Help ik kan niet ontspannen

Ben je je bewust van het feit dat als er iemand is die echt om je geeft, jezelf ook positief gaat reageren? Wist je dat jouw lichaamsweefsels precies hetzelfde doen? Het is zo gemakkelijk om je meteen in verbinding te stellen met jouw lichaam en ze te vertellen dat je om hen geeft, ze reageren er zo positief op! 

Ontspan je geestelijk en lichamelijk door eerst aandacht te geven om met de buik de ademhaling te doen. Het op en neer gaan van de buikstreek geeft een zachte massage aan de spijsverteringsorganen en stimuleert de lymfewerking.

Stel je voor, dat je langs een hoofdhaar omlaag glijdt tot onder je kruin. Bedank je haar voor het feit dat het jouw hoofd beschermt tegen de koude in de winter en de hitte tijdens de zomer. Bovendien verfraait deze haardos je hoofd en vraag aan dit hoofdhaar uw bedankje door te geven aan alle overige haren op uw lichaam. 

Doe hetzelfde met de hoofdhuid en vraag uw dank over te brengen aan alle cellen van je huid. Daal nu af tot in uw schedel en bedank hem en alle botcellen in uw lichaam omdat ze jou stevigheid geven waarbij je je kunt voortbewegen dankzij de spieren en ligamenten die eraan verbonden zijn. Vele botten hebben een beschermende functie voor tal van kwetsbare organen.

Bedank vervolgens jouw hersenen – die jouw dank verdienen, want ze vormen de beste ‘computer’ die er bestaat. Jouw hersenen doen echt alles voor jou. Bedank nu jouw ogen, oren, neus en mond voor de erin zetelende zintuigen waarbij je de mogelijkheid hebt om te genieten van dagelijkse zaken zoals het eten van een lekkere maaltijd of het zien van een mooie natuurfilm.

We dalen verder af naar de mond en bedanken de tanden voor het fijnmalen van ons voedsel en de speekselklieren voor het produceren van speeksel met enzymen die ons voedsel goed bevochtigen zodat de maagsappen goed in de voedingsbrij kunnen indringen. 

Hoed af voor jouw maag, die wonderbaarlijke chemische fabriek die de elementen vrijmaakt uit de opgenomen voeding! Voornamelijk enzymen en andere spijsverteringssappen die de eiwitten splitsen. Onderaan de maag heb je een kringspier die stapsgewijs de verterende voeding doorlaat naar de twaalfvingerige darm.

In de twaalfvingerige darm komen de enzymen van de alvleesklier die geactiveerd zijn door de gal uit de lever om zowel koolhydraten, eiwitten en vetten te splitsen en de voeding volledig te verteren zodanig dat de darmen verteerd voedsel ontvangen en de verteerde voedingsstoffen kunnen opnemen. 

Veel dank voor het dagelijkse werk dat de lever en de alvleesklier doen. Beide organen ontgiften trouwens je lichaam. Enzymen van de alvleesklier worden bij een goede spijsvertering opgenomen en komen in de bloedbaan terecht om gifstoffen en kankercellen op te ruimen.

Zo dalen we verder af in jouw spijsverteringskanaal, die je bedankt voor het opnemen van alle voedingsstoffen, water en het in stand houden van het zo belangrijke microbioom met honderden soorten bacteriën, sporen van gisten en exosomen die je gezond houden. 

80 % van de lymfe is verbonden met de darmen en werkt ook samen met het levensnoodzakelijke microbioom. We mogen al deze bacteriën en exosomen dankbaar zijn voor hun hulp om ons lichaam te ontgiften en bij te staan in de celdeling, en het herstellen van ziek weefsel. 

Deze bacteriën maken zelfs levensnoodzakelijke nutriënten aan die belangrijk zijn voor de zenuwen bijvoorbeeld. De dunne darm neemt zeer veel voedingstoffen op terwijl je dikke darm zich vooral bezighoudt met de vochtopname, de laatste mineralen opnemen en de vitamine K dat de darmflora initieert. Een dankwoordje aan het hele darmstelsel voor dit prachtige werk. 

Vervolgens het laatste deel van je spijsvertering naar jouw endeldarm, die je bedankt voor die ondankbare taak van het verwerken van alle resterende reststoffen om de stoelgang te vormen.

We bedanken ook de nieren die elke dag het teveel aan enzymen, mineralen, vitaminen, urinezuur dat ontsmettend is, ureum en andere stofwisselingsafval uit het bloed halen. Eventjes een gedag zeggen aan de bijnieren die ervoor zorgen dat je dagelijks je portie energie krijgt. En nu je toch in dat deel van jouw lichaam bent, bedank eens extra de lever, het hart, de longen en onderaan de romp ook je voortplantingsorganen en de blaas.

Ga via een bloedvat terug naar boven en bedank je witte en rode bloedlichaampjes, jouw bloedplasma en jouw bloedvaten zelf, terwijl je via jouw hart

verder terug gaat naar boven. Bedank je hart, ‘dank je wel, jij trouwe schitterende ritmegever van de bloedsomloop’, en ga nog even langs bij je longen, ‘jullie doen geweldig werk’. 

Verlaat je lichaam weer op dezelfde plaats door via hetzelfde hoofdhaar omhoog te klimmen. Hoe beter je jezelf kunt ontspannen, des te doeltreffender jouw boodschap aan jouw lichaam over zal komen.

Jouw spontane besluit om je bewuste wens aan je lichaamsweefsels over te brengen is de enige taal die je lichaamsweefsels verstaan. Het is het echte leven, geef je lichaamsweefsels het echte leven, dan geven zij jou het echte leven terug.

Yoga en ayurveda gaan ervan uit dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid, hetgeen inhoudt dat gezondheid en preventie niet aan iemand anders kan worden overgedragen en of afgegeven, ook niet aan een arts of een therapeut.

Het is onze eigen verantwoordelijkheid en niet van anderen. Yoga is het beheersen van de golven van de geest. Met oefeningen, uitleg en therapie aanwijzingen jezelf helpen om uw eigen lot met daadkracht tegemoet te treden en te bedwingen waarbij je in eerste instantie zult ophouden met uzelf als slachtoffer te beschouwen van alle risico’s die het leven voor u in petto heeft.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *