Het belang van een goede slaap

Een goede slaap om jouw lichaam gezond en vooral vitaal en jong te houden.

Het belang van een goede slaap en de dagelijkse routine

Een goede slaap is afhankelijk van een goed werkende spijsvertering, gezonde dikke darm  en bijnieren (inclusief de thymus).  Deze worden op hun beurt bestuurd door de uiterst precieze cyclische patronen van de dagelijkse routine of het circadiaans ritme, dit samen met de voeding die men inneemt. Meestromen met de natuurlijke ritmen zijn universeel om alle processen in het lichaam evenwichtig te laten verlopen. Dit alles zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding van ons lichaam in evenwicht blijft.

Het overtreden van deze universele levenswetten zijn mede de grootste oorzaak van onze ziekten die we kennen en beroven ons van vitaliteit en levenslust. Het gevolg is dat we sneller gaan verouderen. Een goede slaap en de dagelijkse routine respecteren garandeert gezondheid en het vermogen emoties te transformeren.

1- Het Circadiaans ritme

Een circadiaans ritme is een biologisch ritme van de dagelijkse routine en dat een dag duurt, men spreekt ook over een 24-uurs ritme of slaap- en waakritme. (Latijn: circa = ongeveer, dies = dag).   Elk levend organisme in  onderhevig aan een groot aantal biologische processen die het organisme gezond en evenwichtig houdt en dat afhankelijk is volgens bepaalde ritmen die automatisch verlopen. Deze ritmes zijn vastgelegd in het DNA en bepalen onze biologische klok waar wij in harmonie mee moeten leven om gelukkig en gezond te zijn. Deze biologische klok wordt door de intelligentie van elke lichaamscel endogeen gestuurd door middel van hormonale huishouding en innerlijke erfelijke factoren die zijn vastgelegd in het DNA. Het zijn dagelijkse patronen die herhaald worden.

De werking van het menselijke lichaam wordt voor het grootste deel gestuurd door deze biologisch klok. Alle organen, weefsels, cellen, autonome fysiologische stelsels worden bestuurd door uiterst precieze cyclische patronen van rust en activiteit. De biologische klok regelt dus specifieke cyclische werking van cellen, organen en endocriene klieren. Er zijn veel verschillende lichaamsklokken (meer dan 1000 soorten bioritmen die de werking van het menselijke lichaam regelen) die allemaal onlosmakelijk verbonden zijn met één grote algemene lichaamsklok die dit alles coördineert met elkaar en ervoor zorgt dat iedere activiteit in het lichaam op de juiste manier wordt uitgevoerd. 

De bedoeling van deze grote algemene  lichaamsklok is om een voortdurende staat van perfect equilibrium of evenwicht te handhaven in het fysieke lichaam dat zijn impact heeft op de geest en vice versa. Deze grote algemene lichaamsklok wordt beheerst door de belangrijkste cyclus in de natuur die bekendstaat als het circadiaans ritme. Het zorgt bijvoorbeeld ervoor dat we ons in de ochtend actief voelen terwijl we in de avond juist minder actief worden.

De lichaamstemperatuur (rectaal gemeten) is een nog een goed voorbeeld van een functie met een circadiaans ritme. In de late middag (6 uur voor het inslapen) is deze het hoogst, en 2 uur na het inslapen het laagst: daarom meet een moeder volgens een volkswijsheid de koorts van haar ziek kind omstreeks 17u. Ook andere lichaamsfuncties vertonen een circadiaans ritme, zoals afscheiding van bepaalde hormonen, hartritme, slaappatroon, volume van de urineblaas, behoefte aan eten en drinken enzovoort.  Circadiaanse ritmes komen voor in allerlei lichamelijke processen, zoals lichaamstemperatuur, hormoonspiegels, celdeling, bloeddruk en de biologische klok.

De zon is de belangrijkste energieleverancier van de aarde en staat in voor ons levensbehoud. We hebben de zon nodig om in leven te blijven. Door de draaiing van de aarde rond zijn as en rond de zon worden er dagen en seizoenen gecreëerd dat uiterst accuraat inwerkt op onze hormoonhuishouding en onze grote algemene lichaamsklok.

Het zich voortdurend herhalen van deze ritmische patronen van de  natuurkrachten hebben in de loop van de evolutie op hun beurt ons DNA geprogrammeerd, om met feilloze precisie en nauwkeurige timing alle lichamelijke processen uit te voeren. Alle gebeurtenissen in de natuur zijn verbonden met gelijksoortige gebeurtenissen in ons lichaam. Het DNA bevat alle informatie over ons bestaan en de intelligentie zorgt ervoor dat deze informatie in goede banen wordt geleid om evenwicht in ons lichaam (en de geest) te handhaven. Leven met de natuurlijke ritmen is wel een voorwaarde om dit proces feilloos te laten manifesteren en betekent dus gezondheid.

2) De biologische klok

Het dag- en nachtritme is één van de natuurlijke gebeurtenissen die het mechanisme in de hersenen aansturen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van het circadiaanse ritme of de biologische klok. Dit mechanisme bevindt zich in een kerngebied van de hersenen, de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse of pijnappelklier. Licht dat op het netvlies  van de ogen valt, wordt via speciale ganglioncellen (oogzenuw) eerst naar de hypothalamus gestuurd, die vooral de biologische klok van het lichaam reguleert. De hypothalamus stuurt vervolgens lichtsignalen naar de pijnappelklier en naar de andere klieren in het lichaam. Het licht (fotonen) dat op het netvlies valt, wordt verdeeld in het volledige kleurenspectrum (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet). De ganglioncellen bevatten het lichtgevoelig pigment melanopsine. Het netvlies van de ogen bevat ook het lichtgevoelige melatonine.  

De samenwerking van de klieren regelt het waak-slaapritme en zal vooral de epifyse (pijnappelklier) stimuleren. De epifyse produceert het hormoon en neurotransmitter melatonine, dat slaperigheid en rust in het lichaam veroorzaakt. De productie van melatonine start reeds in de late namiddag, en is op zijn hoogst als het donker is en de ogen geen invloed krijgen van licht. De epifyse is een lichtgevoelig orgaan dat bijvoorbeeld door de dunne schedelwand licht registreert. Melatonine wordt hoofdzakelijk gedurende de avond en de nacht geproduceerd. Serotonine (waaruit de melatonine geproduceerd wordt) wordt hoofdzakelijk tijdens de dag geproduceerd. Serotonine is ook het gelukshormoon (in synergetische werking met andere hormonen). De ogen zenden informatie over de cyclus van dag en nacht naar de epifyse. De productie van serotonine is afhankelijk van een goed werkende spijsvertering. 

Een dageraad veroorzaakt niet alleen een zonsopgang, maar ook een soort zonsopgang in je lichaam dat je wakker maakt en in beweging zet. Van zodra je de ogen opent, komt het licht binnen en starten talrijke nieuwe processen gerelateerd aan dagelijkse cycli. Waaronder de bijnieren die adrenaline en cortisol afscheiden dat het lichaam in beweging brengt en de spijsvertering opstart. De darmen beginnen met de productie van serotonine. Serotonine (waaruit melatonine gefabriceerd wordt) wordt volgens een heel accuraat 24-uurs ritme geproduceerd. Melatonine bereikt een piek tussen 1 en 3 uur tijdens de nacht, en is het laagst op het middaguur, het uur waar het serotonine niveau het hoogst staat. Deze beide hormonen worden rechtstreeks aan de bloedstroom afgegeven, zijn steeds onmiddellijk beschikbaar en vertellen het lichaam “hoe laat het is” in de natuur en waar je je bevindt ten opzichte van de stand van de zon.

Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende (onderdrukkende, remmende) werking waardoor het helpt om pijn te verwerken. Het is een tryptamine, een organische verbinding, waaruit  de hormonen serotonine  en  melatonine (belangrijk voor de goede slaap en een rustige geest) worden gevormd. Serotonine wordt voor 95% gevormd in het slijmvlies van de dikke darm. Tryptofaan is de basisstof van tryptamine (verantwoordelijk voor de vorming van serotonine). Tryptofaan is een aminozuur en komt vooral voor  in melk, bananen, chocolade, pompoenpitten en verschillende peulvruchten waaronder kikkererwten. Ook specerijen zoals saffraan, kurkuma, kaneel en curry zijn zeer belangrijke leveranciers van tryptofaan.

Tryptofaan wordt door het slijmvlies van de dikke darm opgenomen voor de vorming van serotonine.  De serotonine gaat via de bloedstroom en het zenuwweefsel naar de epifyse voor de aanmaak van  melatonine. Samengevat : een goed werkende spijsvertering is van uiterst belang voor de aanmaak van serotonine en bijgevolg ook melatonine. Tryptamines hebben een positieve invloed op  geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emoties, seksuele activiteit en eetlust en helpen bij de verwerking van pijnprikkels.  Serotonine werkt als regulator van veel processen in het lichaam waaronder het dopamine- en cortisol systeem.  Het is belangrijk voor het geluksgevoel en welbehagen. Een tekort aan serotonine leidt tot slaapproblemen, opgejaagd gevoel omdat de adrenaline stijgt, pijngevoeligheid, chronische vermoeidheid, obsessief en agressief gedrag, gevoeligheid voor verslavingen en depressie.

Melatonine reguleert de apoptose (natuurlijke celdood) en is bijgevolg een belangrijk hormoon om je lichaam jong te houden en de celdeling goed te laten verlopen. Melatonine vertelt aan een bepaald gen uit het DNA van elke cel wanneer het tijd is om af te sterven en vervangen te worden door een nieuwe cel. Als er niet genoeg melatonine afgegeven wordt, omdat je de dagelijkse cycli niet respecteert, komt de normale geprogrammeerde celdeling in gevaar en kunnen zich direct kwaadaardige kankercellen gaan vormen. Deze cellen hebben zich onttrokken aan de geprogrammeerde celdeling en gaan een eigen leven leiden met alle gevolgen van dien. Als het melatonine niveau in het bloed hoog genoeg is, kan het lichaam zichzelf regenereren, vernieuwen en verjongen. 

3) CONCLUSIE

Melatonine is het fundament voor een goede gezondheid, voor vitaliteit en een lang leven. Melatonine is afhankelijk van de productie van serotonine overdag en het respecteren van de dagelijkse routine. Opgelet: melatonine tabletten (slaapmiddelen) verstoren de eigen melatonineproductie in het lichaam dat perfect synchroon loopt met het circadiaans ritme. De productie van serotonine begint bij dageraad en stimuleert de spijsvertering. Het is echter afhankelijk van een goed werkende spijsvertering. De gezondheid van de darmen en een goede darmflora, vitale bijnieren en thymus of de zwezerik. Een tekort leidt tot depressie, angstaanvallen, impulsiviteit en uiteindelijk tot zelfmoordneigingen.

De hoeveelheid melatonine die het lichaam aanmaakt tijdens de avond en de nacht is afhankelijk van de hoeveelheid serotonine die het lichaam heeft aangemaakt tijdens de dag toen het nog licht was. Als het licht afneemt wordt de serotonine afgebroken en tot melatonine omgevormd in de pijnappelklier. Op voorwaarde dat je ogen dicht zijn en er geen kunstlicht is. Als er licht (kunstlicht) is, kan de pijnappelklier onvoldoende melatonine aanmaken. Uiterst interessant is om te weten dat goede voeding volgens jouw constitutie en een goed werkende spijsvertering cruciaal zijn voor de opname van tryptofaam waaruit de serotonine geproduceerd wordt. Meer dan 95% basisstof voor serotonine wordt aangemaakt in de dikke darm (slijmvlies van de dikke darm is verantwoordelijk voor dit proces). Deze dikke darm-hersenenconnectie laat je zien hoe belangrijk het is om je hele spijsvertering te koesteren voor het totale gevoel van welbevinden en gezondheid van zowel je lichaam als je geest en vice versa.

Besluit: de afnemende of toenemende niveaus van melatonine en serotonine geven alle lichaamscellen aan of het buiten het lichaam dag of nacht is en of de lichaamscellen juist actiever moeten worden of in rust moeten gaan. Deze melatonine en serotonine cycli zijn totaal afhankelijk van elkaar en worden accuraat bestuurd door onze veranderende omgeving. Dit is een fantastisch ingewikkeld en ingenieus systeem dat gestuurd wordt door deze hormonen en neurotransmitters (hormoon komt uit het Grieks en wil zeggen aandrijfstof). Het stelt het lichaam in staat om al zijn functies synchroon te laten verlopen met de ritmische veranderingen in de natuur en het universum. Dat is de grote reden dat de gezondheid van elke lichaamscel afhangt van de mate waarin we ons lichaam toestaan om synchroon en in harmonie met het dag- en nachtritme te leven.

Als je deze onuitgesproken wetten van de ritmische veranderingen van de natuur negeert en er tegenin leeft, ontstaat er disbalans en kunnen je lichaam en geest niet meer in evenwicht met elkaar functioneren. Iedere afwijking van het circadiaans ritme veroorzaakt een abnormaal tekort van de hormonen serotonine en melatonine en veroorzaakt spijsverteringsproblemen en bijnieruitputting. Deze hormonale onbalans creëert op zijn beurt verstoringen in andere hormonale cycli (zoals werking van de lever, de nieren, de hersenen…). Waardoor we nog meer vervreemd worden van ons lichaam en zijn cyclische processen. We komen in een  vicieuze cirkel terecht. Langzaam maar zeker worden spijsvertering, stofwisseling en de totale hormoonhuishouding volledig verstoord. Zo ontstaat er opstapeling en verstoppingen door afvalstoffen en toxines. Plotseling zijn we ziek. Wie herkent dat?

Het niet respecteren van de dagelijkse routine is de oorzaak van veel voorkomende lichamelijke en geestelijke ziekten en ongemakken. Het lichaam begint  met een ordinaire verkoudheid of hoofdpijn. Blijven we de natuurlijke universele levenswetten negeren, dan zullen de ongemakken uitgroeien tot depressie, burn-out, cvs, zwaarlijvigheid, kwaadaardige tumoren. Kortom wat we beschavingsziekten noemen. De endocriene klieren regelen de voortplanting, lichaamstemperatuur, bloeddruk, motorische activiteit, immuniteit, celgroei, eetlust en talloze andere vitale functies. Deze zijn allemaal afhankelijk van een regelmatige melatonine cyclus , dat op zijn beurt weer afhankelijk is van het feit of het lichaam in staat is om  harmonieus en synchroon met de ritmes van de natuur en het universum te leven. WAT KIES JE?

4) De dagelijkse routine

De hormoonhuishouding is verbonden aan cyclische ritmes van de natuur, wij zijn gevormd uit deze cycli en het hormonaal systeem sluit zich daar het meest bij aan. De meeste zieke mensen leven niet volgens de ritmes van de natuur (het dagritme). Alle dagen te lang slapen leidt steeds naar een chronische vermoeidheidssyndroom en mede veroorzaker van suikerziekte. Het vermindert de peristaltiek van de darmen. Op tijd opstaan is belangrijk voor de elasticiteit van het lichaam en voor een lang leven. Ik merk dikwijls dat mensen met gezondheidsproblemen tot na middernacht nog bezig zijn met berichten en emails te versturen. Nochtans is dat een uur dat je dient te slapen.

Lang blijven liggen is ziekmakend!!!! Ten laatste om 8 uur uit bed!!! Het is eigenlijk beter om een uur vroeger te gaan slapen, dan een uur langer te slapen ’in de ochtend waarvan men alleen maar te slap en sloom wordt. Door vroeger te gaan slapen wordt je ‘s morgens gemakkelijker op natuurlijke wijze wakker, respecteer de gemiddelde 8 uren slaap. Sommige mensen hebben minder slaaptijd nodig om goed te kunnen functioneren, als ze de diepteslaap goed hebben gehad. Heb je meer slaap nodig, doe dit door je bedtijd ‘s avonds aan te passen! Ruw door een wekker uit je slaap worden gehaald veroorzaakt dikwijls hoofdpijn, irritatie en nervositeit. Zorg dat je rustig wakker wordt, zoveel mogelijk door daglicht, nooit abrupt door een mechanische toestand.

Het beste gezondheidsadvies dat je maar kunt krijgen is: Op tijd naar bed en op tijd opstaan.

Lauw water uit een koperen beker, na het opstaan opdrinken of een glas warm water met een beetje citroensap prikkelt de darmen voor een betere stoelgang. Daarmee wordt de spijsvertering en het lichaam geactiveerd voor de dagdagelijkse activiteiten. Het dagritme is zeer belangrijk om alle biologische cyclussen van het lichaam in evenwicht te houden.

Het houdt in dat men op tijd moet opstaan en op tijd moet gaan slapen, meegaan met het dag- en nachtritme van de natuur. Weet ook dat de microkosmos gelijk is aan de macrokosmos en zo is ons lichaam eigenlijk de spiegel van het universum. Op ieder ogenblik gebeuren er ingrijpende veranderingen in het lichaam doordat het lichaam zich probeert aan te passen aan de voortdurende veranderende leefomgeving en de dagelijkse terugkerende cyclussen. Deze cycli kennen drie uiterst belangrijke krachten of bio-energieën. Deze hebben elk een zeer krachtige invloed op het lichaam en op onze geest. Deze natuurkrachten vormen het hele universum, en hebben telkens gedurende een periode van vier uur effect op het optimaal functioneren van lichaam en geest, deze bio-energieën sturen alle complexe activiteiten in het menselijke lichaam aan en dit tweemaal per etmaal. 

De drie bio-energieën zijn : 

  • De cohesie: Voor het lichaam betekent dit de structuur en de algemene gezondheid.
  • De transformatie : Voor het lichaam is dat het spijsverteringsvuur, de warmte en het verwerken van impressies.
  • De beweging : voor het lichaam betekent dat de bloedsomloop, het zenuwweefsel en de motoriek. Voor de geest is dat het denken en de bewustzijnsverruiming.

Een dag van 24 uur bestaat uit zes perioden van telkens vier uur, in relatie met het zonne-uur. Nota: Tijdens onze zomerperiode leven we twee uur voor op het zonne-uur, tijdens de winter is dat één uur.  De uren in deze notities zijn de zonne-uren tenzij anders vermeld, bijvoorbeeld de eerste cyclus is van 6.00 uur tot 10.00 uur, tijdens onze zomeruur is dat in feite van 8.00 uur tot 12.00 uur. Hou daar rekening mee. Dezelfde natuurkrachten sturen ook alle activiteiten van het universum aan. Er zijn zes grote cyclussen per etmaal.

5) Eerste cyclus van 6.00 uur tot 10.00 uur

Het wordt aangeraden om voor die periode op te staan, zeker net voor zonsopgang. De eerste cyclus begint met de geboorte van de dag. De natuur ontwaakt en het wordt steeds drukker naarmate de zon hoger aan de horizon komt te staan. Hou er rekening mee dat in onze streken volgens hun breedtegraad wel grote verschillen zijn in daglengte tijdens de zomer en de winter. In dit geval is het wel aangeraden om het uur te respecteren. Drink een glaasje warm water met een beetje citroensap, dit stimuleert het spijsverteringsvuur en geeft je energie voor je lichaam dat in deze periode nog wat sloom is.. Ochtendrituelen zoals tanden poetsen, wassen, yoga en ademhaling e.a. is aan te bevelen om deze universele drie belangrijke energieën in balans en harmonie te houden. 

Het begin van deze periode opstaan stelt het lichaam in staat om kracht en uithouding te verzamelen. De bijnieren geven cortisol en adrenaline af, cortisol veroorzaakt in deze periode het hongergevoel voor het ontbijt. Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen om je lichaam op gang te helpen. Dit is de ook tijd om fysieke arbeid te verrichten. Rond zes uur is ook het tijdstip dat de sekshormonen in het lichaam hun hoogtepunt bereiken. De productie van serotonine wordt ook op gang gebracht van zodra je ogen het daglicht zien. De krachtige serotonine helpt je om genoeg geluk, welbevinden en enthousiasme op te roepen om een prettige dag zonder stress te beleven. Serotonine reguleert ook de stresshormonen en houdt de bijnieren ontspannen zodat zij niet uitputten door stress. Stress dat eigenlijk ook de spijsvertering verzwakt. Serotonine helpt de spijsvertering door het ontspannende effect op de nervus vagus, de zenuw die de spijsvertering activeert. In de eerste cyclus voelt ons lichaam en de geest meer ‘aardsheid en vloeibaarheid’ dan op andere tijdstippen van de dag. We kunnen beter aarden en empathisch zijn. Serotonine brengt de cortisolspiegels in het bloed terug in evenwicht.

6) Tweede cyclus van 10.00 uur tot 14.00 uur

Rond deze tijd neemt de kracht en warmte van de zon aanzienlijk toe en bereikt de climax op het middaguur. De geest wordt dan ook het meest alert, dus het is ook de tijd voor het intellectueel werk, discussies, plannen maken en overleg. Tijdens het middaguur is de afgifte van serotonine aan het spijsverteringsstelsel het hoogst. (serotonine is zowel een hormoon als een neurotransmitter) Dus het middaguur is de tijd om onze grote hoofdmaaltijd te nuttigen. Ongeveer halfweg deze cyclus is het spijsverteringsvuur het sterkst en efficiënt door de werking van krachtige enzymen die uitgescheiden worden in de spijsvertering. Denk maar aan de gal, het maagzuur, speeksel, enzymen en andere stoffen die dan overvloedig en geconcentreerd aanwezig zijn.

De afgifte van deze sterke enzymen en verteringssappen staat synchroon met een hoge afgifte van serotonine. Problemen met de dikke darm zal de afgifte van serotonine verminderen waardoor het spijsverteringsvuur verzwakt en dat gaat hand in hand met slechte eetlust, gebrek aan uithoudingsvermogen en depressie, je uitstraling vermindert en je wordt kouwelijk. Als je spijsvertering sterk staat en je neemt maar een lichte maaltijd, terwijl je lichaam zich voorbereid heeft op het verteren van de zwaarste maaltijd van de dag, zal je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen om alle complexe activiteiten uit te voeren die ervoor zorgen dat hetzelfde lichaam voldoende energie en warmte kan produceren om gezond en energiek te blijven. Dus: tijdens het middaguur is het belangrijk om voldoende te eten. Nooit vasten, dat verstoort zeer veel functies van het lichaam en het circadiaans ritme dat het lichaam volgt.

Het is echt uiterst belangrijk om dagelijks ongeveer halfweg de tweede cyclus een regelmatig eetpatroon aan te houden om te voorkomen dat de afgifte van hormonen en spijsverteringsenzymen verstoord raakt. Gebruik volwaardige voeding met voldoende voedingstoffen. Het spijsverteringsproces zal je de komende 24 uur voorzien van de meest benodigde energie en vitaliteit en is in staat om zelf complexe voedingsstructuren aan te maken die nodig zijn voor talrijke processen in het lichaam. Na de maaltijd moet je voldaanheid ervaren met nieuwe energie en warmte. Als het spijsverteringsstelsel gezond is en volwaardige voeding krijgt zal je ook een aangename lichtheid ervaren in de dikke darm. Dat is het signaal dat de dikke darm tryptofaam opneemt om de basisstof te vormen van de serotonine die zo belangrijk is voor de gehele spijsvertering. De cirkel is rond.

Ben je echter moe of slaperig na de maaltijd, dit betekent dat het spijsverteringsvuur te zwak is om de voeding voldoende te verteren. Er worden afvalstoffen gevormd en in plaats van nieuwe energie en warmte krijgen, moet het lichaam reserve energie gebruiken om de voeding te verteren. Er blijft dus maar weinig energie over voor andere fysieke en geestelijke activiteiten, er ontstaat reeds onevenwicht. Deze vermoeidheid of slaperigheid na het een kan ook andere oorzaken hebben zoals verkeerde voedselcombinaties of te zware voeding, je hebt niet genoeg slaap tijdens de nacht, je eet zware maaltijden op verkeerde tijdstippen of je respecteert de dagelijkse routine in het geheel niet waardoor de serotonine en melatonine productie grondig is verstoord.

7) Derde cyclus van 14.00 uur tot 18.00 uur

In deze cyclus voltrekken zich belangrijke innerlijke bewegingen in het lichaam, de beweging van het bloed naar de spijsvertering voor de opname van de voedingsstoffen, dit gaat tezelfdertijd met de beweging van de peristaltiek van de darmen zodat de voeding goed verteert. Het zenuwweefsel ontspant hetgeen de spijsvertering ten goede komt. Buikademhaling stimuleert ook de peristaltiek van de darmen. De bloedsomloop transporteert dan deze opgenomen voedingsstoffen naar de biljoenen lichaamscellen. Deze bewegingen kan alleen maar optimaal functioneren als er tijdens de maaltijd voldoende gal en andere verteringsenzymen op de ingenomen voeding kan inwerken. Bij tekort aan deze verteringssappen wordt de opname van voedingstoffen erg bemoeilijkt waardoor het lichaam voedingstekorten krijgt en andere spijsverteringsproblemen.

Deze innerlijke bewegingen van de derde cyclus wordt verstoord als je in de tweede cyclus  niet de juiste belangrijkste voedende maaltijd nuttigt rond het middaguur, er is energietekort. Ook net na de tweede cyclus je hoofdmaaltijd innemen verstoort de beweging in de derde cyclus, de voeding verteert niet goed doordat de kracht van de gal en verteringsenzymen afneemt. Verstoring van de derde cyclus heeft dikwijls irritatie, nervositeit, winderigheid tot gevolg en een drang naar suiker en of opwekkende middelen zoals koffie chocolade, cafeïne houdende dranken, sigaretten enzovoort.

De derde cyclus is ook het moment van loslaten, wat aandacht geven aan wat geestelijke of rustige aspecten van het leven. Een koffieklets, communiceren, ontspannen, lichte lectuur, mensen ontmoeten of een vieruurtje. Door de verhoogde zenuwactiviteit is de derde cyclus ook een goede tijd om informatie op te nemen. Voor 18.00h is het aan te raden de laatste en tevens lichte maaltijd te nemen, er is nog wat tijd om deze lichte maaltijd te verteren. Na 18.00 uur treedt de vierde cyclus in en in deze periode vertraagt de spijsvertering enorm doordat er minder afgifte is van spijsverteringsenzymen. 

Geen zware maaltijden nuttigen, deze verteren onvoldoende door een tekort aan spijsverteringsenzymen omdat de melatoninespiegel begint te stijgen. Melatonine brengt de spijsvertering in rust. ‘s Avonds een zware maaltijd consumeren veroorzaakt de vorming van veel meer afvalstoffen en toxines. Dit wordt veroorzaakt doordat de voeding gedurende de nacht onverteerd in het spijsverteringskanaal blijft zitten en begint te gisten. Tegen de ochtend begint de vertering opnieuw te werken en wordt direct verstoord door de aanwezige afvalstoffen en toxines. Het lichaam zal deze niet goed verteerde voeding gaan opslaan waardoor men verzwaard en dikker wordt. Het lichaam kan niets doen met onverteerde voeding, afvalstoffen en toxines.

8) Vierde cyclus van 18.00 uur tot 22.00 uur

In deze tijd neemt de energie van de zon snel af, en wordt het tijd voor liefde en romantische aangelegenheden, knusheid, avond ritueel zoals je wassen, wat yoga, meditatie, lichaamsverzorging en tot rust komen. In deze cyclus worden alle bewegingen in het lichaam kalmer en rustiger. Dat zorgt voor een langzame afnemende spijsvertering en verminderende stofwisseling. Het spijsverteringsvuur volgt nauwkeurig deze beweging en de stand van de zon op. Naarmate de avond zich voltrekt gaan ook andere lichamelijke activiteiten het wat kalmer aan gaan doen. De aanmaak van serotonine vermindert, serotonine is belangrijk voor de werking van de spijsvertering en aanmaak spijsverteringsenzymen, een goede spijsvertering is belangrijk voor de aanmaak van serotonine. Voldoende serotonine zorgt voor voldoende melatonine ‘s avonds om het lichaam langzaam tot rust te brengen. De cirkel is rond.

Als je te laat eet en of een te  zware maaltijd nuttigt ‘s avonds, zal het voedsel niet meer goed verteren en beginnen gisten in de maag. Je kunt misselijk worden, een zware maag of steen op de maag, zuur oprispingen enzovoort, allemaal tekenen van een slechte spijsvertering. Het is belangrijk om voor 22.00h te gaan slapen, ook in de ayurveda tellen de uren voor twaalf dubbel. Belangrijk om je diepteslaap in de vijfde cyclus te stimuleren.

Vooral in het tweede deel van de vierde cyclus worden lichaam en geest wat zwaarder van kwaliteit, dit gaat vooraf aan het in slaap vallen en ideaal om een goede kwaliteit van de diepteslaap tijdens de vijfde cyclus te garanderen. Er worden natuurlijke kalmeringsmiddelen gevormd door de hersenen om het lichaam voor te bereiden op de nachtrust en een goede slaap.

Belangrijk is dat overdag de spijsvertering goed heeft gewerkt voor voldoende aanmaak van serotonine. Naarmate de vierde cyclus vordert, wordt er meer serotonine omgezet in melatonine dat alle functies in het lichaam gaat vertragen om in diepe rust te gaan, dit geldt ook voor veel processen in de hersenen waardoor we in slaap vallen. Ook de hypothalamus speelt hierin een grote rol, en de hypothalamus werkt ook samen met de hypofyse en epifyse of de pijnappelklier. Bij kinderen en pubers begint de productie van melatonine vroeger dan bij volwassenen. Daarom moeten kinderen ook vroeger naar bed dan volwassenen omdat zij meer slaap nodig hebben. Zeer belangrijk om te weten is het feit dat rond 2100 uur (21.00 uur zonne-uur) de productie van endorfine en cortisol verminderd. Endorfine wordt in de hersenen geproduceerd en cortisol in de bijnieren. Beide zijn ze ook verantwoordelijk voor onze weerstand en immuniteit. Dus rond 21.00 uur verlaagd ons weerstandsniveau omdat het lichaam zoveel mogelijk krachten en energie kan uitsparen nodig voor de diepteslaap uit de vijfde cyclus.

9) Vijfde cyclus van 22.00 uur tot 2.00 uur

Gedurende deze periode waarin mentale, spirituele en emotionele zaken worden verwerkt, zoals de impressies van de vorige dag, worden ook de opgespaarde energieën uit de vierde cyclus gebruikt om het lichaam te zuiveren (er gaat meer bloed naar de lever en minder naar de hersenen), en ook om het lichaam te vernieuwen en te verjongen. De bijnieren geven dan plots weer een grotere hoeveelheid cortisol af. Deze energie van de cortisol samen met de opgespaarde energie uit de vierde cyclus, zal het lichaam gaan gebruiken voor celvernieuwing en voor de ontgifting. Daarom moet je slapen in deze uren om dit proces goed te laten verlopen.

Deze periode van de vijfde cyclus dient om indrukken en ervaringen van voorgaande dag te verwerken. Wordt deze periode regelmatig onderbroken, gaan ook deze ervaringen ergens in je lichaam blijven hangen en gifstoffen creëren, vooral als het negatieve ervaringen waren.

De vijfde cyclus is ook belangrijk om je algemene gezondheid op te bouwen. En deze periode is eveneens belangrijk voor een goede droomfase.

Doordat in deze periode de lever wel lichaamskracht krijgt (lever is zeer belangrijk voor de spijsvertering en de ontgifting), gaat de lever tijdens de nacht verbazingwekkend veel activiteiten uitvoeren. Zoals het gericht sturen van voedingstoffen en energie naar alle lichaamscellen en organen. Dit speelt een grote rol in het afbreken van giftige stoffen en het zuiveren van het bloed. Wat zeer belangrijk is, is dat de lever met cholesterol en afbraak rode bloedcellen de gal gaat vormen. De gal is nodig voor een goede spijsvertering overdag, voornamelijk de vetstoffen uit de voeding splitsen zodat deze opgenomen kunnen worden. Kwalitatieve goede gal beschermt het darmslijmvlies tegen irritatie en neutraliseert de maagzuren. Goede gal activeert bovendien de pancreasenzymen. Via de gal kunnen door de lever onschadelijk gemaakte toxines worden afgevoerd naar de spijsvertering. De darmflora ruimt dit vervolgens op.

De lever gebruikt grote hoeveelheden energie omdat het een zeer actief orgaan is, belangrijk voor de stofwisseling. De lever is verantwoordelijk voor de warmteproductie (de warmte wordt mede door de bloedsomloop verspreid), en ook voor het vormen van de essentiële eiwitten waaruit ons lichaam opgebouwd is. Deze eiwitten zijn ook belangrijk voor de productie van hormonen en andere stoffen in het bloed zoals bijvoorbeeld de rode en witte bloedcellen. Als je deze cyclus niet respecteert, zal op den duur je algemene gezondheid gaan verzwakken als gevolg van een verminderde leverwerking. Bij gebrek aan slaap tijdens deze periode kan de lever zijn vitale functies voor het lichaam niet uitvoeren. Een slechter wordende gezondheid zal het resultaat zijn. Je gaat ook sneller gaan verouderen (biomarkers van het lichaam verouderen in snel tempo). Voornamelijk de eerste twee uur van de vijfde cyclus worden er groeihormonen aangemaakt om het lichaam te genereren en te verjongen, wees daar bewust van.

10) Zesde cyclus van 2.00 uur tot 6.00 uur

De zesde cyclus is de cyclus waarin de slaap lichter wordt en we langzaamaan wakker worden. Tijdens deze cyclus worden de innerlijke bewegingen weer actiever. De ontlasting wordt opgeslagen in de endeldarm. Als de endeldarm ‘vol’ is, gaat er een signaal naar de hersenen en krijg je aandrang om naar het toilet te gaan. Ook wordt de urine uit de nieren afgevoerd naar de blaas. Deze beweging van deze cyclus in de vroege ochtend zorgt er ook voor dat de afvalstoffen worden verwijderd uit de lever, andere ontgiftingsorganen en alle lichaamscellen die zich bezighouden met de ontgifting en opruiming. Via de huid worden ook afvalstoffen uitgescheiden. Het lymfestelsel elimineert ziekteverwekkers, neutraliseert stofwisseling afval, celafval, beschadigde cellen door ziekte en dode cellen  (apoptose), en vervoert het naar de dikke darm waar het in de endeldarm wordt verzameld om in de eerste cyclus te worden uitgescheiden als stoelgang.

Via de huid worden eveneens afvalstoffen afgevoerd. Je ‘s morgens douchen is beter dan ‘s avonds, ‘s avonds douchen geef je een energieboost die nadelig is voor het inslapen. Dus: De zesde cyclus is vooral verantwoordelijk voor het opruimen van afvalstoffen waardoor alle lichaamscellen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen en je immuniteit sterk blijft. Als deze functies niet goed uitgevoerd kunnen worden, verandert je lichaam in feite in een soort rioolbuis. Ongeveer halfweg de zesde cyclus staat de lichaamstemperatuur het laagst, daarna gaat hij geleidelijk aan weer naar omhoog. Het lichaam maakt gemakkelijk afvalstoffen los, zeker  als je in een verticale positie ligt, omdat de zwaartekracht van belang is voor de bloedsomloop en het lymfestelsel  en de afvoer van de afvalstoffen.

Spiritueel gezien is opstaan voor zonsopgang belangrijk, omdat je lichaam in deze cyclus in zijn energie zit. Op tijd opstaan is niet alleen belangrijk voor je lichaam maar ook voor je bewustzijn. In deze fase vind je het ideale evenwicht tussen gronding en bewustzijnsontwikkeling. Het is het ideale moment om geestelijke inspiratie op te doen door middel van yoga, ademhaling en meditatie. Wandelen is ook een fantastisch medium. De werking van de darmen is een sterke lichaamsbeweging en gebruikt ook veel lichaamsenergie, daarom is deze zesde cyclus ook belangrijk om rustig te ontwaken en op te staan. Tegen het einde van deze cyclus, als de natuur ontwaakt, gaan de niveaus van adrenaline en cortisol (beide geproduceerd in de bijnieren) geleidelijk aan naar omhoog. Dit zorgt ervoor dat de dag goed begint met de uitscheiding van de stoelgang en andere afvalstoffen. Je spijsverteringsenzymen worden gestimuleerd en je krijgt een hongerprikkel. Tijd om te ontbijten. Het daglicht start dan ook de productie van serotonine. Serotonine zorgt voor de juiste cortisolwaarde in het bloed. Besluit: Voor of tijdens de zonsopgang opstaan is het beste voor alle lichaamsfuncties en je algemene gezondheid. Na zonsopgang opstaan is nadelig voor het lichaam. Je wordt zwaar en sloom, je verliest tijdens de dag veel energie dat niet gecompenseerd kan worden.

Cyclus 1 en 4 staan in het teken van de cohesie en bouw van de lichaamsweefsels. Vandaar als je te lang blijft slapen, wordt het weefsel slapper en daalt de algemene gezondheid.

Cyclus 2 en 5 staan in het teken van verteren en transformatie.  Hier is het belangrijk om erover te waken dat je rond het middaguur je belangrijkste maaltijd neemt en dat je voor 12 uur ‘s nachts je diepteslaap hebt om alle impressies van de dag te verwerken.

Cyclus 3 en 6 staan in het teken van de beweging. In de namiddag is dat het ideale moment om de geest te ontspannen en in de vroege ochtend om het lichaam en de stoelgang op gang te brengen. Het spijsverteringsvuur zorgt voor de hormoonhuishouding en houdt alle cyclussen (bio-energieën) in evenwicht.  Je hebt de drie bio-energieën nodig voor alle ontwikkelingen zowel fysiek als geestelijk en spiritueel. Zo beneden zo boven. Wat we zien in het menselijk lichaam, zien we ook in het universum en alles wat leeft. 

11) Bijkomende Redenen om de dagelijkse cyclus te respecteren

De dagelijkse routine zal ervoor zorgen dat de fysieke lichaamsprocessen harmonieus verlopen. Spijsverteringsenzymen worden overdag aangemaakt en zijn het krachtigst tijdens de uren van de middag. Opgepast: Het middaguur tijdens onze zomer is niet om 12.00 uur maar om 14.00 uur, tijdens de winter is dit 13.00 uur. De afgifte van de gal is het hoogst tijdens de middag. In de vroege ochtend start de neerwaartse beweging en is de dikke darm het actiefst en het meest efficiënt. Het is normaal om in de ochtend stoelgang te maken.

Overdag hebben de hersenen zeer veel bloed, tijdens de nacht trekt veel bloed terug uit de hersenen naar de lever die het zuivert. De lever is het meest actief tijdens de nacht.

‘s Nachts produceert het beenmerg meer bloedcellen. De stresshormonen adrenaline en cortisol worden op natuurlijke wijze tijdens de vroege uren in de ochtend afgegeven aan de bloedstroom om lichamelijke activiteit te stimuleren en cortisol geeft een hongerprikkel.

Weerstand en ijzerconcentraties bereiken lage niveaus in het bloed tijdens de menstruatie en hoge niveaus tijdens de ovulatie. Normale menstruele cycli herhalen zichzelf iedere 27½ dagen. Verschillende soorten cellen hebben een verschillende levensduur en worden met vastgestelde tussenpozen vervangen dankzij hormonale werking. Serotonine dat ook als regulator werkt voor het dopaminesysteem (beide voor het geluksgevoel en het zelfbeloningsysteem van de hersenen), wordt in het darmslijmvlies geproduceerd als reactie op natuurlijk daglicht, terwijl melatonine wordt geproduceerd als reactie op het invallen van de duisternis.

Je hebt ook jaarlijkse cycli zoals de vier seizoenen. België ligt ongeveer op de 51°, en Nederland op 52° en 53° noorderbreedte en kennen daardoor vier seizoenen. Algemeen genomen heb je tijdens de winterperiode meer slaap nodig dan tijdens de zomerperiode. Tijdens de zomer is er de meeste energie in de natuur, de tijd om vele dingen te doen. 

Tijdens de winter zomergroenten en rauwkost eten, gaat je spijsvertering danig verstoren waardoor de dikke darm niet meer goed de basisstoffen kan aanmaken voor de hormonale huishouding. Hetzelfde geldt ook als je tijdens de zomer winterkost wilt nuttigen.

De zomerperiode is ook het seizoen om ons eigen kleinfruit te eten. Geen aardbeien of bosbessen in de winter bijvoorbeeld.

Als je meestroomt met natuurlijke ritmes van de dagen en seizoenen, heb je reeds de helft van je gezondheid gewonnen. De hormoonhuishouding komt in evenwicht, en de algemene gezondheid hangt af van de hormoonhuishouding. En aangezien alles in het lichaam wordt aangestuurd door hormonen en neurotransmitters, heb je alle baat bij om de natuurlijke cycli te respecteren.

12) Waarom voldoende slaap zo belangrijk voor je is

Voldoende slaap in de vijfde en zesde cyclus is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest en geeft de algemene gezondheid een krachtige boost. De slaap kan onderverdeeld worden in twee delen, voor middernacht en na middernacht (volgens het zonne-uur), tijdens de twee uur voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en zuivering plaats, en in deze periode komt de diepteslaap voor of de genaamde schoonheidsslaap. Diepe slaap duurt ongeveer een uur, meestal van 23.00 tot 24.00 uur (ook volgens het zonneuur). Deze slaap is droomloos en wordt ook gekenmerkt door een daling van zuurstofopname van ongeveer 8%. Het gevolg is dat het lichaam zeer diep kan ontspannen en rusten. Deze fysiologische rust is tot 3 x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen. De diepteslaap is verantwoordelijk voor de aanmaak van groeihormonen, die voor het herstel en vernieuwing van ons lichaam zorgen en ons jong houden. Bovendien is een verkwikkende nachtrust de basis om de algemene gezondheid sterk te houden.

13) Groeihormonen

Groeihormonen zijn zeer belangrijk voor groei, herstel, verjonging en de celdeling, en worden geproduceerd tijdens de diepteslaap, tussen 23.00 uur en 24.00 uur zonne-uur.

Wordt de diepteslaap regelmatig onderbroken (te laat naar bed), dan komt de productie van deze groeihormonen in het gedrang waardoor men sneller gaat verouderen. Worden deze groeihormonen op de juiste tijd (tijdens de diepteslaap) en in de juiste hoeveelheden aangemaakt, dan houden ze het lichaam jong en vitaal op elke leeftijd. Diepteslaap ontstaat als je tenminste twee uur voor middernacht naar bed gaat. Als je deze slaap regelmatig mist, gaan je lichaam en geest beginnen lijden aan oververmoeidheid. De bijnieren  gaan meer cortisol produceren om het energieverlies te compenseren.

Deze oververmoeidheid en eveneens ons hectische leven, gaan gepaard gaat met stress en angst. Ze zijn er de oorzaak van dat adrenaline, cortisol (een steroïde hormoon aangemaakt uitgaande van de structuur van cholesterol) en cholesterol abnormale stressreacties gaan oproepen in het lichaam. Dit gegeven doet de diepteslaap nog meer verstoren waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt van slecht slapen en tekort aan de noodzakelijke groeihormonen. En dat doet je sneller verouderen. Aanhoudende vermoeidheid, stress en angst putten de bijnieren uit. Gevolg: Jouw spijsvertering wordt overdag verstoort door het teveel aan cortisol, waardoor de productie van serotonine eveneens verstoord wordt. Er wordt veel meer cortisol en cholesterol geproduceerd en afgegeven als je onder stress staat. De productie gebeurt in de buitenste laag van de bijnierschors.

Het gevolg is dat je kunstmatig energie wilt opwekken en in stand houden door jezelf te verleiden met energiedranken en stimulerende middelen zoals koffie, thee, alcohol, cafeïne houdende dranken, sigaretten, drugs, frisdrank, grote hoeveelheden suiker enzovoort.

Maar dit is allemaal kunstmatig en doet het lichaam verder uitputten, en wanneer de energiereserves van het lichaam uitgeput zijn, wordt het risico op chronische vermoeidheid zeer groot en zullen al deze stimulerende middelen niet meer werken en je lichaam verder vergiftigen en uitputten. Bovendien zijn stimulerende zaken altijd vochtafdrijvend en ontstaat er vochttekort op celniveau. Dit verstoort metabolische processen en er wordt minder energie geproduceerd.

Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van al onze huidige welvaartziekten.
Dit wordt mede veroorzaakt omdat onze huidige levenswijze de dagelijkse routine niet respecteert met alle gevolgen vandien, waaronder een verstoring van de groeihormonen.

Daarom heeft de laatste mode op schoonheidsgebied veel succes. Groeihormonen worden kunstmatig nagebootst om deze fantastische verjongende resultaten op te leveren. Maar die fantastische verjongingsproducten hebben echter ook vernietigende bijwerkingen zoals hartziekten en kanker, dus toch maar beter op tijd gaan slapen en je lichaam de kans geven om zelf deze belangrijke stoffen op natuurlijke wijze  te laten aanmaken. Als je moe bent, is in feite elke lichaamscel moe, er is tekort aan energie en je lichaam kan niet meer functioneren zoals het hoort. Het hart, de organen van de spijsvertering, de hersenen, de longen enzovoort kunnen niet goed functioneren. Ook ben je geestelijk vermoeid. Als je vermoeid bent, dan krijgen je hersenen niet meer voldoende water, glucose, lichaam eiwitten of aminozuren en zuurstof, en het zijn juist deze stoffen die je hersenen het meeste nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dit leidt tot meer vermoeidheid en het ontstaan van ontelbare problemen in lichaam en geest. Ook je gedrag gaat veranderen, meestal in negatieve zin.

‘s Nachts werken of tijdens de nacht met de auto rijden verhoogt het risico op ongevallen sterk. Kijk maar naar de statistieken. Dit komt omdat je lichaam moet vechten tegen het slaaphormoon melatonine dat juist probeert om je lichaam op het laagste niveau van lichamelijke en geestelijke activiteit te houden waardoor je concentratievermogen sterk zal verminderen. Er kunnen ook geen groeihormonen worden aangemaakt in je lichaam en de leverwerking gaat ook achteruit. Een tekort aan groeihormonen zal een aanslag zijn op je algemene gezondheid. Je weerstand vermindert aanzienlijk, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. De algemene gezondheid kan niet efficiënt werken en is ook niet in staat om toxines op te ruimen in het lichaam. Het risico groeit om chronische aandoeningen te ontwikkelen.

Een tekort aan groeihormonen heeft ook een invloed op de capaciteit van iedere lichaamscel om insuline op te nemen, en dit kan aanleiding zijn tot het ontwikkelen van suikerziekte. Ook zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt door gebrek aan groeihormonen die de stofwisseling reguleren. Samen met een verminderde werking van de spijsvertering neemt de kans op obesitas toe. Weet ook dat onverteerde voeding in het lichaam wordt opgeslagen (en dit samen met de afvalstoffen en toxines die door de slechte spijsvertering worden gevormd).

Bij voldoende slaap met een goede diepteslaap is het lichaam in staat alle processen goed te laten verlopen, incluis de hormonen die je bloeddruk stabiel houden. Een tekort aan slaap leidt ook tot hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen.

Conclusie: de uren voor twaalf tellen dubbel en hebben een zeer gunstig effect op de algehele gezondheidstoestand van lichaam en geest.

14) De functie van lever en nieren om het lichaam te zuiveren en gezond te houden

De lever heeft als taak om de opgenomen voedingsstoffen lichaamseigen te maken (voeding wordt omgezet tot warmte en kracht, nodig voor lichamelijke en geestelijke activiteiten), zodat het lichaam kan opgebouwd en onderhouden worden. De nieren hebben als taak om het teveel aan urinezuur en andere stofwisselingsafval uit te scheiden. Lever en nieren worden geregenereerd tijdens de diepteslaap. De lever is het meest actief tijdens de nacht en zorgt er dan voor dat de afvalstoffen en toxines uit het bloed onschadelijk worden gemaakt. Deze onschadelijk gemaakte afvalstoffen en toxines worden via de galstroom naar de dikke darm worden gestuurd, om afgebroken te worden door de darmflora. De lever zuivert het bloed en houdt alle vloeistoffen in het lichaam zuiver en in balans, dit in samenwerking met de nieren, die meehelpen om een stabiele bloeddruk te handhaven. De nieren hebben de taak om het teveel aan hormonen, vitaminen, enzymen en bepaalde door de lever onschadelijk gemaakte afvalstoffen uit het bloed te filteren.

De lever is het meest actief als hij het meeste bloed krijgt en dat gebeurt tijdens de diepteslaap van 22.00 uur tot 2.00 uur. Ook de tijd dat de groeihormonen aangemaakt worden om het lichaam te herstellen en te verjongen. Tijdens deze diepteslaap gaat het grootste deel van het bloed dat zich achteraan in de hersenen bevindt naar de lever om daar gezuiverd en verrijkt te worden met lichaamseigen gemaakte voedingstoffen uit de spijsvertering. (geldt zowel voor het bloedplasma als de rode en witte bloedcellen). Dit is belangrijk voor je verjongingsproces! Als je tijdens deze periode geestelijk en/of fysiek actief bent, krijgt de lever niet genoeg bloed om goed te kunnen functioneren, en tegelijkertijd is de lever dan ook niet in staat om het bloed te zuiveren. Het gevolg is dat de concentratie van afvalstoffen (toxinen) in het bloed begint te stijgen. Deze toxinen verspreiden zich vervolgens  en beginnen zich vast te zetten in de haarvaatjes, het bindweefsels en vetweefsels van organen en de lymfe waardoor er verstoppingen ontstaan. De omgeving gaat verder verzuren. Zo ontstaat er cel- en weefselbeschadiging, ook in de lever en nieren zelf. Na verloop van tijd gaan de gifstoffen steeds dieper in de cellen van de weefsels doordringen met ziekte en complicaties tot gevolg.

Het bloedplasma, waaruit de cellen hun voeding en de aanwezige toxines opnemen, bevloeit alle lichaamscellen. Hetzelfde geldt voor het lymfesysteem. De lymfe speelt ook een zeer grote rol om afvalstoffen af te voeren en de algemene gezondheid te ondersteunen. Veel toxines in het bloed leiden tot meer afgifte van stresshormonen, concentratieproblemen, vermoeidheid, schade aan de bloedvaten en hartspieren. Toxines zijn giftig en verstoren de normale functies van de cellen en organen, toxines gaan zich verenigen met lichaamscellen, hebben verkeerde informatie voor de cellen, waardoor deze ziek worden. Gebrek aan de diepteslaap veroorzaakt slechte leverwerking. De lever is niet meer in staat om dagelijks de toxines uit het bloed te elimineren. Hart- en vaatziekten zijn hier ook het gevolg van. Tijdens de diepteslaap krijgt de lever voldoende energie die hij nodig heeft voor fundamentele activiteiten om de lichaamsfuncties optimaal te laten verlopen. Dit draagt bij tot een gezond, vitaal en jong lichaam.

15) Andere gezondheidsrisico’s veroorzaakt door te weinig slaap

Het zijn niet alleen volwassen mensen die lijden aan slaaptekort, tegenwoordig ook steeds meer kinderen zijn slachtoffer van een tekort aan voldoende slaap en de gevolgen daarvan.

Een mooi voorbeeld van tekort aan slaap bij kinderen wordt ieder jaar veroorzaakt bij de overgang van winteruur naar zomeruur waarbij de biologische klok van deze kinderen ernstig verstoord raakt. Dat is ook de reden dat tijdens deze verandering van het uur de kinderen last krijgen van concentratieproblemen en ‘s avonds niet goed kunnen inslapen. (dit geldt ook voor volwassenen). Volgens gepubliceerde onderzoeksresultaten is er een verband tussen te weinig slaap bij kinderen en psychische problemen en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid en slaperigheid. Het zomer/winteruur gaat de slaap bij kinderen met neuropsychologische stoornissen nog meer onderbreken. Onderbroken slaap wordt ook vaak in verband gebracht met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) bij kinderen. Tekort aan slaap en slaperigheid verstoren de hormoonhuishouding.

Een tekort aan slaap leidt ook tot bijnieruitputting, doordat de spijsvertering verstoord raakt. Door gebrek aan slaap is het lichaam niet in staat voldoende voedingsstoffen op te nemen waardoor energietekort ontstaat en de bijnieren ook gaan uitputten. De bijnieren staan in voor het energieniveau van het lichaam en zijn ook belangrijk voor de algemene gezondheid. Het nieuwe probleem dat hierbij ontstaat is dat je juist moeilijk kunt inslapen als je bijnieruitputting hebt. Toch is de dagelijkse routine cruciaal om te herstellen en beter te slapen.

Een gebrek aan slaap is ook verantwoordelijk voor meer huiselijk geweld, mislukte relaties, verminderde werkprestaties, slechte resultaten op school en op examens, concentratieproblemen, negatieve emoties zoals angst, depressie, onzekerheid en agressie. Een tekort aan slaap leidt tot verzwakte algemene gezondheid en verlies aan inkomen door werkverzuim. Een gebrek aan voldoende slaap vermindert het leer- en herinneringsvermogen. De aandacht en focus vermindert en dat geldt absoluut niet alleen voor kinderen. Vermoeidheid  en verzwakte algemene gezondheid wordt  vooral veroorzaakt door het gemis aan de diepteslaap voor middernacht. De diepteslaap is de belangrijkste slaap voor de productie van groeihormonen en het zelfhelend vermogen van het lichaam, het is de boost voor de algemene gezondheid.

Dit is ook de reden dat het respecteren van de twee uur slaap voor middernacht belangrijk is bij elke ziektebehandeling om blijvend succes te hebben, de algemene gezondheid is afhankelijk van voldoende diepteslaap en gezonde slaap cyclus. daarbij mag men na 18.00 uur geen zware maaltijden nuttigen. Deze maaltijd kan ook niet meer goed verteren, waardoor de vijfde cyclus verstoord wordt. De bio-energie van de tweede (10.00 uur tot 14.00 uur) en de vijfde (22.00 uur tot 2.00 uur) cyclus zorgt voor transformatie, kracht en warmte in lichaam en geest. Tijdens de dag (tweede cyclus) is deze energie gericht op de werking van de spijsvertering en het produceren van spijsverteringsenzymen waaruit warmte en energie gevormd wordt. Tijdens de nacht (vijfde cyclus) is de energie gericht op de transformatie op mentaal en spiritueel vlak en op lichamelijk vlak voor de groeihormonen en het gezondheidssysteem. Als men de vijfde cyclus verstoort door te laat te eten of net voor het slapengaan veel snacks gaat verorberen, zal de bio-energie tijdens de tweede cyclus ook verstoord geraken. Er ontstaan storingen in de pancreas, de maag, de milt, de lever, de galblaas en de dikke darm.

Je mag ook niet met een lege maag gaan slapen, een kleinigheid gezond eten om het hongergevoel weg te hebben is meer dan genoeg en zal de bioritmen niet verstoren.

De verstoring van de tweede cyclus heeft tot gevolg dat er meer afvalstoffen in de spijsvertering gevormd worden die in de bloedbaan terechtkomen en zo in alle lichaamscellen binnendringen. Een ander gevolg is dat de dikke darm minder goed gaat werken waardoor de vorming en opname van tryptofaan voor de productie van serotonine in het gedrang komt. Met als gevolg dat ‘s avonds niet genoeg melatonine kan aangemaakt worden in de pijnappelklier. De biologische klok raakt nog meer ontregeld, de hormoonhuishouding raakt in de war met alle gevolgen van dien en dat leidt tot meer afvalstoffen die zich gaan opslaan in je lichaam en die het lichaam ziek maken. Net deze toxinen zijn ook de meest voorkomende oorzaak zijn van het verstoren van je diepteslaap waardoor de algemene gezondheid nog meer verzwakt. Zie je de neerwaartse vicieuze cirkel die het niet respecteren van de dagelijkse routine met zich meebrengt? Het gaat het verouderingsproces zeer snel doen toenemen.

De meeste toxinen zijn endogeen, hetgeen wil zeggen dat ze in het fysieke lichaam ontstaan, meestal door slechte spijsvertering, te laat gebruiken van zware maaltijden, verkeerde voedselcombinaties en van het eten net voor het slapengaan. Ook het niet respecteren van de dagelijkse routine veroorzaakt veel toxinen in het lichaam. Het vasthouden van negatieve emoties (niet kunnen verwerken tijdens de diepteslaap omdat deze onderbroken wordt) veroorzaakt zeer veel giftige endogene toxines. Er zijn ook exogene (van buiten het lichaam afkomstig) afvalstoffen zoals luchtvervuiling, milieuverontreiniging, maar een goede algemene gezondheid is steeds in staat om deze toxinen onschadelijk te maken en af te voeren uit je lichaam. Belangrijker is om de endogene toxines te voorkomen door de dagelijkse routine te respecteren en je spijsvertering te optimaliseren. (zie het lichaam liefdevol voeden). Dat stimuleert de algemene gezondheid.

Afvalstoffen of toxines zijn verantwoordelijk voor slaapproblemen. Deze toxines ontstaan door een niet goed werkende spijsvertering en komen eerst in het bloedplasma terecht. Er is een bloedvatenstelsel tussen de darmen en de lever. Opgenomen voeding gaat eerst naar de lever om lichaamseigen te worden gemaakt. Van daaruit stroomt lichaamseigen gemaakte voeding richting het hart die het verdeeld in het gehele lichaam. Bij een verzwakte of verstoorde spijsvertering worden afvalstoffen en toxines op deze wijze verdeeld in het lichaam. Overdag heeft de lever zijn energie dan juist nodig voor de vorming van de spijsverteringsenzymen en de omzetting van voeding naar warmte en kracht. Alle essentiële voedingstoffen lichaamseigen maken hoort thuis in het proces tijdens de tweede cyclus. Daarbij moet de lever de afvalstoffen tijdens de vijfde cyclus elimineren. Als deze cyclus verstoord wordt door niet te slapen, kunnen de afvalstoffen niet geëlimineerd worden en komen ze terug in het bloedplasma. Als de spijsvertering ernstig is verstoord door slaapgebrek en andere oorzaken, komen er teveel afvalstoffen naar de lever en wordt de tweede en vijfde cyclus verstoort. Een vicieuze cirkel die belet dat de spijsvertering weer goed zou werken.

Via het bloedplasma gaan de toxines naar de bloedcellen en gaan deze hun werking ook verstoren. Witte bloedcellen  maken deel uit van de immuniteit en de rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor de afgifte van co2 en opname van zuurstof. Als de bloedkwaliteit vermindert door toxines, gaat het bloed verzuren en krijg je sneller last van ontstekingen. Verzuring brengt verhitting teweeg die ontstekingen uitlokt. Het is zo belangrijk om de twee uur slaap voor middernacht te respecteren, dan is je lichaam nog in staat om deze toxines onschadelijk te maken voordat ze in het spierweefsel binnendringen. Slaap is dus zeer belangrijk voor de algehele algemene gezondheid. Eens dat toxinen in het spierweefsels terechtkomen, krijgt men last van allerhande spierziekten. Het volgende stadium is dat de afvalstoffen in het vetweefsel terechtkomen, en zo verder naar het botweefsel en zenuwweefsel. Het zenuwweefsel is het enige weefsel dat niet rechtstreeks door het bloed gevoed wordt. De voedingstoffen en zuurstof moeten doorheen de hersenbarrière en de myelineschede die de zenuwcellen beschermen tegen uitdroging en beschadiging.

De toxinen gaan uiteindelijk doorheen de hersenbarrière en myelineschede doorbreken en de hersencellen en zenuwcellen beschadigen. Door tekort aan goede verzadigde vetten zoals ghee, rode palmolie of kokosvet in ons voedingspatroon en het toenemende gehalte aan toxinen in bloed wordt het zenuwweefsel blootgesteld aan aantasting door toxinen en snel beschadigd. Het beschadigd zenuwstelsel wordt dan ook gevoeliger voor aandoeningen, vooral exosomen uit de “herpesfamilie”, want het is nog niet aangetoond dat virussen bestaan.

De hersenen gaan hersenbeschadiging  proberen te voorkomen door toxines te verdunnen. Daarvoor moeten ze zoveel mogelijk bloed vasthouden. En juist tijdens de nacht gaat er veel bloed naar de lever om gezuiverd te worden van toxinen. Daarom is het belangrijk dat je overdag vooral wakker bent en beweegt zodat in de derde cyclus (beweging) deze toxines  kunnen afgevoerd worden en dat je tijdens de zesde cyclus op tijd wakker wordt en opstaat om dezelfde reden. Tussen 2.00 uur en 6.00 uur ontdoet het lichaam zich van afvalstoffen, op voorwaarde dat de voorgaande cyclus met de diepteslaap volbracht is. Te lang blijven liggen in de ochtend zorgt ervoor dat de hersenen en zenuwcellen beschadigd kunnen worden door toxinen. Je wordt zwaar en sloom, herken je dit gevoel? Te lang blijven liggen zorgt ervoor dat toxines terug door het lichaam worden opgenomen. De dagelijkse routine niet respecteren, veroorzaakt vorming en opstapeling van afvalstoffen en toxines. Afvalstoffen en toxines zullen de biologische klok nog meer ontregelen en zo versterkt het één ook het ander.

Slaaptekort veroorzaakt een sterker wordende hongergevoel. Omdat het lichaam steeds meer energie nodig heeft om zich toch te kunnen ontgiften. Gebrek aan slaap stimuleert de productie van het hormoon ghreline. Ghreline is het hormoon dat hongersignalen stuurt naar de hersenen. De daardoor ontstane drang naar zoet en tussendoortjes doet het gehalte aan leptine dalen. Leptine is het hormoon dat je helpt om het hongergevoel te onderdrukken. De combinatie van teveel ghreline en te weinig leptine door te weinig slaap zorgt ervoor dat je meer gaat eten terwijl je lichaam dit extra voedsel absoluut niet nodig heeft, geen extra spijsverteringssappen aanmaakt om dit extra voedsel goed te verteren. Het gevolg is dat er onvermijdelijk verstoppingen ontstaan in de darmen, nog meer vorming van toxines en gewichtstoename. Slaapgebrek kan ook hersenziekten met zich meebrengen.

16) De schadelijke kant van kunstlicht tijdens de nacht

Mensen die in ploegen werken, nachtdienst of onregelmatige uren hebben (hostesses en verpleegkundigen bijvoorbeeld), hebben last van onderbroken nachtrust. Daardoor ontstaat chronisch tekort aan melatonine. Melatonine is voor zeer veel lichaamsfuncties van belang, zoals voorgaand reeds is beschreven. Melatonine bestuurt ook de cel intelligentie van de genen. Een gen is in de biologie een discrete eenheid van erfelijk materiaal, waarmee organismen erfelijke eigenschappen doorgeven aan hun nageslacht. Genen zijn onderdeel van chromosomen en bestaan uit stukken DNA. Alle genen samen bepalen het functioneren van de cellen waaruit het organisme is opgebouwd. De genen zijn ook verantwoordelijk voor de levenscycli van alle lichaamscellen. Melatonine zorgt ervoor dat de levenscycli van de cellen op natuurlijke wijze voltooid worden. De genen regelen de apoptose van de cellen.  Deze natuurlijke of geprogrammeerde celdood dient als onderdeel van de steeds doorgaande verjonging van de weefsels. Apoptose is dus het proces waarin een cel zichzelf doodt om plaats te maken voor nieuwe cellen. 

Cellen zetten dit gecontroleerde zelfmoord-programma in werking na groeiarrest, als ze beschadigd of te oud zijn. Apoptose speelt ook een belangrijke rol tijdens de embryonale ontwikkeling, bijvoorbeeld bij het scheiden van de vingers van een embryo. Apoptose is de bescherming van lichaamscellen tegen ontaarding en wordt bestuurd door melatonine.  Tijdens apoptose wordt het DNA in stukken geknipt, en worden de organellen en het cytoskelet of celskelet uit elkaar gehaald door speciale eiwitten. De cel krimpt, zakt ineen, en de restjes worden verpakt in blaasjes. Die blaasjes worden opgenomen door andere, hiervoor gespecialiseerde cellen. Apoptose beschermt buurcellen tegen de verteringsenzymen die uit een stervende cel zou gaan lekken. Dus als je door onderbroken nachtrust en kunstlicht onvoldoende melatonine aanmaakt, dan wordt het proces van apoptose verstoord waarbij de lichaamscellen langer gaan leven dan hun natuurlijke levenscyclus en dus veranderen in kankercellen. Deze cellen gaan een eigen leven leiden.

Melatonine geeft een bijzonder krachtig signaal aan de cellen, zodat ze weten welke functie ze op dat moment moeten vervullen. Als je tijdens de nacht jezelf blootstelt aan kunstlicht wordt de productie van melatonine onmiddellijk stopgezet. Kunstlicht verstoort dus de moleculaire klok in de hypothalamus en epifyse.

17) Slaapfases 

In elke nacht zijn er zich herhalende slaapfases. Deze slaapfases lopen niet door elkaar, maar hebben een patroon, vaste cycli. De slaap begint met de overgang van waaktoestand naar slaaptoestand. Deze fase duurt maar enkele minuten waarbij de lichaamstemperatuur daalt en de spieren ontspannen. Er zijn ook nog lichte oogbewegingen te zien. In deze eerste fase van de slaap, tijdens het eigenlijke inslapen kan je soms het gevoel hebben dat je valt.  Dit wordt veroorzaakt door een zeer korte aanspanning van de spieren in het lichaam waardoor je eventjes weer wakker bent. Je ogen draaien rustig weg en dan plots die val. Ook kun je tijdens deze fase nog gemakkelijk geluiden horen. De tweede slaapfase kenmerkt zich door echt inslapen en duurt ongeveer twee tot drie kwartier. In deze fase word je niet zomaar wakker van geluiden, de slaap is al dieper.

In de derde slaapfase ben je uiterst ontspannen en niet gemakkelijk wakker te krijgen. Deze fase is belangrijk en moet voor middernacht plaatsvinden en duurt ongeveer een uur waarbij de groeihormonen afgegeven worden.  Je ademhaling is zeer diep en de hartslag is regelmatig en langzaam. Deze fase is de echte diepteslaap en duurt voor middernacht het langst. De eerste drie fasen zijn gecategoriseerd als de non-REM slaap.(NREM)

De vierde slaapfase wordt gekenmerkt door de droomslaap of de REM-slaap. In deze fase is je hele lichaam in een diepe slaap, terwijl er snelle oogbewegingen zijn onder de de gesloten oogleden, dit wijst op volop activiteit in de hersenen In deze slaapfase worden eveneens emoties, impressies van voorgaande dag verwerkt. Er wordt informatie verwerkt en opgeslagen terwijl alle grote spieren van het lichaam buiten werking zijn gesteld. Na de eerste cyclus van deze vier slaapfasen herhaalt die cyclus zich opnieuw waarbij de diepteslaap en REM slaap steeds korter worden. De eerste cyclus van deze slaapfases moet twee uur voor middernacht kunnen beginnen voor een goede afgifte van de groeihormonen.

Hersengolven: (vb: 38 Hz = 38 trillingen per seconde)

1)-Gamma golven (38-80 Hz) veroorzaken een zeer sterke mentale activiteit zoals waarnemen, angst, bewustzijnsverruiming en problemen oplossen. Deze hersengolven komen voor wanneer men in een verhoogde staat van bewustzijn en zeer alert functioneren verkeert. Volgens de onderzoekers zijn de gamma-golven van belang voor het transport van de informatie door het brein van de visuele gebieden naar het langetermijngeheugen.

2)-Bèta golven (16-38 Hz) zijn vooral belangrijk bij alertheid en overleven. Het stimuleert het overlevingsmechanisme om jezelf tegen de invloeden van de buitenwereld te beschermen en zijn daardoor ook op de buitenwereld gericht. Bij stress en spanningen worden er veel bèta golven gevormd terwijl er relatief weinig andere hersengolf frequenties aanwezig zijn. Dit is een oncomfortabele staat van zijn. Je gedachten botsen op elkaar, je slaagt er niet in om ze te stoppen en het lukt zelfs niet om je aandacht op één gedachte te richten. Helder denken is er dan ook niet meer bij. Bèta golven helpen je nochtans om problemen op te lossen en snel te anticiperen op gebeurtenissen. Bèta golven komen overeen met de actieve volledig bewuste staat van de hersenen. Als je bezig bent met een lezing geven, werken, sporten, een discussie, etc ben je dus actief en op de buitenwereld gericht. Als de bèta-golven aanwezig zijn met een goede verhouding tot de andere hersengolven dan geeft het hele waardevolle kwaliteiten. Bèta-golven zijn namelijk van groot belang als je een taak uit wilt voeren waarbij je bewuste aandacht nodig is. Bèta-golven geven de kwaliteiten van logisch denken, het oplossen van concrete problemen, en actief naar buiten gerichte aandacht. Bèta-golven helpen ons dus om bewust te functioneren in de wereld. Het is echter ook van belang om ze niet met ons aan de haal te laten gaan, zodat we hun slaaf worden.

Als iemand bang is, zal hij misschien willen vluchten. Bij negatieve emoties is er een uitlaatklep nodig. Hierbij is  je lichaam steeds gespannen, nerveus en heb je een vermindering van het geheugen. Daarbij worden bèta golven krachtig en kunnen gemeten worden. De sterkte van de bèta-golven gaat omhoog door angst en gaat omlaag door spieractiviteit. Bij ontspannen, mediteren of slapen is een vermindering van de bèta-golven van belang, want anders blijven je gedachten te actief en blijft je aandacht te sterk op de buitenwereld gericht. Een overactief persoon heeft zoveel krachtige bèta golven dat zijn concentratie verzwakt. Ontspanningsoefeningen helpen goed om de bèta-golven tot rust te brengen. Als je heel gespannen bent, kan de spanning het doen van een ontspanningsoefening bemoeilijken. Juist dan is even doorzetten van groot belang omdat ontspanning van groot belang is om gezond te blijven. Een paar uur in de natuur doorbrengen doet bij de meeste mensen wonderen. De meeste mensen produceren de bèta golven tijdens de dag.

3)-SMR golven (12-16 Hz) hebben een lagere frequentie dan bèta golven en gaan het lichaam ontspannen en rust geven. Deze golven helpen je om het lichaamsbewustzijn te verhogen, waarbij je volledig rustig kan zijn en toch zeer scherp en alert bent op de gebeurtenissen en activiteiten buiten jezelf. Vanuit deze alertheid kun je vanuit rusttoestand plots doelgericht actie ondernemen. Er is een adequate verwerking van zintuigelijke informatie door het goed lichamelijk en cognitief functioneren.

4)-Alfa golven (8-12 Hz) hebben nog een lagere frequentie en brengen het lichaam in totale ontspanning en zorgen  dat je in ontspannen modus alert blijft. Je aandacht gaat naar binnen. Om toch een beetje actief te zijn, moeten de alfa golven samengaan met een klein percentage bèta golven zodat wij kunnen wandelen, fantaseren, visualiseren en luisteren naar muziek. En in de staat van alfa golven kan men het beste informatie opslaan, studeren en herinneringen zijn dan het meest efficiënt. Men kan beter focussen en de aandacht op iets richten, omdat alfa golven belangrijk zijn voor onthecht bewustzijn. Alfa golven gaan niet samen met negatieve emoties zoals angst en agressie, maar zorgen er juist voor dat je goed gegrond en in  evenwicht blijft. Je kunt rustig waarnemen en observeren, studeren, kunst tot ontwikkeling laten komen enzovoort.

5)-Thèta golven (4-8 Hz) worden waargenomen op het moment van het inslapen of wakker worden. In deze toestand ziet men soms op heldere wijze gebeurtenissen van de voorbije dag en zie je wat er goed was of fout door inzichten die je krijgt, dit dankzij de Thèta golven die je lichaam extra diep ontspannen. Thèta wordt geassocieerd met een trance achtige, mentale, visuele en verbeeldende bewustzijnsstaat. Het wordt ook wel de emotionele creativiteit genoemd. Ze ontstaan soms ook overdag als je dagdroomt of staart naar iets. Deze golven kunnen ook ontstaan door meditatie, contemplatie, yoga en ademhaling waarbij je het lichaam ook in een diepe ontspanning brengt, waarbij je los komt te staan van je emoties. Door deze emotionele vrijheid wordt het gemakkelijker om je geest te richten naar hogere bewustzijnsniveaus. Het besef van je fysieke lichaam vermindert waarbij je het lichaam als een energieveld ervaart. Thèta golven veroorzaken overdag soms ook toestanden waarbij men niet bewust handelt, maar handelt vanuit het onderbewuste deel van de hersenen. Thèta golven zijn ook belangrijk als voorbereiding op de diepteslaap.

Thèta golven geven de ideale bewustzijnsstaat voor bepaalde soorten zelfprogrammering, versneld leren en zelfgenezing. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat, door regelmatig te mediteren in een Thèta toestand, geestelijke en lichamelijke gezondheid toenemen. Je herstelt sneller van zware ziektes en lichamelijk operaties en je bent helder van geest.

6)-Delta golven (0,5-4 Hz) zijn zeer trage golven en komen voor in de diepe slaap waarbij de hersenfuncties op een zeer laag pitje staan. Er is geen besef van het fysieke lichaam. Deze deltagolven komen voor tijdens de uren voor middernacht (en zijn verbonden met het herstel van het lichaam, de groeihormonen) en wordt gevolgd door de REM slaap. Naarmate de nacht vordert, worden de periodes met delta golven steeds minder lang. De delta-golven zijn ook verbonden met empathie, intuïtie, en het zesde zintuig: een soort radar die op onbewust niveau uitzendt en ontvangt. De persoon gebruikt het onbewuste deel van de hersenen, waarin archetypische beelden zijn vastgelegd. Wanneer deze gestimuleerd worden, verliest iemand het besef wat er om hem heen gebeurt en is er geen herinnering aan de activiteiten die uitgevoerd werden. Tijdens perioden van deltagolven worden mentale plaatjes gevormd, en kun je latente dromen hebben waarin je als het ware “wakker” bent en je verbonden voelt met alles en iedereen. De meeste beelden die op dit niveau worden waargenomen kunnen werkelijkheid worden in de materiële wereld. Delta golven hebben een hoge amplitude en dit stimuleert in hoge mate het invoelend vermogen. Dit komt veelvuldig voor bij helers, kunstenaars, waarzeggers, profeten en trendsetters. 

Je kunt mediteren op delta niveau, maar het is beter om eerst op thèta niveau te mediteren om je geest te trainen. Anders is de kans groot dat je in slaap valt. Ook moet je gewend raken aan de energie die vrij komt bij het mediteren op een Delta niveau omdat de hersenactiviteit bijna stil ligt. Door deze lage hersenactiviteit kun je jouw Geest volledig richten naar intentie, en in dit niveau kan deze intentie je werkelijkheid mee bepalen. De yogi’s zeggen dat in de diepere lagen van Delta heel de schepping bij elkaar komt. Dit is wat zij het “ Eenheidsveld “ noemen. Het begrijpen en het toepassen van dit “eenheidsveld” noemen zij: kosmisch bewustzijn. Uit de praktijk blijkt dat mensen die regelmatig meditaties doen op een Delta niveau, mensen zijn die spiritueel, emotioneel en tegelijkertijd geaard zijn. Hun kracht en toewijding is indrukwekkend. Het zijn mensen die heel doelgericht en in totale vrijheid leven.  

18) De maanstanden

De Maan staat dichtbij de aarde. Haar aantrekkingskracht veroorzaakt de getijden. Niet enkel de zee wordt daarbij op een bult getrokken, ook het land. Ook aan uw lichaam trekt de zwaartekracht van de Maan het hardst op het moment dat het stukje aardbol onder uw voeten het dichtst bij de Maan zit. Volgens sommige studies zouden we tijdens volle maan tot twintig minuten minder slapen dan normaal en hebben we meer tijd nodig om in slaap te vallen, gemiddeld vijf minuten. Ook nam de hersenactiviteit die geassociëerd is met diepe slaap af (gemiddeld twintig procent), en bleken de proefpersonen tijdens volle maan minder melatonine in de hersenen te hebben waardoor de slaap ook lichter is. Sommige mensen geven zelfs aan minder goed geslapen te hebben na een volle maan.

Veel cycli in de natuur worden geregeld en gestimuleerd door deze kosmische kracht. De maanstand beïnvloedt ook bijvoorbeeld de vrouwelijke menstruatiecyclus en kan slaapwandelen veroorzaken. De groei van planten en de rijping van hun vruchten wordt mede beïnvloed door de maanstand, dieren synchroniseren hun activiteiten met het zoeken naar voedsel, eten en voortplanting met de stand van de maan. Het weer wordt ook beïnvloed door de maan. Onze voorouders wisten ook aan de hand van de maanstanden wanneer ze gewassen konden zaaien en oogsten en het land bemesten. Ze wisten door hun verhoogde fijngevoelige waarneming en exacte observaties wanneer het de juiste tijd was om dingen te doen. Bij afnemende maan zal het voedsel sneller koken en beter verteren.

Bij volle maan hebben kruiden en groenten meer voedingskracht omdat tijdens de wassende maan de sapstroom meer is geactiveerd om de planten meer van voedingstoffen, vocht, energie en levenskracht te voorzien. Een volledige maancyclus duurt ongeveer 28 dagen.

Er zijn nog voordelen van een volle maan, en deze zijn ook op ons mensen van toepassing. Bij een volle maan is de energie van de maan extra actief en aanwezig. Dat kan ervoor zorgen dat je:

  • Je extra energiek voelt. Overdag, maar ook ‘s nachts.
  • Je sterk en krachtig voelt.
  • Zeer helder kunt nadenken.
  • Een sterke drang hebt om dingen te creëren.

De verschillende maanstanden

Nieuwe maan (ook wel donkere maan genoemd, omdat ze vaak onzichtbaar is omdat ze tussen de aarde en de zon zit). Meer aandacht op de uitademing, de beweging in het lichaam stimuleren om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Dit is ook een goede tijd om aandacht te besteden aan nieuwe ideeën. Het gezegde: ‘goed begonnen is half gewonnen’ is van toepassing op nieuwe maan, voor je werk, relatie en/of gezondheid. Het is het ideale moment om van je oude gewoonten als roken, drugsgebruik of alcohol drinken af te komen.

Wassende maan gaat alle voedende en positieve zaken die je aan je lichaam geeft, extra kracht geven. Ook de vruchtbaarheid stijgt. Wel gaat het zelfhelend vermogen van het lichaam wat achteruit.

Volle maan. De zon en de maan staan recht tegenover elkaar. Dit is een tijd waarop de maan een sterke invloed heeft op alle levensvormen die we kennen op aarde. Een periode waarin je inzicht kunt krijgen in de zaken die je eerder creëerde of wilt creëren. Er is meer energie. Sommige mensen voelen rondom volle maan een extra sterke seksuele energie. Handig. Kom je slecht in slaap, kun je deze tijd mooi benutten op een andere manier, die positieve energie oplevert!

Afnemende maan is ideaal om dingen achter je te laten, loslaten van emoties en ruimte maken voor iets nieuws. Het zelfhelend vermogen van het lichaam staat dan zeer sterk, ideaal om operaties te laten gebeuren of naar de tandarts te gaan. De spijsvertering werkt efficiënter en lichamelijke activiteit kost minder energie en zal meer succes opleveren.

Hulpmiddeltjes om bij volle maan beter te slapen.

  • Heb je last van het felle licht van de volle maan? Gebruik verduisterende gordijnen of rolluiken.
  • Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, sporten, of doe yoga. Ga dus niet op de bank hangen of een middagdutje doen. .
  • Doe wat creatiefs. Gebruik je energie om iets te creëren. 
  • Voel eens wat het ritme van de maan is en hoe dit in jouw voordeel kan werken. Ga in de periode van de wassende maan bijvoorbeeld bewust wat creëren, en in de periode van de afnemende maan meer reflecteren en evalueren.
  • Lig je toch nog wakker? Blijf dan niet liggen woelen. Gebruik je energie en ga iets doen. Een boek lezen bijvoorbeeld of, als het kan, een stuk wandelen.

19) Hulpmiddelen om beter te slapen

19.1 Zorg voor een rustige slaapomgeving

Belangrijk is dat de slaapomgeving je daadwerkelijk tot rust brengt. Zorg voor goede gordijnen voor een donkere kamer en een comfortabel bed. Vermijd lichtinval door straatverlichting of volle maan. Lichtinval verstoort de slaap. Ook de lichtjes van  elektronische toestellen en wekkers hebben een nadelige invloed op de kwaliteit van de slaap. Voorkom omgevingsgeluid, gebruik eventueel oordopjes. Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving. Opgeruimd en niet rommelig, anders word je slaap ook rommelig. Houdt de slaapruimte proper!

Een goed verduisterde kamer helpt om beter te slapen. Straatlantaarns, nachtlichtjes… elk lichtschijnsel, hoe klein ook heeft niet alleen een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap, maar remt ook nog het nachtelijk herstelproces van alle lichaamscellen. Wist je trouwens dat daglicht een gunstig effect heeft op het zicht van kinderen en volwassenen, en dat slapen in een donkere kamer ook hetzelfde effect heeft? Besef dat de ogen enkel kunnen uitrusten als ze alleen maar donker zien. Als de ogen niets zien, dan zien ze zwart, en dit zwart ontspant de ogen. Een slaapomgeving is geen werkomgeving, geen pc’s, stofzuiger of iets dat aan dagelijkse activiteiten doet denken in de slaapruimte. Vermijd ook stressvolle situaties in de slaapruimte, het gevaar zit er in dat je de stress onbewust gaat linken aan de slaapkamer. De slaapkamer moet een oase van rust zijn. Eventueel zorgen voor een aangename geur in de slaapruimte geeft ook wonderen.

19.2 Vermijd het nuttigen van een volledige maaltijd voor het slapengaan

Ook niet met honger gaan slapen. Maaltijden nuttigen voor het slapen of met honger gaan slapen, zal het inslapen en doorslapen verstoren. Heb je honger voor het slapen, eet dan iets licht zodat het hongergevoel weggaat. Niets eten voor het slapengaan is een fabeltje.

Neem dus vier uur voor het slapen gaan geen stevige maaltijd of producten en snacks waar veel suikers in zitten. Eet je wel voor het slapengaan, dan moet je lichaam dit allemaal nog zien te verteren, wat weer tot gevolg heeft dat het lichaam energie verbruikt om de voeding te verteren met gevolg dat je minder goed kan slapen, en er worden veel afvalstoffen gevormd. Eveneens belangrijk is om niet teveel te drinken voor het slapengaan om het nachtelijke plassen te vermijden dat je slaap onderbreekt.

19.3 Vermijd stimulerende producten

Beperk ‘s avonds het gebruik van opwekkende stoffen zoals tabak, alcohol, koffie, cola enz.

Het brengt steeds je zenuwstelsel in een verhoogde staat van paraatheid. Koffie doet de cortisolwaarden stijgen, ‘s morgens koffie drinken doet de cortisol te snel stijgen waardoor je de rest van de dag te weinig energie overhoudt.Alcohol doet je misschien beter inslapen, maar na het inslapen zal de alcohol de diepteslaap en de rem-slaap verstoren. Meer dan twee glazen voor het slapengaan staan gelijk aan een onrustige nacht, nachtmerries en hoofdpijn in de ochtend. De oplossing: alcohol mijden tot vier à zes uur voor bedtijd. Beter is een glas warme plantaardige melk met wat kurkuma en zwarte peper of honing. Het aanwezige tryptofaam zorgt voor betere melatonine aanmaak. Koffie, cola en sommige theesoorten bevatten cafeïne. Dat werkt stimulerend op de hersenwerking en verstoort de aanmaak van melatonine. Ook overdag overmatig gebruik van koffie is nadelig voor een goede diepteslaap. Pure chocolade is ook voor sommige mensen voor het slapengaan best te vermijden. Vermijd roken in de slaapruimte, het kan gevaarlijk zijn als je inslaapt. Daarnaast werkt ook nicotine in op de slaap. Wie gestopt is met roken, zal na de ontwenningsperiode makkelijker in slaap vallen en minder frequent wakker worden.

19.4 Geen blauw licht voor het slapengaan

Smartphones, computers, gsm enzovoort geven veel blauw licht af ( je ziet dit niet met het blote oog), en blauw licht remt de aanmaak van melatonine. Ook de grote hoeveelheid informatie zal het inslapen grondig verstoren. Zorg ervoor dat, als je in bed ligt, je niet gestoord kan worden door telefoons. Als je vanuit je bed gaat tv kijken, dan zijn je hersenen constant bezig om al deze informatie te verwerken, wordt de melatonine aanmaak geremd en dit kan er weer voor zorgen dat je hersenen nog te actief zijn als je daadwerkelijk wil gaan slapen. In bed tv kijken kan ook stress veroorzaken (negatieve beelden). Het gevaar zit hem er ook in dat je langer naar de tv blijft kijken ten koste van de nachtrust. Dus ook geen telefoon of wifi naast je bed, elektromagnetische straling heeft een negatief effect op het inslapen. Probeer ook om zo weinig mogelijk elektrische bekabeling te hebben in je slaapkamer om dezelfde reden. Reserveer de slaapkamer voor seks en slaap, maak daar een gewoonte van, niet om tv te kijken of te werken. Led verlichting of andere witte lichtbronnen in de slaapkamer zijn niet gunstig, beter met gele gloeilampen die warmer licht geven.

19.5 Overdag niet inslapen

Als je ‘s nachts niet slaapt wordt je moe en ontstaat er de neiging om overdag te slapen of een dutje te nemen. Een middagdutje is geen oplossing, want dan kan je de volgende nacht opnieuw de slaap niet vatten. Wordt je toch overmand door moeheid en slaperigheid, dut dan eventjes in zonder echt diep in te dommelen en niet langer dan 45 minuten. Vermijd ten stelligste om verschillende dutjes te doen overdag, ze belemmeren de goede nachtrust.

19.6 Houd een vast slaapritme aan

Maak een vaste gewoonte om elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en sta rond hetzelfde uur op, ook tijdens het weekend. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap.. Ga naar bed wanneer u zich slaperig voelt, ook als uw ‘normale’ bedtijd nog niet is aangebroken. Je interne klok ontwikkelt met gemak een vaste routine en dit geeft je lichaam veel meer rust waardoor het zich makkelijker kan herstellen. Hoe verleidelijk het ook is tijdens het weekend een paar uurtjes te blijven soezen, uit onderzoek blijkt dat het alleen maar negatieve gevolgen heeft, zie hoofdstuk drie. Langer dan twee uur uitslapen, maakt u vaak suffer en loom in plaats van fitter en energieker. Volg de cycliciteit van de natuur. Een nacht overslaan door omstandigheden is minder lastig als je een vast slaappatroon heeft. Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Teveel slapen zorgt voor een minder goede diepteslaap en loomheid overdag. De slaap wordt oppervlakkiger en je wordt gemakkelijker in de nacht wakker door geluiden en dergelijke. Slaap zoveel als nodig is om u de volgende dag uitgerust en fris te voelen.

19.7 Ontspan u

Uw activiteiten overdag beïnvloeden sterk uw nachtrust: denk eraan om tijdens de dagelijkse activiteiten ervoor te zorgen dat je  een goede afwisseling hebt tussen inspanning en ontspanning. Dat helpt je om ‘s avonds gemakkelijker te ontspannen om te kunnen slapen.

Stress in het dagelijkse leven geeft aanleiding tot slaapproblemen, je neemt het mee naar je slaapkamer. Zorg op een of andere manier om de stress te ontspannen buiten de slaapruimte door erover te praten met iemand of op te schrijven. Doe ontspannende dingen voor het slapengaan zoals yoga, meditatie, een wandeling, luisteren naar zachte muziek, een goed gesprek met je partner, seks met je partner. Geen sportprestaties of inspannende activiteiten voor het slapengaan. Ontspannende activiteiten voor het slapengaan kunnen de spanning opheffen. Cultiveer een slaapritueel, ademhalingsoefeningen, meditatie of een blokje om met je hond of je partner maakt je lichaam rustiger en dat heeft zijn invloed op de geest die op zijn beurt ook beter ontspant. Deze reeks goede gewoontes die je elke avond uitvoert, helpen jou om je aandacht naar je lichaam te verleggen en dat zorgt voor meer ontspanning.

Wie moeilijkheden heeft om in te slapen, zal de slaapkamer op termijn onbewust associëren met mislukte pogingen om te slapen, met extra spanning en stress tot gevolg. Voor je het weet, bevind je zich in een neerwaartse spiraal van slaapproblemen en slapeloosheid. 

Kan u de slaap niet vatten, verlaat dan de slaapkamer en doe rustige activiteiten, deze  kosten wellicht minder energie dan hard proberen in te slapen. Ga pas terug naar de slaapkamer wanneer  je slaperig bent. Als je de slaap niet kunt vatten en ligt te woelen, sta dan direct op en ga even iets ontspannends doen zoals rustig een boek lezen, let erop dat je dit doet bij gedempt licht. Doen iets om je gedachten te verzetten, je zult voelen dat je moe wordt, geef eraan toe en ga weer naar je bed. Als je toch de slaap niet kunt vatten, besef dat echt ontspannen een deel van de slaap is, niet piekeren met de gedachte dat je niet genoeg slaap hebt.

19.8 Verwijder stoorzenders

Snurkers, kijken naar de wekker, onrustige partner kunnen je nachtrust terdege verknallen. slecht slapen is het gevolg. De wekker kun je buiten het zicht zetten als je de neiging hebt om er voortdurend naar te kijken, het rode of blauwe licht van de elektronische wekker klok verstoort de melatonine aanmaak. Zet omgekeerd de wekker wel in het zicht als u tegen de ochtend onrustig slaapt omdat u wil weten hoe laat het is. Voor mensen met slaapproblemen is het best om geen tijdsindicatie te hebben op de slaapkamer, de klok of de wekker afdekken met een doek of omdraaien. Last van gesnurk of onrustige partner?Apart slapen en oorproppen zijn vaak de enige hulpmiddelen, hoe vervelend dit ook kan zijn. Voor de snurker zelf is zijn slapen ook verstoord, vooral dikkere mensen hebben neiging om te snurken, doordat de de wanden van de keelholten dikker zijn. Snurkers slapen slechter, wat weer een dikmakend effect heeft. Wie dik is en snurkt, kan met afvallen twee problemen oplossen. Voorzie voor het slapengaan dertig minuten om nog enkele zaken te overdenken, alle problemen van de dag op een rijtje te zetten en oplossingen te bedenken. Dit geeft meer rust in het hoofd als je wilt gaan slapen, anders wordt het een stoorzender.

19.9 Juiste lichaamsbeweging

Een tekort aan lichaamsbeweging kan leiden tot slapeloosheid. Dagelijkse beweging  of rustige sport, yoga, dansen enzovoort zorgen  ervoor dat alle fysiologische stelsels in het lichaam normaal kunnen blijven functioneren. Dit heeft een positief effect op de nachtrust. Door de dag heen op regelmatige basis wat flink bewegen is goed voor de slaap en ook de immuniteit. Je blijft ook leniger en jonger. Wees niet passief overdag. Ik raad aan om zware fysieke activiteiten tot vijf uur voor het slapengaan te vermijden, evenals topsport en competitie. Deze verhitten het lichaam teveel waardoor je moeilijker in slaap valt.Het beste tijdstip om sport te doen, (niet competitief) is de vroege avond, het helpt je om met de stress beter om te gaan. het mag echter niet langer duren dan 50 minuten (geen duursport, het lichaam vindt dat niet fijn). Als je langer intensief traint dan een uur zal het testosteronniveau dalen en je cortisolwaarden stijgen, dit heeft een nadelig effect op de slaap.

19.10 Bed kwaliteit

Zorg voor een goede kwaliteit van matras en hoofdkussen. Als je op je zij slaapt is het aan te raden om een dik hoofdkussen te gebruiken. Slaap je op je rug, heb je een dun hoofdkussen nodig. Het hoofdkussen moet je nek en hoofd goed kunnen ondersteunen. Slaap je op je buik, heb je geen hoofdkussen nodig, echter, op je buik slapen kan rugproblemen veroorzaken. De matras leeftijd is ongeveer 10 jaar. Het is moeilijk om in slaap te vallen op een matras die te hard of te zacht is, of in een bed dat te klein of te oud is. Op tijd een nieuwe matras is geen overbodige luxe. De dikte en de stevigheid van de matras zijn afhankelijk van uw gewicht en lichaamsvorm. Een lattenbodem heeft ook veel voordelen om goed te slapen. Gebruik lakens in natuurlijke stoffen. Draag een losse zachte pyjama’s, vermijd knellende kleding in bed en draag geen nylon slaapgoed, dit ademt niet. Zorg voor een aangenaam dekbed en goed hoofdkussen, kleine ergernissen kunnen het inslapen verstoren. Ook je slaaphouding is belangrijk, zoek een aangename houding, en probeer de ongunstige (buik) ligging te voorkomen.

19.11 Laat ‘s morgens de zon binnen en verlucht de slaapruimte

Verlicht de kamer ‘s ochtends direct bij het opstaan om de productie van serotonine te starten en de spijsvertering te stimuleren. Veel licht ’s morgens helpt onze biologische klok. Zorg omgekeerd ’s avonds voor het slapengaan voor gedempt licht. Verlucht de slaapkamer geregeld , zorg voor frisse lucht tijdens de nacht. Hoge temperaturen maken diepteslaap moeilijker, verwarming op de slaapkamer is niet echt gezond. Op één dag ademen we ongeveer 8500 liter lucht in en uit. Onophoudelijk ademen wij tijdens de dag en ook tijdens de slaap. Een vijfde van alle ingeademde lucht bestaat uit zuurstof, de longen en het cardiovasculair systeem zijn in eerste plaats betrokken bij het brengen van de zuurstof naar alle lichaamsweefsels. Ook tijdens de nacht je slaapruimte ventileren. Als je slaapt in een onvoldoende geventileerde slaapruimte ontstaat er een benauwd klimaat door de koolstofdioxide die je gedurende de nacht uitademt. Dit heeft een negatieve impact op de slaapkwaliteit.

19.12 Weetjes.

Beter om na het opstaan te douchen, de afvalstoffen die tijdens de nacht je huid verlaten zijn dan mooi weg. ‘s Avonds een douche nemen maakt je weer wakker. Vermijd slaappillen. Incidenteel en kortstondig gebruik van een kortwerkend slaapmiddel kan nuttig zijn om een tijdelijke verstoring van het slaap/waakritme aan te passen (b.v. op reis, wanneer men in een ander bed slaapt, enz…). Ook melatonine tabletjes kunnen tijdelijk een oplossing zijn voor dezelfde reden, weet wel dat dit de aanmaak van eigen melatonine doet verminderen waardoor er afhankelijkheid ontstaat aan melatonine tabletjes. Focus op je buikademhaling. 

Denk aan je ademhaling. Als je niet kan slapen en er spoken allerlei gedachten door je hoofd, stel je dan helemaal in op je ademhaling. Volg je ademhaling bij het in- en uitademen, en als je gedachten weer gaan spoken, ga dan weer terug naar je ademhaling. Je zal merken dat je rustiger wordt en dan is in slaap vallen niet meer zo ver weg. Adem langzaam uit, dat heeft een gunstig effect op  de nervus vagus, het ontspannende deel van het zenuwstelsel.

Inslapen met de 4-7-8 methode: Plaatst eerst het puntje van je tong boven je bovenste tanden. Daarna: vier seconden door je neus inademen (4 tellen). Zeven seconden de adem vasthouden. Vervolgens acht seconden uitademen door je mond. Herhaal deze oefening.

Deze oefening laat je hartslag dalen en voila, je slaapt.

19.13 Stop met roken

Roken geeft een verlaging van je stressniveau, en een soort beloning in je hersens. Je voelt je minder opgejaagd en gestrest terwijl je rustig een sigaret rookt. Maar tussen de sigaretten door is het juist omgekeerd,de cortisolwaarden schieten pijlsnel de hoogte in en zijn veel hoger dan bij niet-rokers.

19.14 Neem meer voeding en specerijen met een hoog tryptofaangehalte

Geen slaapmiddelen gebruiken, maar de dikke darm verzorgen en tryptofaanrijke voeding nuttigen. Begin de dag met een ontbijt rijk aan eiwitten en vetten ( en minder koolhydraten), goede vetstoffen zijn vooral boter, kokosvet, omega 3 enzovoort. Plantaardige eiwitten vind je vooral in peulvruchten en noten. Peulvruchten en noten altijd voorweken, ze verteren dan beter. Tijdens de dag eet je zoveel mogelijk groenten (gekookt of bereid). Daar zitten veel vitaminen in, vitamine C, vitamine B Complex, foliumzuur, helpen je cortisolwaarden te normaliseren. Omega 3 (vette vis, walnoten, lijnzaadolie, koolzaadolie) helpen eveneens de cortisolwaarden normaliseren. Zorg dat je ook voldoende verzadigd vet inneemt om de omega 3 in je lichaam te helpen beschermen tegen oxidatie.

Sommige supplementen bieden soelaas zoals Ginseng, Rhodiola, Tulsi (Ocimum sanctum), zoethoutwortelextract, valeriaan en Magnolia. Ze zijn ook werkzaam tegen bijnieruitputting.

Tryptofaanrijke voeding zoals melk en bananen gaan de serotoninespiegel doen stijgen en daardoor ook een betere melatonine aanmaak om je lichaam tot rust te brengen en goed in te slapen. Wees bewust dat teveel koemelk ook verzurend werkt in je lichaam, dus niet echt aan te bevelen om altijd te gebruiken. Banaan is voedzaam en rijk aan suikers, niet vlak voor het slapengaan innemen wegens verhoogde suikerwaarden in het bloed en energiepiek. Mensen met bijnieruitputting nemen best ook geen bananen tot zich wegens te hoge kaliumwaarden in deze vrucht. Het belast de nieren en bijnieren nog meer en deze gaan dan nog meer uitputten. Pompoenpitten, pompoenpittenmeel met notenmelk is zeer rijk aan tryptofaan. Peulvruchten (vooral kikkererwten) zijn rijk aan tryptofaan. Specerijen zoals kurkuma, kaneel, saffraan en curry bevatten ook veel tryptofaan, tryptofaan is een aminozuur dat aan de basis ligt voor de vorming van serotonine.

19.15 Zorg dat je voldoende bent afgekoeld

Tijdens de dag verandert je lichaamstemperatuur met ongeveer 2°C. Een lagere lichaamstemperatuur maakt je slaperig en moe en helpt je in te slapen, dit in tegenstelling met een hogere lichaamstemperatuur dat je juist fit en wakker maakt en een hogere alertheid. De dagelijkse temperatuurcurve loopt als volgt: in de vroege ochtend begint de lichaamstemperatuur te stijgen, nog een reden om op tijd op te staan. Tijdens de dag blijft de lichaamstemperatuur hoog met een piek in de late namiddag. Er is een kleine daling in de middag, het welbekende middagdipje. In de loop van de avond begint de lichaamstemperatuur te dalen om tijdens de nacht rond 3 uur het laagste punt te bereiken.

Het zijn natuurlijke schommelingen die ook synchroon verlopen met het circadiaans ritme. Als deze natuurlijke schommelingen niet goed verloopt waarbij jouw lichaam onvoldoende afkoelt tijdens de avond, leidt dit onherroepelijk tot slecht inslapen en verstoorde diepteslaap. Daarom is het ook beter om in een niet verwarmde kamer te slapen en het hoofd koel te houden, je hoofd niet onder dekens of het hoofdkussen plaatsen. Als je lijdt aan bijnieruitputting (CVS, burn-out, depressie e.a.) is het idealiter om de kamertemperatuur onder de 16°C te houden, test het zelf maar uit, je gaat het ontdekken. Lichaamsbeweging is ideaal voor het slapengaan, alleen maar zachte beweging zoals yoga of tai-chi. Tijdens de dag sporten en bewegen is goed, geeft je een gezonde vermoeidheid en zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur. Het geeft je ook meer energie. Tijdens de avond werkt dit omgekeerd, door de inspanning overdag daalt de lichaamstemperatuur tijdens de avond beter waardoor je makkelijker de slaap kunt vatten.

19.16 Sta meteen op

Hoewel veel mensen de gewoonte hebben gecreëerd om hun wekker in de snoozefunctie te zetten om nog even door te kunnen slapen, is dat niet ideaal voor de aanmaak van de serotonine overdag. Het bevordert ook niet het fris gevoel bij het opstaan, je wordt er eerder suffig van. Dit heeft ook een negatieve invloed om ‘s avonds in te slapen. Sta meteen op en ga rustig aan de gang.

19.17 Aminozuren

Aminozuren die je lichaam helpen ontgiften vormt een belangrijk wapen tegen slapeloosheid. Bij een goede spijsvertering en goed werkende dikke darm, is het lichaam in staat zelf de aminozuren te vormen die op een natuurlijke manier voor zorgen dat bepaalde afvalstoffen die mede veroorzaker zijn van slaapstoornissen worden afgebouwd. Vooral ammoniak wordt uit het lichaam verwijderd. Dit natuurlijk proces is zonder bijwerkingen. Het kan ondersteund worden door supplementen die rijk zijn aan carnitine, glutamine en arginine. Het zijn tevens gezonde zuren. Carnitine is ook zeer belangrijk voor de bindweefsels in het lichaam.

19.18 Geniet van je leven

Doe werk dat je graag doet, dat aan je hart ligt. Doe ook niet aan multitask, schrijf op wat je nog zou moeten doen, maar ook niet teveel. Dit vermijdt dat als je in je bed ligt dat je opeens heldere gedachten krijgt van hetgeen je nog zou moeten doen.  Probeer ook je steeds te omringen met positieve mensen, ga verstandig om met je emoties ( zorg ervoor dat ze jou niet kunnen verlammen) en vermijd mensen die je energie leegzuigen en negatief zijn. 

Vermijd om naar het slecht nieuws in het nieuwsbericht te kijken, also kranten en andere negatieve vormen in de media. Gedoog niet langer wat je niet echt wilt, en niets hoeft volledig perfect te zijn. Doe meer dingen die je echt leuk vindt en je creativiteit een boost geven,dit geeft je een goed gevoel. Maak er dan ook tijd voor, dit is echt belangrijk, zorg ervoor om elke dag jezelf wat tijd te gunnen om te ontspannen, plan dit in je agenda, anders kom je nooit tot rust, als je steeds deadlines probeert te halen en dat verstoord de slaap enorm.

19.19 Zoek overdag de zon en de buitenlucht op

Elektrische verlichting op de werkvloer heeft te weinig lux (100-300 lux) in vergelijking met het niveau van natuurlijk daglicht (zelfs op een donkere winterdag is er nog een verlichtingssterkte van 1500 lux). Daarbij komt nog de ploegendienst, nachtdienst, op onregelmatige tijdstippen eten enzovoort, het niet naleven van de dagelijkse routine die de aanmaak van de serotonine ernstig verstoren met alle gevolgen voor een goede slaap.

Goede en gezonde kwaliteitsverlichting op de werkvloer vereist dat aan zowel de visuele als de biologische lichtbehoeften van de mens wordt voldaan om zowel de productiviteit van de individuele werker als de het welzijn optimaal te garanderen. Natuurlijk licht houdt je biologische klok op scherp, deze klok wordt regelmatig bijgezet en het lichaam maakt hierbij gebruik van een aantal signalen die vanuit zintuigen worden doorgegeven. Het netvlies van de ogen geven het belangrijkste signaal om het lichaam te vertellen hoe laat het is.

Het natuurlijk licht wordt via de zenuwbanen van de ogen naar de visuele cortex gevoerd en zo naar de endocriene klieren zoals de hypothalamus en de epifyse, deze gaan op hun beurt de de innerlijke klok gaan synchroniseren met het circadiaans ritme. Dit heeft direct invloed en stimulatie van bepaalde hersenstructuren waaronder ook de amygdala en de cerebrale cortex (hersenschors). Dit verhoogt de alertheid, en stimuleert de productie van de serotonine die in de avond kan omgezet worden in melatonine dat je lichaam ontspant en in rust brengt. Tijdens de winter is het zeker belangrijk om je voldoende aan (dag)licht bloot te stellen, overweeg de aanschaf van volspectrumlampen, ook aan te bevelen voor mensen die overdag in donkere ruimtes moeten werken. Zorg voor voldoende ramen in je woning voor maximale lichtinval.

19.20 Knuffelen en affectie

Bij het knuffelen wordt het hormoon en neurotransmitter oxytocine aangemaakt en samen met serotonine ontstaat een krachtige synergetische werking die de cortisolwaarden in evenwicht brengt. Dus ook sterk werkzaam tegen stress. Ik raad aan om minstens 10 maal per dag iemand te knuffelen, bij gebrek aan mensen kun je ook huisdieren knuffelen, heeft hetzelfde effect. Een massage werkt uitermate ook stimulerend op de vorming van oxytocine. Gezonde affectie met je partner is heilzaam voor een goede nachtrust.

19.21 Zorg dat je cholesterolwaarden hoog genoeg zijn

Je gelooft het misschien niet, maar onderzoeken hebben uitgewezen dat een te laag cholesterolgehalte (vooral door het gebruik van statines) de nachtrust en doorslapen verstoort. Televisie kijken doet het lichaam zeer veel cholesterol verbruiken.  Er ontstaat onrust en stress in de hersenen als de cholesterolwaarden te laag zijn. De hersenen bestaan uit meer dan 10% cholesterol, en deze stof is zeer belangrijk voor het goed functioneren en de bescherming  van de zenuwcellen en de slaapkwaliteit.

20) Techniek om in te slapen. Een dolgedraaide geest tot rust brengen

Leg je gemakkelijk neer, zorg dat je hele lichaam ontspannen is, controleer of de dekens en het hoofdkussen goed ligt, dat dit vooral niet stoort. Sluit zachtjes je oogleden. Haal diep adem en tijdens het zacht uitademen visualiseer je het getal drie en herhaalt het driemaal.

Haal nog eens diep ontspannen adem en tijdens het uitademen visualiseer het getal twee en herhaalt het driemaal. Vervolgens adem je nog een keer ontspannen diep in en bij het zachtjes uitademen visualiseer het getal een en herhaalt het eveneens driemaal. Dit brengt je op een basisniveau waarbij de beta golven verminderen en dalen naar alfa golven. Blijf rustig verder ademen met al je aandacht daarop gericht.

We zijn klaar om nu de inslaaptechniek toe te passen. Bij deze techniek is er voldoende mentale activiteit voorzien om je bezig te houden, zodat problemen op de achtergrond worden gehouden. Deze techniek is zo saai voor de geest dat je in slaap valt. Bij deze techniek worden beide hersenhelften erbij betrokken, de linkerhersenhelft bij de getallen en het schrijven van het woord dieper, terwijl de rechterhersenhelft betrokken is bij de visualisatie van het schoolbord en wat je erop hebt geschreven. Het is absoluut niet noodzakelijk dat je al meteen een scherp beeld hebt van het schoolbord. Door te oefenen wordt het gewoon beter. Besteed aandacht aan de details. Het is belangrijk dat je mentaal een grote cirkel tekent op het schoolbord en dat de getallen zo groot mogelijk zijn, tot aan de rand van de cirkel. Veeg ze dan voorzichtig uit, zonder de cirkel te BESCHADIGEN. Als je aandacht schenkt aan de details, kunt je minder aandacht aan je problemen schenken.

Als je aandacht toch eens aan de wandel is gegaan en je bent vergeten met welk getal je bezig was, maak je geen zorgen en kies gewoon een willekeurig getal om verder te doen.

Je kunt eventueel variaties of experimenten uitvoeren als deze techniek goed begint te werken. Deze techniek helpt je op een natuurlijke manier in slaap te komen zonder gebruik van slaapmiddelen.

Oefening:

Nadat je jezelf op het basisniveau hebt gebracht visualiseer je het schoolbord en neem in gedachten een krijtje in de ene hand en een bordenwisser in de andere hand. Teken nu een grote cirkel op het schoolbord. Teken een grote X binnenin de cirkel. Veeg vervolgens de X in de cirkel uit zonder de cirkel te beschadigen. Is de  cirkel eenmaal uitgeveegd, schrijf dan rechts, buiten de cirkel het woord dieper. Iedere keer wanneer je het woord dieper schrijft zal je naar een dieper, gezonder mentaal niveau gaan, in de richting van een gezonde natuurlijke slaap.

Schrijf nu heel groot het getal 100 in de cirkel, veeg het daarna uit zonder de cirkel te beschadigen. Als het getal 100 eenmaal is uitgeveegd, schrijf dan het bestaande woord dieper over. Iedere keer wanneer je op het bord het woord dieper overschrijft zal je naar een dieper, gezonder mentaal niveau gaan, in de richting van een gezonde natuurlijke slaap.

Schrijf nu het getal 99 in de cirkel, veeg het weer uit en overschrijf het woord dieper over.

En zo gaat je verder met de getallen 98, 97 96 enzovoort in neerwaartse trend tot je in slaap valt. ieder keer als je deze inslaaptechniek toepast zal je altijd op een natuurlijke, normale en ontspannen manier inslapen zonder gebruik van slaapmiddelen. (Bron: Silva methode).

21) Het mechanisme van de stress

16.2 stress hoe ga je er mee om

Naast het gelukshormoon serotonine en slaaphormoon melatonine speelt ook het stresshormoon cortisol een grote sleutelrol in jouw energiebalans en goede nachtrust.

Cortisol wordt gevormd in de bijnierschors uit cholesterol en werkt tevens als een ontstekingsremmer, vooral werkzaam bij huidziekten en longaandoeningen. Cortisol speelt een rol bij de vertering van voedsel, het slaap- en waakritme en de algemene gezondheid. Het komt vrij bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Cortisol gaat ervoor zorgen dat bepaalde eiwitten in het spierweefsel worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen, hiervan kan er glucose van gemaakt worden. Glucose en vetten zijn nodig voor het proces glycolise dat deze stoffen afbreekt tot energie, dus belangrijk voor de citroencyclus (er wordt pyruvaat gevormd, een organisch zuur belangrijk voor alle metabole functies) in de mitochondriën (energiecentrale van elke cel) en dit proces levert energie. Voor dit proces goed te laten verlopen heb je voldoende zuurstof nodig, dus een goede buikademhaling is belangrijk.

Deze energie wordt gebruikt om het lichaam weer terug te brengen in homeostase (het vermogen van het fysieke lichaam om het interne milieu in evenwicht te houden). Op het moment van stress komt er adrenaline en noradrenaline vrij om het lichaam alert te maken en klaar om te vechten of te vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer gecompenseerd wordt. Daarom zou een betere benaming zijn: ‘stress-response-hormoon’.

Tijdens het ontwaken komt  er ook cortisol vrij dat het hongergevoel stimuleert. Teveel aan cortisol blokkeert de opname van tryptofaan, waarbij men tekort krijgt aan serotonine.

21.1) stress systeem 1

In ons archaïsch bewustzijn is er een systeem opgebouwd dat erop gericht is dat de amygdala bij een mogelijke bedreiging alarm slaat in het limbisch systeem dat op zijn beurt het hele organisme klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Het woord amygdala komt uit het Grieks en betekent amandelvormige structuur met een amandelvormige kern van neuronen of hersencellen.. Er zijn twee amygdalae, die diep in de temporale kwab van de hersenen liggen en deel uitmaken van het limbisch systeem. 

Het limbisch systeem  (Latijn limbus = rand of zoom) is een groep structuren die tussen de hersenstam en de hersenschors ligt en als een ring rond de hersenholten heen gaat. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Emotie komt vooral voort uit het limbisch systeem en daarbij heeft het limbisch systeem erg veel te doen met het formeren van herinneringen. De amygdala maakt onderdeel  uit van het limbisch systeem. Het limbische systeem is onderdeel van de grote hersenen.

Verder maakt de hippocampus (betrokken voor het langetermijngeheugen), gyrus cinguli (evaluatie beloning en straf), hypothalamus (klier die lichamelijke processen reguleert, en de frontale kwab (betrokken bij keuze en beslissing, onderscheidingsvermogen en intentie) ook allemaal deel uit van het limbisch systeem. Het limbisch systeem heeft een aantal functies, waaronder onder andere de regeling van het gedrag, het langetermijngeheugen, leren, de motivatie en emotie. Daarbij worden ook een paar stoornissen gelinkt met het limbisch systeem, waaronder epilepsie, depressie en schizofrenie. De amygdala heeft veel verbindingen met de nabijgelegen klieren en andere delen van de hersenen. Dit circuit speelt een centrale rol bij de verwerking van weerzinwekkende prikkels en regulatie van angst.

De amygdala legt verbanden tussen informatie dat van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Bij iedere nieuwe situatie bepaalt het individu welke emotionele reactie het meest zinvol is. Daarbij reageert de amygdala bijvoorbeeld ook op de gezichtsuitdrukking van soortgenoten. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch (dat wil zeggen reflexmatig) plaatsvinden.

Met name de rol bij angstreacties is bekend, maar de amygdala lijkt ook betrokken te zijn bij andere emoties, zoals agressie en seksueel gedrag. Door een bepaalde situatie een emotionele waardering te geven (en als zodanig in het geheugen vast te leggen), kan het individu een toekomstige soortgelijke situatie gemakkelijker herkennen en daar gepast op reageren (bijvoorbeeld met een vecht- of vluchtreactie).

De amygdala speelt een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Daarbij wordt informatie die afkomstig is van verschillende zintuigen geïntegreerd. De amygdala werkt bij het opslaan van informatie nauw samen met de hippocampus. Samen vormen zij een soort werkgeheugen met tijdelijke opslag, het kortetermijngeheugen. Na enige tijd wordt de informatie overgebracht naar het langetermijngeheugen in de hersenschors, de cerebrale cortex. De amygdala zorgt vooral voor de affectieve kleuring van indrukken uit de buitenwereld. Er worden endorfinen gemaakt die de stemmingen kunnen opwekken die bij de passende emoties horen. Op deze wijze worden emoties gekoppeld aan bepaalde zintuiglijke ervaringen en de daarmee verbonden mensen, dieren of voorwerpen. Zo wordt het geheugen versterkt en kunnen voorwerpen en situaties later worden herkend.

Het eerste stresssysteem zorgt ervoor dat dat de amygdala de bijnieren stimuleert om adrenaline en noradrenaline te produceren, het wordt direct afgescheiden door het bijniermerg. Adrenaline zorgt ervoor dat de ademhaling en de hartslag versnelt voor een versnelde zuurstofvoorziening naar de skeletspieren om de vecht- of vluchtreactie mogelijk te maken. De spieren kunnen deze zuurstof goed gebruiken. Tegelijkertijd trekken de huid bloedvaatjes samen om geen bloed te verspillen. Dit is ook de reden dat je gezicht wit wordt en koude handen krijgt.

Er wordt energie vrijgemaakt, de bloeddruk stijgt, de pupillen verwijden zich voor beter zicht, het bloed trekt weg van de spijsvertering, de alertheid verhoogt, het geheugen verbetert tijdelijk. Het bloed wordt ook dikker, om minder snel dood te bloeden bij verwonding bij een knauw van een hongerige tijger of leeuw. De zweetafscheiding neemt toe om te voorkomen dat het lichaam oververhit raakt bij de vecht- of vluchtreactie. Noradrenaline heeft gelijklopende werking en gaat vooral ook het zenuwstelsel activeren, spieractiviteiten stimuleren en de spijsvertering afremmen.Dit alles heeft te maken met het eerste acute stress systeem dat op ons overleving is gericht. Het lichaam kan zich snel op natuurlijke wijze herstellen.

21.2) stress systeem 2

Bij een acute stresssituatie gaat je lichaam zich klaarmaken om te vechten of te vluchten waarbij je een oplossing bedankt. Maar vandaag in onze (veilige) geconditioneerde wereld en zijn hectische toestand is de stress van een totaal andere orde. Er is stress als je jezelf enerveert in de file, piekert over onbetaalde rekeningen, uitputting door competitiegedrag, te weinig slaapt, problemen in de relatie, slechte voeding tot je nemen zoals junkfood, stress door het werk, teveel of te weinig drinken etc. Elke keer als je stress ervaart (zowel fysisch als in de mind) gaan je bijnieren cortisol produceren. Het grote probleem is dat je jezelf deze moeilijk waarneembare sluimerende stress situaties minder goed herkent en inschat.

Je vecht niet en je gaat ook niet vluchten als je in de file staat, net zo als bij onbetaalde rekeningen en conflictsituaties.

Uiteindelijk gaat je lichaam verlamd worden van angst, en het wordt erger als je de herkende stress situaties niet serieus neemt. Het onderbewuste blijft in de veronderstelling dat je nog steeds aan stress bent blootgesteld,het afscheiden van cortisol blijft verder doorgaan,  waarbij de bloedsuikerspiegel stijgt en te hoog blijft. De hoge cortisolwaarden in het bloed blijft op een te hoog niveau staan tot je bijnieren totaal leeg en uitgeput zijn, tegelijkertijd zal deze hoge cortisolwaarden in het bloed steeds je spijsvertering blijven blokkeren. Er wordt bijna geen goede voedingstoffen opgenomen en het fysieke lichaam put verder uit, dat heeft zijn impact op de psyche. De hele hormoonhuishouding wordt grondig verstoord met alle gevolgen van dien voor lichaam en geest.

De bijnieren geven ook cortisol in de ochtend voor het hongergevoel te stimuleren en samen met adrenaline gaat het jouw lichaam energie geven om op te staan. het herstelt je bloedsuikerspiegel die tijdens de ochtend laag staat. Dat is de reden dat je bij chronische stress de beruchte vetbandjes krijgt (continue verhoogde bloedsuikerwaarden). De bijnieren maken heel de dag door cortisol aan, tijdens de ochtend heb je de hoogste waarden en ‘s avonds juist de laagste waarden. Dit wordt gereguleerd door onder andere de serotonine, de aanmaak van serotonine wordt op zijn beurt gestuurd door het circadiaans ritme. Door onze hectische levensstijl hebben bijna alle mensen veel te hoge cortisolwaarden in het bloed tijdens de avond hetgeen het inslapen niet bevordert. Toch logisch dat het geen zin heeft om een oplossing te zoeken die de oorzaak van dit probleem niet aanpakt. 

Begin steeds in de ochtend reeds met de voorbereiding van de volgende nachtrust, zorg ervoor dat je niet continu onder stress blijft staan, zodat je cortisolwaarden tijdens de avond voldoende zakt om gemakkelijk over te schakelen naar ontspanning, inslapen en goede nachtrust met meer REM slaap. Tijdens de dag moet er genoeg serotonine gevormd worden, deze neurotransmitter reguleert de cortisolwaarden en gaat een synergetische werking aan met andere neuropeptiden. Dat geeft je een goed gevoel, energie en goede nachtrust.

22) Andere risico’s als gevolg van het afwijken van de dagelijkse routine

Het grote gevolg van het afwijken van de dagelijkse routine is het verlies van je lichaamsbewustzijn. Er ontstaat een grote kloof tussen je lichaam en je geest, je verliest het contact om subtiele boodschappen op te vangen van je fysieke lichaam. Alle lichaamscellen hebben een bewustzijn en zijn intelligent. Deze intelligentie van de lichaamscellen gaat alle informatie over je lichaam en wie je werkelijk bent, dat diep opgeslagen ligt op het DNA coördineren en in goede banen leiden. Dit wil zeggen dat elke lichaamscel heel precies weet wat goed is voor jou. Het vertelt ook alles over jouw emotionele toestand, en doet precies wat jij kiest en wilt, inclusief zelfs jezelf verwaarlozen door niet naar deze boodschappen van je lichaam te luisteren, omdat je het contact ermee bent verloren.

Elke cel in het lichaam geeft je informatie over wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Alle organen en spiergroepen van je lichaam sturen je constant subtiele signalen of intuïtieve boodschappen door om jou een duidelijke boodschap te geven dat er iets is veranderd en er een behoefte is ontstaan aan eventueel voedsel, water, beweging, rust, afkoeling of juist verwarming. Het lichaam werkt altijd op een logische manier en zal je steeds subtiele signalen sturen voor wat het nodig heeft op dit moment. Maar om deze subtiele boodschappen te ontvangen is het belangrijk om gevoeliger en alerter te worden en je aandacht meer op je lichaam te richten.  Dit kun je oefenen dankzij ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga. Ook leren luisteren naar je buikgevoel is belangrijk, want de buik cellen hebben nooit geleerd om aan hun denkwijze te twijfelen, terwijl de hersencellen dat wel hebben geleerd.

Problemen met de gezondheid beginnen steeds als we beginnen te twijfelen of ons lichaam wel de juiste keuzes maakt. Door conditionering, dat al begint vanaf ons leven, worden onze natuurlijke instincten onderdrukt en ontmoedigt door opgelegde regels, doctrines, manipulatie en reclame. Dit alles vormen instituten die ons voorschrijven hoe we moeten leven, slapen, eten en drinken en zelfs tot het opruimen van afvalstoffen in ons eigen lichaam (denk maar aan al die soorten diëten). Normale behoeften van je lichaam worden genegeerd zoals de aandrang om naar het toilet te gaan, op andere tijdstippen gaan slapen, eten en drinken, werken als het lichaam moe is, eten als je maag nog bezig is met de vertering van de voorgaande maaltijd waarbij je de spijsvertering en de ontlasting overbelast, je emotioneel afhankelijk maken van het advies van anderen, ook al lijkt het nuttig, etc.

Luisteren naar het lichaam betekent dat je alleen maar hoeft te eten om te ervaren hoe de honger verdwijnt. Als je de natuurlijke behoefte van eten dat door het hongersignaal wordt verwekt blijft negeren raakt je spijsvertering in de war.  Het maag- en darmkanaal raakt ontregelt en gaat proberen zich aan te passen aan deze nieuwe manier van leven en de spijsverteringsenzymen verminderen om geen kostbare energie te verliezen. Als je dan plots een normale maaltijd eet zul je waarschijnlijk spijsverteringsproblemen krijgen.

Drink als je lichaam je de dorstprikkel geeft en bij droge voeding.

23) Luister je naar de fundamentele behoeften van je lichaam?

Leerling: ‘Meester, wat is het geheim van de verlichting?’ Zenmeester: ‘Er is geen geheim. Als ik dorst heb drink ik,als ik honger heb eet ik; als ik moet werken, dan werk ik en als ik moe ben dan rust ik uit.’ Leerling: ‘Maar meester, dat doet toch iedereen?’ Zenmeester: ‘Nee, dat doet bijna niemand’.

Als we deze fundamentele basisbehoeften blijven negeren, ontstaat er stress waarbij er stresshormonen vrijkomen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. De geest gaat op zoek naar andere manieren van vervanging en dit leidt naar een legitieme hunkering naar voedsel, drank, stimulerende middelen zoals roken, alcohol enzovoort inclusief verslavingen en overdreven seks. Door een beetje meer aandacht te schenken aan je lichaam zal het lichaam je snel duidelijk maken of of de invloed of boodschap van de geest in balans is of niet. Als je bij koude toch ijs wilt eten, zul je merken dat je maag dit niet aangenaam vindt.

Ook als je bij volle maag nog iets extra wilt eten (toetje bijvoorbeeld), zul je ook merken dat het niet je maag is die meer voedsel tot zich wil nemen. Omgekeerd, als je steeds behoefte hebt aan eten, duidt dit op het feit dat je spijsvertering niet goed werkt, want de spijsvertering kan je voedsel niet goed verteren en opnemen zodat het lichaam eigenlijk ondervoed is. De hunkering naar voeding van de cel is verantwoordelijk voor de behoefte om altijd te eten. Weet als de spijsvertering niet goed werkt, het slijmvlies van de dikke darm ook niet de basisstoffen kan aanmaken voor de serotonine.

Jouw lichaam lijdt honger doordat de spijsvertering niet goed werkt en je lichaam kan niet anders dan deze slecht verteerde voeding opslaan waardoor men overgewicht krijgt. Het is beter als de maag leeg is om aan de maag te vragen wat hij wil eten, de behoefte van je lichaam aan voedsel verandert elke dag als reactie op de veranderingen in je directe en ver verwijderde omgeving. Dit is ook een reden dat een dieet of ander vastgesteld voedingspatroon niet is staat zal zijn om aan de tegemoetkoming van je dagelijkse behoefte te voldoen. En dit zal bovendien de boodschappen van je lichaam  gaan verstoren of blokkeren met spijsverteringsproblemen tot gevolg. Natuurlijke instincten van je lichaam volgen de bio-energieën van de natuur, het zijn principiële krachten die hetzelfde zijn voor iedereen. Deze specifieke krachten in jouw lichaam bepalen jouw natuurlijke neigingen en instincten. Leer luisteren naar deze boodschappen van je lichaam. Het lichaam zal ‘s avonds beter inslapen gevolgd door een deugddoende verkwikkende slaap.

Het verlies van je lichaamsbewustzijn heeft tot gevolg dat je geest ginder is terwijl je lichaam nog hier aanwezig is. Je bent dan niet in staat om te gronden waardoor de balans tussen lichaam en geest nog meer verstoord raakt. Het een versterkt het ander, gifstoffen verstoren de slaapcyclus, een verstoorde slaap cyclus creëert nog meer afvalstoffen waarbij er hoge concentraties ontstaan in het lichaam. De verstoorde slaapcyclus doet je te lang slapen in de ochtend waardoor de opruimactiviteiten niet kunnen worden afgerond van de zesde cyclus rond zes uur. De beweging in het lichaam is nog sterk en wordt dus geblokkeerd en in de omgekeerde richting gedwongen, de stoelgang moet terug naar binnen. Het is de beweging van het opstaan en het ochtendritueel dat de blaas en endeldarm in gang zet om de urine en de stoelgang uit te scheiden. Dit gebeurt niet, en dikwijls later op de dag of de dag erna gaat de stoelgang er pas uit. De stoelgang zit te gisten in de darmen en wordt droger met als gevolg veel gifstoffen, gassen en ook constipatie tot gevolg omdat de verdroogde stoelgang niet gemakkelijk kan afgevoerd worden. Dit geldt ook als men de aandrang voelt om stoelgang te maken, negeert.

De afvalstoffen komen terug in het lichaam in plaats van te worden afgevoerd. Doordat de stoelgang in het lichaam blijft zitten, ontstaan er obstructies in het hele maag- en darmkanaal. Er kan ook bloedvergiftiging ontstaan. Er ontstaan verstoppingen in het lymfestelsel en dat veroorzaakt zwellingen van ingewanden en andere lichaamsdelen .

De urine die verzameld is tijdens de nacht komt voor een deel terug naar de nieren en verstoort zo de vochtbalans van het lichaam. Dan moet je niet verbaasd zijn dat je zwellingen krijgt onder de ogen, de onderbuik en op andere plaatsen waar je ze het liefst niet hebt. Hetzelfde geldt ook voor de afvalstoffen die via de huid het lichaam willen verlaten. Ze worden weer opgenomen en veroorzaken ontstekingen doordat de concentraties toxinen in het bloed en de lymfe te hoog worden.

Verstoppingen in het lymfestelsel kun je vooral voelen als harde knobbels in het gebied rond de navel, oksels, op je rug en doen pijn als je ze aanraakt. Deze verstoppingen verstoren de bloedsomloop omdat ze veel spanning geven voor het hart. Dit wordt mede veroorzaakt door te lang in bed te blijven liggen waardoor de beweging van de zesde cyclus omgekeerd werkt. Deze druk brengt de afvalstoffen dieper in het lichaam en naar boven richting longen, (ademhaling wordt lastiger), sinussen en uiteindelijk ook in de hersenen. Opstaan rond vijf à zes uur (zonne-uur) in de zesde cyclus en het lichaam in beweging zetten is cruciaal om afvalstoffen uit te scheiden. Als men dat niet doet, wordt men in de eerste cyclus (6.00 uur tot 10.00 uur) zwaar, sloom, mottig, men wordt lethargisch en men krijgt meer vochtophopingen in het lichaam. Dit kan dan de hele dag aanhouden, je voelt je niet prettig en zeker niet actief. Vloeistoffen gaan zich nog meer verzamelen in het lichaam, terwijl het lichaam zich moet gaan voorbereiden op de spijsvertering. door de vochtophoping kan het spijsverteringsvuur niet in gang gezet worden en blijft de honger uit, er is bijna geen afgifte van cortisol en de bijnieren raken ook moe en uitgeput. Een vicieuze cirkel, want de bijnieren krijgen geen energie omdat de spijsvertering en de dikke darm niet normaal kan functioneren. We moeten opstaan en alles proberen te vermijden dat verstopping kan veroorzaken.

24) Op tijd opstaan is de helft van je gezondheid

Maak je er een gewoonte van om elke dag te lang te slapen, zal dat leiden tot chronische vermoeidheid, men wil niet meer opstaan en dat leidt dan naar een zwaarmoedige depressie. Het verhoogt het risico op hartaanval of hartfalen doordat er teveel vocht in het lichaam is en teveel verstoppingen die de spanning verhogen van de bloedsomloop en de ademhaling dat het hart uitput. Op tijd opstaan zorgt ervoor dat de serotonine aanmaak wordt opgestart. Samen met cortisol gaat dit het spijsverteringsvuur stimuleren. Zonlicht speelt hier een grote rol in. Met of voor de de zonsopgang opstaan, geeft kracht en energie, toxinen kunnen op normale manier worden uitgescheiden.

Er is een duidelijk verband tussen welbevinden en de serotonine waarde in het bloed, en welbevinden is een belangrijke voorwaarde  voor een goede gezondheid. Serotonine is het hormoon en neurotransmitter dat zorgt voor het welbevinden en geluksgevoel. Daarom is het goed om steeds zonlicht op te nemen zodra de zon opkomt. Dit gebeurde overal ter wereld voordat de elektriciteit hun intrede deed en er klokken werden uitgevonden die je biologische klok gingen verstoren. Door simpelweg je dagelijkse routine aan te passen aan de natuurlijke bio-energieën en cycli van het universum schep je de fundamentele voorwaarden om geluk, heling en gezondheid te creëren in je leven. Doordat al deze bio-energieën gestuurd worden door de circadiaanse cycli, is het niet mogelijk om zelf je eigen individuele cycli te creëren zonder in strijd verwikkeld te raken met de krachtige genezende natuurwetten. Als je dit probeert, word je gewoonweg ziek. Kijk maar naar de mensen om je heen en observeer.

De mate waarin je afwijkt van het natuurlijke circadiaans ritme zal tot uiting komen in de mate van je strijd in het lichaam en de geest. Deze strijd leidt tot de ziekte die je zult ondervinden. Het lichaam gebruikt ziektesymptomen om je aan te zetten deze gezondmakende en verjongende  natuurwetten te volgen van het circadiaans ritme. De ziekte is het onevenwicht, het symptoom is niet de veroorzaker van de ziekte. Er zijn zoveel oververmoeide mensen. Probeer je gezondheidsproblemen eerst aan te pakken door zo veel mogelijk te gaan leven volgens de bio-energieën van je lichaam en natuurlijk ritme van de heilzame natuurkrachten van het circadiaans ritme. Het zal je helpen te genezen en voorkomen dat de ziekte verder evolueert. Leven volgens het circadiaans ritme is ook de beste garantie dat gezonde mensen ook gezond blijven. Je hoeft  alleen maar te luisteren naar de subtiele boodschappen die je lichaam je steeds geeft. De intelligentie van elke lichaamscel volgt het circadiaans ritme.

Het is natuurlijk veel gemakkelijker om een virus de schuld te geven van de verkoudheid of griep die je hebt opgelopen, dan toe te geven dat je onregelmatige slaappatronen of het eten van veel te veel verkeerde voedselcombinaties of junkfood en de reden waarom je dit doet, er iets mee te maken zouden kunnen hebben.

25) De gevolgen van het zomeruur

Het eerste gevolg van het zomeruur is dat we twee uur vooruit het zonneuur leven. Het echte middaguur is in feite dan om 14.00 uur. Middernacht is dan ook 2.00 uur. Dit heeft ernstige gevolgen op de bio-energieën die de biologische klok aansturen in ons lichaam.  

De ingang van de zomertijd gaat vaak gepaard met slaapgebrek, stress en zelfs een grotere kans op een hartinfarct. En dat heeft alles te maken met de biologische klok van de mens. Wetenschappelijke inzichten maken duidelijk dat die klok zeer precies is ingesteld en veel te maken heeft met onze gezondheid. Organen en onze gezondheidssystemen worden door de biologische klok bijna tot op de minuut nauwkeurig aangestuurd.

In de week na de start van de zomertijd gebeuren iets meer auto-ongelukken. Volgens wetenschappers komt dat door de vermoeidheid, stress en het concentratieverschil. Avondmensen en pubers kunnen met het ingaan van de zomertijd een chronisch slaaptekort ontwikkelen. Gemiddeld slapen avondmensen in de zomer 74 minuten minder dan tijdens de wintertijd. Volgens een Zweeds onderzoek uit 2011, blijkt dat het aantal hartinfarcten meteen na ingang van de zomertijd toeneemt. Vrouwen lopen daarbij iets meer risico dan mannen. De meeste infarcten komen wereldwijd voor op maandagen, maar de maandag na de zomertijd is er een extra stijging van 5% te zien. Ook op dinsdag en woensdag is het effect nog zichtbaar in de statistieken. In de herfst, als de wintertijd weer ingaat, daalt juist het aantal infarcten – vooral bij mannen – tot iets onder het gemiddelde. Dat komt waarschijnlijk door het uur extra slaap.

Pubers zijn gevoelig voor het ontwikkelen van slaapproblemen. Met name een slaaptekort door de omschakeling naar de zomertijd. Pubers ontwikkelen vaak een voorkeur voor de avond waardoor ze later in slaap vallen en dit heeft gevolgen voor de volgende ochtend. Met de ingang van de zomertijd wordt de situatie nog erger. Het is slechts een uurtje verschil, maar die 60 minuutjes kunnen een ongelofelijk effect hebben op je kinderen. Soms kan dat ene uurtje meer effect op je kinderen hebben dan een complete jetlag naar een ander continent met een 9 uur tijdsverschil. Kinderen krijgen last van slaapproblemen, verminderde eetlust, gebrek aan concentratievermogen en een slecht humeur. Hoe komt het dat dat ene uurtje zoveel effect heeft op je spruit? De biologische klok van een kind is ingesteld op licht en donker en niet op wat er op de wekker naast jouw bed staat. Als je op vakantie gaat naar een ander continent met een totaal andere tijdzone, dan is het nog steeds licht en donker op dezelfde tijd, dus voor de biologische klok van een kind verandert er niet veel, maar tijdens de aanpassing van wintertijd naar zomertijd verandert er wel iets voor je kind. Ineens moet je kind wakker worden als het volgens haar klok nog steeds donker is. Het kan wel zeven dagen duren voordat de biologische klok van je kind is “gereset”.

Tips om je biologische klok te helpen

Hieronder vind je enkele tips om je biologische klok een handje te helpen. De informatie is gebaseerd op de centra voor slaapstudies.

  • Ga iets eerder naar bed.
  • In de dagen voor de ingang van de zomertijd kun je je slaap- en waakritme al een beetje aanpassen. Ga elke avond steeds een kwartier eerder naar bed en sta ook een kwartier eerder op dan gebruikelijk. Probeer dat ook te doen met kinderen. Zo maak je het iets makkelijker om ze in de week na de start van de zomertijd ‘s avonds in bed te krijgen. Goed verduisterende gordijnen op kinderkamers helpen je kind in de zomertijd beter in te slapen.
  • Vermijd de maandagochtendspits.
  • Als je weet dat je op de eerste dag na de zomertijd veel last hebt van het tijdsverschil, probeer dan van tevoren genoeg slaap te krijgen. Volgens wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut is het ook aan te bevelen om de ochtenddrukte van de maandag een beetje te vermijden. Ideaal is het als je bijvoorbeeld op je werk iets later kan beginnen. Dat levert wat meer gemoedsrust en mogelijk iets meer slaap op.
  • ’s Avonds weinig licht.
  • De hele dag binnen zitten helpt je biologische klok niet echt om ‘s avonds in slaap te vallen. Je kunt de klok een handje helpen met het aanpassen aan de zomertijd door jezelf al vroeg op de dag bloot te stellen aan veel daglicht, liefst het felle licht van de ochtendzon. Om dezelfde reden moet je zorgen dat je je ‘s avonds juist een beetje afschermt tegen daglicht.
  • Sport vroeg.
  • Als je gewend bent ‘s middags te sporten, probeer dat dan voor vier uur ’s middags te doen en niet later. Dat helpt om je lichaam op tijd weer tot rust te laten komen.
  • Slaap niet overdag.
  • Overdag een dutje doen is niet handig als de klok een uur vooruit gaat. Ben je gewend aan een middagslaapje, probeer dat dan een paar dagen over te slaan.

26) Het Jet Lag Syndroom

Een voorbeeld van een tijdelijke stoornis van het circadiaanse is het jetlag syndroom. Bij een jetlag loopt iemands interne biologische klok niet synchroon met de lokale tijd. Het komt voor bij langeafstandsreizen waarbij veel tijdzones worden doorkruist. De zon kwam op en ging onder op andere tijden en dat verstoort soms dagenlang je biologische klok, voordat al je lichaamscellen in staat werden zich aan te passen aan de nieuwe dag- en nacht-cycli van de bestemming. Melatonine wordt hoofdzakelijk gedurende de nacht geproduceerd, maar bij grote tijds verschuivingen, zoals bij jetlag of bij nachtdienst,  ploegendienst, kunnen mensen ook overdag door slaperigheid worden overvallen, of ‘s nachts moeilijk in slaap komen. Het kan dagen duren voordat men zich aangepast heeft aan de effecten van grote tijdverschuivingen. Voordat je jezelf weer was, had je misschien midden in de nacht honger of was je vroeg in de ochtend klaarwakker een een paar uur nadien doodop. Er wordt een verband gelegd tussen het eetritme en een jetlag. Men ervaart meer last van een jetlag wanneer men van west naar oost vliegt. Een courante reistip is zich zo snel mogelijk aan te passen aan de normale etenstijd van het land van aankomst. Er is een basisregel voor jetlag: voor elk uur tijdsverschil heb je een dag nodig om je biologische klok aan te passen aan het circadiaans ritme op de plaats van de bestemming waar je op het moment bent.

27) Slaapstoornis ten gevolge van ploegendienst

Ook bij deze slaapstoornis komt iemands biologische klok niet overeen met zijn of haar activiteiten. Men werkt terwijl het lichaam wil slapen en met probeert te slapen terwijl het lichaam en hersenen alle signalen vertonen van iemand die wakker is. Met name in banen waarin wisselende ploegendiensten worden gedraaid kan het lichaam problemen ondervinden om zich aan te passen aan het werkritme. Het zijn vaak de oudere werknemers voor wie het steeds moeilijker wordt om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Het komt het meest voor bij mensen die nacht- of vroege ochtend diensten draaien. 

Zij krijgen gemiddeld 1 – 4 uur minder slaap per etmaal. En als ze slapen is de kwaliteit minder. Ze voelen zich niet uitgerust als ze wakker worden, wat ervoor kan zorgen dat ze minder presteren op het werk. Ook kunnen ze overdag minder alert zijn, waardoor de kans op ongevallen toeneemt. Deze slaapstoornis duurt meestal net zo lang als men in ploegendienst werkt. Wanneer men weer op normale tijden gaat werken en slapen, verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Echter bij sommige mensen blijft het probleem bestaan, ook na het stoppen met de ploegendienst. De duur en de ernst van het probleem verschillen overigens van persoon tot persoon.

Warme groet,

Daniel

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *