Geheime oorzaken diabetes deel 5

Geheime oorzaken diabetes: melk en zuivel

Korte samenvatting

We kunnen dus stellen dat diabetes type 2 veroorzaakt wordt door insulineresistentie waarbij de lichaamscellen niet in staat zijn om glucose en andere voedingstoffen op te nemen. Als we onze manier van levensstijl, voeding en emotionele toestand niet veranderen zal dit evolueren tot insuline afhankelijke diabetes type 2. Bij diabetes type 1 krijgen de lichaamscellen ook geen glucose maar om een andere reden omdat er geen insuline beschikbaar is. Als lichaamscellen geen glucose ter beschikking krijgen, lijden ze honger en komt de energievoorziening in het gedrang.

Als lichaamsweefsels en organen geen glucose krijgen wordt het lichaam verplicht om vetten om te zetten in bloedsuiker om de energievoorziening te kunnen garanderen. Daarbij komen vetzuren of ketonen vrij in de bloedstroom die op hun beurt een chemische onbalans kunnen veroorzaken. Dit wordt diabetische keto-acidose genoemd.

Nog iets over diabetes type 1

Diabetes type 1 heeft meer te maken met een foutief voedingspatroon dan met genetische factoren zoals algemeen wordt aangenomen. Diabetes type 1 kan zich ongemerkt jarenlang ontwikkelen om dan op zeer korte tijd plots met hevige symptomen te gaan manifesteren. Diabetes type 1 manifesteert zich vooral bij kinderen en jongvolwassenen onder de 30 jaar. Ouders die zeer ongezond leven en onder stress staan hebben een slechte kwaliteit van zaadcellen en eicellen. Als de toekomstige moeder tijdens haar zwangerschap nog eens zeer slechte industrieel bewerkt voedsel eet, heeft dit tot gevolg dat haar kind diabetes type 1 kan ontwikkelen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de bloedsuikerspiegel tot abnormale hoge waarden stijgt tijdens de zwangerschap, hyperglykemie en dat moet behandeld en voorkomen worden. Eet gezond krachtvoedsel zoals de natuur het heeft voorzien tijdens de zwangerschap.

De eerste verschijnselen bij het ontwikkelen van diabetes type 1 zijn veel moeten plassen en bedplassen. Daarbij ontstaat een grote dorst, droge mond en keel en gewichtsverlies. Soms kan er ook een erge honger ontstaan. Het lichaam probeert op deze manier het overtollige suiker uit de bloedstroom te verwijderen. Een te hoge bloedsuikerspiegel leidt tot rusteloosheid en moeilijke ademhaling, verwardheid, bloedrode wangen, een verhitte droge huid en problemen bij het wakker worden, coma en zelfs tot de dood. Mensen met hyperglykemie en diabetes type 1 zijn afhankelijk van insuline injecties om de bloedsuikerspiegel onder beheersing te houden. Er is steeds meer toenemend bewijs dat koemelk en zuivel tijdens de kinderjaren het risico op diabetes type 1 verhoogt. Dierlijke melk, room, yoghurt, kaas, boter en alle andere producten op basis van dierlijke melk bevatten dierlijke eiwitten en lactose. Voor mensen met diabetes is het ook goed om boter te vermijden omdat de pancreas en de lever overbelast is.  

Gezonde mensen kunnen wel boter eten, maar voor diabetici is koemelk en zuivel eveneens af te raden. Koemelk, zuivel en daarbij nog eens gecombineerd met geraffineerde oliën en suikers, en bewerkte vetten in onze voedingspatroon heeft een sterke negatieve werking op de stofwisseling en onze gezondheid. Bovendien bevat melk veel hormonen die storend zijn voor de menselijke hormoonhuishouding. Voor diabetes, zowel type 1 als type 2  mag er absoluut geen dierlijke melk en zuivel geconsumeerd worden. Bovendien bevordert koemelk en zuivel celbeschadiging in je lichaam. Dit leidt onherroepelijk tot het activeren van exosomen zoals herpesvirussen. Bij het opruimen van de beschadigde cellen komen giftige stoffen vrij dat zenuwcellen ernstig kan irriteren en beschadigen, wetende dat de pancreas ook aangestuurd wordt door het zenuwweefsel.

Mocht melk echt goed zijn voor de mens, dan zou de natuur wel iets gevonden hebben om melk altijd beschikbaar te houden, maar dat is dus zo niet, melk is alleen beschikbaar tijdens het prille begin van een nieuw leven, zowel bij dieren als bij de mens. Bovendien veroorzaakt dierlijke melk en zuivel de slijmproductie en is verantwoordelijk voor vele ontstekingen en allergieën, astma is een daar een mooi voorbeeld hiervan. Door grote druk op de agrarische sector worden er volop antibiotica, hormonen, dierlijke voeding gecombineerd met genetisch gemanipuleerde en gemodificeerde maïs en soja aan onze veestapel gegeven. Dieren krijgen hun natuurlijk voedsel niet meer. Zo worden de problematisch dierlijke melk en zuivelproducten bovendien nog eens toxischer voor het menselijke lichaam.

Als je echt de verantwoordelijkheid neemt voor jouw gezondheid en het zelfgenezend mechanisme wilt activeren, kun je het beste geen dierlijke melk en zuivelproducten nemen. Vermoedelijk is een van de vele eiwitten uit dierlijke melk de schuldige dat de pancreas aanzet om de bètacellen uit te schakelen. Koemelk bevat tot 30 maal meer caseïne dan moedermelk, en overconsumptie van eiwitten is een geheime oorzaak van diabetes.

Hoewel veel mensen met diabetes type 1 genetisch gevoelig zijn voor deze ziekte, kunnen deze genetische factoren verschalkt worden door de wijze waarop we leven en ons lichaam voeden. Er zijn zoveel mensen met dezelfde genetische gevoeligheid die deze ziekte nooit ontwikkelen. De wijze waarop we ons lichaam voeden lijkt dus een beslissende factor wie de ziekte uiteindelijk zal krijgen. Baby’s die minstens drie maand borstvoeding hebben gekregen hebben tevens een kleinere kans om diabetes type 1 en type 2 en overgewicht te ontwikkelen. Als hun moeder dan nog eens echte natuurvoeding tot zich neemt… dan is het zeer goed.

In de ayurveda wordt zuivere pure kokosmelk als alternatief gebruikt voor moeders die door omstandigheden geen borstvoeding kunnen geven aan hun baby.

Wat kunnen we nu doen om deze oorzaken van diabetes te genezen en het zelfgenezend vermogen activeren?

De eerste stap is om alle dierlijke producten te mijden uit je voedingspatroon, geen vlees, vis, melk, eieren, gevogelte en zuivel. Daarbij is het zeer belangrijk dat je alle geraffineerde oliën en bewerkte vetten weigert te consumeren dat je steeds vindt in bewerkte voedingsmiddelen en restaurant voedsel. Laat alle flessen met goudkleurige oliën maar staan in de rekken van de warenhuizen en koop ook geen margarine of andere geharde vetten. De consumptie van koudgeperste natuurzuivere vetten en oliën mag wel. Kokosolie heeft bijzondere eigenschappen om de pancreas te helpen en te ondersteunen. Kokosolie verlaagt de glycemische index van de voeding en dat is goed nieuws voor de uitgeputte pancreas. Kokosolie stimuleert tevens de darmflora die we eveneens nodig hebben om het lichaam te zuiveren en te ontgiften. Olijfolie, sesamolie, pompoenpittenolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie van eerste koude persing en biologisch zijn zeer goed, maar niet in grote hoeveelheden consumeren en nooit verwarmen of verhitten, steeds koud toevoegen na de bereiding van de maaltijd.

Opteer voor vers voedsel, zongerijpte voeding zoals de natuur dit voorziet in overvloed voor de mens en in oorspronkelijke staat, dat is zeer belangrijk. Keep it simple: natural food, volle granen behalve tarwe, zaden, noten, peulvruchten, klein fruit, citroen of limoen, bladgroenten, wortel en knolgewassen verrijkt met specerijen.

Net voor de warme bereide maaltijd eet je wat stukjes rauwkost van biologische afkomst zonder het af te spoelen. Daarop zit verheven probiotica in de vorm van een witachtig waslaagje. Denk maar aan de basis van een bladsteel van een bloemkool, bleekselderij, kiemen, spinazie, asperges enzovoort. Deze zaken stimuleren tevens het maagzuurgehalte. Tussen de maaltijden door wat biologisch gekweekte druiven of klein fruit, niet spoelen want het bevat ook zeer veel verheven probiotica gratis door moeder natuur geschonken. Dit stimuleert de darmflora en de spijsvertering die enorm te lijden heeft onder diabetes. Bovendien helpt het bij het ontgiften van de lever en de pancreas.

Je lichaam blijft glucose nodig hebben, wel met mate

Vergeet niet dat ondanks je diabetes hebt, dat je lichaam altijd nog glucose nodig heeft voor zeer veel processen. Glucose is de brandstof voor je zenuwweefsel om je spijsvertering en de werking van de pancreas te ondersteunen. Gezonde suikers met begeleidende mantelstoffen zoals vitaminen en mineralen om de bètacellen echt te voeden vindt je in rauwe honing. Rauwe honing van acaciahoning en lindebloesem honing bevatten enzymen die de werking van de spijsvertering, de lever en de pancreas verbetert. Zongerijpt fruit is een goede bron van volwaardige voedende suikers voor de bètacellen en het zenuwweefsel in de pancreas. Nooit vruchtensappen (geconcentreerde suikers), maar eet hele vruchten tussen de maaltijden. Niet overdrijven, wel genieten en veel speekselvorming.

Zwarte ruwe rietsuikermelasse is zeer goed voor de bétacellen, het bevat grote hoeveelheden chroom, zink, magnesium en silicium en andere waardevolle mineralen. Bovendien maakt ruwe rietsuikermelasse de lichaamscellen weer gevoelig voor insuline. Verder kun je ook gebruik maken van stevia om toch wat extra zoetheid in je leven te hebben. Stevia bevat bitterstoffen dat op zijn beurt goed zijn voor de lever en de pancreas. Maar nooit geraffineerde suikers en zetmelen, frisdrank of cola, alcohol, stimulerende middelen, lightproducten en synthetische zoetstoffen gebruiken. Ook niet bij hypoglykemie of lage bloedsuikerwaarden, bij hypoglykemie volwaardige suikers met begeleidende mantelstoffen.

Synthetische zoetmiddelen en lightproducten misleiden de intelligentie van je lichaam en het reguleringsmechanisme van de bloedsuikerwaarden, dat bij gezonde mensen aanleiding geeft tot de ontwikkeling van diabetes en overgewicht, en bij mensen met diabetes type 1 of type 2 gaan de ziekte symptomen verergeren en chronisch laten evolueren. Synthetische zoetstoffen zal het herstel van diabetes helemaal teniet doen. Koop een vergrootglas zodat je de etiketten goed kunt lezen als je boodschappen doet, mijd eveneens alle toevoegingen zoals bewaarmiddelen en E-nummers. Gebruik absoluut geen magnetron, het beschadigd het DNA van de voeding waardoor het lichaam deze voeding niet meer herkent. Vermijd eveneens diepvriesvoeding. Kies steeds voor seizoensgebonden groenten en fruit.

Ondersteun ook je bijnieren door krachtige natuurvoeding te consumeren en tevens de dagelijkse routine te respecteren, dit houdt in dat je op de juiste uren moet eten en de grootste maaltijd steeds op het middaguur. ‘s Avonds een lichte maaltijd. Als je voor het slapen honger hebt eet alleen een kleine hap volwaardige voeding om de honger te stillen, ga niet met honger slapen, want dat is ook niet goed. Op tijd gaan slapen (rond 10 uur ‘s avonds) en op tijd opstaan (tussen zes en zeven uur) is zeer belangrijk als je diabetes hebt.

Varieer met zeer veel specerijen en kruiden in je maaltijden, specerijen bevatten zeer veel waardevolle fytonutriënten die de pancreas ondersteunen en hebben tevens de reinigende smaken om je lichaam te helpen met te ontgiften en te zuiveren. Denk maar aan kaneel, kruidnagel, peper, asafoetida, kurkuma, gember, fenegriek, zwart mosterdzaad enzovoort. Cayennepeper is heilzaam, zeker als je diabetes type 1 hebt, het stimuleert de hormoon terugkoppelingsmechanisme van de pancreas. Wees bewust als je diabetes hebt dat je spijsvertering minder goed werkt, veel vitaminesupplementen hebben geen zin en eindigen in het toilet. Het is zo belangrijk om je spijsvertering te verbeteren om de waardevolle vitaminen en mineralen uit zongerijpte groenten en fruit goed op te nemen die zo nodig zijn voor herstel van je pancreas. 

Gymnema Sylvestre.

Natuurlijke supplementen zijn eerder aangewezen. Goed voor alle vormen van diabetes en schiommelende suikerspiegels is het ayurvedisch kruid Gymnema Sylvestre ofwel Ramshoorn. Dat is de echte natuurlijke suikerkiller die de pancreas helpt te herstellen om de productie van insuline, glucagon en spijsverteringsenzymen in evenwicht te brengen. Gymnema is pure bitterstof. Tevens herstelt Gymnema sylvestre het hormoon terugkoppelingsmechanisme in de pancreas en andere endocriene klieren. Het is zeer bitter, en dus goed voor de lever. Kies voor plantaardige basis omega vetzuren, zij dragen bij aan het herstellen van insulineresistentie. Siberische ginseng en panax ginseng voorkomen dat de bijnieren ernstig gaan reageren op angst, stress en hevige emoties. Om te voorkomen dat de pancreas overspoelt wordt met adrenaline. Postelein is gekend om de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren in de pancreas. Spirulina bevat zeer veel goed opneembare mineralen en stabiliseert de bloedglucose waarden.

Alfa liponzuur helpt de lever om beter glycogeen op te slaan en af te geven. Van zodra de spijsvertering verbeterd heb je baat met een vitamine B-complex om de werking van het  zenuwweefsel te ondersteunen. Evenals vitamine D3 om de pancreas en de bijnieren te ondersteunen en ontstekingsreacties te verminderen, de beste vitamine D is door echt in de zon te lopen zonder zonnebrandmiddelen en zonder zonnebril. 

Tot slot: houd je bloedsuikerspiegel goed in de gaten terwijl je aan het herstellen bent. Werk samen met een arts of ayurvedische therapeut die positief staat en houdt glycemische tabellen van voeding bij de hand. En wat ook belangrijk is, doe iets aan emotionele zaken, laat je helpen door een therapeut of ga zelf aan de slag. Verdriet om gemis aan warmte en liefde, jezelf klein en machteloos voelen en je eigen energie aan andere geven om erkenning te krijgen omdat je jezelf niet hoog in waarde kunt stellen. Het ontbreekt je dikwijls aan moed en kracht en je ervaart jezelf als hulpeloos. Daaruit kan prikkelbaarheid en woede ontstaan omdat anderen je niet geven wat aan jouw behoeften voldoet. Dit zijn veelvoorkomende emoties die mensen met diabetes hebben.

Het ideale voedingsplan

Een lage glycemische index en glycemische lading zijn een belangrijk aspect, doch de voedingswaarde is eveneens een zeer belangrijk aspect. De voeding is gericht om de bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk te regelen en vooral om diabetescomplicaties te vermijden. Bij de aanpak van diabetes type 1 en type 2 mogen we ons niet blindstaren op het regelen van de bloedsuikerspiegel alleen. Naast bloedsuikerspiegel verlagende medicijnen en insuline is de kwaliteit van voeding nog belangrijker. Als symptomen bedreigend zijn is symptoombestrijding gerechtvaardigd. Wees echter bewust dat insulinespuiten en bloedsuikerverlagende medicijnen de oorzaak van diabetes niet aanpakken. Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat speelt een voorname rol om te herstellen van diabetes. Voldoende vitaminen, mineralen, basis essentiële vetzuren, aminozuren, fytonutriënten moeten met de voeding aangevoerd kunnen worden. 

Het gaat steeds om volwaardige onbewerkte en onbehandelde (liefst biologische) en niet geraffineerde voedingsmiddelen in te nemen. Voeding die hun natuurlijke begeleidende mantel stoffen bevatten. Dit betekent zoveel mogelijk antioxidanten uit verse groenten en aan te raden fruitsoorten. Dit ter bescherming van de vaatwanden, het netvlies en het zenuwstelsel. Deze voeding bevat voldoende oplosbare vezels tegen constipatie, voor een goede darmflora. Denk ook aan de basis essentiële omega vetzuren. Alfa linoleenzuur ofwel basis omega 3 en linolzuur ofwel basis omega 6, beide te vinden in zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat en eerste koude persing van oliën. Basis omega is rijkelijk aanwezig in lijnzaadolie en hennepzaadolie. Basis omega 6 is aanwezig in de meeste oliën. Wanneer je met al deze zaken rekening gaat houden kom je tot een ideaal voedingsplan om diabetes oorzaak georiënteerd aan te pakken.

Het dient opgemerkt te worden dat diabetes een systeemaandoening is waarbij op termijn tal van verwikkelingen kunnen ontstaan als men de oorzaak niet aanpakt. 

Hart- en vaatziekten door meer triglyceriden (bloedvetten VLDL) en aantasting van de bloedvatwand als gevolg van de hoge pieken in de suikerspiegel. Versuikering van de rode bloedcellen, versuikerde hemoglobine (HbA1c) en andere eiwitten in het bloed waardoor er sneller atherosclerose optreedt. Hogere bloeddruk als gevolg van hoge bloedsuikerpieken en doorbloedingsstoornissen in ledematen en organen als gevolg van bloedcellen die hun elasticiteit verliezen door versuikering. Het kan evolueren in hartinfarcten en beroerte, soms gangreen.

Nefropathie of nieraantasting. Nieren worden beschadigd omdat zij de suiker uit het bloed proberen te halen en door verstoppingen van hun bloedvaten door atherosclerose. Is erge gevallen kan de nierfunctie stilvallen.

Retinopathie of aantasting van het netvlies van het oog. Doordat de kleine bloedvaten van het oog worden aangetast ontstaat vermindering van het gezichtsvermogen dat tot zelfs blindheid of cataract kan leiden.

Neuropathie of aantasting van het zenuwweefsel. Bloedvaatjes langs de myelineschede kunnen aangetast worden waardoor functieverlies in het zenuwstelsel kan ontstaan. Dit kan zich uiten door gevoelloosheid, tintelingen, minder pijn gevoel, verminderde darmwerking (constipatie) en stoornissen in de maagledigingen.

Er kan een verminderde weerstand ontstaan met meer ziektes tot gevolg. Typisch zijn schimmelinfecties, ontstekingen of spruw in de mond.  Voetproblemen als gevolg van de slechte doorbloeding en de verminderde algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. In extreme gevallen kan de voet afsterven. Slechte wondgenezing, zweertjes, schimmelovergroei, kloven zijn allemaal uitingsvormen en voorbode van diabetesvoet. 

Het is belangrijk om voeding met een glycemische index van boven de 50 te vermijden. Hetzelfde geldt eveneens voor voeding met een glycemisch lading boven de 10. Zij doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen en vragen meer insuline dan andere voedingswaren. Het is uiteindelijk belangrijk om suikerpieken te vermijden om bij diabetes type 1 de dosis toe te dienen insuline zo laag mogelijk te houden en bij diabetes type 2 de orale middelen zo laag mogelijk te houden en de toediening van insuline af te houden. In feite kijk je altijd het beste uit naar voedingsmiddelen die goed zijn voor jou.

Koolhydraten: denk hierbij aan zowel de glycemische index als de glycemische lading. Opteer voor koolhydraten waarvan het effect op de bloedsuikerspiegel niet zo uitgesproken is. Ideale groenten zijn groene bladgroenten, koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, savooikool en witte kool. knolselder, asperges, witloof rapen, prei, uien, schorseneer, radijs, venkel, rammenas, rauwe wortels, tomaten, komkommers, aardpeer; linzen, sla, andijvie, waterkers, erwten, aubergine, bieslook, doperwt, groene kool, groene selderij, kikkererwt, knoflook, molsla (paardenbloem), pompoen, paprika, raap, snijboon, spruiten enzovoort. Noten en zaden zoals hazelnoten, amandelen, walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad enzovoort. Niet al te zoet fruit, en als je eens brood eet, let op dat het geen tarwe is en zeker niet geraffineerd meel is gebruikt. Haver, rogge, en basmatirijst zijn vrij goede graansoorten.

Eiwitten: vermijd dierlijke eiwitten. Kies voor volwaardige eiwitbronnen zoals noten peulvruchten, hennepzaad, andere zaden en soms eens een stukje vis. Vermijd zuivel en eieren melk. plantaardige melk van noten is een goede optie zonder toevoeging van suiker en/of fructose.

Vetten: Algemene regel is dat vetten en oliën nooit door de industrie bewerkt of geraffineerd mogen zijn. Ook geen vetstoffen die een harding of hydrogenatie hebben ondergaan. Oliën nooit verhitten, na de bereiding van de maaltijd toevoegen. Kokosolie, cacaoboter of ghee boter zijn geschikt om om te verhitten en te bakken. 

Als je open staat om je voeding op deze wijze aan te passen zal bij diabetes type 1 zien dat je minder insuline nodig zal hebben. Doch controleren en begeleiding blijven wel nodig. Bij diabetes type 2 zal je merken dat je lichaamsgewicht en bloedsuikerspiegel zich geleidelijkaan zal normaliseren. Bij beide types ga je merken dat je energielevel zal stijgen waarbij je fitter zal voelen en verwikkelingen kunnen vermeden worden.

Af te raden voedingsmiddelen: sommige voedingsmiddelen laat je beter staan in de supermarkt: alles wat geraffineerd is. geraffineerde bietensuiker, rietsuiker, glucose, dextrose en maltose zijn te vinden in snoep, frisdranken, repen, koekjes, gebak enzovoort. ze plegen een aanslag op je minerale reserves en doen de suikerspiegel zeer snel oplopen. ze roven eveneens de vitamine reserves van het lichaam. mineralen zoals zink, chroom, vanadium en magnesium zijn zeer belangrijk voor de suikerstofwisseling. Hetzelfde geldt voor wit brood van gemanipuleerde graansoorten zoals tarwe en die terug te vinden zijn in wit of bruin brood, gebak sommige witte rijstsoorten, koekjes, pasta, deegwaren e.a.

Let ook op met onze aardappelen: onze soorten zijn zodanig veredelt dat ze nog weinig mantelstoffen bevatten om meer productie te hebben per hectare. verwerkte aardappelen zoals puree en frietjes zijn niet geschikt voor diabetici. Andere koolhydraatbronnen met een hoge glycemische index en glycemische lading zijn: Vele fruitsappen (worden dikwijls extra suikers aan toegevoegd (tenzij verdund gedronken), natuurlijke suikers die geconcentreerd zijn zoals honing, ahornsiroop, ongeraffineerde rietsuiker. steeds met mate.

Een overmaat aan granen, graanvlokken, volkorengranen e;a. kunnen de suikerspiegel eveneens snel doen oplopen. 

Zeker af te raden is alcohol (zeer zuur), koffie (irriteert het zenuwweefsel van de pancreas), cola en andere frisdranken (hoge suiker en fosforzuur), grote portie chocolade (teveel suikers). vermijd alle slechte vetten zoals geraffineerde vetstoffen, en oliën die verhit zijn. Deze hebben transvetzuren die diabetes in stand houden. bronnen van transvetzuren zijn zeker te vermijden bij diabetes. Deze zijn te vinden in: kant- en klare maaltijden, sauzen, frituur en taverne kost, junk food, fast food, margarines en minarines, bereide vleeswaren, gewione chocopasta, gerafineerde palmolie, bakmargarines, mayonaise, dresiings, chips, industrieel gebak, vissticks, diepvriesgerechten. Transvetzuren verhogen de ontstekingsreacties in het lichaam aanzienlijk, leiden tot atherosclerose, verminderde algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem door hun verstoppend effect, hormonale stoornissen, depressiviteit, het in stand houden van diabetes enzovoort. Overmaat aan derivaat omega 6 (niet linolzuur) maar voornamelijk gamma linoleenzuur (GLA) verhoogt ontstekingsreacties en het risico op hart- en vaatziekten. Essentiële vetzuren zorgen ervoor dat insuline beter wordt opgenomen door de receptoren van de cel. Het is wel belangrijk dat het basis omega vetzuren zijn, geen derivaat. 

Vermijd eveneens vetzuren met een lange keten uit dierlijk voedsel. Deze kunnen eveneens ontstekingen bevorderen als je diabetes hebt. Bereide vleeswaren zijn totaal ongeschikt voor diabetici. denk aan Salami, paté, bereid gehakt, frikandellen, worst, hesp sla, hamburgers enzovoort hebben een combinatie van transvetten, langketenige vetzuren en voedingsadditieven die de spijsvertering tegenwerken en het lichaam verder vervuilen (intoxiceren). Elk voedingsmiddel waarvoor men intolerant is of allergisch moet men kost wat kost vermijden.

Het zoete lijstje voor de diabeticus

1- Stevia: stevia is een natuurlijke en veilige zoetmiddel voor diabetici. vrij van calorieën. Het heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en mag ook verhit worden. stevia is veilig onder de volgende vormen:

Stevioside: een geïsoleerd glycoside uit de steviaplant met een wat bittere nasmaak. bitter is goed voor de lever en de pancreas. Bevat een hoog gehalte stevioside.

Stevia concentraat: vloeibaar (tinctuur) of extract (poeder).

Rebaudioside A: Is een geïsoleerde glycoside met de beste suiker smaak, of een stevia extract met een hoog gehalte aan rebaudioside A.

Rebaudioside A of een stevia extract rijk aan rebaudioside A op een drager van een zwak zoete inuline of van de zwak zoete fructo-oligosachariden (FOS). In een dergelijke verhouding dat het mengsel per volume eenheid even zoet is als suiker. Hierbij hebben inuline en de FOS nog extra gezondheidsbevorderende eigenschappen zoals de darmflora verbeteren en de darmtransit te stimuleren.

Rebaudioside A of een stevia extract  dat rijk is aan rebaudioside A op een drager van erythritol of tagatose in een dergelijke verhouding dat het mengsel per volume eenheid even zoet is als suiker.

Stevia

2- Ruwe rietsuikermelasse: Dit is een ongeraffineerd zoetmiddel. Het is zeer rijk aan chroom dat belangrijk is voor de pancreas en de productie van insuline. Bij voorkeur opgelost in een glas warm water. Het smaakt niet echt zoet en heeft een bittere (wrange) nasmaak. Het helpt tegen insulineresistentie en vermindert de drang naar suiker.

Zwarte rietsuikermelasse

3- Monk fruit: lo han guo verhogen de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks. Het heeft niet echt de gewenste zuivere zoete smaak en is ook niet hittestabiel.

4- Met mate: granenstropen: gerstemoutstroop, tarwemoutsiroop, rijstmoutstroop, maïsmoutsiroop zijn iets milder zoet van smaak en gaan de bloedsuikerspiegel minder doen stijgen dan ongeraffineerde zoetmiddelen met een hoge glycemische index als ongeraffineerde riet- of bieten suiker, ahornsiroop, honing, en diksappen.

5- Ongeraffineerde kokosbloesemsuiker en palmsuiker: ongeraffineerde kokosbloesemsuiker en palmsuiker hebben een lage glycemische index. Ze bevatten zeer veel mineralen en dat komt de pancreas ten goede. Bovendien zijn deze suikers zeer rijk aan het vitamine B complex, B1, B2, B3, B6 en zelfs B12. deze suikers hebben een krachtige antioxiderende werking. Het nadeel voor diabetici is dat deze suiker geconcentreerd is met een hoge glycemische lading, dus met mate gebruiken. 

Kokosbloesemsuiker

6- Met mate de suikeralcoholen: deze suikers zijn niet lichaamsvreemd en beïnvloeden de suikerspiegel en dus de insulinespiegel nauwelijks. ze hebben een gelijkaardige zoetkracht als gewone suiker en brengen weinig calorieën aan. Polyolen komen niet in verpakkingen voor in de gewone handel. ze zijn te vinden in talrijke dieetproducten voor diabetici, denk maar aan koekjes, wafeltjes, snoepjes, broodbeleg enzovoort. toch is het raadzaam om ze met mate te gebruiken. ze worden uit geraffineerde suikers gemaakt en zijn voor een deel synthetisch, alhoewel door een eenvoudig proces van hydrogenatie.  ze kunnen winderigheid veroorzaken en zijn eveneens laxerend. om deze reden ook niet in grote hoeveelheid gebruiken. in de reeks van polyolen is erythritol de beste keuze vanwege de laagste calorie inhoud, minder gasvorming en minder laxerend. Sorbitol uit deze reeks is het minst aangewezen.

7- Met mate tagatose: deze zoetstof heeft een lage calorische inhoud met bijna geen invloed op de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Het is wel een geraffineerd product die niet meer vergezeld is van de begeleidende mantelstoffen omdat er chemicaliën worden gebruikt bij het productieproces. Ze geeft een stofwisseling dat te vergelijken is met fructose waardoor het minder geschikt is voor diabetici. Deze zoetstof kan eveneens aanleiding geven tot winderigheid, opgezette buik en frequente stoelgang.

8- Met mate lindebloesemhoning en acaciahoning: deze honingsoorten zijn stimulerend voor de spijsvertering. Acacia is ook bloedzuiverend en ideaal bij diabetici met mate. Linde ondersteunt de pancreas en is ook sterk kalmerend.

Opgepast!

Wees voorzichtig met de term “zonder toevoeging van suiker” dat je op veel verpakkingen vindt. het is niet omdat er geen biet- of rietsuiker inzit dat het product aangewezen is voor een diabetespatiënt.  lees de etiketten goed en zorgvuldig. dikwijls zijn er veel synthetische zoetstoffen aan toegevoegd ofwel fructose dat ook niet goed is bij diabetes. Het is zo wel dat je met deze producten je bloedsuikerspiegel onder controle kunt houden, maar dat ze op lange termijn meer schade gaan aanrichten op de pancreas en andere belangrijke organen en het zenuwstelsel. In andere gevallen is de vermelding  er om de consument erop te wijzen dat het gaat om een volwaardig ongeraffineerd product met ongeraffineerde suikers. maar als het product gezoet is met natuurlijke middelen die de bloedsuikerspiegel wal snel kunnen doen stijgen zoals diksappen, honing, ruwe rietsuiker ahornsiroop (esdoornsiroop), dan rada je het al dat ze ook niet geschikt zijn voor mensen met diabetes.

Het probleem met fructose

Op het eerste gezicht lijkt fructose een heel geschikt zoetmiddel voor mensen met diabetes. Fructose is een monosacharide met een glycemische index van 19 à 25 en zal de bloedsuikerspiegel maar zeer matig doen stijgen. bovendien is fructose zoeter dan sucrose (20 à 50%; naargelang de temperatuur en vorm) waardoor we er minder calorieën van nodig hebben voor dezelfde zoetkracht.

Maar: de lever moet fructose omzetten in glucose en dat kan leiden naar verzuring en fructose malabsorptie. fructose zorgt voor een ongunstige binding van suikers en lichaamseiwitten (maillardreactie) waardoor het verouderingsproces versneld wordt. Het verschijnen van degeneratie in organen en weefsel. Biomarkers die achteruitgaan. fructose verhoogt sneller de bloedvetten (triglyceriden of VLDL). Daardoor kan fructose de evolutie van atherosclerose en snellere ontwikkelingen van hart- en vaatziekten teweegbrengen. Fructose geeft aanleiding tot het ontstaan van cataract bij diabetici en netvlies aantasting ofwel retinopathie. Fructose geeft sneller aanleiding tot buikvet wat het ontstaan van diabetes juist in de hand werkt.

Kortzichtige visie:

Sommige diabetici zullen bij al de hierboven vermelde aanbevelingen de schouders ophalen. Deze patiënten met diabetes zijn alleen ingesteld op het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. Zij kiezen om grotere hoeveelheden fructose en synthetische zoetmiddelen te gebruiken omwille van hun geringe effect op de bloedsuikerspiegel. Dat is kortetermijndenken!  

Toch een goed idee om de oorzaken van diabetes op te sporen en deze te genezen ter voorkoming van een diabetesvoet waarbij ook gangreen kan ontstaan.

Dan zijn er nog anderen diabetespatiënten die gewoon de klassiek westerse voedingsgewoonten willen handhaven. het gebruik van suikerwaren, koekjes, geraffineerde meelproducten, geraffineerde oliën en alle soorten geraffineerde en bewerkte voeding.  Ook dit is mogelijk, met dien verstande dat er meer insuline (type 1) of orale bloedsuikerverlagende middelen (type 2) nodig zullen zijn en dat het flink bijsturen vraagt om de bloedsuikerspiegel en geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c) onder controle te houden. 

Maar zoals je begrijpt gaat het bij diabetes om te herstellen en te genezen. Beide visies zijn erg kortzichtig. Want vernoemde zoetmiddelen en het Westers voedingspatroon gaan op den duur hun tol eisen en de verwikkelingen van diabetes versnellen. Daar ga je niet aan kunnen ontsnappen.

Insuline (oranje) gebonden aan de insulinereceptor (blauw). Insulinebinding induceert structurele veranderingen binnen de receptor die leiden tot het transport van glucosemoleculen naar de cel. 3D-weergave

De functie van de pancreas

De pancreas produceert insuline en glucagon, twee belangrijke hormonen om de suikerspiegel in het bloed in evenwicht te houden. Insuline zorgt ervoor dat het lichaam suikers, eiwitten en vetten als brandstof kan gebruiken. De cellen van de maagwand nemen de glucose reeds op om af te geven aan het bloed. Dat zijn voornamelijk de korte suikers. Lange suikers zoals zetmelen ondergaan nog een verdere vertering in de twaalfvingerige darm zodanig dat deze koolhydraten door de cellen van de darmwand kunnen worden opgenomen. Middellange suikers, (bijvoorbeeld inuline en fructo oligo sachariden) hebben oplosbare vezels die een voedingsbodem zijn voor de darmflora en bevorderen de darmtransit.

Naast het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de grote rol bij de verwerking van energie door het lichaam, produceert de pancreas ook spijsverteringsenzymen. Deze spijsverteringsenzymen moeten eerst geactiveerd worden door de gal (uit de lever, verzameld in de galblaas) voordat ze in de twaalfvingerige darm terechtkomen om zowel eiwitten, suikers als vetten verder te verteren. Het voedsel die we dagelijks eten moet volledig verteerd zijn in de twaalfvingerige darm alvorens in de dunne darm terecht te komen waar de opname van voedingstoffen start.

Daarnaast speelt de pancreas een voorname rol bij de dagelijkse ontgifting en zuivering van ons lichaam, een gegeven dat door velen onder ons echt onderschat wordt. De pancreas is even belangrijk als de lever om het lichaam ‘proper’ te houden.

De eilandjes van Langerhans

De pancreas ligt achter onder de maag tegen de rugzijde van de buikholte, tussen de twaalfvingerige darm rechts en de milt links. De productie van insuline en glucagon dat van vitaal belang is voor de suikerstofwisseling worden geproduceerd in de eilandjes van langerhans. Dat zijn kleine groepjes kliercellen die bestaan uit drie soorten cellen. Je hebt de alfacellen die het hormoon glucagon produceren ( 20 à 30 %), De bètacellen (60 à 80%) die het hormoon insuline produceren en ten slotte deltacellen (ongeveer 10%), die samen met de alfacellen het hormoon gastrine produceren. Het hormoon gastrine stimuleert de afscheiding van maagzuur door de maagklieren in het bovendeel van de maag.

De eilandjes van langerhans vormen besachtige structuren dat acini genoemd wordt. Tussen de hormoonproducerende cellen worden er spijsverteringsenzymen geproduceerd (pro-enzymen die nog niet actief zijn om de pancreas zelf te beschermen tegen autodigestie). Geproduceerde hormonen worden afgeleid naar de bloedbaan (endocrien) terwijl de spijsverteringsenzymen afgevoerd worden naar het midden afvoerbuis van de pancreas om exocrien te worden afgescheiden in de twaalfvingerige darm voor de spijsvertering.

De werking van insuline en glucagon

Alle lichaamscellen hebben glucose nodig om optimaal te functioneren en de energievoorziening te garanderen. Glucose is zeer belangrijk voor het zenuwweefsel. Als glucose rechtstreeks afkomstig is van suikers en zetmelen van zongerijpte gewassen in oorspronkelijke staat, rijk aan zonne energie en gebonden aan voedende mantelstoffen is de lever in staat onder invloed van insuline deze glucose op te slaan in de vorm van glycogeen. Geraffineerde suikers en zetmelen kunnen om deze reden nooit omgezet worden in glycogeen en zijn daarom een co-factor (geheime oorzaak) bij het ontstaan van insulineresistentie en diabetes.

Glycogeen is een verteerbare, niet lineaire, doch vertakte suikerketen dat dienst doet als reservesuiker in het lichaam. Deze reserve wordt gebruikt op momenten als er onvoldoende suikertoevoer is. Direct na de maaltijd, als de toevoer van glucose het hoogst is, is de productie van insuline ook hoog. Dit geldt ook voor eiwitten, hoe meer dierlijke eiwitten je eet, hoe meer je jouw pancreas verplicht om grote hoeveelheden insuline te produceren. Insuline is eveneens zeer belangrijk voor de eiwitsynthese in  het lichaam. Te veel vlees eten is dus ook een co-factor bij het ontstaan van insulineresistentie en diabetes.

Als er een langere tijd niet gegeten wordt daalt het bloedsuikergehalte en komt het hormoon glucagon in actie. Dit hormoon gaat in de lever en de spieren opgeslagen lichaamssuiker of glycogeen omzetten in voedende glucose. Deze glucose wordt afgegeven aan de bloedbaan zodat de glucosespiegel in balans blijft. Dit zorgt voor een een evenwichtige stroom suiker in het bloed dat door lichaamscellen kan worden verteert en omgezet in energie. (Mitochondriën spelen hierin een belangrijke rol). Dit samenspel van insuline en glucagon zorgt ervoor dat grote schommelingen van suikerwaarden in het bloed worden vermeden. In extremere gevallen heeft het menselijke lichaam nog een noodoplossing voorzien om bij gebrek aan glucose te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te laag komt. De bijnieren produceren dan extra corticosteroïden, en deze hormonen zijn in staat om uit eiwitten glucose te vormen. Dit proces heet gluconeogenese.

Het ontstaan van problemen met de stofwisseling

Glucose is de brandstof voor allerlei energieverbruikende processen en de stofwisseling. Voornamelijk zenuwcellen hebben echt voedende suiker van zongerijpte voeding nodig om goed te kunnen functioneren. (Geraffineerde suikers hebben geen voedende waarde en vormen direct schadelijke reststoffen in de cel). Suiker kan door de cel opgenomen worden onder invloed van insuline (geldt ook voor eiwitten en vetten). Insuline geeft aan de cel het signaal om de receptoren (deurtjes) te openen, zodat glucose en andere voedingstoffen naar binnen kunnen komen. Een goede verhouding tussen de energieopname en het energieverbruik is daarom zeer belangrijk. Als het aanbod van energie (voedsel) de vraag langere tijd overstijgt, kan er teveel glucose en andere voedingstoffen zoals eiwitten in de cel terechtkomen. Dit teveel aan glucose en andere voedende stoffen die niet volledig kunnen worden opgebruikt door de cel veroorzaken opstapeling van allerlei niet-goed verteerde tussen – en eindproducten. 

Deze opstapeling van glucose, en andere restproducten heeft tot gevolg dat de concentratie moleculen in de cel sterk begint te stijgen. Hierdoor wordt het natuurlijk verschijnsel in werking gezet dat OSMOSE heet. Door wateropname door de cel (het compartiment met de hoogste concentratie opgeloste stoffen in de vloeistof) wordt de concentratie opgeloste stoffen verdund en gelijk gemaakt aan de concentratie opgeloste stoffen in de vloeistof buiten de cel! Door deze wateropname (dat tevens versterkt wordt door jezelf te verplichten elke dag meer dan twee liter extra water te drinken) gaan deze cellen in het lichaam zwellen en minder goed functioneren. Gezwollen cellen gaan insulineresistentie opbouwen om te voorkomen dat er nog meer voeding kan worden opgenomen en nemen daarom minder of nauwelijks glucose op. 

Ook het teveel aan brandstof stapelt zich hierdoor meer op, hoe meer je drinkt zonder dorst te hebben, gewoon omdat er een hype heerst dat je elke dag zoveel moet drinken, veroorzaakt je een rechtstreekse opstapeling van opgeloste stoffen in de cel die niet naar buiten kunnen door de kracht van osmose. Dezelfde kracht van osmose zorgt ervoor dat de cel ook geen voeding meer opneemt, alleen maar water om de eigen concentratie van opgeloste stoffen gelijk te maken aan de vloeistof buiten de cel.. Gevolg is dat de glucose in het bloed niet meer opgenomen wordt door lichaamscellen, het gevolg is dat de suikerspiegel in het bloed gaat stijgen. De pancreas reageert met de productie van insuline, zal de insulinespiegel ook stijgen in het bloed. Insuline in hoge concentratie is giftig en dat heeft tot gevolg dat er steeds meer cellen hun insulinereceptoren gaan sluiten. Stofwisselingsproblemen zijn het gevolg! 

Zo ontstaat insulineresistentie, overdaad aan dierlijke eiwitten, geraffineerde suikers die het lichaam niet kan omzetten in glycogeen waardoor lichaamscellen zich proberen te verdedigen tegen de zure irriterende werking van geraffineerde suiker door hun insulinereceptoren af te sluiten. De natuurwet van osmose versterkt dit nog eens en dan komt er nog een andere factor bijkijken: Geraffineerde oliën en geharde vetten. Deze geïndustrialiseerde vetstoffen kunnen niet verteren in het lichaam en verstoppen eveneens de receptoren en het membraan van de cel. De cel begint geleidelijkaan te verstikken. Het lichaam reageert dan meestal met overgewicht. Na verloop van tijd beschadigen de cellen van de pancreas en andere cellen in het lichaam, waardoor deze cellen steeds minder goed gaan functioneren. In latere stadium gaan de steeds verder beschadigde cellen van de pancreas te weinig of helemaal geen insuline meer produceren. Het begin van diabetes, hart-en vaatziekten en kanker. Het wordt tijd dat we gaan inzien dat al onze chronische aandoeningen een gemeenschappelijke oorzaak hebben.

De ontgiftende werking van de pancreas

Wist je als de spijsvertering optimaal functioneert dat de geactiveerde pancreasenzymen in de bloedbaan terechtkomen? Daar vervullen ze hun functie verder om toxines en afvalstoffen in het bloed af te breken. Als de concentratie enzymen in het bloed teveel stijgt gaan de nieren ervoor zorgen dat het teveel eruit gehaald wordt, dat is trouwens de taak van de nieren. Nieren houden samen met de hypothalamus  alle hormoonspiegels, enzymen spiegels, vitamine en mineralen spiegels in het bloed  in balans. Nieren zijn eveneens in samenwerking met de dikke darm verantwoordelijk voor de waterhuishouding in het lichaam. Maar opzettelijk teveel drinken doet de nieren uitputten en dit proces ook verstoren hetgeen de wet van OSMOSE nog eens gaat versterken met alle gevolgen vandien.

Wist je ook trouwens dat pancreasenzymen stamcellen in het gareel houdt, eens ze bij beschadigd lichaamsweefsel hun functie hebben vervuld? Pancreasenzymen zijn samen met het lichaamseigen interferon (een kind moet daarom koorts kunnen krijgen bij kinderziekten om deze stof te kunnen aanmaken) en interleukine 1 en 2 de beste antikankermedicijnen

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *