Gewichtsregulering is nochtans natuurlijk

Velen onder ons (ook kinderen lijden aan overgewicht). Overgewicht is dikwijls een symptoom van een slecht werkende spijsvertering in combinatie met het vasthouden van emoties. Overgewicht is een wijze waarop het lichaam omgaat met toxines. Vet is ideaal om toxines te isoleren die anders gezonde lichaamsweefsels zouden irriteren en beschadigen. Het is bekend dat het lichaam van geraffineerde koolhydraten gemakkelijk vetopslag kan produceren. Geraffineerde koolhydraten zijn ook niet gezond en missen hun mantelstoffen ofwel vitaminen en mineralen die de vertering bijstaan. Geraffineerde koolhydraten zijn lege calorieën en verteren niet goed. Gezonde lichaamsweefsels hekelen deze lege calorieën en doen alles om deze zure koolhydraten in de vorm van glucose niet op te nemen. Het lichaam zet deze om in vet.

Als het natuurlijk reguleringssysteem wordt hersteld door gezonde voeding met gezonde ongeraffineerde koolhydraten en een gezonde levensstijl in combinatie met het cultiveren van emotionele stabiliteit, zal je lichaam vanzelf gewicht verliezen. Begrijp dat je lichaam glucose nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Glucose met de begeleidende vitaminen, mineralen en antioxidanten is voedend en belangrijk voor voornamelijk het zenuwstelsel. Geraffineerde suiker is van zijn begeleidende mantelstoffen ontdaan, en daarom ook niet voedend. Bovendien is overgewicht een indicatie van chronische toxiciteit van het lichaam. Geraffineerde koolhydraten veroorzaken veel toxines in het lichaam.

Als je probeert gewicht te verliezen (het symptoom) zonder de opgeslagen toxines te verwijderen, kan dit zeer schadelijk zijn en teleurstellend uitpakken. Het lichaam gedraagt zich logisch! Het lichaam gaat weerstand bieden als je overgewicht wilt kwijtraken zonder de oorzaak aan te pakken. Het beheersen van je lichaamsgewicht begint steeds bij de spijsvertering. Stofwisselingsproblemen en een slecht werkende spijsvertering zijn verantwoordelijk voor gewichtstoename. De spijsvertering en de lymfe zijn de allerbelangrijkste ontgiftings kanalen van je lichaam, gevolgd door de huid, de longen en uiteindelijk de nieren. echter als de nieren gifstoffen uit het bloed moeten halen, kunnen ze beschadigd worden. Nieren hebben de functie om alle waarden in het bloed in evenwicht te houden. De spiegels van hormonen, enzymen, ureum, urinezuur, vochtgehalte, mineralen enzovoort evenwichtig houden.

Je lichaam dwingen te vermageren kan plotseling zoveel toxines vrij maken die vervolgens  in de bloedsomloop terechtkomen en fatale bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals leverfalen, nierfalen en een hartaanval. Het is welbekend dat mensen met overgewicht meer insuline produceren. Dat is logisch. Bij overgewicht komt er zeer veel lichaamsweefsel bij in het lichaam, die voeding, zuurstof en water nodig hebben. Deze overmaat aan insuline is het gevolg van overgewicht, niet de oorzaak en dus ook niet genetisch. Het is zo dat bij mensen bij wie de alvleesklier hoge concentraties insuline afscheidt moeilijker gewicht kunnen kwijtraken dan mensen met een kleinere hoeveelheid insuline. Een voorname reden dat zoveel mensen overgewicht hebben is dat ze een vorm van insulineresistentie hebben ontwikkeld in hun lichaam. Morbide obesitas heeft dikwijls de psychologische relevantie van het nierverzamelbuizen syndroom door een bedreiging op je bestaan ofwel vluchtelingenconflict in je onbewuste. Dit moet natuurlijk opgelost worden om naar je constitutioneel gewicht te evolueren.

Als de insulinereceptoren van de lichaamsweefsels de insuline niet meer binnenlaten, begint de bloedsuikerspiegel te stijgen. Om deze stijging te compenseren, gaat de pancreas meer insuline produceren om het teveel aanwezige suiker in het bloed te verwijderen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel, meer en meer weefsels gaan hun insulinereceptoren sluiten en er ontstaat een gevaarlijke situatie. Zoals eerder gezegd is dit voornamelijk te wijten door de zure eigenschap van geraffineerde koolhydraten die bovendien geen voedingswaarde meer hebben. Het is één van de geheime oorzaken van diabetes. 

Om deze levensgevaarlijke situatie het hoofd te bieden gaat de lever de overtollige glucose in vet omzetten. Bij dit proces worden eveneens toxines geïsoleerd die de lever niet op tijd kan neutraliseren omdat hij overbelast is. De conditie van de gastheer is verzwakt (algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem is verzwakt) en het lichaam ondervindt problemen met de dagelijkse ontgifting en zuivering. Er ontstaat een eerste fase van intoxicatie.

En hoe meer lichaamsvet er wordt opgeslagen, hoe minder de gastheer de neiging zal hebben om lichaamsvriendelijke beweging te beoefenen. De insulinespiegel blijft hoog en dat beperkt de productie van het hormoon ‘lipase’ die mede verantwoordelijk is voor de vetverbranding. Dit hormoon wordt gedeactiveerd door de hoge insulineafgifte van de pancreas. Het lichaam is niet in staat om het opgeslagen vet om te zetten in energie. Je verplicht hierbij het lichaam om eiwitten en meervoudige suikers uit de spieren te halen als brandstof voor energie. Je wordt daar snel moe van en je krijgt ook meer honger (zelfs onbedwingbare eetbuien), en met ons industrieel bewerkte voeding…wordt deze vicieuze cirkel alleen maar erger. Kijk om je heen, je ziet het gewoon. Er ontstaat en vicieuze cirkel van extra insulineproductie gevolgd door vetopslag.

Een lagere bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat het hormoon ‘lipase’ kan geproduceerd en geactiveerd worden waardoor het opgeslagen vet kan gebruikt worden als energie, samen met het zuiveren en ontgiften van je lichaam. Dit houdt je lichaamsgewicht op natuurlijke wijze onder controle. Gezonde verzadigde vetten spelen een belangrijke rol om de vetverbranding in je lichaam te stimuleren. Door de industrie bewerkt en geraffineerd voedsel verhoogt het insulinegehalte van je bloed en verlaagt je energiereserve.

Gewichtstoename is dikwijls een cumulatie van volgende factoren:

 • Alcohol, roken en stimulerende middelen
 • Zware maaltijden ‘s avonds en tussendoortjes, op onregelmatige uren eten en eten als het voorgaande nog niet is verteerd.
 • Te hard en teveel werken
 • Angst, onopgeloste conflicten en emotionele problemen 
 • Alle invloeden die de immuniteit verzwakken
 • Overvloedig eten als compensatie voor een voedselpatroon zonder voedingswaarde en energie
 • Onregelmatige eet- en slaapgewoonten
 • Chemische lichaamsvreemde stoffen in onze voeding die de hormoonhuishouding verstoren
 • Drinken van frisdranken en sportdranken (teveel fructose-glucosestroop en geraffineerd zout)
 • Onvoldoende lichaamsvriendelijke beweging
 • Te weinig schoon water drinken
 • Negatieve reacties op stress
 • Medicijnen tegen depressie en diabetes hebben overgewicht als bijwerking
 • Andere medicijnen en antibiotica die de spijsvertering verstoren
 • Synthetische zoetstoffen en lightproducten
 • Bewerkte oliën en geharde vetten
 • Industrieel bewerkt voedsel
 • lage trillingsfrequentie van je lichaam
 • Algemene uitputting
 • Gebrek aan zonlicht en het gebruik van zonnebrandmiddelen
 • Eenzijdig voedingspatroon, te weinig variatie
 • Galstenen en verstopte galwegen in de lever
 • Uitgeputte pancreas en overbelaste lever
 • Te lang blijven liggen, niet op tijd opstaan
 • Jo-jo effect als gevolg van diëten en strenge detoxen dat de spijsvertering eveneens verstoort
 • Geraffineerde koolhydraten die het lichaam niet kan omzetten in lichaamseigen suiker of glycogeen
 • Het nierverzamelbuizensyndroom is actief

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *