Het herkennen van een goede spijsvertering.

Heb jij een goed werkende spijsvertering?

Ik krijg dikwijls de vraag hoe het zit met de stoelgang, dus de blog van vandaag gaat dus over de stoelgang als analyse of je spijsvertering goed heeft gewerkt.

Ondanks de wijdverspreide overtuiging dat stoelgang die zinkt in het water van de toiletpot een teken van goede gezondheid is, is dit juist een teken dat de darmen onverteerd voedsel hebben ontvangen. Dit leidt altijd tot een overgroei van destructieve bacteriën en zelfs parasieten, terwijl gisten kunnen uitgroeien tot schimmels. Dit wijst op een grondige verstoring van de spijsvertering en het onvermogen van het lichaam om alle voedingsstoffen uit de voeding op te nemen, terwijl het darmslijmvlies geïrriteerd raakt.

Een goede werking van de spijsvertering vereist een volledige vertering van de voeding in de maag en het duodenum (twaalfvingerige darm), zodat de darmflora in de dunne en dikke darm goed verteerd voedsel ontvangt en in evenwicht kan blijven. Deze darmflora omvat tot wel 70% van onze totale algemene gezondheid en detoxsysteem. De spijsvertering vormt daarom het fundament van onze algemene gezondheid en detoxsysteem.

Voeding die niet goed wordt verteerd in de maag en het duodenum produceert afvalstoffen en toxines waarop destructieve bacteriën en gisten zich massaal storten. Het onverteerde voedsel ondergaat een chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en verrotting, aangezien de omstandigheden in het spijsverteringskanaal, met een temperatuur van 37°C en een vochtigheid van 100%, ideaal zijn voor het laten gisten en rotten van voedsel dat niet voldoende is verteerd in de maag en het duodenum.

Stoelgang weerspiegeld de conditie van de darmen

De wijdverspreide overtuiging dat stoelgang “moet” zinken is gebaseerd op een foutief idee. Dit idee stelt dat wanneer de darmen voedingsstoffen zoals vetten niet goed opnemen, de stoelgang blijft drijven. In werkelijkheid is het precies andersom: verteerde stoelgang drijft altijd!

Vetstoffen hebben de eigenschap om te drijven op water. Daarom wordt gezegd dat stoelgang die zinkt, een teken is dat het maag-darmkanaal goed werkt. Echter, onverteerde vetten ondergaan ook vergisting en oxidatie, waardoor ze zwaarder worden van kwaliteit. Met toxines en afvalstoffen zullen ze ook snel gaan zinken.

Bovendien heeft deze stoelgang een uiterst onaangename geur, wat wijst op verrotting en vergisting in plaats van echte vertering. Het probleem van slechte vetvertering zien we vooral bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis. Slechte vetvertering hangt samen met een sterk vervuilde lever (en vaak een vervette lever), waardoor de gal van slechte kwaliteit is en de lymfe verstopt raakt.

Intrahepatische stenen in de galwegen van de lever en verstoppingen in de lymfe kunnen leiden tot gal van slechte kwaliteit, wat op zijn beurt de pancreasenzymen onvoldoende kan activeren. Hierdoor wordt de voeding onvoldoende verteerd, aangezien de enzymen van de alvleesklier essentieel zijn voor het emulgeren van vetstoffen.

Drijvende, intacte stoelgang is een signaal dat de spijsvertering als geheel goed heeft gewerkt, en dat de darmflora, hormoonhuishouding en de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem in balans zijn. Een evenwichtige goede spijsvertering kun je herkennen aan de volgende ervaringen:

1- Je hebt genoten van je voeding, met een sterke speekselvorming, het heeft gesmaakt en je ervaart genieting en voldoening van het eten. Zonder dat je het beseft, heb je elke hap meer dan 30 keer gekauwd. De voeding begint als een bruisende massa in het bovenste deel van de maag te verteren. Het amylase-enzym in het speeksel is reeds begonnen met het splitsen van koolhydraten.

2- Vervolgens ervaar je in het gebied van de maag, pancreas en lever warmte en energie als gevolg van de effectieve vertering van voedsel in het onderste deel van de maag. De bruisende massa wordt vermengd met maagsappen, eiwitten worden gesplitst en de voedingsbrij wordt warmer. Daarna gaat de verterende voedselbrij naar de twaalfvingerige darm om bevloeid te worden met pancreasenzymen die geactiveerd zijn door gal.

Deze enzymen nemen het laatste deel van de vertering voor hun rekening, waarbij ze zowel koolhydraten als eiwitten volledig afbreken en de vetten emulgeren. Dit stelt de darmflora en de darmwerking in staat om de waardevolle voedingsstoffen te scheiden van het restafval, wat de absorptie van voeding voor het lichaam bevordert. In dit stadium van de spijsvertering ontvang je de meeste energie en lichaamswarmte.

3- Nadat de darmen verteerde voeding hebben ontvangen zoals beschreven bij de vorige punten, is de darmflora van de dunne darm in staat om vitamine B12 te produceren en op te nemen. Terwijl de darmflora in de dikke darm zich vooral bezighoudt met het synthetiseren van voedingsstoffen zoals vitamine K.

Deze darmflora produceert ook andere specifieke stoffen die het zenuwweefsel beschermen en het algemene gezondheids- en detoxsysteem versterken. Onder deze omstandigheden kan de darmflora alle toxines elimineren en afvoeren, inclusief de toxines en afvalstoffen die door de lever onschadelijk zijn gemaakt en via gal in de darmen terechtkomen. Met een goede spijsvertering kan het lichaam zich effectief ontgiften en zuiveren.

Het ervaren van een goed werkende spijsvertering

De eigenschappen van de stoelgang kunnen inderdaad veel onthullen over de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en het algemene welzijn van het lichaam. De darmen en de darmflora hebben de voedende stoffen gescheiden van het restafval. Dat resulteert tot de ervaring van een aangename beweeglijke lichtheid in de buikstreek. Dit impliceert eveneens dat de stoelgang een lichte eigenschap heeft verkregen en dus niet kan zinken in het water van de toiletpot.

Een lichte en vrije buikgevoel na de stoelgang is een teken dat de spijsvertering goed verlopen is en dat voedingsstoffen optimaal zijn opgenomen. Drijvende ontlasting kan duiden op een goede vertering en opname van voedingsstoffen, terwijl zinkende ontlasting vaak wijst op problemen in de spijsvertering en mogelijk onverteerde voedselresten.

Een goede spijsvertering scheidt de voedingsstoffen optimaal van de reststoffen, wat een gevoel van lichtheid in het hele lichaam met zich meebrengt. Voedsel dat niet goed verteerd wordt, bevat afvalstoffen en toxines als gevolg van gisting en rotting. Dit veroorzaakt altijd een gevoel van zwaarte en verstopping in het lichaam. Deze situatie resulteert natuurlijk in een zware stoelgang die altijd zinkt in water.

Bovendien ervaar je ook een gevoel van gewicht en enige beperking in je beweging. Voedsel dat niet goed verteerd wordt, vormt de eerste stap naar interne vervuiling van het lichaam. De dikke darm begint zich uit te zetten, en dit extra gewicht verspreidt zich door het hele lichaam als er geen veranderingen worden aangebracht. Dit kan snel leiden tot rugproblemen.

Drijvende ontlasting bevat oplosbare vezels, wat duidt op een goed functionerend maag-darmkanaal dat eiwitten, koolhydraten en vetten effectief heeft verteerd. De maag heeft al veel suikers opgenomen, terwijl de dunne en dikke darm de bioactieve mineralen, eiwitten, vitaminen, vetten, fytochemicaliën, koolhydraten en andere voedingsstoffen absorberen, waardoor de vezels in de ontlasting achterblijven.

Een vezelrijke ontlasting heeft de eigenschap om het darmslijmvlies van de dikke darm schoon te houden, alsof het de darmwand schrobt. Het kan zelfs oude afvalstoffen verwijderen, inclusief ammoniakgas dat in de plooien van de darmvlokken is opgeslagen. Hierdoor blijft de ontlasting vaak drijven. Niet-oplosbare vezels zijn minder nuttig en kunnen het darmslijmvlies zelfs ernstig irriteren als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Vervuiling in het lichaam is oorzaak van ongemakken

Een compacte stoelgang die naar de bodem van de toiletpot zinkt, kan duiden op een ophoping van onverteerde eiwitten en vetten, toxines, afvalstoffen en ander slecht verteerbaar voedsel. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende kauwen, wat resulteert in een gebrek aan speeksel en maagsappen om de vertering te starten.

Het kan ook wijzen op een vervuilde en overbelaste lever, wat leidt tot trage en slechte kwaliteit galproductie, waardoor de vertering in de twaalfvingerige darm verstoord wordt. Dit kan zelfs wijzen op leververvetting, waarbij een trage leverwerking het lichaam niet effectief helpt bij de afbraak en opname van vetten.

Deze vetten oxideren en worden zwaar.

Een dergelijke stoelgang kan ook wijzen op uitputting van de alvleesklier, resulterend in onvoldoende enzymproductie voor de verdere vertering van voedingsstoffen. Dit kan samengaan met bijnieruitputting en verstoring van het hormonale evenwicht, inclusief de algehele gezondheid en het detoxsysteem van het lichaam.

In alle gevallen van een slecht werkende spijsvertering vindt er gisting en rotting van voedsel plaats in plaats van een effectieve vertering. Dit leidt tot een overgroei van schadelijke bacteriën, gisten (schimmels) en een onevenwichtige darmflora, wat kan leiden tot problemen met het lymfesysteem. Deze verstoringen vormen de basis van veel bekende ziekten.

Emoties

Negatieve emoties hebben de neiging zich energetisch op te stapelen in de spijsverteringsorganen, wat hun normale werking verstoort. Stress en angst kunnen de darmen in de knoop brengen en dragen bij aan een verstoorde darmflora en peristaltiek.

Een gebrek aan zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfrespect kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en twijfel, wat niet bevorderlijk is voor een goede spijsvertering. Negatieve emoties zoals onzekerheid, piekeren, bezorgdheid, woede, haat en verdriet kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op het spijsverteringsproces, wat zich kan uiten in de stoelgang.

Een stoelgang die zinkt naar de bodem van het toilet zit vaak vol met onverteerde eiwitten en koolhydraten die beginnen te gisten en geoxideerde vetten die niet goed verteerd zijn. Deze ontlasting bevat vaak weinig vezels en heeft een onaangename geur.

Onverteerd voedsel begint typisch te gisten en te rotten in het middelste deel van het darmkanaal, zonder veel contact te maken met de darmwand om afvalstoffen en ammoniakgas af te voeren. Als gevolg hiervan kan de darmwand zich vullen met afvalstoffen, toxines en opgedroogde slijmresten, wat kan leiden tot uitzetting en andere spijsverteringsproblemen.

Als voeding niet goed verteerd wordt, kunnen er onaangename geurtjes ontstaan. Onverteerde eiwitten produceren bijvoorbeeld stoffen zoals cadaverine en putrescine, die beide zeer giftig zijn en het darmslijmvlies kunnen irriteren. Deze toxische stoffen kunnen verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en een stinkende geur van de ontlasting.

Een goede spijsvertering daarentegen resulteert in compacte ontlasting die drijft en geen onaangename geur heeft. Diarree is een ander verhaal. Als de ontlasting drijft bij diarree, zijn dit vaak stukjes totaal onverteerd voedsel, wat wijst op een grote verstoring in de spijsvertering. Dit betekent dat het lichaam al afvalstoffen aan het uitscheiden is voordat de vertering van het voedsel voltooid is.

Help, mijn stoelgang zinkt in de wc-pot

Maak je niet te veel zorgen als je af en toe zinkende ontlasting hebt. Het kan zijn dat je lever heeft besloten de overtollige, slecht geoxideerde vetten, afvalstoffen en toxines uit te scheiden om je lichaam te beschermen. Dit betekent niet noodzakelijk dat er iets mis is met je lever, zoals bij leververvetting het geval is. Je lichaam is dan simpelweg bezig met de nodige onderhoudswerkzaamheden.

Soms kan zinkende ontlasting ook het gevolg zijn van hevige stress, die je darmen in de war brengt. Over het algemeen geldt dat een regelmatige, drijvende ontlasting zonder sterke geur een indicatie is van een goed functionerende spijsvertering. Blijf dagelijks voldoende oplosbare vezels eten en vermijd geïndustrialiseerd bewerkt voedsel en negatieve emoties om je lever niet onnodig te belasten.

Het is belangrijk om te beseffen dat ziekten en darmproblemen niet ontstaan door bacteriën op zichzelf, maar eerder door onverteerde en rottende voeding en de aanwezigheid van giftige stoffen die de cellen van het darmslijmvlies beschadigen. Beschadigde cellen trekken op hun beurt een overgroei van organismen aan. Microben hebben eigenlijk een opruimfunctie; ze helpen het lichaam beschadigde cellen en afval af te breken en op te ruimen. Dit is een natuurwet.

Geef je spijsvertering echt oorspronkelijke, zongerijpte voeding en cultiveer emotionele stabiliteit. Je darmen vormen de basis van je algehele gezondheid en welzijn; ze zijn de perfecte startplek op weg naar permanente zelfgenezing, gezondheid, levenslust en vitaliteit. Je kracht zit in je buik.

Bij een goede spijsvertering wordt voedsel efficiënt opgenomen, afvalstoffen en toxines worden op de juiste manier uitgescheiden, en je algemene gezondheid en detoxsysteem blijven goed functioneren. Zogenaamd “dodelijk gevaarlijke” bacteriën blijven onschadelijk in een gezonde spijsvertering met een gebalanceerde darmflora. Echter, ze kunnen plotseling agressief worden als ze onverteerd voedsel en negatieve emoties tegenkomen.

Kennis is macht als het gaat om het activeren van het zelfgenezend mechanisme van het lichaam.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024