Gewichtsregulering is natuurlijk.

Gewichtsregulering is een natuurlijk proces. Velen van ons, inclusief kinderen, lijden aan overgewicht. Echt overgewicht en morbide obesitas kunnen verband houden met diepere existentiële conflicten, vluchtmechanismen en gevoelens van eenzaamheid. Voor meer inzicht hierin verwijs ik naar het artikel over obesitas in de pijler van index ziekten. In dit artikel richt ik me op de rol van voeding bij overgewicht.

Overgewicht is vaak een symptoom van een verstoorde spijsvertering in combinatie met het vasthouden van emotionele spanningen. Het kan worden gezien als een manier waarop het lichaam omgaat met toxines. Het lichaam gebruikt vetweefsel om toxines te isoleren die anders gezonde lichaamscellen zouden kunnen irriteren en beschadigen. Het is bekend dat het lichaam uit geraffineerde koolhydraten gemakkelijk vet kan opslaan.

Geraffineerde koolhydraten missen vaak essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, die nodig zijn om de spijsvertering en het metabolisme te ondersteunen. Het zijn lege calorieën die niet goed worden verteerd. Gezonde lichaamsweefsels verwerpen deze lege calorieën en proberen deze zure koolhydraten, in de vorm van glucose, niet op te nemen. Het lichaam zet ze om in vet.

Wanneer het natuurlijke reguleringssysteem wordt hersteld door middel van gezonde voeding met ongeraffineerde koolhydraten, goede verzadigde vetten en een gezonde levensstijl, samen met het cultiveren van emotionele stabiliteit, zal het lichaam vanzelf gewicht verliezen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het lichaam glucose nodig heeft om goed te kunnen functioneren, met de bijbehorende vitaminen, mineralen en antioxidanten die voedend zijn, vooral voor het zenuwstelsel.

Geraffineerde suikers en zetmelen missen deze essentiële voedingsstoffen en zijn daarom niet voedzaam. Bovendien kan overgewicht een indicatie zijn van chronische toxiciteit in het lichaam, veroorzaakt door de ophoping van toxines als gevolg van consumptie van geraffineerde koolhydraten.

Als je probeert gewicht te verliezen zonder eerst de opgeslagen toxines in je lichaam te verwijderen, kan dit zeer schadelijk zijn en teleurstellende resultaten opleveren. Het lichaam reageert logisch: het zal weerstand bieden als je probeert af te vallen zonder de onderliggende oorzaken aan te pakken. Het beheersen van je lichaamsgewicht begint altijd bij een gezonde spijsvertering. Stofwisselingsproblemen en een slecht functionerende spijsvertering dragen bij aan gewichtstoename. De spijsvertering speelt een cruciale rol bij de ontgifting van je lichaam.

De spijsvertering en het lymfestelsel zijn de belangrijkste kanalen voor ontgifting, gevolgd door de huid, longen en uiteindelijk de nieren. Als de nieren echter gifstoffen uit het bloed moeten filteren, kunnen ze beschadigd raken. De nieren zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de balans van verschillende stoffen in het bloed, zoals hormonen, enzymen, ureum, urinezuur, vochtgehalte, mineralen, enzovoort.

Het geforceerd laten afvallen van je lichaam kan plotseling grote hoeveelheden toxines vrijmaken, die vervolgens in de bloedsomloop terechtkomen en fatale complicaties zoals leverfalen, nierfalen en hartaanvallen kunnen veroorzaken. Overgewicht resulteert in een toename van het aantal lichaamscellen die voeding, zuurstof en water nodig hebben, wat extra belasting en stress op het lichaam legt.

Een belangrijke reden waarom veel mensen overgewicht hebben, is de stress die ze ervaren in de hectische maatschappij waarin we leven, wat leidt tot een verhoogd niveau van adrenaline in het bloed en een lager niveau van insuline. Een ongezond voedingspatroon en een verzwakte spijsvertering verergeren dit probleem nog verder.

Zoals eerder vermeld, is dit grotendeels te wijten aan de zure eigenschappen van geraffineerde koolhydraten, die bovendien weinig voedingswaarde hebben. Dit speelt een rol bij diabetes, waarbij het gaat om een conflict in de weerstand of een angst-walging conflict. Voor meer inzicht hierin verwijs ik naar artikelen over diabetes in de pijler van index ziekten. Emotionele problemen en bewerkt voedsel verstoren de natuurlijke gewichtsregulatie van het lichaam.

De productie van insuline wordt verminderd om de suiker in het bloed beschikbaar te houden voor adrenaline, die ook glucose naar de weefsels kan transporteren om energie op te wekken voor de vechtreactie in geval van gevaar of wanneer iets walging opwekt. In onze huidige maatschappij kunnen we dit niet altijd afreageren waardoor adrenaline en suiker in het bloed achterblijft. Schadelijk voor het lichaam.

Om deze potentiële bedreiging het hoofd te bieden, gaat de lever de overtollige glucose omzetten in vet. Tijdens dit proces worden ook toxines geïsoleerd die de lever mogelijk niet op tijd kan neutraliseren vanwege een overbelasting. De algemene gezondheid, inclusief het detoxificatie- en recyclingsysteem, van de gastheer wordt verzwakt, waardoor het lichaam problemen ondervindt bij de dagelijkse ontgifting en zuivering. Dit resulteert in een eerste fase van intoxicatie.

Naarmate er meer lichaamsvet wordt opgeslagen, zal de gastheer minder geneigd zijn om lichaamsbeweging te beoefenen die bevorderlijk is voor de gezondheid.

Het hormoon ‘lipase’, dat medeverantwoordelijk is voor vetverbranding, blijft laag door de aanwezigheid van suiker in het bloed. Het lichaam is niet in staat om opgeslagen vet om te zetten in energie, waardoor het gedwongen wordt eiwitten en complexe suikers uit spieren te halen als brandstof voor energie. Dit kan leiden tot vermoeidheid en toegenomen honger, zelfs onbedwingbare eetbuien, vooral in combinatie met bewerkt voedsel.

Een lagere bloedsuikerspiegel maakt de productie en activatie van het hormoon ‘lipase’ mogelijk, waardoor opgeslagen vet als energiebron kan worden gebruikt, en helpt tegelijkertijd bij het zuiveren en ontgiften van het lichaam, wat het lichaamsgewicht op natuurlijke wijze onder controle houdt.

Gezonde verzadigde vetten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van vetverbranding in het lichaam. Industrieel bewerkt en geraffineerd voedsel kan de energiereserves verlagen

Gewichtstoename wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van cofactoren die de spijsvertering en het metabolisme verstoren, waaronder:

 • Alcohol, roken en stimulerende middelen
 • Zware maaltijden ’s avonds en tussendoortjes, op onregelmatige uren eten en eten als het voorgaande nog niet is verteerd.
 • Te hard en teveel werken
 • Angst, onopgeloste conflicten en emotionele problemen
 • Alle invloeden die de algemene gezondheid verzwakken
 • Overvloedig eten als compensatie voor een voedselpatroon zonder voedingswaarde en energie. Emotionele eters.
 • Onregelmatige eet- en slaapgewoonten
 • Chemische lichaamsvreemde stoffen in onze voeding die de hormoonhuishouding verstoren
 • Drinken van frisdranken en sportdranken (teveel fructose-glucosestroop en geraffineerd zout)
 • Onvoldoende lichaamsvriendelijke beweging
 • Te weinig schoon water drinken
 • Negatieve reacties op stress
 • Medicijnen tegen depressie en diabetes hebben overgewicht als bijwerking
 • Andere medicijnen en antibiotica die de spijsvertering verstoren
 • Synthetische zoetstoffen en lightproducten
 • Bewerkte oliën en geharde vetten
 • Industrieel bewerkt voedsel
 • Lage trillingsfrequentie van je lichaam
 • Algemene uitputting
 • Gebrek aan zonlicht en het gebruik van zonnebrandmiddelen
 • Eenzijdig voedingspatroon, te weinig variatie
 • Galstenen en verstopte galwegen in de lever
 • Uitgeputte pancreas en overbelaste lever
 • Te lang blijven liggen, niet op tijd opstaan
 • Jo-jo effect als gevolg van diëten en detoxen dat de spijsvertering eveneens verstoort
 • Geraffineerde koolhydraten die het lichaam niet kan omzetten in lichaamseigen suiker of glycogeen

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

  By Published On: 11/03/2024
 • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

  By Published On: 04/03/2024
 • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

  By Published On: 25/02/2024