Groenten die aandoeningen helpen genezen

Het is waar dat de natuur een schat aan voedingsstoffen biedt die essentieel zijn voor onze gezondheid en welzijn. Door de evolutie heeft elk levend organisme, inclusief de mens, een voedingssysteem ontwikkeld dat aansluit op zijn behoeften. Deze voedingsstoffen zijn opgenomen in zongerijpte gewassen in hun oorspronkelijke staat, en ze bevatten precies wat ons lichaam nodig heeft.

Het is belangrijk om meer te luisteren naar ons lichaam en minder naar intellectuele concepten, en om de natuurlijke signalen te volgen die ons vertellen wat we nodig hebben. De natuur heeft door miljoenen jaren van evolutie geleid tot een systeem dat perfect is afgestemd op onze behoeften.

Dit houdt in dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft en dat zongerijpte gewassen in oorspronkelijke staat precies DAT BEZITTEN wat het lichaam nodig heeft.

Daarom is het verstandig om voornamelijk te vertrouwen op natuurlijke voedingsbronnen, zoals verse groenten en fruit, die ons voorzien van de essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zichzelf te genezen.

De natuur weet uiteindelijk altijd wat het beste is voor de mens, niet de mens zelf.

De zoete aardappel:

Zoete aardappel, afkomstig uit de tropen, is een voedzame knol die een overvloed aan essentiële voedingsstoffen bevat. Hoewel er verschillende kleuren zijn, is de oranje variant het meest gangbaar. Het is rijk aan vitamine A, evenals vitamine B3, B5 en B6, samen met mineralen zoals koper, mangaan en kalium.

Een opvallend kenmerk van zoete aardappel is het hoge gehalte aan tryptofaan, een stof die essentieel is voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Daarnaast bevat het diverse fytonutriënten zoals cyanidine en peonidine, die helpen bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam. Ook is zoete aardappel rijk aan bètacaroteen en andere antioxidanten, waardoor het een uitstekende toevoeging is aan het dieet.

Zoete aardappel kan zowel rauw als gekookt gegeten worden, waardoor het veelzijdig is in de keuken en zeker het proberen waard is.

Radijs:

Radijsjes zijn groenten die doorgaans rauw worden gegeten, vaak als voorgerecht. Ze bevatten veel probiotica, vooral op de blaadjes die ook eetbaar zijn. De zaadjes van radijsjes zijn ook geschikt om kiemgroenten mee te kweken.

Radijsjes zijn rijk aan vitamine C en K, evenals verschillende vitaminen uit het B-complex (B3, B5, B6 en B11). Daarnaast bevatten ze belangrijke mineralen zoals ijzer, zink, mangaan, calcium en kalium, die goed opneembaar zijn voor het lichaam.

Door de vezelrijke samenstelling bevorderen radijsjes de darmtransit, waardoor ze gunstig zijn voor de spijsvertering. De scherpe smaak van radijsjes werkt bovendien reinigend in het spijsverteringskanaal, waardoor ze een goede ontgifting voor het lichaam ondersteunen en de nierwerking bevorderen.

Knolselder:

Knolselderij is een uiterst voedzame groente, rijker aan voedingsstoffen dan de gewone aardappel. Het bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine K, vitamine C en vitamine B1, B3 en B6. Daarnaast is knolselderij een goede bron van mineralen zoals fosfor, natrium, calcium, magnesium, zink, mangaan en koper.

Vanwege zijn voedingsprofiel is knolselderij gunstig bij aandoeningen van het botweefsel, zoals osteoporose. De aanwezigheid van antioxidanten zoals falcirindiol, panaxydiol en falcarinol bevordert celcommunicatie en heeft anticarcinogene eigenschappen, met name bij darmkanker en leukemie. Knolselderij wordt ook aanbevolen bij hart- en vaatziekten, menstruatieproblemen en nieraandoeningen, en het heeft een licht diuretisch effect.

Knolselderij kan op verschillende manieren worden bereid, waaronder het maken van heerlijke soepen of het koken als groente.

Pastinaak:

Pastinaak, een oude groente die al werd geconsumeerd voordat de aardappel in Europa zijn intrede deed, is een voedzame keuze. Het is rijk aan vitamine B11, wat belangrijk is voor de gezondheid van het zenuwstelsel en kan helpen bij het voorkomen van dementie, osteoporose en hart- en vaatziekten.

Bovendien is pastinaak een goede bron van voedingsvezels, die de darmtransit stimuleren en schommelingen in de bloedsuikerspiegel helpen verminderen. De aanwezigheid van kalium draagt bij aan het handhaven van een normale bloeddruk.

Deze groente heeft ook een positieve invloed op cellulitis, obesitas en hart- en vaatziekten. Door zijn natuurlijke zoete smaak en rijkdom aan antioxidanten is pastinaak een veelzijdige optie voor verschillende bereidingswijzen, zoals koken, gratineren of bakken. Het is een heerlijke en gezonde groente die ook gemakkelijk zelf te kweken is.

Prei:

Prei, verwant aan uien en bieslook, staat bekend om zijn heilzame eigenschappen voor de keel en de stembanden. Deze groente zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, B6, B11, B1 en E. Daarnaast is prei een goede bron van mineralen zoals fosfor, calcium, magnesium, koper en ijzer, die goed door het lichaam worden opgenomen.

De aanwezigheid van de flavonoïde kaempferol in prei draagt ​​bij aan de gezondheid van de bloedvaten, terwijl foliumzuur (B11) helpt om de niveaus van homocysteïne in het bloed in balans te houden. Bovendien bevat prei veel polyfenolen, krachtige antioxidanten die helpen om de niveaus van vrije radicalen in het lichaam in evenwicht te houden.

Zowel antioxidanten als vrije radicalen zijn essentieel voor het ontgiften en zuiveren van het lichaam, evenals voor het recyclen van celafval. Prei kan helpen bij het voorkomen van trombose. Deze veelzijdige groente kan worden gestoofd, gebruikt in soepen, toegevoegd aan gebakken aardappels of zelfs verwerkt in een omelet. De scherpe smaak van prei, die tijdens het kookproces zachter wordt, voegt een verfrissende en reinigende toets toe aan gerechten.

Gepubliceerd op 21/06/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024