Goed voor de gezondheid: Plantaardige verzadigde vetten en boter

Waarom zijn gezonde verzadigd vetten zoals bio-boter, zuiver kokosvet, ongeraffineerde rode palmolie, cacaoboter zo goed voor het menselijke lichaam? Het zijn bovendien nog smaakmakers ook in onze keuken. Ik denk hierbij op de eerste plaats aan kokosolie, boter, rode palmolie, cacaoboter e.a.
Verzadigde vetten onbewerkt door de voedselindustrie zijn:
– Belangrijke antioxidant om het lichaam te helpen ontgiften
– Cruciaal voor de resorptie van mineralen en vet oplosbare vitaminen
– Helpen het lichaam te ontzuren
– Voorkomen dat de longblaasjes dichtklappen tijdens de ademhaling
– Stimuleert de aanmaak van het hormoon lipase dat instaat voor de vetverbranding. Inderdaad van verzadigd vet ga je vermageren
– Versterkt de gezondheid, vermindert de oxidatieve stress. In ayurvedische termen verlaagd verzadigd vet het teveel vata
– Structurele bouwcomponent van de celmembranen. Inclusief de basaalmembramen van de cellen van de slagaders
– Belangrijke energiebron voor het hart
– Helpt de lever te beschermen tegen de schadelijke invloed van toxines en alcohol
– Onderhoud van de hersenbarrière en myelineschede
– Stimuleert het transport van zuurstof, vocht en voedingstoffen doorheen de hersenbarrière en myelineschede om de zenuwcellen te voeden
– Werkt algemeen verjongend, stimuleert de celdeling. Zorgt voor jongere biomarkers
– Belangrijk bij het zuiver houden van de sinusoïden (speciale haarvaten) van de lever zodat het teveel LDL dat door HDL naar de lever wordt getransporteerd samen met het VLDL (triglyceriden) uit het bloed kan opgenomen worden om geregenereerd te worden ofwel afgebroken voor de productie gal dat op zijn beurt de spijsvertering beter doet werken
– Verzadigd vet is nodig voor de productie van mevalonaat, de basisstof voor cholesterol, vitamine D en de vorming van verschillende hormonen
– Bevat lecithine voor prikkeloverdracht door de zenuwcellen, onderhoudt het zenuwweefsel
– Bevat sterolen voor een evenwichtige cholesterolspiegel
– Bevat polyfenolen die de wanden van de slagaderen beschermt tegen beschadiging door toxines en atherosclerose
– Belangrijke smaakmaker, stimuleert de speekselvorming
– Brengt rust in de darmen, houdt de darmen vochtig en beschermt het darmslijmvlies tegen irritatie
– Boter is goed voor de aanmaak van Gaba (gamma amino boterzuur), dat teveel prikkels afremt en rust in de hersenen brengt
– Bescherming van de huid, voeding voor de huid en de talglaag
– Belangrijk voor de synthetiseren van vitamine D. Beschermt samen met cholesterol en vitamine E en D tegen verbranding van de zon
– Belangrijk voor de voedende en beschermende secreties in de gewrichten, beschermt de gewrichten
– Onderhoud van de vetlaag dat de organen beschermt
– Bevat enzymen die de spijsvertering stimuleert
– Nodig voor de opname en het beschermen van onverzadigde meervoudige vetzuren zoals omega tegen oxidatie in het lichaam
– Geeft bescherming tegen explosieve overgroei van de gist Candida naar schimmelgroei, houdt de darmflora in evenwicht
– Voeding voor een gezonde darmflora
– Algemene voeding voor het lichaam en met ontstekingsremmende eigenschappen
– Verlaagd de glycemische index van de voeding. Je behoudt een langer voldaan gevoel na het eten. vertraagt de afgifte van glucose in het bloed. Minder schommelingen van het humeur en de bloedsuikerspiegel
– Bescherming van de slijmvliezen ademhalingswegen en het spijsverteringskanaal
– Zorgt voor evenwichtige hormoonspiegels
– Beschermt de nieren tegen beschadiging van geraffineerde suiker, toxische stoffen en de giftige bewerkte oliën uit industrieel bewerkt voedsel
– Beschermt de onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxidatie
– Belangrijk om alle lichaamscellen te beschermen tegen uitdroging
– gewoon noodzakelijk voor een evenwichtige homeostase
– Bescherming en onderhoud pancreas, belangrijk voor goede kwaliteit gal en de instandhouding en werking van de galflora
Het is belangrijk voor je gezondheid om elke dag voldoende verzadigde vetten te consumeren. er zijn ook drie groepen die je elke dag nodig hebt: koolhydraten, eiwitten en vetten.
Daniël The Healthman
Vertrouw op je lichaam en genees jezelf
Je bent veel meer dan je denkt
Warme groet
Reacties