De waarheid over ons voedsel onthult hoe industriële bewerking een vernietigende impact heeft op een oorspronkelijk gezond product zoals fruitsap. Veel sappen lijken op het eerste gezicht gezond, maar enige nuancering is hier op zijn plaats.

Het verschil tussen zelf vers geperst fruitsap en geconcentreerd fruitsap is namelijk enorm. Als je een gezonde keuze wilt maken, is het beter om geconcentreerd sap te vermijden.

Het productieproces begint met het kweken van fruit in Zuiderse landen, waar nog steeds obligatoire pesticiden worden gebruikt. Na de pluk wordt het fruit geperst en worden de vaste deeltjes eruit gezeefd. Vervolgens wordt het sap gekookt om het meeste water te verwijderen, waardoor een dikke stroop overblijft.

Helaas gaan hierbij veel waardevolle vitaminen verloren, samen met de originele smaak, geur en kleur van het fruitsap. Deze geconcentreerde stroop is gemakkelijk te transporteren naar fabrieken in de lage landen.

In de fabrieken wordt water toegevoegd aan de stroop, waardoor deze verandert in een lichtgele, heldere en zoete oplossing. Vervolgens wordt een zogenaamde “cloud agent” toegevoegd om het sap een beetje troebel te maken. Bij sommige sappen, zoals sinaasappelsap, wordt ook pulp van orange cells toegevoegd. Deze pulp wordt intensief behandeld, net als de rest van het sap.

Voor de meeste andere sappen wordt bietenpulp gebruikt vanwege zijn homogene eigenschappen en mooie gele kleur. Het toevoegen van pulp van het originele fruit zou de houdbaarheid van het sap verminderen. Tot slot worden er chemische smaakstoffen toegevoegd, samen met artificieel vitamine C dat uit een schimmelkweek wordt gewonnen.

Het resultaat is een chemische drank vol met geconcentreerde suikers die eigenlijk weinig meer met fruit te maken heeft. Ondanks de populariteit bij jongeren is het belangrijk te beseffen dat vers geperst fruitsap slechts een paar dagen houdbaar is in de koelkast, terwijl de geconcentreerde versie maandenlang houdbaar is.

Het is veel gezonder om fruit gewoon zo te eten. Bij het maken van sap en smoothies worden namelijk veel van de oplosbare vezels verwijderd, wat niet ideaal is voor de darmen. Het snel opdrinken van sap zorgt voor een overbelasting van de lever, die de fructose moet omzetten naar glucose.

Een hele tros druiven consumeren duurt een tijdje, uitgeperst klok je dit binnen enkele minuten naar binnen. En dit geldt voor alle fruitsoorten.

Het is beter om fruit langzaam te kauwen, wat de pancreas stimuleert tot meer enzymproductie en gunstig is voor de darmen en lever. Dit zorgt voor een meer geleidelijke inname van suikers, wat het voor het lichaam gemakkelijker maakt om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024