De schadelijke rol van galstenen in de lever en het ontgiftingsproces

Veel mensen geloven ten onrechte dat galstenen alleen voorkomen in de galblaas. De waarheid is dat de meeste galstenen eigenlijk worden gevormd in de galwegen van de lever. Degenen die denken dat ze geen galstenen meer hebben nadat hun galblaas is verwijderd, vergissen zich.

Intrahepatische stenen worden gevormd in de galwegen van de lever en kunnen ook in de galblaas groeien, waar ze een schadelijke bacteriële overgroei kunnen veroorzaken vanwege hun hoge gehalte aan giftige stoffen. Galstenen bevatten veel toxische stoffen en zijn de grootste belemmering voor het verkrijgen en behouden van een goede gezondheid, jeugdige uitstraling en vitaliteit.

Intrahepatische stenen kunnen de galwegen verstoppen en zijn een belangrijke oorzaak van beschadiging van levercellen. Ze vormen een belangrijke factor bij het ontstaan van ziekten en kunnen problemen veroorzaken bij het herstelproces of genezing van ziekten, vooral bij chronische aandoeningen. Het niet detecteren en ontkennen van galstenen, terwijl ze meestal wel aanwezig zijn, is een veelvoorkomende vergissing zowel in de reguliere als in de holistische geneeskunde.

Bloedonderzoek om een diagnose te stellen kan een groot nadeel zijn bij het beoordelen van de gezondheid van de lever. Ondanks verstoppingen in de lever blijft de lever namelijk normale niveaus van leverenzymen afscheiden in het bloed van mensen met bepaalde klachten. Niettemin zijn leververstoppingen de belangrijkste oorzaak van de meest voorkomende gezondheidsproblemen.

Verhoogde niveaus van leverenzymen in het bloed worden alleen waargenomen bij ernstige vernietiging en beschadiging van levercellen, zoals bij hepatitis en andere leverontstekingen. Bij ernstige beschadiging lekken grote hoeveelheden enzymen uit levercellen in de bloedstroom, wat resulteert in een verhoogde concentratie van leverenzymen in het bloed. Dit duidt op een slechte leverfunctie, waarbij het kwaad eigenlijk al geschied is.

Chronische leververstoppingen kunnen jarenlang onopgemerkt blijven, maar in de tussentijd kan iemand levensenergie verliezen, zich vermoeid voelen, een verstoorde slaap of slechte slaapkwaliteit ervaren, en kan de lichaamsintoxicatie langzaam toenemen. Bij fibromyalgie is het waarschijnlijk dat er verstoppingen zijn in de galwegen van de lever.

Galstenen volgens de Germaanse geneeskunde

Galstenen worden biologisch gezien veroorzaakt door territoriumergernis – een mannelijk conflictgebied – of een identiteitsconflict – een vrouwelijk conflictgebied. Volgens de Germaanse geneeskunde ontstaat er een kern waaromheen zich vervolgens meer materiaal ophoopt. Galstenen bestaan voor meer dan 95% uit cholesterol, met de rest bestaande uit calcium en galpigment.

Vaak blijven deze galstenen onopgemerkt in de galblaas. Echter, wanneer een galsteen vast komt te zitten in de galwegen, kan dit zeer hevige pijn veroorzaken. Dit kan resulteren in kolieken als gevolg van irritatie aan het gevoelige ectodermale binnenbekleding van de galwegen, bestaande uit platenepitheel. Bovendien kan dit een opstuwing veroorzaken, waardoor de bilirubinespiegel in het bloed stijgt, wat mogelijk geelzucht veroorzaakt.

Meestal is het conflict recidiverend, wat betekent dat de galstenen steeds groter worden. Langdurige conflictactiviteit kan leiden tot verschrompeling van de galgangen. Ontsteking treedt op als onderdeel van de genezingsfase, wat echter de stuwing in de galdoorstroming veroorzaakt.

Dit resulteert in een vertraagde doorstroming, waardoor er meer kernen ontstaan die aanleiding kunnen geven tot meer galstenen. Los het conflict en zijn sporen definitief op, zodat het zinvolle biologische speciaalprogramma kan stoppen. De hevige galkolieken zijn de genezingscrisis waarbij het lichaam probeert de galsteen uit te drijven door ritmische samentrekkingen van de galgangen.

Lightproducten en een gebrek aan bitterstoffen in de voeding bevorderen de vorming van galstenen omdat er te weinig gal wordt gevraagd. De indikking van de gal bevordert steenvorming, vergelijkbaar met een rivier waarin weinig water stroomt, waarin veel meer vuil achterblijft.

Vermoedelijk kunnen een verhongeringsconflict of een existentieconflict tijdens de hangende genezing leiden tot een verminderde galproductie. Het syndroom van de nierverzamelbuizen kan de vorming van galstenen stimuleren door vernauwde galgangen, wat vaak voorkomt bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte als gevolg van andere aandoeningen en biologische conflicten.

Indien nodig kan een vergruizing of operatie worden overwogen, samen met het gebruik van pijnstillende en krampwerende middelen.

Het verminderen of geleidelijk stoppen met medicatie kan ook gunstig zijn (een secundaire factor bij galstenen), evenals het vermijden van alcohol en drugs. ’s Avonds weinig eten om gisting in de darm tijdens de nacht te voorkomen kan helpen, terwijl het drinken van veel water in de ochtend en voormiddag gunstig is.

Het gebruik van bitterkruiden, zoals mariadistel, venkel, klitwortel, paardenbloem, duizendguldenkruid, agrimonie, weegbree en alsem, kan nuttig zijn, evenals het toevoegen van specerijen zoals kurkuma, venkel, saffraan en rozemarijn aan de voeding. Bachbloesems zoals beuk, chicorei, gentiaan, gaspeldoorn en wilg kunnen ook worden overwogen. Hildegard Von Bingen beveelt tamme kastanjehoning aan, evenals een speciaal recept van moerbeiwijn en Zweedse kruiden.

Het belang van een schone gezonde lever

 1. Een overbelaste lever kan eiwitten lekken in het lymfesysteem, wat een scala aan reacties van het lymfesysteem kan veroorzaken. Veel allergische reacties hebben een verergerend effect op allerlei aandoeningen, van verkoudheden tot de ontwikkeling van kanker.
 1. De enzymen van de lever kunnen steroïde hormonen (op basis van cholesterol) omzetten in zowel gunstige als schadelijke hormonen. De laatste zijn een verergerende factor bij kanker van de voortplantingsorganen.
 1. Bijna elke ziekte of aandoening wordt direct of indirect verergerd door verstopping van de galwegen van de lever en de galblaas.
 1. De lever speelt ook een rol in emotionele stabiliteit, verwerking van dagelijkse indrukken en mentale helderheid.
 1. Verstopte galwegen in de lever kunnen geneutraliseerde onschadelijke chemische stoffen weer omzetten in kankerverwekkende stoffen en deze vervolgens verspreiden in het lichaam.
 1. Een slecht functionerende lever kan tot wel 70% van de bloedtoevoer naar het hart blokkeren.
 1. Geblokkeerde gal wordt giftig en van slechte kwaliteit, wat de oorzaak kan zijn van talrijke spijsverteringsproblemen.

De lever is een zeer groot orgaan en bevindt zich net achter de ribben onder het middenrif. Het is bijna zo breed als het hele lichaam, met zijn dikste kant aan de rechterzijde. De lever is een uiterst actief en complex orgaan dat verantwoordelijk is voor meer dan honderden verschillende functies.

Het hoofdzakelijke doel van de lever is het ontgiften van het bloed, het handhaven van hormonale balans, het verwerken van verteerde voeding en het produceren van levensnoodzakelijke cholesterol.

Cholesterol is een essentiële bouwstof voor alle weefsels en organen, evenals voor de productie van hormonen en gal, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering. De lever is dus van vitaal belang voor het reguleren van de omzetting, distributie en het behoud van de vitale “brandstofvoorraden” – voedingsstoffen en energie.

Intoxicatie verstoort deze belangrijke functies van de lever en heeft een zeer schadelijk effect op de algehele gezondheid van het lichaam. Fibromyalgie kan worden beschouwd als een symptoom van leverintoxicatie. Galstenen vormen zich in de galwegen als gevolg van deze intoxicatie, wat een grote impact heeft op de leverfuncties.

Andere functies van de lever

Naast de eerder genoemde functies heeft de lever nog andere essentiële taken, zoals het afbreken en recyclen van eiwitten uit oude, versleten cellen, het recyclen van ijzer, en het opslaan van glycogeen (lichaamssuiker), ijzer, vitaminen en andere voedingsstoffen. Galstenen kunnen deze vitale functies verstoren, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het lichaam.

Zoals eerder vermeld, is de lever verantwoordelijk voor de productie van cholesterol en speelt het ook een cruciale rol bij de productie van hormonen en eiwitten die van invloed zijn op verschillende aspecten van de lichaamsfuncties, groei en herstel van verwondingen.

De lever produceert nieuwe aminozuren en zet bestaande aminozuren om in eiwitten. Deze eiwitten zijn essentieel als bouwstenen van cellen, genen, neurotransmitters en hormonen. Het is opmerkelijk dat zelfs een pasgeboren kind bij de eerste ademhaling direct aminozuren en eiwitten kan produceren uit stikstof, zuurstof, koolstof en waterstofmoleculen in de lucht. Dit benadrukt de cruciale rol van de lever in de lichaamsfuncties vanaf de eerste momenten van het leven.

Elke minuut filtert de lever ongeveer een kwart liter bloed. Dit vitale orgaan speelt een cruciale rol bij het ontgiften van het lichaam, waarbij het een breed scala aan schadelijke stoffen, parasieten, dode bacteriën, alcohol en giftige residuen van farmaceutische medicijnen neutraliseert.

De lever maakt gebruik van enzymen om afvalstoffen en toxines om te zetten in stoffen die veilig uit het lichaam kunnen worden verwijderd. De meeste van deze afvalstoffen en geneutraliseerde gifstoffen verlaten de lever via de galstroom.

Echter, wanneer intrahepatische stenen, gevormd door een overdosis gifstoffen als gevolg van stress, emoties, biologische conflicten, bewerkte voedingsmiddelen, slechte levensstijl, externe vervuiling en andere factoren, de galwegen in de lever verstoppen, wordt de gal giftig. Dit leidt tot hoge niveaus van toxiciteit in de lever, en uiteindelijk ook in de rest van het lichaam en de lymfe.

Deze ontwikkeling wordt versterkt door het gebruik van farmaceutische medicijnen, die doorgaans door de lever worden afgebroken.

De aanwezigheid van intrahepatische galstenen in de galwegen van de lever verstoort de ontgiftende functie van de lever en kan leiden tot “overdosering” en “verwoestende” bijwerkingen, zelfs bij normale doseringen van medicijnen.

Dit betekent dat de lever risico loopt op ernstige schade door de afvalstoffen, toxines en medicijnen die het afbreekt. Alcohol die niet voldoende wordt afgebroken door de lever kan levercellen ernstig beschadigen of vernietigen.

Zoals eerder vermeld, is de productie van gal een essentiële functie van de lever, met ongeveer een halve liter gal per dag. Goede kwaliteit gal heeft een stroperige textuur en kan geel, groen of bruin van kleur zijn, en heeft een hoofdzakelijk bittere en enigszins wrange smaak.

Gal is sterk alkalisch. Het wordt geproduceerd door de afbraak van cholesterol en rode bloedcellen. In de galblaas wordt de gal verder gerijpt door de galflora, waardoor het de pancreasenzymen nog beter kan activeren.

Zonder voldoende goede gal blijft het meeste voedsel onverteerd of slechts gedeeltelijk verteerd. Dit kan leiden tot verstoring van de darmflora en overgroei van organismen die proberen onverteerd voedsel af te breken. Goede gal is van vitaal belang om het darmslijmvlies te beschermen tegen irritatie.

Bovendien moet voedsel zich vermengen met gal om de darmen in staat te stellen vet, calcium en andere mineralen en vitaminen effectief op te nemen. Als de dikke darm voedsel ontvangt dat niet goed verteerd is, kunnen bacteriën een deel van het vet afbreken tot vetzuren, of verlaat het vet het lichaam via de ontlasting.

Als vet niet goed wordt opgenomen, kunnen er problemen ontstaan met de opname van vitaminen, calcium en andere mineralen. Dit kan leiden tot een tekort aan calcium en andere mineralen in het bloed, waardoor het lichaam deze uit de botten zal halen.

Bij grote hoeveelheden onverteerd vet in de ontlasting zal de ontlasting een sterke onaangename geur duidelijk maken dat de spijsvertering niet goed is verlopen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de meeste problemen met de botdichtheid eigenlijk ontstaan door een onvoldoende afscheiding van gal, of door gal die vergiftigd is door intrahepatische stenen, en de daaropvolgende slechte vertering van vetten. Deze problemen worden dus niet veroorzaakt door een tekort aan calcium in de voeding, maar eerder door een verstoring in het spijsverteringsproces.

De ontgiftende werking van goede gal

Inderdaad, gal speelt een cruciale rol in de spijsvertering en het algemene ontgiftingsproces van het lichaam. Naast het helpen afbreken van vetten, verwijdert gal ook geneutraliseerde toxines uit de lever, reinigt het de darmwanden en bevordert het de darmtransit of darmperistaltiek. Dit draagt ​​bij aan de vorming van een goede en regelmatige stoelgang. Gal is ook essentieel voor het handhaven van een gezonde darmflora, omdat het helpt om deze in balans te houden.

Een tekort aan gal kan leiden tot verstoringen in de darmfunctie, waaronder constipatie, omdat de peristaltische beweging belemmerd wordt. Wanneer de darmflora gezond is en er voldoende gal aanwezig is, kan het lichaam via de ontgiftende werking van de lever veel toxines afvoeren naar de spijsvertering.

De darmflora speelt dan een belangrijke rol bij het afbreken en elimineren van deze gifstoffen via de stoelgang. Bacteriën in de darmflora hebben namelijk de functie om schadelijke stoffen af te breken, waardoor ze veilig uit het lichaam verwijderd kunnen worden.

Het is inderdaad belangrijk om te erkennen dat intrahepatische galstenen in de galwegen van de lever en galstenen in de galblaas vaak het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl, slechte voedingsgewoonten en intense negatieve emoties en biologische conflicten.

Galstenen kunnen aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en vroegtijdige veroudering veroorzaken. Wanneer galstenen de galstroom ernstig belemmeren, kan dit leiden tot veranderingen in de kleur van de ontlasting, zoals lichtbruin, geel, oranje of bleek als klei, in plaats van de normale bruine kleur.

Deze verstoring van de galstroom kan ook de spijsvertering verstoren doordat de pancreasenzymen niet voldoende geactiveerd worden, wat de vertering van voedsel belemmert.

Bovendien heeft een slechte galproductie als gevolg van galstenen indirecte effecten op de werking van de pancreas, omdat de pancreasenzymen niet op de juiste manier worden afgegeven.

Deze enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering en helpen ook bij het opruimen van toxines, slechte eiwitten en eiwitten uit tumoren. Daarom kan een verstoring in de galproductie en -afvoer leiden tot een verminderde ontgifting en spijsvertering, waardoor de algehele gezondheid in gevaar kan komen.

Intrahepatische stenen in de galwegen van de lever of in de galblaas hebben een verergerend effect op volgende aandoeningen:

 • astma
 • aambeien
 • chronisch vermoeidheidssyndroom
 • constipatie
 • depressie
 • diarree
 • doffe pijn aan de rechterkant
 • donkere kringen rond de ogen
 • doodsbleke gelaatskleur
 • eetbuien
 • ernstige schouder- en rugpijn
 • fibromyalgie
 • flauwvallen
 • frozen schoulder
 • gele huid en geel oogwit
 • gevoelloze of verlamde benen
 • gewrichtsproblemen
 • gezichtsproblemen
 • hartkwalen
 • hepatitis
 • hernia
 • hersenziekten
 • hersenziekten
 • hoofdpijn en migraine
 • hoog cholesterol
 • hormonale onbalans
 • huidproblemen
 • impotentie
 • infecties (terugkerend)
 • ischias
 • jicht
 • kanker
 • kleikleurige ontlasting
 • knieproblemen
 • koude en warme opvliegers
 • koude ledematen
 • levercirrose
 • levervlekken, vooral op de bovenkant van de handen en in het gezicht
 • menstruatieklachten
 • misselijkheid en overgeven
 • moeilijkheden met de ademhaling
 • nachtmerries
 • nierziekten
 • obesitas
 • opgezwollen ogen
 • osteoporose
 • overmatig transpireren van het bovenlichaam
 • overmatige gewichtstoename
 • pancreatitis
 • pijn aan de bovenkant van een schouderblad of tussen de schouderbladen
 • prostaatklachten
 • scoliose
 • seksuele problemen
 • slapeloosheid
 • slechte eetlust
 • spijsverteringsproblemen
 • stijve spieren en gewrichten
 • stijve nek
 • tand- en tandvleesproblemen
 • tong met glimmende of witte of gele bovenkant
 • urinewegklachten
 • ziekte van Alzheimer
 • zwartgallige of boze persoonlijkheid
 • zweren aan de twaalfvingerige darm
 • overgangsklachten
 • verlies van spierkracht
 • vet haar of haaruitval
 • winderigheid
 • wonden die blijven bloeden en slecht genezen
 • ziekte van Pfeiffer of mononucleose

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

  By Published On: 03/03/2024
 • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

  By Published On: 03/03/2024
 • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

  By Published On: 03/03/2024