Hersenschade en hoofdpijn (Ayurveda)

Lucht van de ademhaling: Prana

Prana is de eerste lucht van het universum en van het lichaam. Het is echter gelokaliseerd tussen het middenrif en de keel. Prana verspreidt zich niet alleen over de borstkas en de hartstreek, maar ook bovenwaarts naar het gezicht en de hersenen.

Prana gaat ook benedenwaarts via het zenuwweefsel, buikademhaling en de bloedbaan. Prana is datgene dat vata in balans houdt. Prana helpt bij het kauwen (speekselvorming), genieten en het doorslikken van voeding. Prana voorziet alle vitale weefsels van het lichaam ogenblikkelijk van voeding.

Ether en lucht zijn de elementen van vata, er zijn 5 verschillende centra in het gebied van vata. Het zenuwstelsel en de hersenen vallen onder vata. Via deze vijf verschillende centra’s, centra’s van werkzaamheid en systemische vertakkingen laat vata zijn invloed gelden over het gehele organisme.

1- Prana vata; Hersenen en het zenuwstelsel

2- Udana vata; Het keelgebied en de schildklier

3- Samana vata; Maag en pancreas

4- Apana vata; Het colon

5- Vyana vata; De bloedsomloop, ademhaling en het zenuwstelsel

Heel dit systeem wordt voortdurend verjongd en onderhouden door het natuurlijk ritme van de inademing, uitademingen en het tijdelijk inhouden van de adem. De spijsvertering en de daaruitvloeiende resorptie door het darmslijmvlies en -wand zijn afgestemd op het ritme van de ademhaling. De spijsvertering haalt prana uit het voedsel dat we dagelijks eten en verspreidt het naar alle weefsels in het lichaam.

Als het colon uit evenwicht is en niet meer in staat is om zijn natuurlijke functie naar behoren uit te voeren zal er geen prana uit het voedsel worden onttrokken en verspreid in het licha am. Een verspilling. Dit geeft verstoring in alle andere centra van vata. Ofwel de subdosha’s van vata.

Prana vergemakkelijkt alle beweging in het lichaam en tussen binnen en buiten. Stel je een zwart gat voor in het universum en energie in de vorm van röntgenstraling gaat in twee tegengestelde richting weg. Hetzelfde in de hartstreek, prana zorgt dat het hart klopt en vervoert voedsel, water en zuurstof naar boven (hersenen) en naar onderen (de gehele spijsvertering).

Energetisch vertrekt alle energie vanuit het hart. Prana ondersteunt de slagaders, haarvaten en aders. Prana ondersteunt de zintuigen en ons vermogen intellect en wijsheid te bezitten. Prana zorgt voor het doorgeven van prikkels via de oogzenuw, zorgt voor de reflexen en motoriek van het lichaam.

Als Prana niet naar behoren kan functioneren, dan verkeert onze levenskracht in gevaar. Hartkwalen en braakneigingen zijn gerelateerd aan een verstoorde prana stroom. Vata uit balans, overtollig vata gaat zich ophopen in gewrichten en vele typische vata plaatsen waaronder het colon en de hersenen.

Een belangrijke oorzaak van zeer veel ziekten is een accumulatie van vata in de dikke darm, eveneens als gevolg van een verstoorde prana stroom. Dat heeft invloed op de werking van de hersenen.

Prana wordt op kosmisch niveau als de eerste lucht van de schepping beschouwd. Het de meest verfijnde luchtsoort dat in elk levend organisme is ingegoten. Prana, de kosmische adem van Atman. De stille getuige van onze reis door het leven zit op de troon van ons hart. Volgens de veda’s (Hindoeïstische kennis en ayurveda) loopt onze hartslag synchroon met de ademhaling.

Het hart heeft een ritme waarbij het viermaal zo snel klopt als een normale ademhaling. Wanneer ons lichaam het ritme van onze ademhaling niet kan volgen, verstomd het eeuwige lied van het hart. Als de taal van ons lichaam, de intuïtieve taal dat bezield is door Prana wordt vergeten is het hart gebroken.

Revitaliseren van de prana in ons lichaam gebeurt door Pranayama, voedzaam vata-eten, Yoga, meditatie, contemplatie, transcendentie en reiniging therapieën als de poorvakarme en panchakarma. Prana vata staat voor bewustzijnsruimte.

Andere subdoshas die betrokken zijn met de hersenen en het zenuwstelsel: Tarpaka kapha, het waterelement van kapha stroomt als cerebrospinaal vocht door de hersenen en het ruggenmerg.

Tarpaka kapha kalmeert de zintuigelijke organen, wat op zijn beurt ervoor zorgt dat het zenuwstelsel en hersenweefsel wordt gesmeerd en beschermd. Als dit water uit evenwicht is, verslechteren de zintuiglijke organen met geheugenverlies en afstomping zintuigelijke overdracht tot gevolg.

Tarpaka kapha is gelokaliseerd in de sinussen, hersenen en het zenuwstelsel, tevens belangrijk voor de ondersteuning van de subjectieve ervaring, het zien in het donker. Alocha pitta is het vuurelement van de hersenen en is gelokaliseerd in de ogen en de hersenen.

Alocha pitta geeft de schittering weer in de ogen en verspreidt het lichtspectrum van het zonlicht door heel het lichaam. Alocha staat voor verwerking, begrijpen en transformatie van de ervaringen. Intelligentie maakt deel uit van Alocha pitta.

Kort gezegd: Vata is informatie opnemen, pitta is informatie bewerken en transformeren en kapha slaat bewerkte informatie op in het geheugen.

Versterkende kruiden voor de subdosha’s:

De levensondersteunende Prana vata: Celastrus paniculatus, Mucuna pruriens, Nardostachys jatamansi en Bacopa monnieri (Brahmi).

Het zicht verwerkende Alocha pitta: Bacopa monnieri (Brahmi), Ocimum sanctum (heilige basilicum) en Triphala (de drie vruchten).

De voldoening schenkende Tarpaka kapha: Bacopa monnieri.

Beenmerg Kanalen (zenuwstelsel)

De beenmergkanalen voorzien de Dhatu majji of het zenuwweefsel van merg- en zenuwweefsel voedingsstoffen. Ayurveda spreekt duidelijk dat beenmerg niet alleen de substantie is die in bot omhulsels wordt gevonden. Het witte en rode merg komt ook voor in het ruggenmerg en hersenweefsel.

Aantasting van botten, gewrichten en het beenmerg wordt bijna altijd veroorzaakt door consumptie van onverenigbare voedingsmiddelen zoals melk en zuivel met andere voedingswaren. Zuivel en koemelk zijn sowieso niet goed voor het zenuwweefsel.

Te hete of te koude voeding, ongezonde activiteiten en dingen doen dat niet passen bij je conceptie constitutie hebben eveneens een schadelijk effect op het beenmerg en de hersenen.

Shirobhyanga: zachte massage hoofd, nek en schouders

Het hoofd is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Shirobhyanga bevordert de circulatie van het cerebrospinale vocht. Het zenuwweefsel versterkt hierdoor. Het verbetert het geheugen, het intellect, de energie en het gezichtsvermogen. Empirisch en cognitief geheugen wordt gestimuleerd.

Oplettendheid en stabiliteit zal eveneens verbeteren. Deze massage brengt de pijnappelklier, hypofyse en hypothalamus in evenwicht. Dat heeft positieve effecten op de ogen, longen, het hart, maag en darmen. Er ontstaat een evenwichtige spanning voor het optimaal functioneren van alle organen.

Bij hoofdpijn:

Hoofdpijn is een complex verschijnsel. Bij echt verhoogde vata zal zich voornamelijk hoofdpijn situeren in het achterhoofd en aan de linkerzijde van je hoofd. Bij verhoogde pitta zal de hoofdpijn zich meer situeren in de slapen en rond het gebied van de slapen.

Bij verhoogde kapha zal de hoofdpijn zich eerder uiten in de sinussen, het voorhoofd en het neusgebied van het hoofd. Etherische oliën hebben een positief effect bij kapha hoofdpijn, echter niet bij vata en pitta hoofdpijn.

Probeer het volgende als je weer spanningshoofdpijn krijgt: vermoedelijk is het bij jou verhoogde pitta en vata invloed heeft op je hoofdpijn. Neem elke dag twee tot drie eetlepels Aloë vera gel in. Dit is zeer bitter, ontgiftend en tegelijkertijd afkoelend (dat is belangrijk voor het hoofd).

Gelijke delen komijn en koriander thee werkt verlichtend, de thee eerst laten afkoelen op kamertemperatuur. IJsblokjes op het gebied leggen waar de pijn zich situeert. Een verkoelende pasta van sandelhout poeder met een beetje water op de plaats aanbrengen die pijn doet. Een beetje warme ghee druppelen in beide neusgaten helpt verzachtend.

Een theelepel bergzout (bergzout is afkoelend) in een glas lauwwarm water. Eet iets zoet, zoet werkt eveneens afkoelend. Dadels, vijgen, kokosbloesemsuiker e.a. Zoet zorgt voor een betere doorstroming. Hersencellen hebben glucose nodig om goed te functioneren.

Wrijf een beetje sesamolie (vata) of kokosolie (pitta) op het marmapunt Adhipati. Plaats je pink op de top van je neus en breng je duim in het midden van de schedel. Daar waar de duim de schedel raakt ligt het marmapunt adhipatti. Doe eventueel een beetje etherische olie van eucalyptus bij de massageolie.

Dit zal hoofdpijn verzachten. Denk aan de reinigende smaken in je voeding, dat zijn scherp, bitter en wrang. Wrang is alkaliserend voor het lichaam. Bij pitta hoofdpijn geen scherp, dat kan de hoofdpijn verder aanzwengelen.

Padabhyanga

Padabhyanga of massage van de voeten. De onderkant van de grote teen aan de teenwortel ligt een punt dat de hersenen stimuleert en het gezichtsvermogen verbetert. Trek zachtjes aan de grote teen en masseer de onderkant stevig, te beginnen bij de teenwortel.

Vervolgens de zijkant en bovenkant van de grote teen ook goed masseren. Gebruik enkele druppels sesamolie of kokosolie om te masseren.

Nasya

Nasya is een onderdeel van de pancha karma en stimuleert de hersenen door het craniaal systeem (met betrekking tot de schedel) een gezonde schok te bezorgen. Nasale insufflatie (snuiven) werkt in het tarpaka water en schenkt verlichting bij craniale problemen.

Werkzaam bij schele hoofdpijn (hemicranie), spondylosis cervicalis (slijtage die de wervelkolom schijven in uw nek aantast), coryza of neusverkoudheid, hoofdpijn, kaakkramp, neuralgie, aangezichtsverlamming, torticollis (scheefhals) enzovoort. Best onder toezicht van een arts die ervaren is in pancha karma.

Navana nasya kun je zelf thuis dagelijks uitvoeren.

Navana nasya kun je het gehele jaar door uitvoeren. Contra indicaties zijn zwangerschap en net na de bevalling, chronische slapeloosheid, inwendige bloedingen, menstruatie, koorts, chronische sinusitis, direct na het baden en direct na het eten.

Benodigdheden: Propere katoenen doek, propere warm – natte handdoek, oogdruppelaar voor het indruppelen in de neus, een kleine aardewerken kom voor de Nasya substantie en een kleine aardewerken kom voor de massageolie.

Vermijd na de nasya extreme koude.

Werkwijze:

 • Plaats alle benodigdheden binnen handbereik.
 • Ga even voor de nasya in stilte mediteren, maak de geest leeg van spanningen en opwekkende gedachten.
 • Was je gezicht en handen, ga op de massagetafel liggen.
 • Leg een kussen rol onder je nek en laat je hoofd zo ver mogelijk naar achteren buigen dat het nog net prettig aanvoelt. Laat de neusgaten naar het plafond gericht zijn.
 • Giet een klein beetje olie in de handen en smeer het gehele gezicht daarmee in. masseer zachtjes het gebied rond de ogen en de neus.
 • Druk met beide duimen tegen de zijkanten van de neus en op de sinussen
 • Plooi de vingers en druk met beide handen tegelijk zachtjes op de holten vlak onder de ogen en vervolgens boven de ogen.
 • Druk zeer voorzichtig met de hielen van de handpalm op de gesloten ogen. haal enkele keren diep adem via de neus en haal dan de handen weg.
 • Pak met de hand dat het gemakkelijkst werkt, de oogdruppelaar en breng 8 druppels vloeistof of 4 snuifjes poeder in het rechterneusgat in.
 • Je gaat een schok naar je kruin voelen trekken, waarbij de ogen kunnen tranen. Het voelt pittig aan, zoals het eten van rauwe ajuin. De neus kan beginnen gaan lopen ten gevolge van het loskomen van emotionele ophopingen. Veeg het afgescheiden vocht met een propere doek af.
 • Wacht enkele minuten en ontspan alvorens met het linkerneusgat te beginnen.
 • Blijf nog even rustig liggen alvorens op te staan.

Oliën en aftreksels:

1- Anu taila kan geregeld worden gebruikt voor het bewaren van geestelijke helderheid en het evenwicht. Vul je oogdruppelaar met de voorgeschreven hoeveelheid olie. Laat je eerst begeleiden door een ervaren therapeut om te leren hoe je het zelf dagelijks zelf kunt uitvoeren. Goed voor alle dosha’s.

2- Gember sesamolie voornamelijk voor vata en kapha. Goed voor zenuwstoornissen, verkoudheid, hoofdpijn, sinusitis, pijn in het gezicht, reukverlies, oorpijn, geheugenverlies, geestelijke afgestomptheid, angst, bezorgdheid en droog gezicht.

Men gebruikt één eetlepel ghee of sesamolie en een stuk van 1,5 cm verse sappige gemberwortel. Verwarm de olie lichtjes in een roestvrij pannetje. Rasp het stukje gemberwortel en knijp de gember uit boven de olie. Giet het in een klein kommetje en laat 30 minuten staan.

Controleer dat er zeker geen stukjes gemberwortel in de olie aanwezig is. Vul de oogdruppelaar en druppel de olie in de neus. Nasya substanties nooit bewaren, noch in de koelkast. Steeds vers gebruiken, maak nooit grote hoeveelheden.

3- Gember of mierikswortel, aftreksel voornamelijk voor vata en kapha. Hoofdpijn, hoofdpijn, sinusitis, rusteloosheid, kouwelijkheid, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, nekpijn, pijn in de schouders en borst, zenuwstoornissen, bezorgdheid en angst.

Eén theelepel geraspte gemberwortel of een halve theelepel geraspte mierikswortel in een katoenen zakje. Knijp het sap uit en voeg toe aan 4 eetlepels water. Zorg dat er geen snippers van de wortel in het water zijn. Vul de oogdruppelaar en druppel in je neus. Het overschot kun je opdrinken.

4- Nasya poeders. Een ayurvedische therapeut zal traditioneel virecan churna en nasika churna poeders voor nasale insufflatie gebruiken. Je kunt zelf ook poeders gebruiken van kalmoeswortel, gotu kola, gember, knoflook, zwarte peper en cayennepeper.

Je kunt je door een therapeut laten begeleiden die het poeder voorzichtig via een slangetje in de neusgangen blaast. Je kunt ook zelf met een rietje een snufje poeder diep in je neusgangen zuigen.

5- Bij pitta hoofdpijn kan men vers sap van asperges, aloë vera en gotu kola gebruiken. Zeer lichtjes verwarmen en met behulp van een oogdruppelaar enkele druppels in beide neusgangen indruppelen.

Triphala

Triphala of de drie vruchten heeft een uitgebreide toepassing in de ayurveda. Triphala heeft een sterke tonische eigenschap op de hormoonhuishouding, algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem, de spijsvertering, de ogen en het hersenweefsel.

Triphala is de combinatie van drie van oudsher bekende medicinale vruchten uit de familie van de myrobalanen. Deze drie potente vruchten geven een sterke synergie, hetgeen een harmonieus en krachtig middel vormt tegen duizenden kwalen bij de mens.

Het beschermt de hersenen, zenuwweefsel, het hart, de maag en darmen, lever en de pancreas. Het verbetert de eetlust en de resorptie van voedende voedingsstoffen. Triphala vermindert inwendige hitte en neutraliseert voornamelijk schadelijke stoffen die lichaamscellen beschadigen.

Bovendien is triphala een rasayana, hetgeen betekent dat het verjongend inwerkt op het lichaam. Triphala wordt in de ayurveda eveneens gebruikt bij diabetes en aandoeningen van de urinewegen.Triphala is geschikt voor alle dosha’s.

Amalaki ofwel de Indiase kruisbes, Emblica officinalis heeft bijzondere eigenschappen betreft het in evenwicht brengen van de spijsvertering, voornamelijk de maag, pancreas en de lever. Deze voornamelijk zuur smakende vrucht bevat toch de vijf smaken: zuur, bitter, wrang, zoet en scherp.

De Indiase kruisbes bevordert het intellect, stimuleert de hormoonhuishouding, plasma en bloed – rode bloedcellen – en is zeer goed voor de hersenen en de ogen. Deze vrucht houdt het hoofd koel en helder en is een voedzaam tonicum. Zuivert het bloed en is een medicijn voor het normaliseren van alle weefsels, ook het zenuwweefsel. Het brengt specifiek pitta in balans.

Bibhitaki ofwel myrobalaan, Terminalia belerica heeft een overheersende zoete en samentrekkende (wrang) smaak waardoor het eveneens sterke tonische eigenschappen heeft. Voornamelijk goed voor de ogen, astma, huidaandoeningen, constipatie, slijmverdrijvend en ontstekingsremmend.

De naam Bibhitaki betekent letterlijk, “dat wat een mens vrij van ziekte houdt”. Deze vrucht houdt voornamelijk vata en kapha in evenwicht brengt. is zeer gunstig voor de luchtwegen, de keel, de stem en lost overtollig slijm op. Sterke invloed op het zenuwstelsel, herstellend zonder versuffend in te werken. Bevordert ook de slaap. Herstelt allerhande oogaandoeningen. Het brengt specifiek kapha in balans.

Haritaki ofwel Chebulische myrobalaan, Terminalia chebula bevat alle smaken behalve de zoute smaak. Haritaki wil letterlijk zeggen “dat wat alle ziekte verwijdert”. Deze vrucht geneest hartkwalen, maakt alle lichaamskanalen open en vergroot de Prana stroom. Tonisch voor het zenuwweefsel en de hersenen.

Werkt eveneens tegen diabetes, reumatische klachten, kanker, depressie, huidaandoeningen en oogklachten. Boeddha wordt dikwijls met een haritaki vrucht in zijn rechterhand afgebeeld. Wekt de eetlust op en verbetert de resorptie van voedingsstoffen.

Haritaki helpt de darmen reinigen, zuivert het bloed en heeft het grootste werkingsgebied op vlak van de dikke darm. Haritaki heeft een krachtig tonische werking op het zenuwweefsel en de hersenen. Het brengt specifiek vata in balans.

Vaccinaties en farmaceutische medicijnen

De altijd in onze omgeving aanwezige microben kunnen zich vermengen met het serum uit vaccinaties en toxische stoffen van farmaceutische medicijnen en bijwerkingen veroorzaken zoals shock, hersenschade, krampen, en zelfs de dood. Al deze symptomen vallen onder iatrogene aandoeningen.

Toxines en slaapproblemen

Naast een ontregelde lichaamsklok veroorzaakt door onregelmatige levensstijl en verstoorde hormoonhuishouding is de circulatie van toxines een grote oorzaak van slaapproblemen. Vele toxines zijn het gevolg van slecht werkende spijsvertering, chemische stoffen, medicijnen, maar ook van op de verkeerde uren eten, te zware maaltijden eten of eten vlak voor het slapengaan.

Deze toxines kunnen net als alcohol door de bloedhersenbarrière doorbreken en hersenbeschadiging veroorzaken.

Om hersenschade zoveel mogelijk te voorkomen, moet het lichaam de toxines verdunnen. dat gebeurt door de hersenen zoveel mogelijk bloed te laten vasthouden. Om dit te kunnen doen, moet je wakker blijven of wakker worden als de toxines geconcentreerd worden.

Dit gebeurt meestal na middernacht. Zoals gewoonlijk weet je lichaam wat het beste is voor jou.. Het lichaam is steeds gericht op overleven.

Synthetische zoetstoffen en hersenbeschadiging

Synthetische zoetmiddelen worden in bijna alle onnatuurlijk industrieel bewerkt voedsel en dranken aangetroffen. Vermijd ten stelligste door de industrie bewerkt voedsel. Begin stap voor stap over te gaan naar voeding zoals de natuur het bedoeld heeft voor de mens. De zes natuurlijke smaken en de zeven kleuren dat het spectrum van het zonlicht bevatten.

Ayurvedische kruiden en producten voor het zenuw- en hersenweefsel

 • Droge vruchten en noten, ongezwavelde abrikozen, walnoten, amandelnoten e.a.
 • Rijst, granen, sesamzaad, okra, ghee, kokosolie
 • Zoetsmakende groenten
 • Chyanvanprasch (is ook rasayana ofwel verjongend)
 • Dashamool producten, vata stabiliserend
 • Shatavari ofwel asparagus racemosus, stimuleert vrouwelijke energie. Asparagus adscendens heeft gelijkaardige eigenschappen
 • Ashwagandha ofwel Withania somnifera, beschermend voor het zenuwweefsel, rustgevend. Stimuleert de productie van serotonine (darmslijmvlies), gaba en acethylcholine.
 • Mucuna pruriens of jeukboontjes, sterk voedend en herstellend voor het zenuw- en hersenweefsel. Verwijderd droogte in de majji dhatu. Voor alle vata-condities. Mucuna stimuleert de productie van dopamine.
 • Terminalia arjuna, Boeddha heeft altijd een takje arjuna in zijn ene hand. Tonicum en verbetert de doorbloeding.
 • Brahmi ofwel Bacopa monnieri, zenuwtonicum, bij mentale uitputting, verhoogt het bewustzijn. Samen met Ashwagandha is het sterk in het regenereren van hersencellen. Verhoogt de acethylcholine en serotonine
 • Nardostachys jatamansi, voor het geheugen, reguleert het zenuwstelsel, bij hoofdpijn, bij zenuwpijn en slapeloosheid. Kalmeert vata
 • Tinospora cordifolia, sterk gezondheidsverhogend
 • Kalmoeswortel of Acorus calamus, zenuw- en hersentonicum. bevordert het herinneringsvermogen, vata regulerend, voornamelijk prana vata. Bevordert de hersendoorbloeding (opent eveneens alle srota’s op mentaal niveau). Stimuleert de spraak, het denken en de expressie. Niet in grote dosis gebruiken
 • Pippali of Piper longum, de lange peper. Vata en kapha verminderend. Verbetert de bloedcirculatie, slijmoplossend en algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem verhogend. Voedend voor het zenuw- en hersenweefsel
 • Glycyrrhiza glabra of zoethout. rasayana en tonicum voor het zenuw- en hersenweefsel. Houdt de zenuwcellen goed vochtig. Zoethout thee is goed om cerebrospinale vochten van het hersenweefsel en zenuwstelsel aan te maken. Houdt vata en pitta in balans. Versterkt de hormoonhuishouding
 • Celastrus paniculatus, zenuwsterkend, kalmeert het zenuwstelsel en sterkt het intellect. Stimuleert de productie van acethylcholine voor betere overdracht van zenuwimpulsen. De spijsvertering zorgt op zijn beurt voor de vorming van acetylcholine erase om de acetylcholine af te breken als de boodschap is doorgegeven.
 • Centella asiatica, de Indische waternavel, maakt het geheugen scherp en helder en heeft dezelfde werking als Bacopa monnieri. Zenuwsterkend en tonicum. Versterkt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Stimuleert de productie van gamma amino boterzuur of gaba dat het teveel prikkels wegneemt en rust in het hoofd brengt.
 • Convolvulus pluricaulis of kleine akkerwinde is drie dosha regulerend. versterkt zenuwcellen, verhoogt het intellect en geheugen. Een zenuw – plant dat bijzonder goed inwerkt op psychosomatische klachten. Het heeft een sterk voedende en beschermende waarde voor het zenuwstelsel en hersenweefsel.
 • Ayurvedische producten: Abhrak bhasma, Praval bhasma, Drakshadiquath of aristha (van druiven), Maha rasnadi aritha of quath, Saraswat aristha.
 • Goede specerijen voor de hersenen en het zenuwweefsel: Nootmuskaat, foelie, kurkuma en asafoetida.

Prana vata, de subdosha van vata gelegen in de hersenen en de borstkas.

In de Ayurveda wordt prana vata gezien als de levensondersteunende wind, de vitale vata. prana vata staat voor de gehele werking van het hersen- en zenuwweefsel. Onderhoudt het zenuwstelsel, zorgt voor betere synapsen, motoriek en zenuwimpulsen.

Al deze signalen reguleren het hartritme, de ademhaling, het ritme van de spijsvertering en zorgt voor de zintuigelijke waarneming. Dit verklaart de inwerking van de geest en het bewustzijn op onze spijsvertering en ritmes van long en hart.

Prana vata haalt de vitale kracht uit de lucht en is samen met vyana vata belangrijk voor de bloedcirculatie.

Prana vata is het ether element van vata. We zitten in het ether gebied. Dit weerspiegelt zich in onze bewustzijnsruimte, de innerlijke stilte die bij het element ether hoort. De zenuwimpulsen die daaruit gestuurd worden, komen ze aan, doen ze pijn of zijn ze te traag of te snel?

De functie van deze subdosha van vata is de zenuwimpulsen in evenwicht te houden voor het goed functioneren van zowel het fysieke als het emotionele lichaam. Prana vata is puur energetisch en heel subtiel. Het gaat om bewustzijn en niet om het denken. Het gaat om onze hogere spirituele vermogens.

Prana vata zijn psychische functie is de ruimte die wij aan ons bewustzijn geven. Geven we onze bewustzijnsruimte de kans om zich verder te ontplooien of gaan we het mentaal onder controle houden? Zorgen we er dan ook voor dat de innerlijke prana of levensenergie dan ook ruim is?

Is de Prana ruimte ordelijk en netjes of is het ongeorganiseerd en staat het vol met rommel? Sowieso spiegelt zich dat in de uiterlijke belevingswereld. Overeenkomst met het zevende chakra, de sahasrara ofwel kruinchakra. Prana vata omvat onze bewustzijnsruimte, de prikkel van onze zintuigen en vervoer overdracht van informatie.

Prana vata omvat de werking van het zenuwstelsel, in samenwerking met tarpaka kapha en alocha pitta.

De bescherming van het zenuwstelsel en de hersenen gebeurt via de subdosha van Kapha. Specifiek de subdosha van kapha,Tarpaka kapha is eveneens in de hersenen gestationeerd en representeert het ether element. Verstoring van tarpaka kapha geeft geen hersenschade, enkel ongemak. Tarpaka kapha staat voor de smering, bescherming, voedend en bevochtiging.

Alocha pitta, de subdosha van pitta dat het ether element representeert, is belangrijk voor de verwerking van de zenuwimpulsen en informatie afkomstig van de zintuigen. Alocha pitta denkt, ontvangt, verwerkt en transformeert. Alocha pitta verzorgt de coördinatie tussen de verschillende zenuwimpulsen en overdracht van informatie.

Te hoge pitta kan een soort kortsluiting geven op het zenuwstelsel en de stoppen doen doorslaan. Kenmerkt zich in verhitting van het hoofd. Kan hersenschade veroorzaken. Houd je hoofd koel, komt eveneens in de Nederlandse wijsheid voor. Verhitting is een pitta probleem dat moet aangepakt worden. Prana, tarpaka en alocha zijn de etherdosha’s.

Dan heb je nog Udana vata, die belangrijk is bij prana vata. Udana vata is de stroom en beweging van creativiteit en nieuwe ideeën. Udana vata bevat het luchtelement en is de opwaarts bewegende stroom dat informatie brengt via het zenuwweefsel.

Udana vata is eveneens belangrijk voor de zenuwimpulsen, creativiteit, ideeën, fantasieën en de verbeelding. Deze zijn iets meer materieel dat het subtiele Prana vata.

Voeding voor het zenuwweefsel en de hersenen

Onze zenuwcellen verbruiken ongeveer 20% van de opgenomen zuurstof. Daarom dat pranayama – bewuste ademhaling – de geheugenfuncties stimuleert. Zenuwcellen hebben voedende glucose nodig, dus geen geraffineerde suikers of zetmeel. Glucose moet zonlicht bevatten uit zongerijpte gewassen.

Deze glucose wordt begeleid door voedende mantelstoffen. Daarnaast heeft het zenuwstelsel B vitaminen en magnesium nodig. Dit wordt rijkelijk aangeboden door de bloedcirculatie in de hersenen. Het zenuw- en hersenweefsel wordt nooit rechtstreeks gevoed door het bloed.

Je hebt verzadigd vet nodig dat deze voedende stoffen transporteert doorheen de myelineschede en hersenbarrière. Ghee boter en kokosolie zijn zeer belangrijk om het hersenweefsel goed te laten functioneren en de subdosha tarpaka kapha zijn werk goed te laten uitvoeren. Bij hersenschade moet je echt veel meer verzadigde vetten consumeren.

Het zenuwweefsel is het zesde weefsel van de zeven weefsels dat het gehele lichaam vormt. Dit wil eigenlijk zeggen dat hersenschade en zenuwaandoeningen via de zeven weefsels moet aangepakt worden. Om te beginnen moet eerst de rasa dhatu en rakta dhatu goed gevoed worden (plasma en rode bloedcellen).

Optimaliseer je spijsvertering en eet krachtvoeding. Zenuwaandoeningen en hersenschade is niveau 5 en 6 van ziekte in de ayurveda. Dit vraagt volle aandacht op de dertien verteringsvuren van het lichaam (Jathar agni, dhatu agni en butha agni) voor de optimale verbranding van ama.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • BijnierkankerEen mens heeft 2 bijnieren die deel uitmaken van het hormonale stelsel van het lichaam. De bijnieren liggen boven op de nieren. Bijnieren bestaan uit twee delen: een buitenkant of de bijnierschors en een kern of het bijniermerg. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren. Bijnieren bestaan uit twee verschillende weefsels.De bijnierschors (cortex) is op zijn beurt weer opgebouwd uit drie lagen. Die lagen noemen we reticularis, fasciculata en glomerulosa. In deze drie lagen worden verschillende hormonen gemaakt. Dit zijn cortisol, aldosteron en de androgenen. Het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) regelt de hoeveelheid [...]

  By Published On: 04/04/2024
 • BorstkankerVeel vrouwen worden geconfronteerd met angst bij de diagnose borstkanker. Het woord 'borstkanker' roept vaak een negatieve associatie op, terwijl het eigenlijk een natuurlijk biologisch proces is dat kan ontstaan als gevolg van conflictsituaties of trauma's. Bovendien zijn veel vrouwen zich niet bewust van het specifieke type kanker waarmee ze te maken hebben. Er bestaat borstkanker die gerelateerd is aan de borstklieren, dat weefsel behoort tot oud mesoderm, en er is ook een vorm van "kanker" in de melkgangen, die eigenlijk geen kanker is omdat dit weefsel tot het ectodermale kiemblad behoort. De medische wetenschap maakt vaak geen onderscheid tussen [...]

  By Published On: 25/03/2024
 • Ingrediënten zijn bij voorkeur van biologische oorsprong en ongeraffineerd. Ideaal is het om drie keer per dag warm te eten. Tweederde van de wereldbevolking kookt dagelijks drie maaltijden. Tijdens de zomer, wanneer het warm is, kan een maaltijd met rauwkost ook goed worden verteerd, vooral als er veel specerijen aan worden toegevoegd. In andere seizoenen is het echter aan te raden om rauwkost te vermijden en te kiezen voor gekookte maaltijden met specerijen en verse ingrediënten. Het is ideaal om seizoensgroenten te gebruiken, omdat ze op dat moment van het jaar de meeste voedingsstoffen bevatten voor je lichaam. Het heeft [...]

  By Published On: 17/03/2024