Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptie

Koolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.

Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten.

Deze transvetten veroorzaken vetdegeneratie in organen zoals het hart, de nieren, de bijnieren en de schildklier, waardoor het risico op hoge bloeddruk en beroertes enorm toeneemt.

Hoewel velen weten dat geraffineerde suikers niet gezond zijn, realiseren weinigen zich dat geraffineerde oliën tot wel 20 keer schadelijker zijn dan geraffineerde suikers. De lange keten vetzuren in koolzaadolie, ook bekend als canolaolie, veroorzaken ernstige schade aan de vetachtige verbindingen rond zenuwweefsel. Dit heeft een verergerend effect op een breed scala aan neurologische aandoeningen als gevolg van motorische conflicten en kan zelfs het gezichtsvermogen aantasten.

Het is inderdaad opmerkelijk dat de koolzaadolie-industrie niet onderworpen is aan een langdurig goedkeuringsproces, inclusief medisch onderzoek op mensen.

Natuurlijke oliën komen van nature niet in grote hoeveelheden voor als voedingsbron. Dit staat in contrast met verzadigd vet en cholesterol, die in grotere hoeveelheden voorkomen in bepaalde voedingsbronnen, zoals colostrum dat 50% verzadigd vet en cholesterol bevat voor pasgeboren baby’s. Het feit dat moeder natuur ervoor zorgt dat pasgeboren baby’s juist extra veel cholesterol en verzadigd vet binnenkrijgen, roept vragen op over de vermeende schadelijkheid van cholesterol voor onze gezondheid, zoals beweerd wordt door de medische wereld.

Kokosolie, met bijna 99,5% verzadigd vet, is een ander voorbeeld. De triglyceriden in kokosolie worden gemakkelijk in de spijsvertering omgezet in waardevolle vrije vetzuren en monoglyceriden, die de bloedvaten zuiver en schoon houden.

Terugkomend op koolzaadolie: oliën worden over het algemeen moeilijker verteerd dan verzadigde vetzuren, en geraffineerde oliën veroorzaken nog meer spijsverteringsproblemen.

Het metabolisme kan worden verstoord doordat de plasmamembranen in de weefsels dikker, stijver en plakkeriger worden als gevolg van geraffineerde oliën, waarbij koolzaadolie als de meest schadelijke wordt beschouwd. Voor een gezonde werking van het metabolisme is het cruciaal dat de plasmamembranen soepel en poreus blijven, wat bevorderd wordt door essentiële omega-vetzuren (vooral 3 en 6).

Hierdoor kunnen suikermoleculen zich vrijelijk bewegen naar de mitochondriën om energie op te wekken. Echter, het consumeren van verhitte oliën (in tegenstelling tot koudgeperste oliën en verzadigde vetten) leidt ertoe dat de plasmamembranen hun gezonde vetzuren verliezen en schadelijke transvetzuren opnemen, wat resulteert in verlies van elasticiteit.

Dit is een verergerende factor bij diabetes, hartaandoeningen en overgewicht. De lever moet niet-opgenomen suiker omzetten in vet, wat uiteindelijk leidt tot uitputting van het lichaam op weefselniveau door gebrek aan energie. Bovendien veroorzaakt het oxidatieve stress, waarbij de bijnieren overmatig stresshormonen gaan produceren, wat leidt tot stemmingswisselingen en depressies – iets wat zeker herkenbaar is in onze maatschappij.

Elk orgaan, systeem en weefsel in het lichaam wordt schadelijk beïnvloed door één simpele fout in onze eetgewoontes. Over het algemeen is de consumptie van alle geraffineerde oliën giftig voor het lichaam, waarbij koolzaadolie de top vormt. Het idee dat we beter voedsel kunnen creëren dan de natuur is een grote misvatting die heeft geleid tot voedsel dat veranderd is in een massavernietigingswapen.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024
  • Emblica officinalis, ook bekend als Indiase kruisbes of Amla, is een ayurvedische vrucht die de gezondheid sterk bevordert. Het is een uitstekende bron van vitamine C en wordt geleverd met zijn begeleidende bioflavonoïden. Amla heeft ontgiftende eigenschappen en biedt ondersteuning aan de lever, alvleesklier en maag. Het verbetert de kwaliteit van het bloed en stimuleert de bloedaanmaak. Amla wordt vaak gebruikt in chyavanprash, een kruidenmengsel dat zeer voedzaam is voor het lichaam en de algehele gezondheid stimuleert. Het heeft ook koortswerende eigenschappen.Slaapmutsje, ook bekend als Eschscholzia californica, kalmeert het zenuwweefsel en zoals de naam al suggereert, helpt het bij het [...]

    By Published On: 23/02/2024