Heliotherapie

De therapeutische voordelen van zonlicht

Vóór de ontdekking van penicilline in de jaren 1930 gaven artsen de voorkeur aan de helende kracht van zonlicht. Dit was vóór de opkomst van de reguliere geneeskunde. Zonlichttherapie, ook wel heliotherapie genoemd, werd toen beschouwd als de meest effectieve behandeling tegen ziekten en aandoeningen.

Zonlicht stimuleert het ontgiftend vermogen van het lichaam en ultraviolet C is antimicrobieel of desinfecterend. Heliotherapie, in feite, betekent bewuste blootstelling aan direct natuurlijk zonlicht met als doel te profiteren van de therapeutische voordelen van de ultraviolette straling van de zon. En het beste van alles is dat het gratis is. Regelmatige blootstelling aan het ultraviolette licht van de zon zorgt voor een microbiële balans in je lichaam, en zonlicht kan zelfs water kiemvrij maken.

Er heeft altijd gunstige straling bestaan voor ons, zoals het levengevende zonlicht, de prachtige kleuren van de regenboog, het ultraviolet dat belangrijke vitamine D aan onze huid ontlokt en onze botten sterk houdt, en de heilzame warmtegolven van infraroodlicht.

Er bestaat ook hardere en gevaarlijkere straling voorbij het ultraviolet van de zon. Wanneer deze straling de hogere luchtlagen bereikt, wordt zuurstof omgezet in ozon (O2 naar O3), en deze ozonlaag blokkeert de schadelijke straling van de zon. Het is verbazingwekkend hoe de natuur ons al miljoenen jarenlang helpt en beschermt.

Zonlicht bestaat uit fotonen die stoffelijk zijn en een bijzondere dubbele aard hebben. Enerzijds hebben fotonen een elektromagnetische lading die ons rechtstreeks levensenergie schenkt. Anderzijds bevatten fotonen essentiële informatie over hoe het lichaam de juiste vorm moet aannemen en hoe levensprocessen moeten verlopen.

Onze planeet is niet alleen de thuisbasis van mensen; de zon speelt ook een cruciale rol in de groei en evolutie van alle andere levensvormen, zoals amoeben, insecten, planten, dieren en microben. Deze microben zijn essentieel voor al het leven op aarde.

De wiskundige complexiteit van dit oneindig diverse en ingewikkelde systeem van alle levensvormen kan door geen enkele computer worden berekend. Toch is de zon in staat om zonder fouten precies te ‘berekenen’ wat elke levensvorm nodig heeft om zijn evolutionaire doel te bereiken en bijbehorende cycli te voltooien.

Dit geldt voor elke levensvorm, of het nu een kever, een madeliefje, een mens of een olifant is. Ultraviolet licht uit het zonlicht is de meest biologisch actieve vorm van straling. Voldoende blootstelling aan ultraviolet licht van de zon zorgt voor stralende ogen, glanzend haar, een frisse huid, een veerkrachtige tred en een heldere stem.

Wat is ultraviolet licht eigenlijk?

Al eeuwenlang hebben de elektromagnetische golven die door de zon worden opgewekt, onze planeet leefbaar gehouden voor mens, dieren en planten. De zon is de enige echte energiebron voor de aarde. Ultraviolette straling is een van de drie typen straling afkomstig van de zon. Het is een deel van het elektromagnetische spectrum van lichtenergie dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog.

Ultraviolet A heeft een golflengte tussen 315 en 400 nm. Ultraviolet B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm en ultraviolet C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm. Ultraviolet heeft de kortste golflengte. De andere twee typen van elektromagnetische spectrum golven van de zon zijn infrarood en zichtbaar licht.

Er zijn ook enkele door de mens vervaardigde bronnen, zoals lampen en gereedschappen, die uv-straling kunnen voortbrengen. In de industrie wordt dit gebruikt om voorwerpen te ontsmetten. De zon blijft echter de grootste leverancier van ultraviolet licht. Het is geen toeval dat het woord “zon” een centrale rol speelt in het concept van gezondheid.

Het werk van Dr Auguste Rollier

Dr. Rollier gebruikte het ultraviolette licht van de zon om ziekten zoals tuberculose, rachitis, pokken en lupus vulgaris (een vorm van huidtuberculose) te behandelen. Hij ontdekte dat een zonnebad nemen, vooral vroeg in de ochtend, in combinatie met een gezond voedingspatroon het beste effect had.

Dr. Rollier volgde in de voetsporen van de Deense arts Niels Finsen, die in 1903 de Nobelprijs won voor zijn behandeling van tuberculose met ultraviolet licht. De genezing van moeilijk te behandelen ziekten zoals tuberculose en andere gevaarlijke aandoeningen met de therapieën van deze artsen haalde destijds krantenkoppen.

Wat destijds medici het meest verbaasde, was het feit dat de genezende effecten van ultraviolet licht verdwenen wanneer patiënten een zonnebril droegen. Zonnebrillen blokkeren namelijk belangrijke stralen van het lichtspectrum die het lichaam nodig heeft voor biologische functies.

Je ogen kunnen zelfs deze stralen opvangen als je in de schaduw zit. Dit licht bereikt via de optische oogzenuw alle belangrijke klieren in de hersenen die het verder verdeeld in het gehele lichaam. Tegen 1933 was bij meer dan 165 verschillende ziekten en aandoeningen vastgesteld dat ze baat hadden bij een behandeling met zonlicht.

Het blootstellen van patiënten aan een gecontroleerde hoeveelheid zonlicht toonde een significante verbetering bij hoge bloeddruk (een verlaging van tot wel 40 mm kwikdruk). Ook was er een verbetering zichtbaar in de bloedsuikerspiegel bij diabetici, en daalde de cholesterolspiegel (het lichaam kan zich beter ontgiften bij zonlicht).

Zonlicht doet het aantal witte bloedlichaampjes toenemen, waardoor je weerbaarder wordt tegen ziekten. Maar in onze huidige tijd wordt gezegd dat er geen bewijs is dat zonlicht therapeutische voordelen heeft en overmatige microben doodt. Maar in feite betekent dit dat er nog niet naar het bewijs is gezocht.

Dr. Rollier had destijds de leiding over 36 ziekenhuizen met meer dan 1000 bedden in Leysin, Zwitserland. Deze ziekenhuizen bevonden zich op 1600 meter boven de zeespiegel. Dat is een hoogte die patiënten in staat stelde om veel meer ultraviolet licht op te vangen dan mogelijk zou zijn in lager gelegen gebieden.

De intensiteit van ultraviolette straling neemt met 4% toe bij elke stijging van 300 meter. Op 1600 meter is de intensiteit van het ultraviolette licht met 20% toegenomen. In de ziekenhuizen van Dr. Rollier werden meer dan tweeduizend personen behandeld voor bot- en gewrichtstuberculose, waarvan meer dan 80% genas.

Om dezelfde reden komt er in het hooggebergte in Zwitserland en elders op de wereld, evenals in de evenaarsgebieden, geen huidkanker en melanomen voor, tenzij je zonnebrillen draagt. Glas houdt namelijk ultraviolette straling tegen, behalve kwartsglas, dat ultraviolet licht wel doorlaat.

Patiënten werden geleidelijk aan de zon blootgesteld, totdat ze met hun hele naakte lichaam de zonnestralen konden opvangen. Tijdens de winter konden de patiënten de hele dag doorbrengen in het zonlicht en in droge koude lucht. Tijdens de zomer liet Rollier zijn patiënten alleen ’s ochtends enkele uren in de volle zon.

Na de dood van Auguste Rollier raakte de heliotherapie in verval als gevolg van de macht van de farmaceutische investeringsmaatschappij en de leugens verspreid door de media dat de zon gevaarlijk is en huidkanker zou veroorzaken.

De wonderbaarlijke geneeskracht van zonlicht

Onderzoek van het Cancer Research Institute heeft met succes heliotherapie gebruikt voor het herstel van DNA. Men heeft waargenomen dat kankercellen bij behandeling met licht binnen enkele uren beginnen af te sterven, terwijl gezond weefsel na zo’n behandeling onaangetast blijft.

Tussen de 70 en 80% van de tumoren regenereert al na één behandeling. Zonlicht is mogelijk het krachtigste natuurlijke en algemeen bruikbare medicijn, maar er wordt in deze richting helaas geen onderzoek gedaan, terwijl het gratis beschikbaar is voor iedereen.

Hetzelfde onderzoek heeft aangetoond dat mensen die lijden aan dikkedarmontsteking, brandwonden, psoriasis, eczeem, herpes, bloedarmoede, blaasontsteking, ischias, nierklachten, vervette lever, lymfeaandoeningen, arteriosclerose, jicht, reumatoïde artritis, astma, acne, en nog vele andere aandoeningen veel baat hebben bij de helende stralen van de zon.

Een tekort aan blootstelling aan zonlicht is gevaarlijk. Zonlicht heeft een krachtig ontgiftend effect op het lichaam. De gemeenschappelijke factor van alle ziekten en aandoeningen is verzuring van het weefsel door toxines en afvalstoffen die het lichaam niet op tijd kunnen verlaten. Zonlicht helpt hierbij.

Is het jou opgevallen dat je door zonlicht vrolijk wordt?

Het idee dat iedereen naar buiten ging om van de eerste lentedag te genieten lijkt voorbij te zijn. Alleen dappere, zorgeloze types zoals ikzelf, die zich niets aantrekken van de adviezen van medische experts over de zon en de foutieve berichtgeving in de media, durven zich nog in de zon te begeven. Persoonlijk merk ik dat ik me juist veel beter en vrolijker voel als ik in de zon loop, op voorwaarde dat ik geen zonnebrandmiddel gebruik.

Ultraviolet licht activeert het huidhormoon solitrol, dat invloed heeft op verschillende regelsystemen in het lichaam, samen met serotonine en melatonine. Solitrol beïnvloedt onze stemming en dagelijkse bioritmen. Zonlicht verbetert ook de werking van de schildklier, wat leidt tot een betere stofwisseling en ontgifting van het lichaam.

Het schildklierhormoon speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, het metabolisme en de hormoonhuishouding. Een hogere hormoonwerking zorgt voor een grotere basale spijsverteringssnelheid en een beter metabolisme, wat essentieel is voor het ontgiften en zuiveren van het lichaam.

Het lichaam kan zijn afvalstoffen en toxines efficiënter afvoeren, wat resulteert in gewichtsverlies tot het bereiken van het constitutionele gewicht met een mooie spiertonus, allemaal dankzij de zon. De oude Grieken begrepen dit al. Het is interessant om te weten dat vee veel sneller dik wordt wanneer ze binnen worden gehouden, en hetzelfde geldt voor mensen die weinig blootstelling aan de zon hebben.

Het is dus gezond om jezelf meer bloot te stellen aan de zon. Het ultraviolette licht van de zon speelt een cruciale rol bij het binden van zuurstof, wat essentieel is voor het goed functioneren van alle lichaamsweefsels.

Samenvattend: Als we voortdurend voldoende fotonen in ons lichaam hadden, zouden veel van onze toxines kunnen worden geneutraliseerd. Ontgifting zou dan een integraal onderdeel moeten zijn van elke goede behandeling.

Te weinig zonlicht is gevaarlijker dan teveel zonlicht

Het is waar dat overmatige blootstelling aan zonlicht, vooral zonder rekening te houden met de signalen van ons lichaam en het gebruik van chemische zonnebrandmiddelen, kan leiden tot huidbeschadiging. Echter, te weinig zonlicht is nog veel schadelijker voor onze gezondheid. Het verzwakt ons en kan leiden tot mentale en fysieke klachten, terwijl de vitale levensenergie afneemt en de kwaliteit van ons leven achteruitgaat.

Wat we nodig hebben is een optimale hoeveelheid blootstelling aan de zon, zoals Dr. Rollier dat toepaste op zijn patiënten, gecombineerd met schoon water, zongerijpte voeding in zijn oorspronkelijke staat, voldoende zuurstof, en gezonde lichaamsvriendelijke beweging. Een gebalanceerde levensstijl is in alle opzichten essentieel voor een goede gezondheid.

Het overmatig gebruik van antibiotica, dat vaak de heliotherapie heeft vervangen, heeft geleid tot de ontwikkeling van resistente bacteriestammen die niet langer reageren op conventionele behandelingen, behalve op het ultraviolette licht van de zon.

Ondanks de opmerkelijke vooruitgang in de geneeskunde lijken microben ons steeds een stap voor te zijn. Telkens wanneer we horen over een veelbelovend nieuw medicijn, duiken er niet lang daarna weer nieuwe, dodelijke stammen van ziekteverwekkers op.

Misschien is het daarom verstandig om eerst aandacht te besteden aan het ontgiften en zuiveren van ons lichaam, zodat onze lichaamscellen niet langer geïrriteerd worden door toxines. Op die manier zullen microben ons niet ziek kunnen maken.

Genezing vindt plaats wanneer de essentiële vereisten van het lichaam worden vervuld: het in balans brengen van de basiselementen door het lichaam dagelijks te ondersteunen bij het ontgiften en zuiveren.

Water desinfecteren door middel van zonlicht

Het is bijna ongelooflijk, maar zonlicht heeft op een natuurlijke manier het vermogen om water te zuiveren. In veel landen wordt water met behulp van zonlicht drinkbaar gemaakt. Wanneer water gedurende een bepaalde tijd, meestal een hele dag, wordt blootgesteld aan zonlicht, doden de stralen van de zon schadelijke micro-organismen in het water. Voornamelijk de ultraviolette stralen van de zon hebben desinfecterende effecten.

Helaas verloopt dit proces erg langzaam en werkt het alleen als het water helder is. Het licht moet namelijk alle micro-organismen kunnen bereiken. Ultraviolet C is effectief in het zuiveren van drinkwater, en dit blijft voor veel mensen een mysterie: hoe kan “licht” bacteriën doden? Maar de waarheid is dat het dat wel degelijk doet.

Ultraviolet licht, vooral ultraviolet C, heeft het vermogen om micro-organismen te doden of onschadelijk te maken door een proces waarbij het UV-licht doordringt via de celwand en het cytoplasmatische membraan van de microben. Dit veroorzaakt een moleculaire herindeling van het DNA, waardoor de microben zich niet meer kunnen reproduceren. Als de cel niet kan reproduceren, wordt hij beschouwd als zijnde dood.

Ultraviolet licht wordt gebruikt als desinfectiemiddel in lucht- en waterzuiveringssystemen, zoals UV-C drinkwaterzuivering. Het wordt ook toegepast voor de bescherming van voedsel en dranken, evenals voor vele andere desinfectie- en sterilisatietoepassingen. Deze toepassingen helpen bij het doden of inactiveren van een breed scala aan micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen, algen en protozoa.

Wonden op de huid genezen sneller als er zonlicht op schijnt.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024