Frisdranken zijn vaak helemaal niet zo verfrissend. Veel mensen realiseren zich niet dat ze bij het drinken van frisdrank veel chemische stoffen consumeren. Neem bijvoorbeeld cola, waarbij gefilterd water wordt gebruikt in plaats van bronwater. Het actieve ingrediënt in cola is orthofosforzuur, vanwege de hoge zuurgraad hiervan moeten de reservoirs die worden gebruikt bij de productie van deze frisdrank bestand zijn tegen dit bijtende ingrediënt.

Naast koolzuurhoudend water, wat de maagsecretie stimuleert, bevat cola veel E-nummers en aroma’s. Een van deze stoffen is aspartaam, ook wel bekend als E951. Dit is een synthetische zoetstof die chemisch instabiel is en bestaat uit L-asparaginezuur en L-fenylalanine, beide synthetisch veresterd met een methylgroep. Dit zijn lichaamsvreemde eiwitten. Tijdens de spijsvertering wordt aspartaam afgebroken tot methanol en fenylalanine.

Methanol is een stof waar het lichaam niet op zit te wachten en kan schade toebrengen aan de oogzenuw. Bovendien ontstaat tijdens de spijsvertering formaldehyde, wat ook niet gunstig is voor het lichaam. Aspartaam staat algemeen bekend als zeer ongunstig voor het zenuwweefsel en wordt in verband gebracht met diverse mysterieuze aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel.

Dan heb je E150D, een voedselkleurstof. Bij cola wordt er gebruik gemaakt van ammoniumsulfaat.

E952 – natriumcyclamaat dient als vervanging van suiker. Het is een synthetisch chemische stof, heeft een zoete smaak die 30 keer zoeter is dan suiker en wordt gebruikt als een kunstmatige zoetstof. Sommige mensen krijgen netelroos van cyclamaat

E338 is orthofosforzuur dat in pure vorm tot irritatie van de huid en ogen leidt. Het is een stof die in de industrie veel gebruikt wordt bij de productie van ammoniak, aluminium, calcium, natrium, metaalbewerking, detergenten, medicijnen, textiel en de productie van film tapes. In de voeding wordt het gebruikt voor de productie van koolzuurhoudend water. Deze stof verhindert de opname van ijzer en calcium in het lichaam en stimuleert de dorstprikkel.

E950– acesulfaam-K, tweehonderd keer zoeter dan suiker, bevat methyl ether en is niet gunstig voor de werking van het cardiovasculaire systeem. Eveneens bevat het asparaginezuur, wat een ‘opwindend’ effect kan hebben op het zenuwstelsel en in de loop van de tijd tot verslaving kan leiden. Acesulfaam wordt slecht opgelost en wordt afgeraden voor gebruik door kinderen en zwangere vrouwen.

E211 is een stof dat wordt gebruikt als antibacterieel en antischimmel in de productie van sommige voedselproducten als jam, fruitsappen en fruityoghurt. Deze stof (natriumbenzoaat) is niet aan te raden voor mensen die gevoelig zijn aan aspirine en lijden aan astma. Heeft een degeneratief effect op het zenuwstelsel.

E330 – citroenzuur is wijdverspreid in de natuur. De vraag is: komt dit citroenzuur wel uit de natuur of wordt het geproduceerd door een genetisch gemanipuleerde schimmel? Het wordt gebruikt door de farmaceutische en voedselindustrie. Zouten van citroenzuur (citraten) worden in de voedselindustrie gebruikt als zuren, conserveermiddelen, stabilisatoren. In het medische veld wordt het gebruikt voor het conserveren van bloed.

Als laatst veel onbekende aromatische toevoegingen.

Wat gebeurt er nadat je een glas cola hebt gedronken?

Het orthofosforzuur in de cola vertraagt de werking van de hoge concentratie suiker, waardoor deze niet direct wordt uitgebraakt. Ongeveer twintig minuten later treedt een verhoogde afscheiding van insuline op.

Ongeveer 40 minuten na consumptie is de opname van cafeïne voltooid, wat leidt tot een stijging van de bloeddruk doordat de lever gestimuleerd wordt om meer suiker aan het bloed af te geven. Tegelijkertijd verwijden de pupillen en verdwijnt slaperigheid doordat adenosinereceptoren worden geblokkeerd. Dit stimuleert de productie van dopamine, wat het genotsgevoel in de hersenen verhoogt en verslavend werkt.

Na een goed uur wordt het problematisch voor het lichaam. De fosforzuren gaan zich binden aan calcium, magnesium en zink in het maag- en darmkanaal en dat gaat de spijsvertering overbelasten. Tegelijkertijd worden de nieren gestimuleerd meer calcium af te scheiden in de urine.

Nog iets later wordt het urineafdrijvende effect van cola en frisdrank in gang gezet. De calcium, magnesium en zink verdwijnen uit het organisme. Het zijn belangrijke stoffen van het botstelsel net als natrium. De hoeveelheid water in de cola is ondertussen reeds afgevoerd door urineren en het lichaam ervaart vele problemen door intoxicatie als gevolg van de frisdrank en cola, het vocht is reeds weg.

Resultaat: op dat moment wordt je enorm prikkelbaar en ingehouden.

Bronnen:

gallup.com/…/1741…/americans-likely-avoid-drinking-soda.aspx

– Molteni R, Barnard RJ, A high-fat, refined sugar diet reduces hippocampal brain-derived neurotrophic factor, neuronal plasticity and learning. Neuroscience 2002;112(4):803-14.

time.com/3057373/heres-what-soda-does-to-young-rats-brains

newscientist.com/…/dn24579-sugary-drinks-tinker-with-vital-…

– Ferraro P.M., Taylor E.N. et al. Soda and other beverages and the risk of kidney stones, 2012 the American Society of Nephrology

– de Koning L, Malik V.S. et al. Sweetened Beverage Consumption, incident coronary heart disease and biomarkers of risk in men. 2011 American Heart Association

– Carwile JL, Willet WC et al. Sugar-sweetened beverage consumption and age at menarche in a prospective study of US girls. 2015 Published by Oxford University Press on behalf of the European Society of Human Reproduction and Embryology

– Shi Z, Dal Grande E et al, Association between soft drink consumption and asthma and chronic obstructive pulmonary disease among adults in Australia. Respirology. 2012 Feb;17(2):363-9.

– Bernstein AM, de Koning L et al. Soda consumption and the risk of stroke in men and women. Am J Clin Nutr. 2012 May;95(5):1190-9

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024