Genieten is een goede basis en een juiste levensstijl om je gezondheid te verbeteren.

Het is essentieel om tijd te nemen en goed te kauwen om alle sensaties uit voedsel te halen en de spijsvertering optimaal te laten verlopen. Op deze manier kunnen alle lichaamsweefsels ten volle genieten van het voedsel dat je eet.

De algemene gezondheid, het detoxificatie- en recyclingsysteem, en de hormonale balans van je lichaam zijn allemaal afhankelijk van een goed functionerende spijsvertering. Het goed kauwen van voedsel is daarom van groot belang om de spijsverteringsorganen te stimuleren. Hoe meer je kauwt, hoe meer anti-stresshormonen de hippocampus zal produceren, waardoor genieten van je voedsel rustgevend werkt.

Iemand die regelmatig te veel eet of onregelmatig eet, zal vroeg of laat waarschijnlijk te maken krijgen met gewichtsproblemen, stofwisselingsproblemen en ontgiftingsproblemen. Dit geldt ook als je begint te eten voordat het voorgaande voedsel is verteerd.

Eten terwijl je negatieve emoties ervaart, is ook niet gunstig voor de spijsvertering. Het is beter om te wachten met eten totdat je rustiger bent.

Om gewicht te verliezen, is het essentieel om een gezonde levensstijl te handhaven, waaronder regelmatige maaltijden op de juiste tijden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om commerciële diëten te proberen, zijn de meeste hiervan niet effectief of zelfs schadelijk.

In de westerse maatschappij wordt vaak gedacht dat gewichtsverlies simpelweg neerkomt op het consumeren van minder calorieën dan je verbrandt. Echter, dit is niet volledig waar. Het lichaam moet zelf kunnen aangeven wanneer het genoeg calorieën heeft gehad bij een maaltijd.

Door minder calorieën te eten, kan een onbeheersbare drang naar koolhydraten, suiker en snoep ontstaan. Het lichaam heeft echter een nauwkeurig mechanisme dat precies weet hoeveel calorieën je nodig hebt, afhankelijk van de omstandigheden waarin je je bevindt.

Door goed te kauwen en te genieten van je voedsel, zal er een betere secretie zijn van maagsappen en pancreasenzymen, waardoor het voedsel goed kan worden verteerd. Dit is gunstig voor de darmen en stelt het lichaam in staat om beter te bepalen hoeveel calorieën je nodig hebt. Je zult dan op natuurlijke wijze stoppen met eten wanneer je voldoening hebt ervaren, in plaats van door strikte caloriebeperking.

Goed verteerd voedsel

Veel gevallen van overgewicht worden veroorzaakt door stofwisselings- en hormonale problemen die zijn ontstaan door intoxicatieschokken van het lichaam. Een niet goed functionerende spijsvertering is vaak de oorzaak, omdat mensen geen tijd nemen om echt van hun eten te genieten.

Biologische schokken zoals bestaansconflicten, weerstandsconflicten en angst-walgingsconflicten zorgen ervoor dat de spijsvertering en ontgifting niet goed kan werken. Eerst deze conflicten oplossen!

Het spijsverteringskanaal is het belangrijkste ontgiftingskanaal van het lichaam. De darmflora, die voor 70% deel uitmaakt van het algemene detox- en recyclingsysteem van het lichaam, bevindt zich voornamelijk in de buik. Bij veel mensen lijkt het darmkanaal op een verstopte rioolbuis.

Ongeveer 80% van de lymfe is verbonden met de darmen, waar zelfs microben, zoals de zogenaamde ziekteverwekkers, worden gekweekt met als doel schadelijke stoffen af te breken, eiwitafval te verwerken en eiwitten van kankerweefsel af te breken.

Daarom is het uiterst belangrijk dat de darmen altijd goed verteerde voeding ontvangen, zodat de darmflora in evenwicht blijft en de lymfe effectief kan ontgiften.

Precies daarom is het belangrijk om rustig te eten, te genieten en te zorgen voor veel speekselvorming tijdens het eten. Dit zorgt ervoor dat het voedsel in de maag en de twaalfvingerige darm goed kan worden verteerd voordat het in de dunne darm terechtkomt.

Goed verteerde voeding vormt de basis om je darmflora in balans te houden. Onder deze omstandigheden bereik je de beste opname van voedingsstoffen en ontgifting van je lichaam.

Het juiste dieet

Een goed dieet omvat voedingsstoffen die een reinigend effect hebben op de spijsvertering, met name bittere en wrange smaken, evenals ingrediënten die de spijsvertering stimuleren, zoals scherpe smaken.

Een goede balans van de zes smaken (zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang) en diverse kleuren (want het oog wil ook wat genieten) op je bord zorgen ervoor dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft, terwijl je tegelijkertijd van je maaltijd kunt genieten.

Variatie is hierbij van essentieel belang, en het dieet moet op lange termijn plezierig zijn om te volgen. Je zou eigenlijk niet eens het gevoel moeten hebben dat je op dieet bent.

Ayurvedische dieetadviezen zijn hierin uitstekend omdat ze zorgen voor een breed scala aan smaken en kleuren in elk dieet, waardoor je van je voeding kunt genieten terwijl je gewicht verliest. Iedereen zou moeten eten op een manier die hen gezond houdt en hun gewicht onder controle houdt, niet omdat ze denken dat ze moeten afvallen, maar gewoon omdat ze er geen behoefte aan hebben om anders te eten.

Een dieet met alle kleuren en smaken helpt je om terug te keren naar basisprincipes zoals voorkeur en genot, wat beide reflecties zijn van een positieve mentaliteit. Dit heeft een fantastisch gunstig effect op de totale spijsvertering, waarbij genieten wordt gecultiveerd. Het lichaam is ontworpen om te genieten van het voedsel dat je eet en van alles wat het leven te bieden heeft.

Een dieet met een diversiteit aan kleuren en smaken ondersteunt het lichaam bij het ontgiften en zuiveren, en voorziet het van de energie die nodig is om alle systemen, zoals weefselherstel en metabolisme, in balans te houden – een essentiële stap om af te vallen. Hierdoor is het lichaam in staat waardevolle bouwstoffen te recyclen bij de afbraak van cellen. Dit houdt de darmflora in evenwicht, vormt een sterke basis voor een goed functionerende algemene gezondheid en ondersteunt het detox- en recyclingsysteem van het lichaam.

Veel vetcellen die bijdragen aan overgewicht isoleren veel toxische stoffen, waardoor gezond weefsel wordt beschermd tegen irritatie – een mechanisme om gezond weefsel te beschermen. Daarom is dagelijkse ontgifting en zuivering als levensstijl belangrijk om met succes terug te keren naar het constitutionele lichaamsgewicht op de lange termijn. Het genieten van voedsel speelt hierbij een cruciale rol om een goede spijsvertering en metabolisme te bevorderen.

Het lichaam zuiveren en ontgiften gebeurt via de darmflora van de spijsvertering. Hier in het westen hebben we nog veel te leren over voeding en gezondheid. Overigens is het ook gunstig voor de spijsvertering om voedsel met de vingers te eten, omdat dit de verbinding met het lichaam stimuleert.

Wat is genieten?

Elke dag hoor ik mensen tegen mij zeggen, “leef jij maar zoals jij wilt leven, maar ik wil blijven genieten van de lekkere dingen die jij niet wilt, mij ga je dat niet afpakken.” Dan vraag ik me toch af, wat is hun definitie van genieten van die ‘lekkere dingen’? Misschien begrijpen ze niet hoe ik echt geniet van zongerijpte voeding in zijn oorspronkelijke staat, met de pure natuurlijke smaken zoals de natuur het bedoeld heeft. Moet ik volgens hun normen van genieten gaan leven?

Ik zie echt het nut niet in van alcohol drinken. Wat voegt alcohol toe aan het lichaam? Ook begrijp ik niet waarom mensen stimulerende dingen drinken of eten, aangezien ik altijd een voldaan gevoel heb zonder deze middelen. Bovendien begrijp ik niet waarom men industrieel bewerkt voedsel zou eten waar smaakmakers aan zijn toegevoegd om dit door de industrie kapot gemaakt voedsel smakelijk te houden.

Moet ik echt verslavende zaken innemen om te kunnen genieten? Ik geniet van mijn gelukshormonen die vrijelijk in mijn lichaam rondstromen, omdat er geen verstoppingen zijn in mijn haarvaten, bindweefsel en lymfe. Ik heb echt geen vervangende genotmiddelen nodig; mijn gezonde lichaam produceert dat zelf.

Moet ik dingen eten met geraffineerde suikers om energie te hebben? Moet ik bewerkte oliën eten vol met transvetten, smaakstoffen en andere chemische rotzooi omdat ze vol zitten met smaakstoffen die heerlijk zijn op de tong? Deze voedingsmiddelen verstoppen de celmembranen, beschadigen de cellen en creëren de ideale voedingsbodem om een bacteriële overgroei te veroorzaken.

Moet ik verslavende voedingsmiddelen zoals kaas en zuivel eten, die perfect voedsel zijn voor het creëren van verstoppingen en een ideale omgeving vormen voor de overgroei van microben in het lichaam? Moet ik echt chemisch vergif eten om te kunnen genieten? Je begrijpt, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar nee, voor mij is genieten het eten van lekkere, gerijpte vruchten zoals de natuur het bedoeld heeft. Frisse, gezonde groenten boordevol zongerijpte fytonutriënten en antioxidanten die mijn witte bloedcellen geven wat ze nodig hebben. Als ik denk aan het plukken van heerlijke, zongerijpte kersen in mijn tuin, dat is voor mij echt genieten.

Mijn lichaam is zuiver en proper is dankzij PUUR VOEDSEL DAT IK EET ZOALS DE NATUUR HET HEEFT VOORZIEN. Echt waar, ik heb echt geen industrieel bewerkt voedsel nodig om te kunnen GENIETEN. Door te kiezen voor puur voedsel zoals de natuur het heeft bedoeld, voed je het lichaam op de meest optimale manier. Ik geniet van de diversiteit aan smaken en kleuren, en het lichaam profiteert hiervan door gezond en vitaal te blijven.

Mijn tong met de smaakpapillen zijn zuiver, geen beslagen toestand. Dit toont aan dat mijn voedingskeuzes in lijn zijn met de behoeften van je lichaam. Door puur natuurlijk voedsel te eten, herkent het lichaam de voedingsstoffen en kan het deze efficiënt gebruiken voor energie, herstel en algemene gezondheid.

Ik heb dus geen chemische smaakstoffen nodig om voedsel te kunnen proeven. Ik proef puur natuur en dat maakt mij super gezond. Het smaakt gezond en mijn lichaam herkent dit voedsel waardoor het ook optimaal verteert en de voedende stoffen zonder probleem kunnen worden opgenomen en gemetaboliseerd. .

En dan weet ik ook nog eens dat er feitelijk geen ziekteverwekkers bestaan, mijn lichaam activeert alleen bacteriën of exosomen als mijn lichaam dat nodig acht. Dus het heeft altijd een doelstelling. Het besef hiervan brengt innerlijke rust en vermindert angst voor ziekten.

Echt waar, ik heb echt geen industrieel bewerkt voedsel nodig om te kunnen GENIETEN. Blijf genieten van het voeden van je lichaam met gezonde, pure voeding en blijf luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Dat is de weg naar een gezond en vervuld leven!

In feite geniet ik tweemaal, de sensaties op de tong en de energie en warmte die ik verkrijg uit de metabolisering omdat mijn lichaam ook kan genieten van het gezonde voedsel. Alle chemische toevoegingen in industrieel bewerkt voedsel verzwakt de gezondheid. Dat verstoort op den duur de homeostase van het lichaam.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024