Geheime oorzaken van diabetes deel 1

Diabetes is een overlevingsmechanisme

Zeer veel mensen lijden aan een vorm van diabetes. We gaan eerst leren begrijpen dat het lichaam niets verkeerd doet door diabetes te ontwikkelen. Het lichaam is er ook niet op uit om zichzelf te vernietigen. Het lichaam heeft er ook geen plezier in om jou te laten lijden en jou beroerd te laten voelen. Het is beter om diabetes in een ander daglicht te plaatsen en je af te vragen welke condities het lichaam nodig heeft om deze stofwisselingsziekte te creëren. Dat zal een andere perceptie geven over deze ziekte. Heb je al eens afgevraagd welke omstandigheden het lichaam nodig heeft om te stoppen met de productie van insuline zoals bij diabetes type 1 en het verhogen van de productie van insuline bij diabetes type 2 waarbij de pancreas totaal uitgeput geraakt.

Je mag gerust jouw lichaam meer vertrouwen en ervan uitgaan dat jouw lichaam altijd aan jouw kant staat en jou NOOIT tegenwerkt, ook niet als het zich schijnbaar aanvalt zoals bijvoorbeeld diabetes type 1, lupus, kanker, reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten en alle degeneratieve zenuwziekten enzovoort. Dit geldt ook bij auto-immuunziekten dat in feite een verzonnen naam is, het lichaam valt zichzelf nooit aan! Het is altijd iets anders, schadelijke stoffen die jouw lichaamscellen aanvallen en bij diabetes spelen de bijnieren een uiterst cruciale rol dat ik later nog ga uitleggen. Het lichaam heeft oneindig veel overlevingsmechanismen in het DNA die hoog ontwikkeld zijn met de bedoeling om jou te beschermen tegen meer schade dan al is toegebracht door industrieel bewerkt voedsel, emotionele instabiliteit, zonnebrandmiddelen, vaccinaties, symptoomgeoriënteerde bestrijding en ongezonde levensstijl.

In feite is elke ziekte, inclusief diabetes een overlevingsmechanisme van het lichaam en een integraal onderdeel van de pogingen om jou ervan te weerhouden onopzettelijk, onbewust of onbedoeld zelfmoord te plegen. Probeer te begrijpen dat in onze wereld ieder gevolg een onderliggende oorzaak heeft. Alles is gebaseerd op oorzaak en gevolg en dat geldt dus ook voor alle soorten ziekten die wij kennen inclusief alle vormen van diabetes. Diabetes is een stofwisselingsziekte waaronder ook hart- en vaatziekten toebehoren. Ze hebben trouwens ook dezelfde oorzaken.

De stofwisselingsziekte diabetes heeft symptomen zoals verhoogde triglyceriden en cholesterol waarden, obesitas, verhoogde bloeddruk, intracerebrale en ischemische beroertes, hartfalen door neuropathie enzovoort. Maar diabetes kan ook leiden naar impotentie, nierfalen, leverfalen, polycysteus-ovariumsyndroom, oogklachten, verhoogde bloedsuikerspiegel, slechte wondgenezing, perifere neuropathie tot het afsterven van ledematen.

Allemaal symptomen die tot aparte en op zichzelf staande ziekten worden behandeld en niet meer in verband gebracht worden met diabetes. Er wordt zelfs volop gezegd dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen in het ontstaan van diabetes, maar dit is meestal niet zo. Genetische oorzaken kunnen niet verklaren waarom de cellen van de pancreas plotseling besluiten zichzelf te vernietigen (diabetes type 1), of dat de biljoenen lichaamscellen plotseling besluiten geen suiker met insuline meer op te nemen zoals bij diabetes type 2. Nogmaals het lichaam heeft een gegronde reden waarom het diabetes ontwikkeld, deze reden moeten we begrijpen om te herstellen van diabetes.

De ware aard van je lichaam begrijpen

Dat is de sleutel om de voorwaarden te scheppen om het evenwicht te herstellen, Het gaat om inzicht hoe het lichaam functioneert volgens de principes uit de natuur. Eens alle fysiologische processen van het lichaam in evenwicht zijn, zal het lichaam weer in staat zijn om alle mogelijkheden te gebruiken tot natuurlijk herstel en het zelfgenezend vermogen te activeren.

Als we kijken naar diabetes type 1 stoppen de bètacellen van de pancreas niet omdat ze te moe zijn om hun werk te doen. En in het geval van diabetes type 2 gaan de 60 biljoen lichaamscellen dat het totale lichaam vormt zich niet gaan verzetten tegen de insuline dat in contact komt met de receptoren op de celmembramen, maar omdat ze er een afkeer tegen hebben ontwikkeld. Zowel bij diabetes type 1 als type 2 zijn de lichaamscellen niet in staat om hun werk te doen om een aantal redenen die ik later dieper ga uitspitten. Het zijn de geheime oorzaken van diabetes en andere stofwisselingsziekten. Deze redenen (oorzaken) hebben we nochtans zelf bijna altijd onder controle.

Bètacellen in de pancreas produceren insuline en liggen dicht bij haarvaten.

Het wordt echt tijd dat we leren luisteren naar ons lichaam en stoppen onze lichaamscellen direct of indirect te vernietigen en te beschadigen door een voedingspatroon met geïndustrialiseerde bewerkte producten, ongezonde levensstijl en emotionele instabiliteit (dat ook de bijnieren uitput). Als wij een gezonde eet- en levenswijze met emotionele stabiliteit gaan cultiveren kunnen lichaamscellen heel gemakkelijk opnieuw geprogrammeerd worden en weer tot leven worden gewekt of vervangen door nieuwe cellen. De intelligentie van het DNA is hoog ontwikkeld en we zijn in staat om wonden of botbreuken te genezen. In het DNA is er een mechanisme dat diabetes ontwikkeld als overlevingsstrategie, maar er is ook een mechanisme dat de ziekte weer geneest. Om dit zelfgenezend mechanisme te activeren en te kunnen genezen van ziekte is het belangrijk dat we natuurlijk ons lichaam daarvoor wel de gelegenheid gaan geven in plaats van het tegen te werken door symptoombestrijding.

In onze maatschappij lukt het bij vele mensen niet meer om te genezen van een wond, botbreuk en chronische ziekten zoals diabetes omdat het gezondheidssysteem volledig is aangetast door verstoppingen van giftige toxines en afvalstoffen. Vele medicijnen vervuilen het lichaam nog meer dat tot iatrogene aandoeningen leidt. Hoe kan het lichaam inwendige en uitwendige wonden genezen als je medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden? Hoe kan je voeding goed verteren als je voedsel met bewaarmiddelen eet?  Voor de intelligentien van het DNA is er bijna geen wezenlijk verschil tussen het genezen van een wond, botbreuk of diabetes als we het lichaam en zijn algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem geven wat het werkelijk nodig heeft. Dat is biologische zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat, zoals Hippocrates het ook heeft vernoemd, natuurlijke voeding is jouw medicijn.

Maar als we diabetes steeds symptoomgeoriënteerd blijven behandelen kan het onmogelijk genezen en wordt het een chronische toestand die uiteindelijk gevaarlijke complicaties zal veroorzaken. Symptoom georiënteerde behandeling werkt het zelfgenezend vermogen of herstellend vermogen van het lichaam tegen. In feite is het echt niet zo moeilijk om te achterhalen waarom de bètacellen van de pancreas die het hormoon insuline produceren, zo slecht werken bij diabetes type 1, en om de oorzaak ervan weg te nemen. De gespecialiseerde bétacellen van de pancreas hebben volwaardige voedingsstoffen nodig, maar ook de zenuwcellen die de bétacellen activeren hebben volwaardige glucose nodig! Insuline is een onmisbaar hormoon om essentiële voedingstoffen naar alle lichaamscellen te transporteren, en dat is niet alleen glucose, insuline transporteert ook vetten en eiwitten in het bloed om aan de receptoren van de lichaamscellen af te geven. 

Insuline

Als er te weinig insuline aanwezig is om deze essentiële voedingstoffen aan de cellen af te leveren kan er teveel suiker in het bloed achterblijven waardoor er een gevaarlijk hoge bloedsuikerspiegel ontstaat. Bij insuline afhankelijkheid dat zowel bij diabetes type 1 en type 2 voorkomt lijkt het misschien verstandig om insuline te injecteren in het bloed om het teveel aan suiker-, eiwit- en vet moleculen uit de bloedstroom te verwijderen. Maar insuline injecties gaan de oorzaak van het probleem niet oplossen, het zal de ziekte uiteindelijk gaan verergeren. Het is belangrijk dat men het onderzoek richt op het vaststellen van de oorzaak van diabetes, om een langetermijnvisie van herstel en goede gezondheid te handhaven.

Insuline Injectie is een snelle oplossing die gerechtvaardigd is bij een acute levensbedreigende toestand, maar daarbij is het noodzakelijk om het lichaam te ontgiften en te zuiveren, dat is precies wat altijd vergeten wordt bij elke medische behandeling. 

Insuline Injectie

Aanhoudend insuline injecties geven zal de echte genezing van diabetes in de weg staan en verhoogt tegelijkertijd het risico op andere ziekten zoals hart- en vaatziekten, kankerberoertes, blindheid, de ziekte van Alzheimer enzovoort.

Dit is de grote reden dat diabetes chronisch wordt.  Er wordt vervolgens op trieste wijze gezegd, eens diabetes, altijd diabetes. Verrassend genoeg zal een gezond persoon die insuline injecties krijgt, diabetes ontwikkelen, het gebeurt vaak door fout gediagnosticeerde positieve bloedonderzoeken. Als een patiënt met niet insuline afhankelijke diabetes type 2 (dat bestaat ook) een insuline injectie krijgt, kan dit ernstige schade toebrengen met soms de dood tot gevolg. Insuline in hoge concentratie is altijd giftig voor het lichaam. Diabetes wordt ronduit gevaarlijk als men de symptomen blijft bestrijden. Je kunt je zelfs afvragen of kanker, blindheid, het afsterven van ledematen, hart- en vaatziekten, beroerten, Alzheimer enzovoort veroorzaakt worden door diabetes of door de manier waarop diabetes symptoomgeoriënteerd wordt behandeld. 

Je hebt nog een derde soort diabetes, dat voorkomt in het zenuwweefsel.

Het zenuwweefsel wordt niet rechtstreeks gevoed door het bloed. Het hersenweefsel maakt daarom zelf insuline aan. Insuline en insuline receptoren zijn van cruciaal belang bij het leer- en herinneringsvermogen van de zenuwcellen. In de hersenen en het zenuwweefsel hecht insuline zich aan de insulinereceptoren bij een synaps, dat een mechanisme triggert, een soort terugkoppelingsmechanisme dat de zenuwcel is staat stelt om te overleven en om herinneringen te vormen. Mensen met diabetes lopen een groter risico om de ziekte van Alzheimer en andere degeneratieve zenuwziekten te ontwikkelen. Deze aandoeningen hebben dezelfde oorzaken die ook diabetes type 1 en type 2 veroorzaken. De vorm van diabetes dat op het zenuwstelsel voorkomt zijn er ook virussen-exosomen uit de herpesfamilie in het spel en giftige eiwitten die de insulinereceptoren van de zenuwcellen verwijderen. 

Daardoor kunnen de zenuwcellen niet meer voldoende glucose opnemen waarbij ze gaan degenereren en de herinneringsfunctie gaan blokkeren. Het zenuwweefsel wordt ernstig beschadigd en exosomen worden steeds actiever naarmate er meer zenuwcellen door gifstoffen zijn beschadigd.

Weet ook dat zenuwcellen ook neuropeptiden (neurotransmitters) produceert die zeer belangrijk zijn voor de goede werking van de pancreas en de eilandjes van langerhans om de alfa – en bétacellen optimaal te laten functioneren. Een actief ingrediënt van pepers, capsaïcine lijkt de werking van de pijn neuronen in de pancreas te verbeteren. Dit is ontdekt in een ziekenhuis in Toronto met verbijsterende resultaten bij het herstellen van diabetes type 1, hetgeen duidelijk maakt dat diabetes type 1 dus geen auto immuunziekte is zoals algemeen aangenomen wordt. Voor herstel van een goede werking van de zenuwcellen hebben we goede kwalitatieve neuropeptiden nodig die pas aangemaakt kunnen worden als het lichaam goede voeding ontvangt met voedende glucose, want voedende glucose is juist zeer belangrijk voor de zenuwen en de activatie van de neuronen in de pancreas, en dat wordt precies vergeten bij elke behandeling van diabetes. Diabetes kan herstellen als je met natuurlijke methoden werkt en vermijd om voedsel in te nemen dat ervoor zorgt dat de receptoren geen insuline meer opnemen. 

Geheime oorzaken diabetes: geraffineerde suiker

Ondertussen weten we over diabetes dat het zenuwstelsel volwaardige glucose nodig heeft om de pancreas aan te sturen om insuline of glucagon te produceren voor het transport van voedingsstoffen in het bloed en de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Maar mensen met diabetes krijgen te horen dat ze het gebruik van suikers en andere koolhydraten moeten verminderen of zelfs geen suikers en koolhydraten mogen consumeren. Er wordt hen meestal gezegd dat deze suikers en koolhydraten hun bloedsuikerspiegel tot een abnormaal hoog niveau zouden brengen en dat dit levensgevaarlijk kan uitdraaien. Er schuilt inderdaad wel enige waarheid in deze redenering, en tegelijkertijd is deze redenering enorm misleidend.

Deze redenering is juist als het om geraffineerde en bewerkte koolhydraten en suikers gaat, want deze suikers en koolhydraten zijn lege calorieën zonder voedingswaarde die een nadelige invloed hebben op je gezondheid, en niet alleen op die van diabetici.

Geraffineerde suiker zijn een geheime oorzaak van diabetes

Misschien is het nuttig om eerst een overzicht te geven van de belangrijkste stoffen in de grote groep van koolhydraten. Koolhydraten worden ook suikers of sachariden genoemd en zijn namelijk één van de drie grote voedingsgroepen naast lipiden, dat zijn vetten en proteïnen, dat zijn eiwitten die we in onze dagelijkse voeding terugvinden. Ze worden koolhydraten genoemd omdat ze bestaan uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Het zijn bijna altijd koolhydraten die verantwoordelijk zijn voor de van natuur voorkomende zoete smaak van onze voeding. De ketenlengte van de koolhydraten bepaald de zoetkracht, hoe korter de ketenlengte, hoe zoeter de smaak is. Koolhydraten met een korte ketenlengte worden korte suikers genoemd en heb je twee soorten in, de monosachariden waarin glucose en fructose voorkomen en disachariden waarin sucrose en maltose in voorkomen.

Verder heb je de middellange ketenlengte met een mild zoete smaak. We denken aan de oligosachariden. In deze groep vinden we galacto-oligosachariden, maltodextrines, fructose-oligosahariden en fructanen. De middellange suikerketens hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen omdat het oplosbare vezels zijn en voeding voor de darmflora. En koolhydraten met een lange ketenlengte zijn de lange suikers of complexe suikers, de polysachariden en smaken het minst zoet. In deze groep vinden we de zetmelen, ons lichaamseigen glycogeen en ruwe vezels zoals pectine, gommen, lignine, cellulose en hemicellulose. Al deze vormen van koolhydraten in natuurlijke staat zijn heilzaam en/of voedzaam voor het lichaam, pas als er raffinage bij komt kijken veranderen deze koolhydraten in schadelijke suikers voor het lichaam. 

Kijk, het zit zo in elkaar, bij normale vertering van zongerijpt plantaardige voedsel in zijn oorspronkelijke staat worden de meervoudige koolhydraten omgezet in meervoudige suikers dat kan worden opgeslagen in de spieren en de lever. Insuline brengt deze voedende suiker tot aan de cellen, en het teveel wordt omgezet in glycogeen dat het lichaam kan opslaan. Glycogeen is een lichaamseigen suiker dat als reservesuiker wordt gebruikt in tijden van glucosetekort. Glycogeen is ook een lange suikerketen. De pancreas maakt niet alleen insuline aan, maar maakt ook het hormoon glucagon aan, en deze heeft de functie om de opgeslagen glycogeenreserves om te zetten in waardevolle voedende glucose voor de energielevering aan alle lichaamscellen.

De zeven kleuren van de regenboog in je groenten en fruit: gezonde suikers

MAAR: als je GERAFFINEERDE ENKELVOUDIGE SUIKERS EET (dat zijn de korte en middellange suikerketens), en geraffineerde lange suikerketens zoals witmeelproducten en hun derivaten, is jouw lichaam niet is staat om deze koolhydraten om te zetten in glycogeen dat opgeslagen kan worden in het lichaam.

Dus, na het eten van chips, pasta, wittebrood, snoep, cake, frisdrank enzovoort komen er binnen een paar minuten grote hoeveelheden suiker en zetmeel in je bloed terecht. Dus hoe meer je eet van deze geraffineerde koolhydraten des te hoger wordt je bloedsuikerspîegel. Daarom gaat de pancreas vervolgens extra grote hoeveelheden insuline produceren om het suiker in het bloed weg te halen en af te leveren aan de cellen. Bovendien zal het risico toenemen dat bloedcellen zoals de hemoglobine gaan versuikeren. Dit proces heet geglycosyleerd hemoglobine, daarbij zijn de waardevolle essentiële omega vetzuren eveneens versuikerd en komt het zuurstoftransport en de levering van zuurstof aan de cellen in het gedrang. Dit is de oorzaak dat er bij diabetici een groter risico is op hart- en vaatziekten, zenuwziekten en kanker, allemaal directe gevolgen van zuurstoftekort op celniveau.

Een lichaamscel heeft membramen en daarop zitten receptoren die ontvankelijk zijn voor insuline. Je kunt deze receptoren een beetje vergelijken met een deurslot dat open gaat als de insuline de glucose en andere voedingstoffen komt leveren. Deze insulinereceptoren reguleren de opname van glucose volgens de behoefte van de lichaamscel. Het grote probleem dat ontstaat en een geheime oorzaak van diabetes, is dat er een wezenlijk verschil is tussen de waardevolle voedende glucose (glycogeen) dat het lichaam zelf ter beschikking stelt aan alle lichaamscellen, en de waardeloze suiker dat na het eten van een ijsje of het drinken van een frisdrank terechtkomt in de bloedstroom.

Lichaamscellen hebben een grote hekel aan deze zure, gebleekte, bewerkte en energieloze glucose van geraffineerde enkelvoudige suikers, omdat ze deze niet kunnen gebruiken om stofwisselingsprocessen goed te laten verlopen. Het zijn lege calorieën waarbij de cel juist levensenergie verliest om dit te verwerken. Daarom gaat deze lichaamscel om zichzelf te kunnen beschermen een barrière opwerpen dat de insuline negeert. Als insuline met glucose klopt aan de deur van de cel, blijft de insulinereceptor gesloten, ook als het vervolgens goede voedzame glucose komt brengen. De cel neemt het niet op. Daardoor blijft de suiker in het bloed achter en begint de bloedsuikersîegel verder te stijgen.

De pancreas wordt verplicht om steeds meer insuline te gaan produceren, maar het gevolg is dat er steeds meer lichaamscellen een barrière gaan opwerpen in de insulinereceptoren waardoor de deur gesloten blijft voor insuline dat voedingstoffen komt brengen, niet alleen voor glucose, maar ook voor vetten en eiwitten. Het begin van vele stofwisselingsziekten. Deze toestand wordt insulineresistentie genoemd.

Maar als de insulineproductie de stijging van de bloedsuikerspiegel niet meer kan bijhouden en de pancreas begint uit te putten, gaat de insulinespiegel in het bloed dalen waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en is diabetes type 2 en hyperglykemie het resultaat. Diabetes type 2 is het resultaat van insulineresistentie en dit leidt tot vele lichamelijke complicaties zoals hartkwalen, aderverkalking, verhoogde cholesterolwaarden, nierziekten, tekort aan vitaminen en mineralen, gewichtstoename, verstoorde vetmetabolisme, schade aan de wanden van de slagaderen, toename en opslag van vet, bijnieruitputting, aantasting van het netvlies van de ogen en problemen met de voet door slechtere doorbloeding als gevolg van diabetes.

De lever probeert zoveel mogelijk deze waardeloze enkelvoudige glucose om te zetten in vetten om op deze manier op te slaan 

Zo ontstaat overgewicht en obesitas. Daarbij maakt het lichaam gebruik om schadelijke giftige toxines (dankzij de geraffineerde producten) te gaan isoleren in deze vetcellen. Dit is de grote oorzaak dat vermageren zo moeilijk is, het lichaam wilt niet vermageren, anders komen er grote hoeveelheden toxines vrij in het bloed.

Conclusie: geraffineerde suikers of sachariden tasten de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen aan waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Daardoor zijn de cellen in het lichaam ook niet in staat om glucose op te nemen, die ze nodig hebben voor de energievoorziening. Allemaal als gevolg van geraffineerde koolhydraten die zo zuur zijn voor de lichaamscel. De lever probeert zoveel mogelijk deze zure suikers uit het bloed te halen en wordt daardoor overbelast.

De zenuwcellen hebben ook een tekort aan glucose om dezelfde redenen waardoor er functieverlies ontstaat in het zenuwstelsel en kunnen vervolgens de spijsverteringsorganen ook niet goed meer aansturen. De pancreas is een spijsverteringsorgaan en endocriene klier. De pancreas is afhankelijk van een goed werkende lever. de spijsverteringsenzymen dat de pancreas uitscheidt wordt door gal geactiveerd vooraleer het in de verterende voeding terechtkomt. Een verstopte lever of vervette lever geeft slechte kwalitatieve gal waardoor de pancreas in de problemen komt. De voeding verteert onvoldoende en de darmen ontvangen onvoldoende verteerd voedsel. De voedingsbodem voor overgroei van destructieve organismen. Zo ontstaan bovenop de diabetes nog eens tal van andere aandoeningen dat met het spijsverteringstelsel te maken heeft en de werking van de lever en nieren extra zal belasten, dikwijls met ernstige schade tot gevolg.

Vetcellen in de nabijheid van haarvaten

Voor mensen met diabetes is het belangrijk om alle soorten geraffineerde suikers en zetmelen te mijden. Daarbij is het raadzaam om de glycemische index van gezonde natuurlijke voeding en sachariden een beetje in de gaten houden, het is de enige manier om het zenuwweefsel, de pancreas en andere lichaamscellen te kunnen voorzien in waardevolle voedende glucose. Diabetici hebben enkelvoudige glucose nodig maar echt wel met mate. Ideaal zijn koolhydraten uit zongerijpte voeding dat de natuur voorziet voor de mens. Vermijd wel geconcentreerde voedende gezonde suikers zoals ahornsiroop, sommige honingsoorten e.a. Vergeet niet dat glucose de brandstof is dat ervoor zorgt dat onze motor blijft draaien en wij in leven kunnen blijven. Het centrale zenuwstelsel is afhankelijk van glucose om goed te kunnen functioneren, en dit geldt ook voor alle organen waaronder het hart en de pancreas.

De glycemische index en glycemische lading

De glycemische index is een manier waarop de toename van de glucosespiegel in het bloed na consumptie van een bepaald voedingsmiddel weer te kunnen geven. Het is een parameter om voedingsmiddelen die koolhydraten of suiker bevatten, in te delen en te beoordelen. De glycemische index is niet altijd bruikbaar. De glycemische index geeft ons de snelheid weer waarmee koolhydraten worden verteerd en opgenomen in het bloed. De glycemische index houdt echter geen rekening met de hoeveelheid beschikbare koolhydraten die er precies in een voedingsmiddel aanwezig is. De kwantiteit van de koolhydraten die je per portie gebruikt heeft eveneens een wezenlijke bijdrage tot de glucosespiegel in het bloed. 

Bijvoorbeeld 100 gram wit brood heeft een glycemische index van ongeveer 70-72. Het wil zeggen dat wit brood een voedingsmiddel is waarvan de iets meer dan de helft uit koolhydraten bestaat ofwel meer dan 50 gram. Maar als je 100 gram watermeloen eet met een gelijkaardige glycemische index gebruik je een voedingsmiddel dat amper 5 gram koolhydraten bevat. De glycemische lading houdt zowel rekening met de aard van het koolhydraten houdend voedsel als met de portie van de koolhydraten in een voedingsmiddel. 

In dit voorbeeld zal witbrood meer impact hebben op de bloedsuikerspiegel dan een gelijk portie watermeloen. De glycemische lading kun je berekenen door de glycemische index/ 100 X de beschikbare koolhydraten per portie. In het geval van voorgaand voorbeeld dan is de glycemische lading per portie van 100 gram witbrood 72/100 x 50 = 36 en is de glycemische lading per portie van 100 gram watermeloen 72/100 x 5 = 3,6. De impact van watermeloen is dus 10 x kleiner als een even grote portie witbrood. Er bestaat ook een indicatieve waarde om de glycemische lading van voedingsmiddelen te bepalen. Een glycemische lading lager dan 10 is laag, tussen 11 en 19 is medium en hoger dan 20 is dus hoog. Een belangrijke opmerking hierbij is dat de impact van natuurlijke suikers, geraffineerd of ongeraffineerd op de bloedsuikerspiegel het volstaat om de glycemische index te gebruiken. Het heeft geen zin om de glycemische lading te berekenen omdat deze suikers in pure vorm bijna uit 100% koolhydraten bestaan. Voor diabetici is het niet raadzaam om deze suikers in pure vorm te consumeren in portie van …gram.

Enkele voorbeelden: De verschillen zijn soms groot.

Voedingsmiddel    GI   Beschikbare KH per 100 gram   GL per 100 gram

Baguette               95                      58                            55.1

Rijstwafel              69-87                 80                            62.2

Cake                     47-67                 55.3                         31.5

Cornflakes            78-84                 82.3                         66.6

Rogge meel          35                      74.5                         26

Spaghetti wit         38-57                 28.3                        13.4

Witte rijst gekookt 87-97                 24.8                         26.6

Pureeaardappelen 69-90               12.7                         10

Artisjok                  15                      9.5                           1.4

Doperwt                45-53                 10                            4.9

Snijboon               30-44                  2                             0.74

Ajuin                     15                       1.5                          0.42

Dadel                    99-103                73                           73

Appel                    36-40                  10.4                        3.9

Walnoot                15                        8                            1.2

Verder is het kort door de bocht en kortzichtig om natuurlijke zoetmiddelen, gezonde groenten en fruit enkel rekening te houden met de glycemische index. Naast de glycemische index zijn er nog factoren die bepalen of een zoetmiddel al dan niet aan te raden is als consumptie. De kwaliteit, de bewerkingen die voedsel onderging (raffineren, bleken), de voedingswaarde, (mineralen vitaminen en antioxidanten), en de mogelijke negatieve effecten op het lichaam bijvoorbeeld op de pancreas en het hart, de immuniteit dienen ook een medebepalende factor te zijn in de keuze naar een optimaal zoetmiddel. De glycemische index kan dus niet als enige parameter de doorslag geven. Bijvoorbeeld geraffineerde sucrose  (witte kristalsuiker met een glycemische index van rond de 70). Ahornsiroop met een glycemische index van ongeveer 54. Hoewel ahornsiroop een lagere glycemische index heeft dan witte kristalsuiker, kunnen we voornamelijk in rekening brengen dat ahornsiroop zeer veel essentiële voedingstoffen bevat.

Zowel de glycemische index als de glycemische lading zijn belangrijke parameters voor het oplopen van de bloedsuikerspiegel na inname van koolhydraten bronnen. beide parameters kunnen je helpen om een optimale keuze te maken tussen verschillende voedingsmiddelen en juiste voedingsadviezen. Zowel bij diabetes, hart-en vaatziekten, overgewicht; insulineresistentie, kanker en hypoglycemie. Algemeen wordt gesteld dat leveranciers van koolhydraten met een glycemische index lager dan 55 en een glycemische lading lager dan 19 het meest de gezondheid ten goede komen. Maar ook hier is het belangrijk om andere elementen niet uit het oog te verliezen zoals oplosbare vezels, vitaminen, essentiële vetzuren, mineralen, antioxidanten enzovoort. Ook factoren zoals raffinage, hetgeen betekent volledig ontdaan van de begeleidende voedende mantelstoffen zijn wel nadelig voor de bloedsuikerwaarden. Voeding dat een chemische behandeling ondergaat heeft eveneens een nadelig effect op de stofwisseling en op organen zoals de lever en de pancreas. 

Veel gezonde verzadigde vetten in jouw voedingspatroon helpen om de glycemische index van de voeding te verlagen waardoor er een langere en zeer trage afgifte is van waardevolle voedende glucose en de pancreas niet verder gaat uitputten. Daardoor kan de pancreas weer op kracht kan komen. Wees niet gierig met consumptie van gezonde verzadigde vetten. Ze verlagen de glycemische index van je maaltijden en dat is goed voor de pancreas. Niet-ontgeurde kokosolie en geklaarde boter zijn de aangewezen vetten als je diabetes hebt. Deze vetten hebben tevens een beschermende functie op de nieren, pancreas, het zenuwstelsel, de darmen en de lever die het zwaar te verduren hebben bij stofwisselingsziekten zoals suikerziekte. Een zeer groot probleem is de combinatie van slechte en bewerkte vetten en geraffineerde suiker waardoor de pancreas en de lever verder uitgeput raakt en diabetes in stand gehouden wordt. Dit heb je niet met sachariden met korte, middellange of lange suikerketens uit zongerijpte groenten en fruit en volwaardige verzadigde vetten, deze onderhouden en voeden de pancreas en de zenuwen die de pancreas aansturen.

Dus een stuk lekker zoet zongerijpt fruit tussen de maaltijden door is goed als je diabetes hebt. Ze zijn bovendien nog eens rijk aan antioxidanten en goed opneembare mineralen die de lever, bijnieren, de receptoren van de cellen en de pancreas ondersteunen. Trouwens bij diabetes type 1 als type 2 mogen we ons echt niet blindstaren op het regelen van de bloedsuikerspiegel alleen. Het verzorgen van van ons voedingspatroon, levensstijl en het cultiveren van emotionele stabiliteit zijn minstens even belangrijk. Essentiële basis omega vetzuren, licht verteerbare aminozuren, zongerijpte vitaminen en mineralen uit oorspronkelijke voeding door de natuur gecreëerd VOOR de mens en niet door de industrie is bewerkt. Er zijn verschillende natuurlijke suikers die de bètacellen en het zenuwweefsel in de pancreas voeden en herstellen.

Dagelijks een theelepel ruwe rietsuikermelasse opgelost in een glas warme water is een grote bron van goed opneembare chroom. Dit chroom mineraal is essentieel, om de insulinegevoeligheid te verhogen van de cellen en vermindert de drang naar suiker. Bovendien is chroom een uiterst belangrijk element voor de goede werking van de pancreas, zowel bij de aanmaak van hormonen als de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Met mate kun je granenstropen, ongeraffineerde kokosbloemsuiker en jaggery of palmsuiker consumeren, omdat deze suikers waardevolle voedingstoffen bevatten voor organen zoals de pancreas. Honing van lindebloesems, acacia en rauwe honing zijn geschikt voor mensen met diabetes omwille van specifieke voedende en ondersteunende eigenschappen voor de pancreas. Stevia is een zoetmaker dat geschikt is voor diabetici. Voor de aanwezige suikers in fruit en groenten hoef je niet bang te zijn, gewoon met mate. Omdat deze fruitsuikers begeleid worden door mantelstoffen die helpen met de vertering van deze suikers en daarbij het zenuwweefsel en de pancreas ook daadwerkelijk voeden en ondersteunen waardoor ze kunnen herstellen.

Niet aangewezen suikers zijn alle suikers die een vorm van bewerking of raffinage hebben ondergaan. Deze zijn gewoonweg verboden, zelfs ook voor gezonde mensen. Fructose lijkt op het eerste gezicht goed voor diabetici, deze monosacharide heeft een zeer lage glycemische index en doet de bloedsuikerspiegel bijna niet stijgen en is bovendien zeer zoet van smaak.

Fructose dat van natuur in zongerijpte groenten en fruit aanwezig is wordt door de lever omgezet in glucose. Deze fructose wordt eveneens begeleid door voedende mantelstoffen. Maar geraffineerde fructose is weer een ander verhaal en is totaal ongeschikt voor mensen met diabetes, en eigenlijk ook ongeschikt voor gezonde mensen. Geraffineerde fructose zorgt voor ongunstige binding van suikers en lichaamseiwitten waardoor er degeneratieverschijnselen ontstaan in de organen en de pancreas. Geraffineerde fructose verhoogt de bloedvetten, LDL cholesterol en VLDL triglyceriden aanzienlijk, verzuurt de lever, geeft aanleiding van buikvet wat het ontstaan en evolueren van diabetes in de hand werkt en versnelt het ontstaan van staar of cataract en netvlies aantasting. Ten slotte is geraffineerde fructose niet goed bij hart- en vaatziekten, het irriteert de wanden van de slagaders en de haarvaten. Dit is een oorzaak dat de LDL cholesterol in het bloed gaat stijgen.

De gewonnen agavestroop van deze kwekerij wordt geraffineerd en is niet geschikt voor diabetici en andere ziekten. Eigenlijk ook niet echt geschikt voor gezonde mensen.

Wees dan eveneens voorzichtig met ahornsiroop, diksappen van fruit en ruwe rietsuiker, ondanks de voedende mantelstoffen zijn ze sterk geconcentreerd met een hogere glycemische index. Dus ook met mate gebruiken.  Wees eveneens voorzichtig met honing waaraan suiker is toegevoegd of de bijen met geraffineerde suikers in leven gehouden worden. Deze praktijken gebeuren jammerlijk. Traceer waar de honing vandaan komt.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *