Emblica officinalis, ook bekend als Indiase kruisbes of Amla, is een ayurvedische vrucht die de gezondheid sterk bevordert. Het is een uitstekende bron van vitamine C en wordt geleverd met zijn begeleidende bioflavonoïden. Amla heeft ontgiftende eigenschappen en biedt ondersteuning aan de lever, alvleesklier en maag. Het verbetert de kwaliteit van het bloed en stimuleert de bloedaanmaak. Amla wordt vaak gebruikt in chyavanprash, een kruidenmengsel dat zeer voedzaam is voor het lichaam en de algehele gezondheid stimuleert. Het heeft ook koortswerende eigenschappen.

Slaapmutsje, ook bekend als Eschscholzia californica, kalmeert het zenuwweefsel en zoals de naam al suggereert, helpt het bij het verbeteren van de slaap. Het vermindert ontstekingen in het zenuwweefsel, voorkomt zwelling of krampen van de zenuwen en is effectief tegen angsten en depressie. Het heeft een licht pijnstillende werking en is gunstig bij maag-darmkrampen, galsteenkolieken, blaaskrampen en het prikkelbare darmsyndroom.

Moederkruid, ook bekend als Tanacetum parthenium, vermindert ontstekingen in het zenuwweefsel en remt de aggregatie van bloedplaatjes. Het heeft krampstillende eigenschappen op gladde spieren en werkt pijnstillend. Het is effectief bij het voorkomen van hoofdpijn en migraine, en heeft ook insectenwerende eigenschappen. Het is geschikt voor reumatische aandoeningen en helpt bij dyspepsie of een moeilijke spijsvertering. Bovendien doodt het darmparasieten.

Zoethoutwortel, ook bekend als Glycyrrhiza glabra, heeft een zuiverende werking en voorkomt dat ontstekingen zich verspreiden en verergeren in het zenuwweefsel. Het is zeer gunstig bij bijnieruitputting, omdat het helpt om de cortisolproductie en de balans van cortisol- en cortisonwaarden te reguleren. Hoewel zoethout in grote hoeveelheden de bloeddruk kan verhogen, hebben de meeste mensen met bijnieruitputting en zenuwaandoeningen meestal een lage bloeddruk. Zoethoutwortel ondersteunt de bijnieren en het endocriene systeem.

Brandnetelblad heeft een aantal voordelen, waaronder het verminderen van pijn en ontstekingen, en het is rijk aan voedingsstoffen die gunstig zijn voor het zenuwweefsel. Het kan worden gebruikt om spinazie van te maken, en het wordt het best geplukt in onbespoten bossen. Het zuivert de lymfe, ontzuurt het lichaam, bindt zware metalen en heeft een diuretische werking, wat helpt bij het voorkomen van nierstenen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en draagt sterk bij aan de algemene gezondheid door zijn voedingswaarde en de goed opneembare mineralen die het bevat. Brandnetelblad bevordert ook de bloedaanmaak en kan ondersteunend zijn bij artritis en artrose. Het is ook effectief tegen hooikoorts en huisstofmijt.

Olijfbladextract heeft een aantal voordelen. De olijfboom heeft van nature antiseptische eigenschappen en lijdt zelden onder parasieten. Olijven hebben een bloeddrukverlagend effect en het olijfbladextract heeft een beschermende functie voor de vaatwanden.

Granaatappels hebben een wrange smaak, wat duidt op samentrekkende eigenschappen die gunstig zijn voor de darmen. Ze hebben ook een alkaliserend effect, wat betekent dat ze helpen om een evenwichtige pH in het lichaam te behouden. Granaatappels reinigen het bloed en de lymfe van toxines en dragen bij aan ontgifting, net zoals cranberrysap. Ze remmen atherosclerose, bloedplaatjesaggregatie en de oxidatie van cholesterol. Bovendien zijn ze een rijke bron van antioxidanten en hebben ze een ontstekingsremmend effect, vooral bij chronische ontstekingen.

Vlierbessen staan bekend om hun sterke ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen. De bladeren kunnen worden gebruikt als omslag bij ontstekingen en zweren op de huid. Vlierbessen hebben ook een kalmerende werking en zijn daarom gunstig bij zenuwpijn. Het verse sap van vlierbessen kan effectief zijn tegen migraine.

Grove den staat bekend om zijn krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen en heeft antiseptische eigenschappen. Het heeft slijmoplossende eigenschappen en bevordert het ophoesten van slijm, wat vooral belangrijk is bij aandoeningen zoals corona. Daarnaast zuivert grove den de sinussen en stimuleert het de ademhaling. De etherische olie van grove den heeft desinfecterende eigenschappen en kan worden gebruikt om ruimtes te ontsmetten. Ik gebruik het regelmatig in mijn yogastudio en massageruimte.

Mariadistel staat bekend als een plant die de lever ondersteunt in zijn ontgiftingsprocessen, dankzij zijn krachtige antioxidante werking. Het verbetert de galproductie, wat essentieel is om de spijsvertering op gang te brengen. Bovendien heeft het een beschermende werking op de nieren tegen giftige toxines, waardoor schade aan de nieren wordt voorkomen. Mariadistel stimuleert ook de spijsvertering en draagt bij aan een betere vorming van de stoelgang.

Emblica officinalis, ook bekend als Indiase kruisbes of Amla, is een ayurvedische vrucht die de gezondheid sterk bevordert. Het is een uitstekende bron van vitamine C en wordt geleverd met zijn begeleidende bioflavonoïden. Amla heeft ontgiftende eigenschappen en biedt ondersteuning aan de lever, alvleesklier en maag. Het verbetert de kwaliteit van het bloed en stimuleert de bloedaanmaak. Amla wordt vaak gebruikt in chyavanprash, een kruidenmengsel dat zeer voedzaam is voor het lichaam en de algehele gezondheid stimuleert. Het heeft ook koortswerende eigenschappen.

Zomerpostelein is gunstig voor de gezondheid van de pancreas omdat het de productie van spijsverteringsenzymen ondersteunt. Een verbeterde spijsvertering draagt bij aan een effectievere ontgifting van het lichaam. Het is rijk aan vitamine C en de bijbehorende bioflavonoïden, en het is een goede bron van omega 3-vetzuren. Dit maakt het nuttig ter preventie van hart- en vaatziekten. Zomerpostelein beschermt ook de slijmvliezen van zowel de ademhalings- als de spijsverteringsorganen. Het heeft een gunstig effect bij aandoeningen zoals gastritis, brandend maagzuur, darmontsteking en diarree.

Siberische ginseng, ook bekend als Eleutherococcus senticosus, kan je reactie- en aanpassingsvermogen verbeteren. Het helpt bij het kalmeren van je endocriene systeem en bijnieren, waardoor je minder overmatig reageert op intense emoties zoals angst, stress en trauma’s. Deze plant staat bekend als adaptogeen, wat betekent dat het het aanpassingsvermogen aan ongunstige omstandigheden verhoogt. Het dient als algemeen tonicum, verbetert de stressbestendigheid en heeft vitaliserende eigenschappen, vooral bij oudere personen. Siberische ginseng verbetert ook de potentie en is effectief tegen verlies van libido. Over het algemeen heeft het een versterkend en ontgiftend effect, wat de algehele gezondheid stimuleert.

Panax ginseng, ook bekend als Korean ginseng, kan inderdaad je reactie- en aanpassingsvermogen verbeteren. Het heeft een kalmerend effect op het endocriene systeem en de bijnieren, waardoor overmatige reacties op intense emoties zoals angst, stress en trauma’s worden verminderd. Als adaptogeen verbetert het je aanpassingsvermogen en stressbestendigheid, terwijl het tevens fungeert als tonicum en vitaliserend middel.

Panax ginseng normaliseert de homeostase en de hormoonbalans, en stimuleert de stofwisseling en energieproductie. Het revitaliseert het zenuwstelsel en verbetert de hersenfunctie. Bovendien verhoogt het de weerstand tegen zowel koude als warmte.

Dit kruid is een krachtig hulpmiddel bij vermoeidheid, uitputting, algemene zwakte en lusteloosheid. Het helpt ook krachtig bij mentale zwakte, geheugenverlies, geestelijke vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Ginkgoblad staat bekend om zijn vermogen om het zenuwstelsel te ontspannen en allergische reacties en ontstekingen te kalmeren door het histaminegehalte te verlagen. Het bevat krachtige alkaloïden die neurotransmitters voeden en hun groei bevorderen. Daarnaast helpt het bij de verwijdering van zware metalen en voedt het de neuronen.

Ginkgoblad stimuleert de doorbloeding, met name de arteriële microcirculatie, en vermindert de fragiliteit en permeabiliteit van de haarvaten. Het is rijk aan antioxidanten en verbetert de samentrekking van de slagaders. Bovendien verwijdt het arteriële bloedvaten en vermindert het spasmen van de bloedvaten.

Dankzij deze eigenschappen verbetert ginkgoblad de hersenfunctie en cognitieve functies, verhoogt het het hersenmetabolisme en de energieproductie, en verbetert het coördinatievermogen. Het beschermt ook de hersenen tegen schade door hypoxie of zuurstoftekort.

Citroenmelisse, ook bekend als Melissa officinalis, heeft diverse gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Het revitaliseert en kalmeert het zenuwweefsel en draagt bij aan de regulatie van de insulineproductie. Bovendien vermindert het ontstekingen in het zenuwweefsel door giftige stoffen te verwijderen en heeft het een licht slaapbevorderend effect. Citroenmelisse kalmeert ook het hart, verlaagt de bloeddruk en heeft krampstillende eigenschappen.

Daarnaast verbetert citroenmelisse het geheugen en het denkvermogen, en heeft het een opbeurend en emotioneel stabiliserend effect. Het versterkt het parasympatische zenuwstelsel en heeft een menstruatiebevorderend en krampstillend effect op de baarmoeder. Ten slotte heeft het een lichte insectenwerende werking.

Paardenbloem is een uitstekende plant die de lever en de alvleesklier ondersteunt in hun ontgiftingsprocessen. Het stimuleert zowel de galproductie als de productie van pancreasenzymen. Daarnaast is het een krachtig bittermiddel dat de darmen reinigt en de spijsvertering stimuleert door de speekselproductie te verhogen. Het heeft ook een licht diuretisch effect, wat betekent dat het de urineproductie bevordert.

Paardenbloem staat ook bekend om zijn sterke zuiverende eigenschappen voor zowel het bloed als de lymfe. Het is toxisch voor schadelijke stoffen, maar tegelijkertijd opbouwend en versterkend voor het weefsel. Het heeft samentrekkende eigenschappen, wat het nuttig maakt bij de genezing van wonden. Paardenbloem is bij uitstek geschikt voor de behandeling van oedeem, oftewel vochtophoping in het lichaam.

 

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024