Je begrijpt dat ziekte het genezingsproces is van je lichaam

Het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen van het lichaam is afhankelijk van de psychologische toestand van de patiënt. En of de patiënt een goede reden heeft om te geloven in zijn arts of therapeut en de behandeling.

Stel, je bent een relaxed en enthousiast persoon en je hebt geen angst voor ziekte omdat je weet dat elke ziekte een genezingsreactie is van je lichaam. Je vind jouw ziekte geen toeval en je hebt geen reden om je daarom boos of van streek te voelen. Je snapt dat jouw lichaam van jou een ingrijpende verandering vraagt in je leven en dit tot stand brengt.

Het is iets waar je niet eerder toe bereid was – misschien een vorm van onwetendheid, en dat daardoor de ziekte een les is. Ondanks dat de ziekte jou een tijdje ongemakkelijk en zwak laat voelen en soms met pijn erbij, geef je de voorkeur om deze nare periode bewust mee te maken en je lichaam de tijd te gunnen om de ziekte zelf kwijt te raken.

Met andere woorden, je luistert naar de boodschappen van je lichaam om ervan bij te leren. Ergens in jezelf begrijp je goed dat je deze ziektesituatie op de een of andere manier zelf hebt gecreëerd. Je verkiest om jezelf er niet schuldig bij te voelen, maar in plaats daarvan volledige verantwoordelijkheid op te nemen.

Ondanks je ziekte voelt je jezelf geen slachtoffer van de ziekte

Bovendien loop je met het idee dat jij betekenis geeft aan het leven op een praktische manier. Vandaar dat je bij elke soort ziekte ervoor kiest het lichaam zijn zelfgenezend werk te laten doen zonder het te verstoren of tegen te gaan werken door symptomen te onderdrukken.

Je bent ook iemand die gelooft in een hoger doel en bent jezelf en iedereen dankbaar voor je leven zoals het nu is, zelfs als je ziek bent. Je weet dat er steeds op een of andere manier gezorgd wordt voor jou.

En dat ieder moment een waardevolle kans biedt om door te groeien naar een hoger bewustzijn om te leren over het leven en om steeds krachtiger te worden. Bovendien heb je geen angst voor de dood. Want je weet dat het leven niet eindigt bij het sterven van het fysieke lichaam, en dat het doodgaan ook een specifiek doel heeft.

Je verzorgt je steeds goed en je bent bezig met yoga, meditatie, ademhaling en ander lichaamswerk zoals reflexologie, Tai Chi, Shiatsu, massage en genezing met energie. Je bent bewust van lichaamsvriendelijke beweging en zongerijpte biologische voeding in de oorspronkelijke staat.

Je luistert met hart en nieren naar je eigen lichaam

Je kiest om met de stroom van het dag- en nachtritme mee te stromen. Je voelt als het ware innerlijk aan dat de ziekte vanzelf zal overgaan als je de bijhorende les hebt geleerd. Je accepteert de noodzakelijke veranderingen die in feite zijn begonnen met deze ziekte.

Ondertussen zul je al begrepen hebben dat je onder deze condities, zeer gemakkelijk het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen van het lichaam met succes zal stimuleren.

Je weet gewoon van ‘binnen’ dat er in werkelijkheid steeds een positieve reden voor ziekte of aandoening is. Wat het resultaat ook mag zijn, het zal altijd iets opleveren, en als de ene behandeling niet werkt zal je sowieso niet teleurgesteld zijn en met motivatie een alternatieve oplossing zoeken.

Zelfs als er van buitenaf niets lijkt te werken, zal je zich realiseren dat de echte genezer in jezelf van binnen zit. Je luistert naar je hart en je lichaam. Misschien dringt het jou door dat dit soort mensen met zo’n ingesteldheid zelfs zelden ziek worden.

Hoe blokkeren mensen het zelfgenezend vermogen van het lichaam?

Het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen van het lichaam kan reeds deels aangetast worden door een lichte vorm van twijfel ergens diep in je achterhoofd.

‘Alleen maar voor het geval van…’ is dit positief denken gebaseerd op angst en is niet echt, dus niet voldoende om een echte genezingsreactie op gang te brengen.

Elke vorm van twijfel is een voedingsbodem voor angst, en beide zijn vormen van energie. Als twijfel en angst je gedachten en handelingen beïnvloedt, dan zal deze twijfel en angst precies teweegbrengen waar je bang voor bent.

In feite stuur je tegelijkertijd twee tegenovergestelde signalen uit naar je lichaam en geest. Enerzijds zeg je: ‘ja, ik zal me vast beter gaan voelen met deze nieuwe behandeling of medicijn’ en anderzijds zeg je: ‘in geval van nood heb ik een plan B nodig voor het geval het bij mij niet werkt’.

Elke positieve houding wordt tenietgedaan door elke vorm van twijfel of angst

Dan heb je nog mensen die steeds negatief denken en handelen over alles in het leven. Je voelt je steeds een slachtoffer en geeft de anderen en de omstandigheden steeds de schuld van jouw lijden. Deze mensen zijn echt niet in staat om het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen te activeren in hun lichaam.

Als je vervolgens andere mensen blij en gelukkig ziet, dan word je er zelf niet gelukkig en blij van. Want dit verhoogt het gevoel dat je iets mist in je leven. Het zien van gelukkige mensen maakt je daarom nog ongelukkiger.

Self fulfilling prophecy

Je mist duidelijk het enthousiasme en het zelfvertrouwen waardoor je leven eerder sombere inkleuring heeft. Bovendien word je gemakkelijk boos zonder een echte reden. Zonder dat je het zelf goed beseft, vind je jezelf niet echt aardig en is je eigenwaarde laag waardoor je jezelf kleineert tegenover de anderen.

Continu maak jij jezelf wijs ‘dat ik niet genoeg waard ben’, ‘alles wat ik doe gaat mis’, ‘ik wist al van tevoren dat de behandeling van de arts, therapeut of medicijn niet ging werken bij mij’. Je bent een groot deel van je leven ongelukkig en teleurgesteld en je doet er alles aan om toch maar niet aan je verleden te hoeven denken.

Je hebt het gevoel dat het leven jou niet veel te bieden heeft en je mist een doel waarbij jij jezelf zinvol kunt inzetten. Bovendien ga je graag om met mensen die in slachtofferschap en depressiviteit leven. Omdat zij medeleven geven voor jouw situatie, want je zou boos worden als je dit medeleven niet krijgt.

Het probleem dat hierbij oprijst is dat je het niet doorhebt dat je jouw positie als slachtoffer steeds meer gaat versterken. De behoefte om te oordelen is enorm toegenomen. Het is altijd de ander zijn schuld, wordt jouw motto.

Je houdt ervan om slachtoffer te zijn en je gedraagt je er ook naar

Deze psychologische toestand zorgt ervoor dat je nauwelijks enig zelfvertrouwen hebt. Daarbij verspil je al jouw energie door het beschuldigen van anderen of je eigen karma, met de gedachte dat je gewoon pech hebt met deze betreurenswaardige situatie.

Tegelijkertijd geniet je van alle aandacht dat de mensen om jouw ziekte of aandoening geven. Zelfs heb je de neiging om nog meer te gaan klagen zodat je nog meer aandacht krijgt.

Het lichaam kan onder deze condities het placeboeffect of zelfgenezend vermogen niet activeren. Daarom zal je steeds chronisch ziek blijven, TENZIJ jij jezelf gaat beginnen opwaarderen en jouw leven opnieuw gaat bekijken. Je gaat leren om je innerlijke kracht te gebruiken dat als een kiem zit te wachten.

In feite kun je de manifestatie van een ziekte ook zien om vast te stellen hoe jij jezelf waardeert. Volgens de wetten van aantrekking kun je alleen maar vertrouwen geven in een arts, therapeut, medicijn of God zoals je vertrouwen geeft in jezelf.

Zelfvertrouwen

En juist het zelfvertrouwen is de fundamentele voorwaarde om de placebo reactie in je lichaam op gang te brengen. Zelfvertrouwen is werkelijk nodig om gelijk welke ziekte dan ook echt te genezen in plaats van alleen maar symptomen te gaan bestrijden.

De genezingsreactie kan echter ook van buitenaf op gang gebracht worden door een genezer of een therapeut. De ontvankelijkheid van de patiënt bepaalt grotendeels het resultaat dat een gebed of een handoplegging kan hebben.

Als de patiënt gelooft dat hij het verdient om te genezen en zijn vermogen tot acceptatie cultiveert, dan zullen zijn geest en lichaam ontvankelijker worden voor deze genezende energieën. Energieën die opgewekt worden door liefhebbende gedachten, meditatie en/of gebed van de patiënt over zichzelf, gaan eveneens het placebo-effect stimuleren.

Wat is het zelfgenezend vermogen van het lichaam?

In dit verhaal probeer ik in het kort de holistische benadering van genezing en gezondheid duidelijk voor te stellen. Lichaam en geest werken als een éénheid, en het lichaam heeft steeds een geest nodig om zijn bevelen te kunnen opvolgen, de geest heeft een lichaam nodig om een beeld van zichzelf te kunnen definiëren.

Dit nieuw perspectief pakt de oorspronkelijke oorzaak aan van bijna elke ziekte en daarmee bedoel ik het uiteindelijke gebrek aan eigenwaarde. Gedachten zoals ‘het gevoel niet goed genoeg te zijn, of waardeloos zijn, de ander is steeds beter dan ik, geen controle te hebben’, ontnemen jou het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen.

Hoewel de meeste mensen geloven dat deze gevoelens juist veroorzaakt worden door hun ziekte, is het steeds andersom, deze gevoelens zijn de basis van bijna elke ziekte. De beste en blijvende garantie voor een goede gezondheid is het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en voor je eigen leven.

Begrijp dat verantwoordelijkheid nemen om jouw levensenergie voor jezelf te houden niets te maken heeft met schuld om dingen die zijn gebeurd. Dit betekent uiteraard dat je zoekt naar natuurlijke manieren om je lichaam te verbeteren. En deze eveneens in de praktijk te brengen samen met het vermijden van factoren die je lichaam beschadigen zoals bewerkte voeding, zonnebrandmiddelen, stimulerende middelen en tegenin het dag-en nachtritme te leven.

Als je eenmaal weet wat bij jou de ziekte heeft veroorzaakt, ben je in staat de toestand van je lichaam weer in balans te brengen en het fundament voor een optimale gezondheid te leggen.

Ik wens iedereen een goede gezondheid toe.

Bronnen: Hans Moolenburgh, Andreas Moritz, Deepak Chopra, Ard Pisa, Ayurveda.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Lieve vrienden,Vandaag wil ik graag iets ophelderen. Ik heb gemerkt dat er recentelijk steeds meer mensen zijn die lijden aan ernstige, ongeneeslijke ziekten en die door het medische systeem als uitbehandeld worden beschouwd. Deze mensen worden helaas aan hun lot overgelaten. Dit is een tragische situatie en lijkt onveranderlijk.Uit wanhoop wenden deze mensen zich tot alternatieve geneeswijzen zoals Ayurveda en Germaanse geneeskunde. Dit is een volkomen begrijpelijke en menselijke reactie. Het weerspiegelt een fundamenteel probleem binnen de conventionele medische sector, waar men vaak niet in staat lijkt te genezen. De onderliggende waarheid is dat het lichaam alleen zichzelf kan genezen. [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Zoals U denkt, zo zal je zijnZoals u denkt, zo zal je zijn is een wetmatigheid in de zelfvervullende gedachte waarmee je dingen aantrekt waar je aandacht naartoe is gegaan. Zeer belangrijk om dit te begrijpen, want dat geldt ook voor je gezondheid.Aandachtsenergie werkt als een magneet, het is onmogelijk om je aandacht op goede gezondheid te richten als je gelooft dat je gezondheid afhankelijk is van een immuniteitssysteem. Het begrip immuniteitssysteem als verdedigingssysteem brengt jou naar het duale denken waarbij je de oorzaak van ziekte buiten jezelf plaatst.Maar als je je aandacht richt op het zelfhelend vermogen van je [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Het nocebo effect. Dit artikel gaat over de kracht van overtuigingen. Overtuigingskracht wordt vaak onderschat. Onlangs las ik het verhaal over een arts die een röntgenfoto liet maken van zijn longen. Daarop bleek een donkere vlek aanwezig te zijn die men herkende als een longkanker. Door deze diagnose stortte de innerlijke wereld van de arts in en binnen twee maanden overleed deze arts. Toen men iets later van dezelfde arts oudere röntgenfoto’s ontdekte die meer dan 30 jaar oud waren, bleek hetzelfde vlekje reeds aanwezig te zijn, dat eigenlijk toen over het hoofd was gezien. Dit is een voorbeeld van [...]

    By Published On: 20/03/2024