum var. tanguticum: een waardevolle plant dat zorgt dat gal, parasieten en in de darmen vastzittend voedsel afgevoerd worden.  Het stimuleert de galkanalen om giftige afval producten af te voeren. Het is een krachtige ontgiftende kruid en bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen. Het verlicht chronische leverproblemen doordat het de lever zuivert. De spijsvertering verbetert en de eetlust wordt gereguleerd.  Heilzaam bij maagzweren, helpt bij problemen met de milt en darmen, verlicht en geneest aambeien en van bloedingen van de bovenste deel van het spijsverteringskanaal.

Een andere krachtige theesoort, afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid Amerika is lapacho ofwel Pau Darco (van de inca’s). De binnenkant van de schors (bast) van de lapacho colorado boom wordt hierbij gebruikt. Deze bast heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tabebuia impetiginosa is de wetenschappelijk naam van deze boom. Het versterkt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem en ontgift het lichaam op een krachtige wijze.  Voornamelijk op de lever, de nieren en het gehele spijsverteringsstelsel. Het helpt bij baby’s met voedselallergieën en darmkrampen. het vermindert bijwerkingen van antibiotica. Lapacho thee bestrijdt zowel de oorzaak als het symptoom en dat is de verklaring voor de afwezigheid van bijwerkingen.

Geneeskrachtige voeding voor aandoeningen waarbij exosomen overactief zijn

Daaronder vallen mysterieuze ziekten zoals fibromyalgie, CVS, bijnieruitputting, ziekte van Ménière, tinnitus, Vertigo, lupus, hepatitis C, veelvuldige infecties met streptokokken A en B, Candida albicans, helicobacter pylori, Cytomegalovirus.

Probeer volgende zaken zoveel mogelijk te consumeren en varieer zoveel mogelijk.

 1. Bleek- en knolselderij: bevat waardevolle minerale zouten voor het zenuwstelsel en versterkt het maagzuur.
 2. Kiemen: bevatten hoog gehalte sporenelementen zoals selenium en zink. versterkt de weerstand.
 3. Asperges: zuiveren milt, nieren en de lever. versterkt de pancreas.
 4. Spinazie: goed opneembare micronutriënten voor het zenuwstelsel, alkaliserende werking.
 5. Kokosolie: antivirale vetzuren zoals laurinezuur en caprinezuur.
 6. Gember: verbetert de spîjsvertering en antiseptisch.
 7. Frambozen en ander klein fruit: rijk aan antioxidanten. Tijdens de zomer.
 8. Sla: bitterstoffen stimuleren de darmperistaltiek en reinigt de lever.
 9. Papaja’s: bevat enzymen die de spijsvertering stimuleren. Verhoogt het maagzuurgehalte en herstelt zenuwcellen.
 10. Abrikozen: verbetert de bloedkwaliteit  en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Biologisch gedroogde abrikozen hebben hetzelfde effect. (Ze zien er bruin uit)
 11. Granaatappels: hebben de wrange smaak, alkaliserend. Reinigt bloed en lymfe van toxines en draagt bij aan de ontgifting.
 12. Grapefruit: bron van calcium en antioxidanten. Bioflavonoïden die belangrijk zijn voor de werking van vitamine C. Versterkt de weerstand en ontgift.
 13. Boerenkool: werkt alkaliserend in het lichaam.
 14. zoete aardappels: de inuline verbetert de werking van de darmflora. draagt bij tot de ontgifting van virale neurotoxines en omhulsels.
 15. Komkommers: ontgift neurotoxines en versterkt de bijnieren en nieren.
 16. Venkel: bevat antivirale stoffen.
 17. Brandnetelblad: maak er spinazie van, pluk in onbespoten bossen. Zeer goed voor de bloedkwaliteit.
 18. Vlierbessensiroop helpt het lichaam krachtig ontgiften en vermindert de activiteit van exosomen.

Volgende supplementen hebben een goede werking om de activiteit van het Epstein barr exosoom te verminderen en versterken het ontgiftend vermogen van de algemene gezondheid.

 1. L-lysine: vermindert de activiteit van exosomen en ontgift tegelijkertijd. Zowel het Epstein barr en het zoster exosoom (gordelroos). 
 2. Vitamine B12: (in de vorm van methylcobalamine en/of adenosylcobalamine) belangrijk om het zenuwstelsel te versterken. Herstelt de zenuwen die door schadelijke toxines en neurotoxinen zijn beschadigd.
 3. Kattenklauw of Uncaria tomentosa: Deze plant geeft een boost aan je immuniteit en verkleint de hoeveelheid exosomen en streptokokken A en B. Tegelijkertijd helpt het lichaam om zich te ontgiften.
 4. Zoethoutwortel of Glycyrrhiza glabra: zeer goed bij bijnieruitputting, het helpt om de cortisolproductie en cortisol- en cortison waarden in balans te brengen. Zoethout in grotere hoeveelheid kan de bloeddruk doen verhogen, bij de meeste mensen met bijnieruitputting is echter de bloeddruk te laag. Remt de activiteit van het exosoom, heeft een ontgiftende werking.
 5. Zink: belangrijk voor stofwisselingsprocessen en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Ondersteunt het endocriene systeem, in het bijzonder de pancreas en de bijnieren. Beschermt de schildklier en het zenuwstelsel tegen ontstekingen door het ontgiftend vermogen van de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem te versterken.
 6. Citroenmelisse, Melissa officinalis: revitaliseert het zenuwweefsel en draagt bij tot de regulatie van de insulineproductie. Vermindert ontstekingen en doodt virussen die het zenuwweefsel aantasten. Versterkt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem.
 7. 5-MTHF: (5-methyltetrathydrofolaat), geeft kracht aan het centrale zenuwstelsel, ontlast de bijnieren. Versterkt het gezondheidssysteem en het endocriene stelsel.
 8. Selenium: helpt bij het herstel van zenuwcellen dicht bij de huid. Beschermt het centrale zenuwweefsel. Werkt versterkend.
 9. Ester-C: Deze vorm van vitamine C ondersteunt de bijnieren en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Vermindert ontstekingen en kalmeert de bijnieren die door overbelasting zijn vergroot. Helpt bij het verwijderen van virale toxines. Ondersteunt de werking van neuronen en neurotransmitters.
 10. Rode algen, Atlantische dulse: verwijdert zware metalen. Antiviraal.
 11. Rode klaver of Trifolium pratense: Helpt bij de verwijdering van neurotoxines uit de lever, lymfestelsel en de milt.
 12. Specerijen die de activiteit van exosomen minderen met een ontgiftende werking: salie, kruidnagel, citroenmelisse, nootmuskaat, Ceylon kaneel tijm, steranijs, kurkuma, dragon, kaneel, kervel, rozemarijn, zoethout en gember.

Het emotionele aspect van fibromyalgie (Christiane Beerlandt)

Kernoorzaak: het blijven staan, een weigering “neen”, niet willen doorgaan, noch groeien, noch leven. Het is nu genoeg geweest, je wilt er niets meer mee te maken hebben. Je overstroomt van opgeslagen emoties, verdriet, weemoed, pijnlijke herinneringen uit het verleden. Je zet je continu schrap, een hoekig verzet, het kind in jezelf lijdt en verlangt naar het zoete, het warme, het aardse, de liefde. Maar jij hebt nu al te veel  pijn doorstaan, jij versteent nu als het ware, je snijdt je af van je zachte gevoelens, jij geeft aan jezelf het zoete niet, omdat jij teveel van anderen verwachtte. Krachtige innerlijke energiestromen wensen door te stromen in creativiteit en productiviteit, maar jij verzet je tegen deze natuurlijke stroming. Jij bent onmenselijk hard voor het kind in jezelf.

Kernoplossing: je bent veilig geborgen in jezelf, heet jezelf welkom, verwacht niet van anderen datgene wat jij jezelf onthoudt. Zet jezelf in de bloemetjes en geniet van aardse sappige vruchten. Ervaar jezelf als een vrucht, gerijpt in de zon, geniet van dat warme zonnecentrum in jezelf. geniet van het zintuigelijke mooie, van smaken, en geuren, van je lichaam, van zinstrelende  kleuren en klanken. Lat jezelf volwassen worden en bemin het kind in jezelf met een klaarwakker bewustzijn. Sta het zoete toe in je bestaan. Produceer en oogst, ga door en creëer je bestaan. Rem die warme gevoelsstroom in jezelf niet langer, verwarm deze plaatsen in jezelf die zich koud en gekwetst voelen. Ontspan je en geniet van het licht van de zon. Kramp niet langer toe, open je in liefde naar jezelf. Ontdek de vreugde in jezelf.

Vanuit de Germaanse geneeskunde heb ik het volgende samen gesprokkeld:

BIOLOGISCH CONFLICT: Het biologische conflict dat verband houdt met de skeletspieren is een licht eigenwaarde-inbreuk conflict of zelfdevaluatie-conflict. De specifieke eigenwaarde-inbreuk conflicten zijn dezelfde als voor de botten en gewrichten. In overeenstemming met evolutionair redeneren zijn eigenwaarde-inbreuk conflicten de primaire conflictthema’s die worden geassocieerd met organen van nieuw mesodermale oorsprong, die worden aangestuurd vanuit het hersenmerg. Het mesoderm ligt tussen de ectoderm en endoderm. Dit is het middelste kiemblad dat o.a. de botten en de skeletspieren omvat.

Het conflict dat verband houdt met de beweging van de spieren is een motorisch conflict van “niet kunnen bewegen” of “vastgehouden worden“. Het conflict kan worden geassocieerd met het hele lichaam (gegeneraliseerd motorisch conflict) of met een enkele spier- of spiergroep (gelokaliseerd motorisch conflict). Dat heeft grote invloed op de werking van de zenuwbanen.

HERSENNIVEAU: De skeletspieren hebben twee controlecentra in de grote hersenen. De trofische functie van de spieren, verantwoordelijk voor de voeding van het weefsel, wordt aangestuurd vanuit het hersenmerg; de contractie van de spieren wordt aangestuurd vanuit de motorische cortex (deel van de hersenschors). De spieren van de rechterkant van het lichaam worden vanuit de linkerkant van de hersenen aangestuurd; de spieren van de linkerkant worden aangestuurd vanuit de rechter hersenhelft. Daarom is er een kruislings verband tussen de hersenen en het orgaan (zie GNM-diagram met de motorische homunculus.) De homunculus is een weergave van verschillende anatomische delen van het lichaam).

In het hersenmerg delen de botten, skeletspieren, lymfevaten en lymfeklieren, de bloedvaten, het bindweefsel en het vetweefsel hetzelfde hersenrelais en daarmee hetzelfde biologische conflict; namelijk een eigenwaarde-inbreuk conflict of zelfdevaluatieconflict. De “bedieningscentrales” zijn van top tot teen ordelijk gepositioneerd.

Gezichtsspieren: het gezicht verliezen (verlies van status, reputatie, respect, eer, prestige, waardigheid), te schande worden gezet, vernederd worden, zich schamen, door de mand vallen, zich belachelijk, dwaas of dom voelen.

Kaakspieren: niet van zich af kunnen bijten (zie bijtconflict)

Nekspieren: het hoofd niet kunnen of mogen bewegen of draaien

Schouder- en rugspieren: niet in staat zijn om uit de weg te gaan of opzij te gaan

Armspieren: krachtig vast worden gehouden (fysiek geweld, seksueel misbruik, tijdens een vaccinatie, tijdens een gevecht of “spel”), niet in staat zijn iemand vast te houden, te omarmen of iemand tegen te houden (flexorspier = buigspier), niet in staat te zijn iemand weg te duwen, iemand van het lijf te houden, zich te verweren of verdedigen (extensorspier = strekspier) en spieren rond de ellebogen)

Handspieren: niet in staat zijn om iemand vast te houden of iemand tegen te houden (een geliefde die weggaat of sterft); niet in staat zijn iets te pakken te krijgen; alle leed / ongenoegen in verband met de handen (werk, hobby of sport gerelateerd)

Beenspieren: niet kunnen ontsnappen, vluchten of wegrennen (letterlijk of figuurlijk, bijvoorbeeld van een werkplek of een relatie), niet in staat zijn om opzij te springen, niet in staat te zijn om te volgen, zich geremd voelen met betrekking tot een standplaats (versteend zijn), zich opgesloten voelen (letterlijk of figuurlijk), niet in staat zijn om bij te blijven, niet in staat zijn om omhoog te klimmen (bijv. niet gepromoveerd worden), niet in staat zijn om iemand van zich af te schoppen (strekspier), een angst om niet te kunnen lopen).

Motorische conflicten kunnen ook in combinatie met of namens iemand anders worden ervaren, met name wanneer het gevoel “vast te zitten” een geliefde persoon betreft. De overtuiging dat aandoeningen zoals ALS of MS erfelijk zijn maakt een familielid vatbaarder voor dergelijke conflicten (zie GNM-artikel ‘Genetische ziekten begrijpen’).

Een foetus kan het conflict van ‘niet kunnen ontsnappen’ ervaren ​​wanneer de moeder in gevaar is of door ernstig indringende of bedreigende geluiden in de directe omgeving (drilboor, kettingzaag, grasmaaier, grastrimmer), luide keukenapparatuur zoals een staafmixer in de buurt van de baarmoeder, geschreeuw en geruzie (ruzie tussen ouders of een moeder die keihard schreeuwt tegen haar kinderen). In dit geval wordt de baby geboren met een (gedeeltelijke) verlamming van de benen of met motorische handicaps, wanneer het conflict in de tussentijd niet is opgelost. De “harde geluiden” van echografisch onderzoek zijn ernstig af te raden voor ongeborenen. Het “gevoel vast te zitten-conflict” kan ook ontstaan tijdens een moeilijke bevalling of door de manier waarop de baby direct na de geboorte wordt behandeld. De motorische handicaps die we zien bij een cerebrale parese of hersenverlamming (volgens de conventionele geneeskunde veroorzaakt door “hersenschade” die optreedt bij de zich ontwikkelende hersenen) is het gevolg van motorische conflicten die de foetus in de baarmoeder of tijdens het geboorteproces lijdt (zie ook epileptische aanvallen en ataxie gerelateerd aan een valconflict).

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *