Gordelroos of de zona

Kenmerken

Aanwijzingen dat je gordelroos hebt openbaart zich in symptomen zoals brandende pijn, jeuk, tintelingen, hoofdpijn of migraine, griepachtige toestanden, rillingen koorts en tintelingen gepaard met rode huiduitslag en pusblaasjes. Nadien verschijnen er rode vlekjes en blaasjes aan één kant van het lichaam ter hoogte van de borstkas, de romp of het aangezicht. Zona of gordelroos is een bandvormige huiduitslag die vaak verschijnt aan één kant van het lichaam.

De blaasjes staan in groepjes bij elkaar in het verzorgingsgebied van één of meer sensibele zenuwen, met name van de romp, hals, schouder, arm en het aangezicht. De hersenzenuwen kunnen ook aangedaan zijn: nervus trigeminus, nervus facialis. De lokalisatie is dus unilateraal. Gewoonlijk heeft de patiënt hevige pijn in datzelfde gebied, dit geldt met name voor volwassenen.

Tijdens de opstoot kun je je ook grieperig voelen en lichte koorts krijgen. Tot 10 dagen lang kunnen er nog vlekjes of blaasjes bijkomen. Daarna drogen ze uit en vormen korstjes. Genezing treedt meestal op na 1 à 2 weken zonder littekenvorming. De huid is vaak nog een tijdje verkleurd. Het wordt nog steeds algemeen aanvaard dat je gordelroos kunt krijgen als je ooit waterpokken of het herpes varicella zostervirus hebt gehad.

Ook wordt er gezegd als je ooit het varicella zoster hebt gehad dat je levenslang immuun bent tegen een infectie van het zostervirus. Lijkt me toch contradictorisch. Volgens de reguliere geneeskunde is het gordelroosvirus uiterst besmettelijk. De medische term voor het virus dat gordelroos veroorzaakt heet Herpes zoster.

Er wordt gesuggereerd dat het virus zich langs de sensorische perifere zenuwen verplaatst en zich vermeerdert in het gebied van de huid die door die zenuw wordt voorzien, wat vervolgens resulteert in de ontwikkeling van gordelroos. De virustheorie kan echter niet verklaren waarom het “virus” een heel specifiek gedeelte van de huid zou betreffen – gezicht, schouder, borstkas, romp, genitale gebied – en waarom de aandoening optreedt aan de rechter- of linkerkant van het lichaam of aan beide.

Er is tot de dag van vandaag nog geen enkele wetenschapper in geslaagd om een virus te isoleren volgens de gouden standaard. Dat wil zeggen: Purifiëren, biochemisch ontleden, determineren en diameter bepalen. Er is geen sluitend bewijs dat virussen ziekten zouden veroorzaken.

De theorie van het immuunsysteem geeft evenmin antwoorden. Men verklaart ziekte als gevolg van een slecht werkend immuunsysteem. Zo blijft men in het dualistisch gedachtegoed hangen en staan we mijlenver weg van echte gezondheid. Begrippen zoals antilichamen en antistoffen zijn overbodig en misleidend, men kan ze beter vervangen door eiwitten of globulines met lichaamseigen erfelijk materiaal dat informatie bevat om weefsels te herstellen en te ontgiften.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde over gordelroos?

Gordelroos is een aandoening met betrekking op de lederhuid of het corium. De lederhuid – het corium of dermis – behoort tot het oud mesodermale kiemblad. De relatief dikke lederhuid heeft de functie om het organisme te beschermen tegen verwondingen en aanvallen.

Ingebed in de lederhuid vind je haarfollikels en de talg- en zweetklieren. Gelet op de evolutionaire ontwikkeling is het biologische conflict dat verband houdt met de lederhuid een aanvalsconflict, schending van de integriteit en bezoedeling. In overeenstemming met evolutionaire redeneren zijn aanvalsconflicten de primaire conflictthema’s die worden geassocieerd met organen van oud mesodermale oorsprong. Oud mesoderm wordt aangestuurd vanuit de kleine hersenen. De lateraliteit is van toepassing: moeder/kindzijde of de partnerzijde.

De lederhuid bevat veel melanocyten die het pigment melanine aanmaken. Melanine geeft kleur aan de huid en het haar. Gordelroos zijn kleine, niet gepigmenteerde – amelanotische – gezwellen die zich ontwikkelen langs een of meerdere segmenten van de huid.

Afgezien van het feit dat het bestaan ​​van het vermeende virus zeer twijfelachtig is toont het onderzoek van Dr. Hamer aan dat elke persoon met gordelroos in de hersenen de Hamerse Haard in de kleine hersenen laat zien, precies in het relais van de kleine hersenen dat de lederhuid aanstuurt. Daar heb je activiteit van bacteriën in de helingsfase. De huiduitslag die optreedt bij waterpokken heeft daarentegen betrekking op de ectodermale opperhuid en wordt aangestuurd vanuit de hersenschors.

Het biologisch conflict met betrekking tot gordelroos.

In overeenstemming met evolutionair redeneren zijn aanvalsconflicten de primaire conflictthema’s die worden geassocieerd met organen van oud mesodermale oorsprong. Het biologisch conflict gaat over aanval, schending van de integriteit en bezoedeling. Dus conflictactiviteit in de trend van zich verminkt, lelijk, bezoedeld of aangevallen voelen.

In het kort: reële kwetsing – slag, stoot, oorvijg – of bezoedeling (stoelgang, urine, braaksel) of door aanval van woorden. Vaak voorkomend bij discussies, scheldpartijen of medische diagnoses. Meer conflict nuances met betrekking tot de lederhuid of het corium: zie het artikel over melanomen.

De foto toont gordelroos op de rechterzijde van de nek. Dit duidt erop dat het aanvals- of bezoedelingsconflict werd geassocieerd met een partner als de persoon rechtshandig is. Voor linkshandigen zou het conflict moeder/kind gerelateerd zijn. Gordelroos kan tegelijkertijd de lederhuid en de opperhuid omvatten. Bijvoorbeeld zich bevuild voelen – bezoedeling lederhuid -, en gescheiden willen zijn van een afstotelijk persoon – scheidingsconflict opperhuid dat tot het ectodermaal kiemblad behoort.

Voorbeelden uit het archief van Dr. Hamer:

 • Een moeder ontdekt dat haar dochter lesbisch is. Zij voelt zich door de omarming van haar dochter bezoedeld. Toename weefsel van de lederhuid in de conflictactieve fase. In de genezingsfase ontstaat er gordelroos.
 • Een 12-jarig meisje heeft een zeer dominante vader. Op een avond betast hij zijn dochter aan de borst. Het meisje voelt dat dit geen ‘normale’ aanraking is. Schending van de integriteit. Veertig jaar later komt ze op een spoor, wanneer ze zich door de harde woorden en kritiek van haar vader opnieuw aangevallen voelt. Er vormt zich gordelroos aan de linkerborst.

De conflictactieve fase

Vanaf de inslag van het conflict groeien er kleine lederhuidachtige, niet gepigmenteerde – amelanotische – gezwellen langs een zenuwbaan of één of meerdere segmenten van de huid. De biologische zin is vanuit evolutionair oogpunt een archaïsche verdedigingsmechanisme dat dient als doel om een beschermende laag of dikkere huid te bieden tegen verdere aanvallen. Deze versterking van de lederhuid heeft het biologisch doel om zich beter te kunnen beschermen tegen aanvallen, letsels, misvormingen, bezoedelingen of schending van de integriteit.

De genezingsfase

Genezingsfase: pijnlijke, tuberculeus-verkazende tumorafbouw. Bij open gordelroos vormen zich pijnlijk brandende blaasjes die verder in de genezingsfase verdrogen en korstjes vormen. De huidblaasjes zwellen op en worden rood als gevolg van de ontsteking waarbij blaren gevormd worden die gevuld zijn met pus die geproduceerd worden door bacteriën.

Na de genezingscrisis – epicrisis – tijdens de het definitieve herstel, drogen de blaren op en vormen korstjes die geleidelijkaan verdwijnen. Dit gaat gepaard met acute scherpe stekende pijn. Witte koolbladeren fijnhakken en erop leggen biedt soelaas tegen de pijn.

Verergering door het syndroom of waterretentie als gevolg van een bestaans- of existentieconflict. Dit conflict eerst oplossen.

Therapie:

Het conflict is opgelost, genezing begeleiden.

Witte koolbladeren fijnhakken en erop leggen.

Affirmaties: “Ik ben sterk en goed beschermd”, “Ik laat alleen goede dingen op mij afkomen”.

Middelen voor de huid:

 • Natuurlijke prikkels zoals licht (zonnebaden), water, regen, wind.
 • Vitamine B in gistproducten (bv. biergist).
 • Vitamine A en E in koudgeperste plantaardige olie, met name lijnzaadolie.
 • Cayce: basische voeding, letten op een goede uitscheiding (darm) en circulatie (gymnastiek), dagelijks 2 amandelen eten. Massage met olijfolie om te reinigen.
 • Thee voor de huid (inwendig en uitwendig): berberis, berkenblaadjes, braambladeren, salie, kamille, ereprijs, cichorei.
 • Zeezoutbaden.
 • Hildegard von Bingen: wilde tijm, kweepeer en rode biet.
 • Bij ontstekingen; kamille, klei, leem, azijnzure kleigrond kompressen, er gekookte aardappel op leggen, Schüsslerzouten: nr 1, 3, en 11.
 • Miracle-Mineral-supplement van Jim Humble (MMS)
 • Open wonden: bloemenhoning aanbrengen, koolbladeren opleggen, goudsbloem- of propoliszalf aanbrengen.
 • Huidzorg: olijfolie of andere olie uit de keuken aanbrengen. Olijfolie is ideaal, maar vanwege de typische geur en beperkte houdbaarheid soms minder aangewezen. Alternatief: zonnebloemolie.

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Björn Eybl zielsoorzaken van ziekte ISBN: 978-3-85052-299-1

Dr. Geerd Ryke Hamer

De emotionele lading bij gordelroos: Christiane beerlandt

Kernoorzaak. Een goedlachse clown steekt zijn kop in het zand als een struisvogel. Onbestemde angst voor iets dreigends, een reusachtige energie die bezit van jou zou kunnen nemen, angst voor de dood of reële wereldrampen, voor seks, voor de duivel of de vader, voor een zwarte leerschool of filosofie… In feite gaat het om wantrouwen tegenover het zelf, wil je een deel van jezelf mijden. Jij vlucht voor je natuur die je wantrouwt. Je klampt je vast aan een mulle zandbodem, wankele structuren ‘buiten’ jezelf, die je geen rust noch zekerheid bieden.

Uit vrees voor je eigen schaduwzijde, uit angst bepaalde negatieve energieën in jezelf niet in de hand te kunnen houden, bind je de ‘gordel’ om, hou je jezelf vast binnen een band, een bepaalde structuur, die je natuur geweld aandoet. Zo vlucht je als het ware weg binnen een toren met je oogkleppen op, waardoor ook het ontvangstkanaal naar je diepste zelf wordt afgesloten.

Je wenst nog alleen die zijden van jezelf te zien, die je zelf goed en mooi vindt: er ontstaat een dualiteit. Uit innerlijke onzekerheid en angsten klamp je jezelf misschien vast aan een oppervlakkig vertoon, een uiterlijke kroon, of ambitie, of goede werken met de angst onttroond te worden. Deze fysische symptomen roepen je een halt toe: er kan niet verder gevlucht worden.

Kernoplossing. De terugweg naar je eenheid. Kom tot aanvaarding en integratie van al je onderdrukte of weggestopte gevoelens, zodat niets meer als beangstigend wordt ervaren. Ware liefde voor jezelf. Innerlijk koningschap, geen uiterlijke bevestiging. Je was niet slecht, je bent niet slecht: altijd ben je in evolutie. Begrijp dat groeiproces, dan veroordeel jij je niet. Herzie je denkpatronen: je kan je maar goed en stevig voelen, wanneer je leeft in alle vrijheid vanuit je hart.

Je mag je natuur ten volle beleven: er is geen bescherming nodig. Vertrouw je eigen natuur en dit vertrouwen zal je vreugde geven. Niemand anders dan jijzelf is je vijand geweest. Loop dus niet meer angstig weg van jezelf of van datgene wat je angst inboezemt. Confronteer je ermee. Enkel door confrontatie kan je onderdrukte gevoelens en gedachten oplossen.

Wat kun je doen?

Als je door het gordelroosvirus wordt getroffen, is dit altijd pijnlijk en stressvol. Het is belangrijk om voldoende te rusten en goed uitzieken. Zorg dat je jezelf goed voedt met zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. vermijd industrieel bewerkt voedsel. Neem voldoende beweging, loop buiten in de zon voor het ultraviolet licht dat ontgiftend werkt. Zorg voor voldoende slaap. Om 22.00 uur in bed is zeer belangrijk. Laat je ondersteunen door een therapeut of arts om emotionele problemen te helpen oplossen.

Volgende voedingsmiddelen zijn aan te bevelen als je gordelroos hebt.

Wilde bosbessen, kokosnoot, zoete aardappel, rode appels, sla-soorten, spinazie, asperges, sperziebonen, avocado, bananen, artisjokken, peren, papaja’s, mango.

volgende zaken ondersteunen de immuniteit.

Slaapmutsje of Eschscholzia californica: kalmeert het zenuwweefsel en helpt je beter slapen. Verzacht de ontstekingen.

Zoethoutwortel of Glycyrrhiza glabra: Zeer goed bij bijnieruitputting, het helpt om de cortisolproductie en cortisol- en cortison waarden in balans te brengen.

Soep of spinazie van brandnetelblad: vermindert pijn en ontstekingen, rijk aan voedende stoffen voor het zenuwweefsel.

Denk aan de ontgiftende eigenschappen van de smaken die bitter, scherp en wrang zijn. Veel specerijen zijn smaakmakers omdat ze deze smaken bevatten. Gebruik ze royaal.

Andere kruiden die ondersteunend zijn bij gordelroos

Allium sativum – knoflook

Aspalathus linearis – rooibos

Astragalus membranaceus – vlezige hokjespeul

Echinacea purpurea – rode zonnehoed

Eleutherococcus senticosus – Siberische ginseng

Eucalyptus globulus

Cinnamomum camphora – kampferboom

Grifola frondosa – eikhaas (schimmel)

Hypericum perforatum – Sint-janskruid

Hyssopus officinalis – hyssop

Lentinula edodes – Shiitake

Melaleuca quinquenervia – niaouli

Morinda citrifolia – Indische moerbei

Olea europaea – olijf, blad

Saccharomyces cerevisiae – biergist

Spirulina platensis – spirulina

Syzygium aromatice – kruidnagel

Uncaria tomentosa – katteklauw

Withania somnifera – Ashwaganda

Uitwendig gebruik

Aloë vera of Aloë praecox

Calendula officinalis – goudsbloem

Cinnamomum camphora – kampferboom

Cineol – Ravintsara

Echinacea purpurea – rode zonnehoed

Eucalyptus citriodora – olie

Glycyrrhiza glabra – zoethout

Hypericum perforatum – Sint-janskruid olie

Melaleuca alternifolia – Theeboom, tea tree olie

Melissa officinalis – citroenkruid

Ocimum basilicum – Basilicum

Plantago lanceolata – smalle weegbree

Smilax officinalis – echte sarsaparilla

Syzygium aromatice – kruidnagel

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • BijnierkankerEen mens heeft 2 bijnieren die deel uitmaken van het hormonale stelsel van het lichaam. De bijnieren liggen boven op de nieren. Bijnieren bestaan uit twee delen: een buitenkant of de bijnierschors en een kern of het bijniermerg. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren. Bijnieren bestaan uit twee verschillende weefsels.De bijnierschors (cortex) is op zijn beurt weer opgebouwd uit drie lagen. Die lagen noemen we reticularis, fasciculata en glomerulosa. In deze drie lagen worden verschillende hormonen gemaakt. Dit zijn cortisol, aldosteron en de androgenen. Het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) regelt de hoeveelheid [...]

  By Published On: 04/04/2024
 • BorstkankerVeel vrouwen worden geconfronteerd met angst bij de diagnose borstkanker. Het woord 'borstkanker' roept vaak een negatieve associatie op, terwijl het eigenlijk een natuurlijk biologisch proces is dat kan ontstaan als gevolg van conflictsituaties of trauma's. Bovendien zijn veel vrouwen zich niet bewust van het specifieke type kanker waarmee ze te maken hebben. Er bestaat borstkanker die gerelateerd is aan de borstklieren, dat weefsel behoort tot oud mesoderm, en er is ook een vorm van "kanker" in de melkgangen, die eigenlijk geen kanker is omdat dit weefsel tot het ectodermale kiemblad behoort. De medische wetenschap maakt vaak geen onderscheid tussen [...]

  By Published On: 25/03/2024
 • Leukemie Leukemie is een zinvol biologisch speciaalprogramma om jou te helpen je zware eigenwaarde-inbreuk te transformeren. Deze aandoening is door de medische wetenschap totaal verkeerd begrepen. Het is een programma van het nieuw mesoderm, het jongste kiemblad. In dit nieuwe mesodermale kiemblad ontstaat de versterking van het bot en is er meer beenmerg dan voorheen op het einde van de genezingsfase, waarbij er ook een normalisatie van de bloedcelproductie optreedt. Bloed bestaat uit bloedcellen, plasma en bloedserum en stroomt door het hart, de slagaderen en aders die samen het bloedvatenstelsel vormen. Bloed transporteert zuurstof, koolstofdioxide, metabole afvalstoffen, voedingsstoffen, hormonen, enzymen, [...]

  By Published On: 07/03/2024