Genieten is een goede basis en een juiste levensstijl om je gezondheid te verbeteren

Tijd nemen en goed kauwen om alle sensaties uit het voedsel te halen is een must om de gehele spijsvertering goed te laten verlopen. Het is eveneens een must voor alle lichaamscellen die meegenieten van het voedsel dat jij eet. De algemene gezondheid en het detox-recyclingsysteem samen met de hormoonhuishouding van je lichaam hangen nu eenmaal af van een goed werkende spijsvertering. Je voedsel goed kauwen is dus zeer belangrijk om de spijsverteringsorganen te stimuleren, en hoe meer je kauwt, hoe meer de hippocampus anti-stresshormonen zal produceren. daarom dat genieten van je voedsel altijd rustgevend werkt.

Iemand die gewoon teveel of onregelmatig eet krijgt vroeg of laat gewichtsproblemen of problemen met de stofwisseling. Dit geldt ook als je eet terwijl het voorgaande nog niet is verteerd. Eten terwijl je onder negatieve emoties zit is zeker ook niet gunstig voor de spijsvertering. beter is wachten met eten tot je rustiger bent. Men zal pas afvallen als je op regelmatige basis op de juiste uren gaat eten, dat is een levensstijl. Om af te vallen is hier niet de plaats om een commercieel dieet aan te prijzen, de meeste zijn verre van goed zelfs. Hier bij ons in de westerse maatschappij verstaan we dat een goed dieet uitgaat van het basisgegeven dat als je wilt afvallen, je minder calorieën moet consumeren dan je verbruikt. Dat klopt niet volledig. Het lichaam moet zelf kunnen aangeven wanneer het genoeg calorieën heeft gehad bij de maaltijd. Door minder calorieën te eten ontstaat de onbeheersbare drang naar koolhydraten, suiker en snoep.

Goed verteerd voedsel

Veel zwaarlijvigheid ontstaan door stofwisselingsproblemen hormonale problemen die veroorzaakt zijn door intoxicatie van het lichaam. Een niet goed functionerende spijsvertering ligt hier aan de basis. Het spijsverteringskanaal is het allerbelangrijkste ontgiftingskanaal van het lichaam. De grootste bacteriële agentia ligt in de buik, de darmflora maakt 70% deel uit van de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. 80% van de lymfe is verbonden met de darmen en daar worden zelfs microben “zogezegde ziekteverwekkers” gekweekt met als doel om schadelijke stoffen en kankercellen af te breken. Dus het is uiterst cruciaal dat de darmen altijd VERTEERD VOEDSEL ONTVANGEN, om de darmflora in evenwicht te kunnen houden. Vandaar dat rustig eten, genieten en veel speekselvorming ervoor zorgen dat voedsel in de maag en de twaalfvingerige darm goed kan verteren alvorens in de dunne darm terecht te komen. Verteerde voeding is de basis om je darmflora in evenwicht te houden, onder deze condities heb je de beste resorptie van voedingsstoffen.

Bij de juiste levensstijl hoort het juiste dieet

Een goed dieet is een dieet die voedingsstoffen bevatten die een reinigend effect hebben op de spijsvertering (we denken hierbij op de eerste plaats aan de bittere en wrange smaken). En ingrediënten die de spijsvertering stimuleren (we denken hier op de eerste plaats aan de scherpe smaak). Een goede combinatie van de zes smaken (zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang) en verschillende kleuren op je bord (want het oog wilt ook wat) geven je lichaam alles wat het nodig heeft waarbij je echt kunt genieten. Veel variëren is een gouden tip. En wil het dieet op langere termijn echt succes hebben, dan moet je er plezier in hebben het te volgen. Eigenlijk zou je helemaal niet het gevoel moeten hebben op dieet te zijn.

Daarin blinken de ayurvedische dieetadviezen uit. Ayurveda zorgt er namelijk voor dat er bij elk dieet zoveel mogelijk smaken en kleuren worden toegevoegd zodat je kunt genieten van je voedsel terwijl je afvalt. Iedereen zou zo moeten eten dat hij gezond blijft en zijn gewicht onder controle houdt. Niet omdat hij denkt dat het goed voor hem is om af te vallen, maar gewoon omdat hij geen trek heeft in iets anders. Een dieet met alle kleuren en smaken helpen jou om terug te komen naar de elementaire zaken zoals voorkeur en genot. Zo komen we terug naar positieve dingen zoals voorkeur en genot, beide afspiegelingen van een positieve mentaliteit. Dit heeft een fantastisch gunstig effect op de totaliteit van de spijsvertering waarbij het genieten gecultiveerd wordt. Het lichaam is gemaakt om te genieten van het voedsel dat je eet, om te genieten van alles in het leven.

Een dieet met alle kleuren en smaken helpt het lichaam ontgiften en te zuiveren, geeft het lichaam energie om alle systemen zoals de celdeling, en het metabolisme in evenwicht te houden, de eerste vereiste om af te vallen. Het lichaam is vervolgens in staat om waardevolle bouwstoffen te recyclen bij de celafbraak. Het houdt de darmflora in evenwicht, een sterke basis voor een goed werkende algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem. Veel vetcellen die overgewicht veroorzaken isoleren veel toxische stoffen waarbij gezonde cellen daardoor niet geïrriteerd worden, een mechanisme om gezonde cellen dus te beschermen. Daarom is het belangrijk om dagelijks te ontgiften en zuiveren als levensstijl wil men met succes voor langere termijn terugkeren naar het constitutionele lichaamsgewicht. Het genieten van je voedsel speelt hierin een cruciale rol om de spijsvertering en het metabolisme goed te laten verlopen. Het lichaam zuiveren en ontgiften gebeurt via de darmflora van de spijsvertering. Hier in het westen hebben we nog veel leren over voeding en gezondheid. Oja! 

Wil jij meer aan de slag met je voeding? Bekijk dan ons 9 dagen programma.

Wil jij meer uit je levensstijl halen en meer energie hebben met weinig moeite? Bekijk dan ons 30 dagen programma.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *