De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft.

Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het beste is voor de mens, niet de mens zelf. Bovendien zijn specerijen fantastische smaakmakers.

Specerijen activeren het slijmvlies van de darmen, waardoor er een betere opname is van verteerde voeding. Ze hebben een zeer gunstige werking op de spijsvertering, waarbij kruiden en specerijen ervoor zorgen dat de voeding goed verteerd wordt. Op die manier worden lichaamscellen en weefsels goed gevoed met levensnoodzakelijke voedingsstoffen, zodat al hun functies naar behoren kunnen worden vervuld.

We weten dat een goede spijsvertering de basis vormt voor onze algehele gezondheid, inclusief onze algemene gezondheid. Specerijen geven ons de kracht om emotionele stabiliteit te cultiveren. Het oplossen van negatieve emoties en het opbouwen van weerstand tegen stress hangt ook af van een goed werkende spijsvertering.

Fenegriek helpt krachtig bij het oplossen van vastzittende afvalresten met verdroogd slijm tussen de darmvlokken, waardoor de opname van voedingsnutriënten wordt gestimuleerd. Daarnaast heeft fenegriek koortswerende eigenschappen, bevordert het de weefselopbouw, vermindert zwellingen, werkt diuretisch en verbetert het vetmetabolisme, waardoor lichaamsvet wordt verminderd.

Fenegriek heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt licht naar vers hooi. Het is ideaal voor het toevoegen aan soepen, gerechten met wortel en knolgewassen, gebak en diverse groentegerechten.

Zwart mosterdzaad vertoont een ontstekingsremmende werking en draagt bij aan het behoud van een gezonde darmfunctie, terwijl het tevens de doorbloeding stimuleert. Het zaad is een bron van essentieel tryptofaan, een aminozuur dat essentieel is voor de aanmaak van serotonine in het slijmvlies van de dikke darm. Dit bevordert de algemene gezondheid en helpt bij het opruimen van afvalstoffen en toxines.

Het verwarmende effect van zwart mosterdzaad kan gunstig zijn bij aandoeningen van de luchtwegen en kan helpen bij het oplossen van vastzittend slijm. Om de smaak en voordelen te benutten, wordt het zaad eerst meegebakken in het vet en vervolgens meegekookt in de bereiding van gerechten. Het is met name ideaal bij rijst, linzen en groentegerechten. Mosterd voegt een aangename en licht pittige smaak toe aan gerechten en stimuleert de speekselproductie.

Anijs brengt rust in de spijsvertering en zorgt tevens voor een frisse adem. Het wordt medicinaal gebruikt als spijsverteringsmiddel vanwege deze eigenschappen.

Anijszaad is een rijke bron van verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, B1, B2, B5 en B6, evenals mineralen zoals ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, zink, magnesium, selenium en kalium. Deze voedingsstoffen zijn in een goed opneembare vorm voor het lichaam.

Het medicinale effect van het uitwendig gebruik van anijszaad berust grotendeels op de antibacteriële werking ervan. De essentiële olie van anijszaad is effectief tegen aandoeningen zoals schurft, hoofdluis en hoofdmijt.

Anijszaad wordt gebruikt bij verschillende aandoeningen, waaronder hoest, kinkhoest, taaislijmziekte, astma, winderigheid, krampen, slijmvorming, spijsverteringsproblemen, een lichte hoest, een opgeblazen gevoel en wordt ook ingezet als diureticum. Bovendien kan anijs helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen.

Anijs staat bekend om zijn vermogen om de aanmaak van kwalitatieve moedermelk, rijk aan mineralen, te bevorderen. In de keuken wordt anijs vanwege zijn bijzondere smaak vaak gebruikt als aromatisch kruid, bijvoorbeeld in gebak, taarten, cakes en anijsbrood. Traditioneel wordt anijs getrokken in plantaardige melk, waarbij de typische anijsgeur al van ver te ruiken is.

Je kunt anijszaad fijnmalen in een vijzel en toevoegen aan muesli of havermout voor een extra smaakdimensie. De smaak van anijs komt het best tot zijn recht in koekjes en desserts, en wordt vaak gebruikt als gezonde smaakmaker in speculaas. Anijsblaadjes kunnen worden gebruikt om gerechten te garneren, met hun verfrissende zoete anijssmaak. Bovendien kun je heerlijke thee zetten van anijs, waardoor je kunt genieten van de karakteristieke smaak en aroma.

Bonenkruid wordt gebruikt als antiseptisch middel en algemeen tonicum, en staat bekend om zijn windverdrijvende eigenschappen, het bevorderen van de spijsvertering en als slijmoplossend middel. Het is effectief bij het verlichten van verkoudheid en bronchitis, en kan helpen de koorts te verlagen.

Een aftreksel van bonenkruid wordt vaak aanbevolen als dorstlessend middel en is gunstig bij diabetes. Het wordt ook gebruikt als menstruatiebevorderend middel en kan symptomen van flatulentie (winderigheid), gastro-enteritis (buikgriep), gastritis en jicht verlichten, evenals aandoeningen van de luchtwegen.

Bonenkruid heeft ook een gunstig effect bij slecht ruikende stoelgang, worminfecties, overmatig zweten, catarre (ontsteking van het neusslijmvlies), neusbloedingen, lage bloeddruk, huidinfecties, maagpijn, dyspepsie (slechte spijsvertering), milde diarree en vermoeidheid.

Gember, verwant aan kurkuma of geelwortel, bevat meer dan zestig sporenelementen en dertig verschillende aminozuren. Het staat bekend om zijn zuiverende eigenschappen, en heeft ook parasieten dodende capaciteiten. Gember bevordert de algemene gezondheid en het vermogen van het lichaam om afvalstoffen en toxines op te ruimen, en heeft een anti-stress werking. Bovendien heeft gember een ontspannend effect op het hele lichaam.

Het stimuleert de productie van vitamine B12 door bacteriën in de dunne darm te activeren. Belangrijk is ook dat gember helpt bij de opbouw van DNA tijdens de mitose.

Gember is veelzijdig en kan worden gebruikt bij een scala aan aandoeningen, waaronder indigestie, reisziekte, braken, misselijkheid, oprispingen, hersenmist, aanhoudend hoog cholesterolgehalte, maagklachten, reflux, spasmen in de slokdarm, galblaas- en darmproblemen, diverse spijsverteringsstoornissen, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, spierpijn, spierspasmen, spanning, gastritis, bloedingen, duizeligheid, rugpijn, voedselallergieën, hoest, keelpijn, sinuspijn, congestie in de bloedvaten, gewichtstoename, incontinentie, voedselgevoeligheid, mineraaltekorten, urineretentie en diarree.

Bovendien heeft gember een genezend effect bij lupus, reumatoïde artritis, schildklierziekte, bijnieruitputting, reuma, laryngitis, pancreatitis, galstenen, artritis psoriatica, coeliakie, spastisch colon, maagbreuk, slaapapneu, spastische blaas, slapeloosheid (echter wordt gember ’s avonds niet aanbevolen), verkoudheid en griep, klierkoorts of mononucleose, migraine, overgroei van schadelijke bacteriën in de darmen, eczeem, psoriasis en vele andere huidaandoeningen.

De positieve effecten van kaneel worden versterkt wanneer het wordt ingenomen in combinatie met honing, waardoor ook de krachtige werking van honing wordt versterkt. In de westerse keuken wordt kaneel meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel wordt vaak geserveerd als dessert.

Therapeutisch gezien is Ceylon kaneel effectief tegen aandoeningen van de ademhalingswegen en hoest. Het kan royaal worden toegevoegd aan voeding. Kaneel heeft expectorant (slijmoplossend) en verwarmende eigenschappen. Het zuivert het bloed, werkt pijnstillend en heeft antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen.

Kaneel versterkt de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Het helpt bij het elimineren van overmatig zweet, drijft wind af en heeft krampstillende eigenschappen. Het is genezend bij aandoeningen zoals artrose, schimmelinfecties (candida), diabetes en insulineresistentie, en heeft een herstellende werking bij lymfeklierkanker en leukemie.

Verder is kaneel werkzaam tegen ongemakken zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, slechte adem, verlies van eetlust en diarree, zowel bij chronische als acute ontstekingen, menstruatiepijn, koude voeten, overmatig zweten, verkoudheid, bacteriële overgroei in de dunne darm, hoest en sinusproblemen.

Het consumeren van kardemom heeft een stimulerend en gunstig effect op maagklachten. Het bevordert tevens de eetlust en heeft een zuiverende werking op de ademhaling. Zwarte kardemom wordt in Tibet voornamelijk gebruikt voor aandoeningen van de milt. Deze specerijen zijn ideaal voor mensen met overgewicht, kou, kouwelijkheid en algemene zwakte, omdat ze afvalstoffen en toxines elimineren.

Kardemom is rijk aan goed opneembaar ijzer, wat gunstig is voor mensen met bloedarmoede en andere mineralentekorten. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden mangaan, evenals andere mineralen zoals zink, magnesium, fosfor, kalium en calcium. Daarnaast bevat kardemom waardevolle vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, B6 en C.

Kardemom is effectief tegen aandoeningen zoals dysenterie (met name zwarte kardemom), anorexia en bronchitis, evenals lever- en galproblemen. Het verlicht ongemakken zoals winderigheid, darmkrampen, braakneigingen, slijmvorming, overmatig zweten, indigestie, constipatie, verkoudheid en worminfecties. Bovendien helpt kardemom bij plasproblemen en urineweginfecties door de nieren te ondersteunen.

Kruidnagel staat bekend om zijn verjongende effect op het lichaam, dankzij de overvloed aan antioxidanten die de groeihormonen stimuleren tijdens de diepe slaap. Het bevat veel vitamine C en vitamine K, evenals calcium, magnesium en mangaan.

Kruidnagel stimuleert de bloedsomloop, geeft energie en vitaliteit, en heeft zelfs een potentieverhogend effect. Het verfrist de mond en adem, ondersteunt de cellulaire immuniteit en helpt het lichaam zware metalen te verwijderen. Het stimuleert ook de speekselvloed, eetlust en bevordert de opname van voedingsstoffen. Daarnaast reinigt kruidnagel het lichaam van opgehoopt slijm in de darmen.

Het heeft werkzaamheid bij verschillende aandoeningen zoals colitis, dystonie, diarree, intestinale koliek, rectale aandoeningen en hypotensie. Bovendien geneest het ontstekingen van de slijmvliezen van de tong, tandvlees en bij parodontale aandoeningen. Kruidnagel heeft bewezen effectiviteit bij de behandeling van laryngitis, faryngitis, rhinitis, tonsillitis, frigiditeit, potentiestoornissen, schurft, oorontsteking en ontstekingen van de maxillaire sinussen. Het stopt ook de groei van kankercellen en is werkzaam bij leukemie.

Langdurig gebruik van kruidnagel kan helpen de bloeddruk te normaliseren, de functies van de baarmoeder te herstellen en de tonus ervan te verhogen. Verschillende kruidnagelbereidingen helpen bij het verwijderen van likdoorns, wratten en grote goedaardige tumoren. Het is ook een krachtige regulator van de menstruatiecyclus en wordt gebruikt als afrodisiacum.

Kruidnagelolie wordt uitwendig gebruikt bij astma, bronchitis, artritis en krampen. Het wordt toegevoegd aan baden en ook gebruikt om te inhaleren.

Kruidnagel werkt slijmoplossend, verdrijft wind, is krampstillend en verlicht pijn, darmklachten, reuma, misselijkheid, winderigheid, braakneigingen, overgevoeligheid, opgeblazenheid en spierpijn. Een kruidnagel in de mond verlicht tandpijn en geneest abcessen. Eugenololie uit kruidnagel is het werkzame bestanddeel en desinfecteert mond en keel.

Kruidnagel, ondanks zijn sterk verwarmende eigenschap, helpt ook bij diarree, overdreven dorst, te weinig of teveel maagzuur, en zuivert het bloed terwijl het de hart- en leverfunctie ondersteunt. De etherische olie kan worden gebruikt bij insectenbeten en om hardnekkige mijten te verdrijven. De zuiverende en ontsmettende eigenschappen van kruidnagel werden al in de Middeleeuwen erkend.

Tijm staat bekend als een windverdrijvend en krampopheffend kruid, met sterke zuiverende en ontsmettende eigenschappen die de bloedsomloop stimuleren. Het heeft een bittere en wrange smaak die zuiverend is. Tijm stimuleert krachtig de spijsvertering en bevordert de eetlust. Het is ook effectief als middel tegen wormen en heeft urineafdrijvende eigenschappen, terwijl het tevens de galsecretie bevordert.

Samen met laurier en peterselie vormt tijm een krachtige smaakmaker die de speekselproductie stimuleert. Het kruid is rijk aan antioxidanten, ijzer, vitamine K, calcium en mangaan. Het bevat ook tryptofaan, een essentieel aminozuur belangrijk voor de aanmaak van serotonine.

Tijm bevat thymol, dat krachtige geneeskrachtige eigenschappen heeft, waaronder een positief effect op de gezonde omega 3-vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Omega 3 is essentieel als zuurstofmagneet en bouwsteen van de celmembraan. Daarnaast staat tijm bekend om zijn wormdodende werking en zijn vermogen om vele aandoeningen te bestrijden vanwege zijn sterk ontgiftende effect.

ASAFOETIDA

Deze plant, verwant aan selderij, anijs, wortel en komijn, heeft grote gele samengestelde bloemschermen en een peenachtige wortel. Het is een kruidachtige plant die tot 2 meter hoog kan worden, met stevige, holle, enigszins sappige stelen die aan de basis 5-8 cm breed zijn. De plant komt van nature voor in Iran. Het staat bekend als een darmreiniger bij uitstek. Uit de wortel wordt hars gewonnen waaruit asafoetida wordt gemalen, ook bekend als duivelsdrek. Asafoetida heeft een scherpe, bittere en enigszins wrange smaak. In rauwe vorm verspreidt de plant een zeer onaangename geur, maar gekookt lijkt het enigszins op prei.

Asafoetida helpt bij het verwijderen van aangekoekte afvalstoffen met verdroogde slijmresten tussen de darmvlokken. Het stimuleert de eetlust, de spijsvertering en bevordert de opname van voedingsstoffen.

Asafoetida is werkzaam bij verschillende aandoeningen, waaronder nervositeit, hypochondrie (ziektevrees) en hysterie. Het wordt ook gebruikt bij darmkanker, astma, bronchitis, influenza, dyspepsie (maagklachten), subacute gastritis of gebrekkige maagsapafscheiding, gebrekkige afscheiding van pancreasenzymen (alvleesklierafscheiding), een uitgezette dikke darm, misselijkheid, obstipatie, winderigheid (flatulentie), krampen, wormen en andere parasieten, problemen met de peristaltiek van de dunne en dikke darm, verstoppingen in het colon, zenuwaandoeningen, maag-, lever- en galkrampen, en als middel met een ontkrampende werking op de genitaliën, stembanden en de luchtwegen, oedeem en het uitblijven van de menstruatie.

Gebruik: Asafoetida wordt vaak gebruikt als smaakversterker in stoofgerechten. De onaangename geur verdwijnt wanneer het wordt meegebakken in verzadigd vet. Het helpt peulvruchten, uien en groenten beter verteerbaar te maken en kan winderigheid helpen voorkomen.

Asafoetida kan worden gebruikt in plaats van knoflook in allerlei gerechten. Als je de smaak niet zo aangenaam vindt, kun je de asafoetida apart roosteren van je andere kruiden voordat je het gebruikt. Het is met name geschikt bij linzengerechten en soepen.

BASILICUM: Ocimum basilicum

Basilicum, een aromatische plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, is een veelgebruikt keukenkruid, vooral in de Italiaanse keuken. Er zijn verschillende soorten basilicum, waarvan de meest voorkomende die met groene bladeren is, maar er bestaat ook basilicum met roodachtige bladeren. Basilicum staat bekend om zijn sterke geur en aroma, het is verwarmend en ontsmettend, en wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten, vooral in gerechten op basis van tomaten.

Naast de gewone basilicum bestaat er ook heilige basilicum, ook wel tulsi genoemd, een plant die verwant is aan basilicum en waarvan men thee kan trekken van de blaadjes. Deze kruid heeft verjongende eigenschappen, stimuleert de spijsvertering en heeft een kalmerend effect op het zenuwweefsel. Het heeft een krachtige werking tegen aandoeningen van de luchtwegen en slijmvorming, en verbetert de zuurstofopname.

Basilicum is een vaste plant, maar in onze contreien niet winterhard. Het kan echter wel in de huiskamer of kas worden overwinterd. Het staat bekend om zijn krachtige werking tegen verkoudheid. Basilicum is rijk aan vitamine A en K, evenals aan goed opneembare mineralen zoals kalium, koper, magnesium, ijzer en mangaan.

Daarnaast bevat basilicum veel gezonde fytonutriënten. Het bevat de polyfenolen oriëntine en vicenine, die bescherming bieden tegen straling. Ook bevat het andere antioxidanten zoals kryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine. Over het algemeen versterkt basilicum het immuunsysteem en draagt het bij aan een goede gezondheid.

Basilicum staat bekend om zijn werkzaamheid bij verschillende aandoeningen, waaronder bronchitis, verkoudheid, maagzweren, reuma, bloedarmoede, het metabool syndroom, reumatoïde artritis en diabetes mellitus. Het wordt ook gebruikt bij influenza, oorpijn, epilepsie, hartziekten en sinusitis.

Daarnaast kan basilicum ongemakken zoals buikpijn, braken, verminderd zicht en andere oogproblemen verlichten, evenals jeuk van muggenbeten verminderen. Het wordt ook gebruikt ter preventie van haarverlies en als tonicum.

Je kunt heerlijke thee zetten van basilicumblaadjes. Daarnaast kun je basilicum gebruiken als garnering door het over het eten te strooien nadat het gerecht al klaar is. Bijvoorbeeld, strooi basilicum over een tomatensoep nadat deze is opgediend, of voeg het toe aan pizza of spaghetti nadat deze zijn bereid. Op deze manier blijven de werkzame bestanddelen en voedingsstoffen van basilicum behouden.

BIESLOOK: Allium schoenoprasum

Bieslook is nauw verwant aan veel bolgewassen, zoals uien, prei en knoflook. Het wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn bevorderende werking op de eetlust en de spijsvertering, evenals vanwege zijn vermeende vochtafdrijvende eigenschappen. Naast zijn gezondheidsvoordelen staat bieslook ook bekend om zijn smaak, en het is gunstig voor de bloedsomloop.

Bieslook fungeert als een natuurlijke antibiotica die alleen de overgroei van schadelijke bacteriën in de darmflora terugdringt. Het is rijk aan verschillende vitaminen, waaronder provitamine A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, C en K. Daarnaast bevat het waardevolle, goed opneembare mineralen zoals ijzer, zink, mangaan, koper, magnesium, kalium, calcium en fosfor. Vitamine K is met name belangrijk voor de opname van calcium in de botten, waarbij een gezonde darmflora ook bijdraagt aan de productie van vitamine K.

Bieslook bevat ook caroteen, luteïne en zeaxanthine, die helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in de ogen. Het is echter belangrijk om bieslook met mate te gebruiken, omdat een overdosis slapeloosheid en rusteloosheid kan veroorzaken.

Helpt bij menstruatiepijnen, diarree, halitose (slechte adem), verkoudheid, gistinfecties, ijzertekort, kankerzweren, peesontsteking, gewrichtsontsteking, achillespeesontsteking, ontsteking, snurken, koude handen en voeten, gewrichtsproblemen (pijn), neurologische symptomen, spasmen, tintelingen, verdoofd gevoel, beklemmend gevoel op de borst, zenuwtrekken en zenuwpijn, verminderde bloedsomloop, kortademigheid, vergrote milt, opvliegers, gastritis, rusteloze beenderen, pijntjes in het lichaam, vergrote milt, oorpijn, kaakpijn, kniepijn, zwakte en tics.

Bieslook voegt een verfijnde smaak toe aan bijna elk gerecht, maar het moet niet meegekookt worden om smaakverlies te voorkomen. De pijpvormige blaadjes kunnen fijngehakt worden en als garnering worden toegevoegd aan salades, soepen, groenten, stoofpotjes en zelfs aan de befaamde kruidenboter op basis van knoflook of bieslook, om extra smaak toe te voegen. De paarse bloemen van bieslook kunnen ook worden gebruikt als garnering en hebben een vrij pittige smaak. Bieslook kan ook lekker zijn als onderdeel van een kruidenmix voor thee.

CAYENNEPEPER: Capsicum annuum

Cayennepeper, een cultivar van Capsicum annuum, behoort tot de nachtschadefamilie. Onder cayennepeper valt ook Capsicum frutescens, een soort die door sommige biologen als synoniem wordt beschouwd voor C. annuum. De vruchten van cayennepeper worden gebruikt als specerij. Ze worden gedroogd, vermalen of verpulverd en vervolgens tot poeder verwerkt. De naam “cayennepeper” is afgeleid van Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana.

Cayennepeper staat bekend om zijn vermogen om afvalstoffen en toxines in het lichaam te verbranden. In grote doses kan het ook pijnstillend werken door verstoppingen in het bindweefsel en de intercellulaire vloeistof op te lossen. Het ondersteunt de spijsvertering en heeft een verwarmend effect dat kou verdrijft. Vanwege zijn scherpe smaak wordt gezegd dat cayennepeper toxines letterlijk verbrandt, waardoor het een krachtige ontgifter van het lichaam is. Het reinigt de darmen van afvalstoffen en toxines.

Cayennepeper staat bekend om zijn slijmoplossende eigenschappen, het verwarmt de maag en stimuleert de werking van maagenzymen. Het verbetert ook de bloedcirculatie. Door de productie van speeksel te stimuleren, de eerste stap in het spijsverteringsproces, draagt cayennepeper bij aan een betere opname van voedingsstoffen in de darmen. De pepers van Capsicum bevatten verschillende vitamines uit het B-complex, vitamine C, E en K, evenals bèta-caroteen en een verscheidenheid aan mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.

Bovendien stimuleert cayennepeper de hypofyse om endorfines aan te maken, wat kan bijdragen aan een gevoel van welzijn. Het bevordert ook de afscheiding van beschermende sappen voor de maagwand. Echter, cayennepeper moet niet worden gebruikt bij mensen met brandend maagzuur. Grote doses moeten vermeden worden tijdens de zwangerschap, en het moet voorzichtig worden gebruikt bij hoge koorts, hoge bloeddruk en darmontstekingen.

Cayennepeper staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen bij diverse gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten, artritis, hoofdpijn en migraine, spierpijn, koude voeten, neuralgie, rugpijn en ischias, kiespijn en menstruatiepijnen. Het wordt ook gebruikt bij griep en verkoudheid, winderigheid en slijmvorming, een opgeblazen gevoel, indigestie, constipatie, krampen, vastzittend slijm in de neus en bijholten, inwendige en uitwendige bloedingen, maagontsteking en maagzweren, bijnieruitputting, Candida-schimmelovergroei en voetschimmel.

Naast zijn medicinale eigenschappen wordt cayennepeper ook veel gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten. Een krachtige thee tegen verkoudheid en griep kan worden gemaakt door een halve uitgeperste citroen, een stukje gember, 250 ml kokend water en ¼ tot één theelepel cayennepoeder te combineren. Giet het kokende water over de gember, voeg dan de cayenne en het citroensap toe, en zoeten met kokosbloesemsuiker of rauwe honing naar smaak (zodra de thee is afgekoeld tot onder de 40°C).

Echinacea purpurea of de rode zonnehoed.

Rode zonnehoed, ook bekend als Echinacea, staat bekend om zijn vermogen om de algehele weerstand van het lichaam te verbeteren. Het helpt het lichaam grondig te ontgiften en zuiveren door de fagocytose te stimuleren, waarbij schadelijke stoffen en vreemde indringers worden opgegeten nadat ze hun werk hebben gedaan bij het herstel van beschadigd weefsel. De plant biedt ook een beschermend effect tegen te veel vrije radicalen als gevolg van intoxicatie.

Bovendien heeft deze plant anti-inflammatoire eigenschappen, wat betekent dat het ontstekingen kan verminderen die gepaard gaan met verschillende ziektebeelden. Ten slotte is de rode zonnehoed antiseptisch vanwege het hoge gehalte aan bitterstoffen en flavonoïden.

Tinospora cordifolia of guduchi.

Tinospora cordifolia, ook bekend als Guduchi, een krachtige klimplant met paarse bloemen en rode bessen. Deze plant wordt inderdaad soms beschouwd als de “nectar van onsterfelijkheid” vanwege zijn brede toepassingen in de traditionele geneeskunde. Guduchi staat bekend om zijn hoge gehalte aan bitterstoffen, die cruciaal zijn voor ontgifting en zuivering van het lichaam.

Het kruid heeft gunstige effecten op de spijsvertering en stimuleert de eetlust. Bovendien is het koortswerend en draagt het bij aan de algehele gezondheid door het detoxificatie- en recyclingsysteem van het lichaam te activeren. Guduchi heeft ook een ontgiftende en stimulerende invloed op de leverfunctie en de spijsvertering.

Tinospora wordt toegepast om het herstel te versnellen bij aandoeningen van de luchtwegen, spier- en gewrichtsklachten, tuberculose, vermoeidheid en het verminderen van ontstekingsreacties die gevaarlijk kunnen zijn, zoals bij dreigende cytokinestormen.

Vlierbes of Sambucus nigra.

De zwarte vlier, ook bekend als Sambucus nigra. Deze inheemse plant staat bekend om zijn heerlijk geurende witte bloemschermen in het voorjaar. De bloesems van de zwarte vlier hebben verschillende geneeskrachtige eigenschappen, waaronder het vermogen om zweet af te drijven en de weerstand te versterken, waardoor ze de groei van schadelijke micro-organismen helpen voorkomen.

De looistoffen in de bloesems hebben een samentrekkende werking op de slijmvliezen van de ademhalingswegen, wat kan helpen bij het verminderen van overdreven slijmvorming en het verzachten van irritatie in zowel de luchtwegen als het spijsverteringskanaal. Zowel de bloesems als de bessen van de zwarte vlier worden gebruikt om siropen te maken die de duur van griepachtige aandoeningen kunnen verkorten, koorts kunnen verminderen en symptomen zoals verkoudheid met koorts en kinderziekten kunnen verlichten.

De bessen van de zwarte vlier hebben aanvullende gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van neuralgie, migraine, artritis, artrose, jicht en constipatie. Bovendien heeft vlier ontstekingsremmende eigenschappen en kan het helpen bij het verminderen van cytokinestormen, evenals bij stress door zijn kalmerende effect. Dit maakt de zwarte vlier inderdaad een veelzijdige en waardevolle plant in de kruidengeneeskunde.

Eucalyptus globulus.

Eucalyptus staat inderdaad bekend om zijn zuiverende, ontgiftende en ontsmettende eigenschappen. De slijmoplossende eigenschappen van eucalyptus helpen bij het stimuleren van de activiteit van het trilhaarepitheel op de slijmvliezen, waardoor slijm gemakkelijker kan worden afgevoerd, wat een gevoel van opluchting kan geven bij ademhalingsproblemen.

De etherische olie van eucalyptus staat bekend om zijn ontspannende en verfrissende effecten op de geest, en het kan helpen bij het verwerken van negatieve emoties en trauma’s. Bovendien stimuleert eucalyptus de lokale doorbloeding, wat het verwarmende effect verklaart.

Eucalyptus wordt vaak gebruikt bij de behandeling van verschillende ademhalingsaandoeningen, waaronder sinusitis, chronische bronchitis, kroep, angina of keelontsteking, tandvleesontsteking en mondslijmvliesontsteking. Het kan ook worden ingezet bij anorexia of gebrekkige eetlust, griep, vermoeidheid en om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Bovendien staat eucalyptus bekend om zijn vermogen om een slechte adem te bestrijden, de eetlust en spijsvertering te stimuleren.

Mentha X piperita of pepermunt

Pepermunt, ook bekend als Mentha x piperita, staat inderdaad bekend om zijn verkoelende eigenschappen, waardoor het nuttig kan zijn bij koortsige en grippale aandoeningen. Het heeft krampstillende en ontspannende effecten op de maag, de twaalfvingerige darm en de dunne en dikke darm, waardoor het geschikt is voor problemen met de galwegen en de sphincter van Oddi.

Pepermunt stimuleert de afscheiding van gal en maagzuur, wat de spijsvertering ten goede komt en kan helpen bij gebrekkige eetlust. Het helpt ook bij het verdrijven van darmgassen en heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel.

Daarnaast kan pepermunt worden gebruikt bij migraine, herstel na ziekte, bronchitis, hoofdpijn, pijnlijke menstruatie en uitblijvende menstruatie. Extern kan pepermunt worden toegepast bij kneuzingen, schaafwonden, jeuk, brandwonden, spierpijn en het neutraliseren van lichaamsgeur.

Gezond mensenverstand

Je benadrukt een belangrijk voordeel van natuurlijke kruiden en planten, namelijk dat het lichaam deze stoffen herkent en optimaal kan benutten. Dit komt doordat het lichaam gedurende miljoenen jaren van evolutie is afgestemd op natuurlijke stoffen. In tegenstelling tot farmaceutische medicijnen, die vaak lichaamsvreemde stoffen bevatten die het lichaam als giftig beschouwt en die intoxicatie kunnen veroorzaken.

Het is inderdaad essentieel om op te merken dat hoewel natuurlijke kruiden en planten veel voordelen bieden, enige kennis en voorzichtigheid vereist zijn bij het gebruik ervan. Sommige planten en kruiden kunnen giftig zijn voor mensen, maar niet voor dieren, en vice versa. Bovendien kan de mate van giftigheid variëren, dus het is belangrijk om de juiste doseringen en toepassingen te kennen.

Het citaat van Paracelsus, een beroemde arts en alchemist uit de 16e eeuw, benadrukt ook het belang van de dosis bij het bepalen van de giftigheid van een stof: “Alle dingen zijn vergif en niets is zonder vergif; alleen de dosis maakt een ding geen vergif.” Dit benadrukt het belang van verstandig gebruik van kruiden en planten, evenals farmaceutische medicijnen, om de beste resultaten te bereiken zonder schadelijke effecten.

Gepubliceerd op 20/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • Emblica officinalis, ook bekend als Indiase kruisbes of Amla, is een ayurvedische vrucht die de gezondheid sterk bevordert. Het is een uitstekende bron van vitamine C en wordt geleverd met zijn begeleidende bioflavonoïden. Amla heeft ontgiftende eigenschappen en biedt ondersteuning aan de lever, alvleesklier en maag. Het verbetert de kwaliteit van het bloed en stimuleert de bloedaanmaak. Amla wordt vaak gebruikt in chyavanprash, een kruidenmengsel dat zeer voedzaam is voor het lichaam en de algehele gezondheid stimuleert. Het heeft ook koortswerende eigenschappen.Slaapmutsje, ook bekend als Eschscholzia californica, kalmeert het zenuwweefsel en zoals de naam al suggereert, helpt het bij het [...]

    By Published On: 23/02/2024