Het Chronisch vermoeidheidssyndroom deel 2

4- Waarom  voldoende slaap zo belangrijk voor je is.

Een goede slaap is belangrijk om je lichaam te ontgiften en je overdag fitter te voelen. De algemene gezondheid en een goed werkende weerstand hangt af van een goed slaapritme. Desondanks merk ik dat er veel mensen met chronische aandoeningen en CVS op regelmatige basis tot ‘s nachts opblijven. Het kan soms wel eens gebeuren dat je laat op bent door een of andere reden, maar als dit regelmatig gebeurt is dit niet bevorderlijk om van je CVS af te geraken. Een goede slaap begint altijd tijdens de uren voor middernacht, vandaar dat uren voor middernacht ook dubbel tellen. In de ayurveda wordt daar enorm veel belang aan gehecht. Op tijd gaan slapen, rond tien uur ‘s avonds en op tijd opstaan rond zes à zeven uur in de ochtend is echt ideaal voor je gezondheid en het ontgiftingswerk van je lichaam.

Maar een goede slaap is eveneens afhankelijk van een goed werkende spijsvertering, een gezonde dikke darm en goed functionerende bijnieren, schildklier en de thymus. De spijsverteringsorganen en de hormoonhuishouding worden op hun beurt bestuurd door uiterst precieze cyclische patronen van dag en nacht ofwel het circadiaans ritme. Meestromen met de natuurlijke ritmen zijn enorm belangrijk om alle processen in het lichaam evenwichtig te laten verlopen. Het overtreden van deze universele levenswetten zijn mede de grootste oorzaak van onze ziekten die we kennen en beroven ons van vitaliteit en levenslust. We voelen ons meer vermoeid.

De biologische klok

We hebben in ons lichaam een soort biologische klok waar vele lichaamsprocessen aan gerelateerd zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de pancreas de meeste spijsverteringsenzymen aanmaakt rond het middaguur. Vandaar dat het ideaal is als we rond het middaguur onze grootste maaltijd consumeren. Deze maaltijd kan dan goed verteren omdat rond het middaguur vele maagsappen en enzymen echt actief zijn. De darmen ontvangen verteerd voedsel en er is een goede resorptie van voedingstoffen. Een ander voorbeeld dat eveneens door de biologische klok wordt gestuurd is de productie van cortisol en adrenaline door de bijnieren in de ochtend. De adrenaline is bedoeld om je lichaam wakker te laten worden en in beweging te brengen. De cortisol zal de spijsvertering opstarten. Het slijmvlies van de dikke darm zal beginnen met serotonine te produceren die vervolgens de cortisolspiegel in het bloed weer in balans brengt. Tegelijkertijd gaat de serotonine de gehele spijsvertering activeren. Naarmate de namiddag en avond vordert zal de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine. Vervolgens brengt melatonine de spijsvertering en het lichaam weer in rust, vandaar dat ‘s avonds een grote maaltijd eten echt niet gunstig is voor het lichaam. Het kan niet goed meer verteren. We weten nu dat bij CVS het onwillekeurig zenuwstelsel verstoord is, dus we hebben alle belang om de dag- en nachtritmes te volgen.

Een goede slaap geeft de gezondheid een oppepper

Voldoende slaap is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest en geeft de immuniteit een krachtige boost. De slaap kan onderverdeeld worden in twee delen, voor middernacht en na middernacht, tijdens de twee uur voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en zuivering plaats, en in deze periode komt de diepteslaap voor of de genaamde schoonheidsslaap. Diepte slaap duurt ongeveer een uur, meestal een uur voor middernacht. Deze slaap is droomloos en wordt ook gekenmerkt door een daling van zuurstofopname van ongeveer 8%. Het gevolg is dat het lichaam zeer diep kan ontspannen en rusten. Deze fysiologische rust is tot 3 x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen.

De diepteslaap is verantwoordelijk voor de aanmaak van groeihormonen, die voor het herstel, celdeling en vernieuwing van ons lichaam zorgen en ons daarbij jong houden.  Maar door te lang op te blijven wordt dit proces verstoort. Het lichaam en de geest gaat uiteindelijk lijden aan oververmoeidheid. Er ontstaat opstapeling van toxines en afvalstoffen. 

Als het melatonine niveau in het bloed hoog genoeg is, kan het lichaam zichzelf regenereren, vernieuwen, ontgiften en verjongen. De bijnieren geven ‘s avonds na 10.00 uur geleidelijkaan meer cortisol vrij. Deze cortisol is echter bedoeld om het lichaam van energie te voorzien om zich te kunnen ontgiften tijdens de slaap en om mentaal de impressies van de dag te verwerken. Maar als we niet slapen na tien uur ‘s avonds, gaan we deze energie gebruiken en verspillen om er activiteiten mee te doen. Vervolgens krijgt het lichaam onvoldoende energie om na middernacht het echte ontgiftings werk in samenwerking met de lever goed te kunnen doen. Geleidelijkaan zijn we niet meer in staat om negatieve emoties te verwerken en worden we prikkelbaarder. Wees bewust dat dit een grote valkuil is, ook al voel je je beter, ga om 10 uur ‘s avonds naar bed.

De grote rol van de lever om het lichaam te ontgiften

Veel bloed uit de hersenen wordt na middernacht gezuiverd door de lever, dit proces wordt verstoord als je nog wakker bent en de diepteslaap hebt gemist. De lever is een orgaan dat tijdens de nacht het meest actief is. Het respecteren van het dag- en nachtritme zorgt voor een betere spijsvertering, een goede slaapkwaliteit, betere bijnierwerking en een goed functionerende cardiovasculair systeem.

De appendix, darmflora

Bij een goede slaap zal de lever veel schadelijke stoffen uit het bloed filteren, neutraliseren en via de gal af geven aan de spijsvertering. De darmflora doet de rest. De lymfe verzameld tijdens de slaap ook veel schadelijke stoffen en is voor 80% verbonden met de darmen. het gebied in de buik heeft de grootste microbiële agentia. Tijdens de slaap wordt dus je weerstand weer opgebouwd en sterker omdat je lichaam ontgift en zuivert. Daarom dat het aan te raden is om op tijd op te staan.  Lichaamsbeweging in de ochtend activeert de darmperistaltiek en stimuleert ons lichaam alle schadelijke afvalstoffen en toxines samen met de stoelgang uit te scheiden. Als we te lang blijven liggen wordt dit natuurlijk proces van afscheiding verstoord en gaan we ons overdag zwaarder en suffer voelen met minder energie.Een zeer belangrijk punt te onthouden als je lijdt aan CVS.

Er is nog een belangrijk orgaan die het lichaam tijdens de nacht meehelpt met het ontgiften, en dat is de huid. Daarom is het goed om je in de ochtend te douchen, alles wat de huid uitscheid is wateroplosbaar en dan ben je het ook kwijt, dat is goed voor je lichaam. Bij te lang in bed liggen loop je een groot risico dat de uitgescheiden afvalstoffen terug worden opgenomen door de huid en weer in het lichaam terechtkomt. Het is beter om ‘s avonds niet te douchen, want dat maakt je juist weer wakker.

Het beste gezondheidsadvies dat je maar kunt krijgen is: op tijd naar bed en op tijd opstaan.

Enkele tips om beter in te slapen: Vermijd zoveel mogelijk kunstlicht en zeker geen blauw licht van computers of gsm voor het slapen gaan. De productie van melatonine wordt daardoor stopgezet. Eet geen volle maaltijd voor het slapengaan, maar evenmin ook niet met honger gaan slapen, eet een hap of twee, of een volwaardige snack. Zorg ervoor dat je slaapruimte stikdonker is voor maximale productie van melatonine en volledige rust in je ogen. Zorg eveneens dat er geen spiegels in je slaapruimte aanwezig zijn. Spiegels weerkaatsen niet alleen zichtbare lichtfrequenties maar ook andere frequenties die de nachtrust kunnen verstoren. 

Val overdag niet in slaap, een dutje of wandelen na het middagmaal is wel goed.

Doe veel lichaamsvriendelijke beweging overdag. Zorg eveneens voor een goede matras en bedkwaliteit. Laat je lichaam net voor het slapengaan eerst een beetje afkoelen, dat helpt je om beter in te slapen. Zet telefoon, wifi en andere stoorzenders uit. Kijk naar geen spannende thrillers  of negatieve beelden op televisie net voor het slapengaan. Doe ontspannende dingen zoals yoga, meditatie, het kijken naar kunst of natuur met een rustig muziekje op de achtergrond. Drink natuurlijk ook geen stimulerende dingen tijdens de avond, laat je lichaam kalmpjes ontspannen en tot rust komen.

Neem meer voeding en specerijen met een hoog tryptofaangehalte

Probeer geen slaapmiddelen gebruiken (alleen maar als noodgeval). Verzorg je spijsvertering en je dikke darm. Tracht tryptofaanrijke voeding te consumeren. Tryptofaam is een aminozuur dat aan de basis ligt van serotonine. Deze stof vind je voornamelijk veel in pompoenpitten, granen en notenmelk, bieslook, .paardenbloem, alfalfa spruiten, venkel, spinazie, wortels, bleekselderij,  snijboontjes, witloof, peulvruchten (vooral kikkererwten), rijp fruit, bananen, pure chocolade, verschillende groenten enzovoort.

Saffraan

Specerijen zoals kurkuma, kaneel, saffraan en curry bevatten ook veel tryptofaan

Goede vetstoffen zijn vooral boter, kokosvet, nodig om zetmelen beter te verteren.

Eiwitten vind je vooral in peulvruchten, sommige groenten, zaden, granen en noten.

Tijdens de dag eet je zoveel mogelijk groenten gekookt of bereid. Gekookte voeding is voorverteerd  en veel beter voor de totaliteit van de spijsvertering, daarom dat op dit moment ook driekwart van de wereldbevolking dagelijks 3x kookt. Daar zitten veel opneembare vitaminen in die vrij uit de cellulose van de plantendelen zijn gekomen, vitamine C, B5, B11 of foliumzuur, helpen je cortisolwaarden samen met serotonine te normaliseren. Sommige supplementen bieden soelaas zoals Ginseng, Rhodiola, Tulsi (Ocimum sanctum), zoethoutwortelextract, Valeriaan en Magnolia. Ze zijn ook werkzaam tegen bijnieruitputting. Algemeen vermijd je geraffineerde voedingsmiddelen, want deze zijn echt niet gunstig voor het slijmvlies van de dikke darm. 

Hoe het komt dat je tijdens de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten?

Naast een ontregelde lichaamsklok veroorzaakt door een onregelmatige levensstijl en verstoorde hormoonhuishouding is de circulatie van toxines een grote oorzaak van slaapproblemen. Vele toxines zijn het gevolg van slecht werkende spijsvertering, chemische stoffen, medicijnen, maar ook van op de verkeerde uren eten, te zware maaltijden eten of eten vlak voor het slapengaan. Deze toxines kunnen net als alcohol door de hersen bloed barrière doorbreken en hersenbeschadiging veroorzaken.

Slaap

Om hersenschade zoveel mogelijk te voorkomen, kan het lichaam niets anders dan de toxines verdunnen door vocht ernaartoe te brengen. Dat gebeurt door de hersenen zoveel mogelijk bloed te laten vasthouden. Om dit te kunnen doen, moet je wel wakker blijven of wakker worden als de toxines te geconcentreerd worden. Dit gebeurt meestal na middernacht. Zoals gewoonlijk weet je lichaam wat het beste is voor jou. Het lichaam is steeds gericht op overleving en zal door je wakker te houden ‘s nachts de concentratie toxines verdunnen om beschadiging aan hersencellen te voorkomen. Je zult je de dag nadien natuurlijk niet al te best voelen. Ontgiften en zuiveren van je lichaam is de beste preventie tegen alle aandoeningen die we kennen. Het lichaam zuiveren en ontgiften is dus de dagelijkse boodschap.

Negatieve emoties, trauma’s en biologische conflicten zijn eveneens een grote bron van zeer giftige toxines. Neuropeptiden met een negatieve lading zijn echt niet gunstig voor het goed functioneren van alle lichaamscellen en fysiologische stelsels. Dat verstoort de slaap eveneens in ernstige mate en werkt uitputtend op de bijnieren en de gehele hormoonhuishouding. De weerstand zal verzwakken en het zenuwstelsel heeft daar het meest onder te lijden.

5- Hulpmiddelen uit de natuur om CVS te helpen verbeteren

1- Guarana is een plant uit Zuid-amerika met bijzondere eigenschappen dat de gezondheid bevorderd. De plant heet Paullinia cupana en de zaden ervan worden guarana genoemd. Het wordt in betere natuurwinkels verkocht? Het helpt eveneens om koorts, hoofdpijn en zware vermoeidheid te bestrijden. Guarana stimuleert de bijnieren om vermoeidheid te bestrijden zonder een schadelijke adrenalinestoot te veroorzaken. Dat is wel zeer belangrijk. Het grotegehalte aan vezels in guarana voorkamot dat het natuurlijke gehalte aan cafeïne tegelijk wordt afgegeven zoals dit met koffie wel gebeurt. Het geheim is dat de cafeïne zeer geleidelijk wordt afgegeven dat het lichaam energie verschaft zonder dat de eigen energievoorraden van het lichaam uitgeput raken. Guarana kalmeert het zenuwstelsel en is goed werkzaam tegen stress, depressie en angst. 

2- Het waardevolle zonlicht. Tracht veel meer in de zon te lopen om zijn therapeutische kracht te ontvangen. Je lichaam wilt in de zon zijn, ga naar buiten om van de eerste zonnige lentedag te genieten. Zonlicht stimuleert het onwillekeurig zenuwstelsel en zorgt ervoor dat er evenwicht ontstaat waarbij je meer energie krijgt.

Zonlicht is eveneens belangrijk voor vitamine D, belangrijk voor de bijschildklier. Het zijn de elektromagnetische golven die door het zonlicht worden opgewekt dat de echte energiebron is voor alle leven op aarde. gebrek aan direct zonlicht is eveneens een co-factor waardoor de herstelfase bij CVS bijna niet voorbijgaat. In feite is het schadelijk voor je gezondheid om niet in de zon te gaan zitten. 

3- Ojibwa thee is van oorsprong samengesteld door de Noord-Amerikaanse indianen. Er worden 8 verschillende kruiden gebruikt die allemaal immuniteitsversterkend zijn en het lichaam ook ontgiften en te zuiveren. In het kort: Rode iep of Ulmus glabra: Wordt gebruikt bij tal van infecties op de luchtwegen, voornamelijk als zuigtabeltten bij keelpijn. Rode iep heeft een gunstige werking op de dikke darm en de endeldarm.

Gezegende distel of Cnicus benedictus: Dit bitterkruid wordt ook gebruikt om problemen met de lever en de galblaas te behandelen. Rode klaver of Trifolium pratense: is een bron van waardevolle voedingstoffen en mineralen waaronder chroom, calcium, thiamine, vitamine C, magnesium, fosfor, en is rijk aan isoflavonen dat de weerstand versterkt. Kliswortel of  Arctium lappa: kliswortel heeft een positief effect op leverbeschadiging door alcoholgebruik en farmaceutische medicijnen. Kelp of bruinwier is eveneens een rijke bron aan goed opneembare mineralen waaronder jodium, calcium, magnesium, kalium en calcium. Schapenzuring of Rumex acetosella is rijk aan oxaalzuur, natrium, kalium, ijzer, mangaan bètacaroteen, vitamine C en fosfor. Het is mild vochtafdrijvend; mild laxerend en mild ontsmettingsmiddel. Witte waterkers of Nasturtium officinale heeft een zeer hoog gehalte aan vitamine C en is eveneens werkzaam tegen candida albicans infectie, koorts, ontstekingen en algemene pijn. Russische rabarber of Rheum palmatum var. tanguticum: een waardevolle plant dat zorgt dat gal, parasieten en in de darmen vastzittend voedsel afgevoerd worden.  Het stimuleert de galkanalen om giftige afval producten af te voeren. Het is een krachtige ontgiftende kruid en bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen. 

3- Een andere krachtige theesoort, afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid Amerika is lapacho ofwel Pau Darco (van de inca’s). De binnenkant van de schors (bast) van de lapacho colorado boom wordt hierbij gebruikt. Deze bast heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tabebuia impetiginosa is de wetenschappelijk naam van deze boom. Het versterkt de immuniteit  en ontgift het lichaam op een krachtige wijze.  Voornamelijk op de lever, de nieren en het gehele spijsverteringsstelsel. Het helpt bij baby’s met voedselallergieën en darmkrampen. het vermindert bijwerkingen van antibiotica. Lapacho thee bestrijdt zowel de oorzaak als het symptoom en dat is de verklaring voor de afwezigheid van bijwerkingen.

6- Geneeskrachtige voeding voor aandoeningen waarbij exosomen actief zijn 

Daaronder vallen mysterieuze ziekten zoals fibromyalgie, CVS, bijnieruitputting, ziekte van Ménière, tinnitus, Vertigo, lupus, hepatitis C, veelvuldige overgroei met streptokokken A en B, Candida albicans, helicobacter pylori, Cytomegalo. Informatie over deze zaken vind je terug in de blog over fibromyalgie.

Probeer volgende zaken zoveel mogelijk te consumeren en varieer zoveel mogelijk.

 1. Bleek-, gewone selderij en knolselderij, peterselie, koriander: bevatten waardevolle minerale zouten voor het zenuwstelsel en versterkt het maagzuur. Dat is goed om de spijsvertering te versterken.
 2. Kiemen: bevatten hoog gehalte sporenelementen zoals selenium en zink. versterkt de weerstand.
 3. Asperges: zuiveren milt, nieren en de lever. versterkt de pancreas.
 4. Spinazie: goed opneembare micronutriënten voor het zenuwstelsel, alkaliserende werking.
 5. Kokosolie: antivirale vetzuren zoals laurinezuur en caprinezuur.
 6. Gember: verbetert de spijsvertering en antiseptisch.
 7. Frambozen en ander klein fruit: rijk aan antioxidanten. Tijdens de zomer.
 8. Sla: bitterstoffen stimuleren de darmperistaltiek en reinigt de lever.
 9. Papaja’s: bevat enzymen die de spijsvertering stimuleren. Verhoogt het maagzuurgehalte en herstelt zenuwcellen.
 10. Abrikozen: verbetert de bloedkwaliteit  en de algemene gezondheid. Biologisch gedroogde abrikozen hebben hetzelfde effect. (Ze zien er bruin uit)
 11. Granaatappels: hebben de wrange smaak, alkaliserend. Reinigt bloed en lymfe van toxines en draagt bij aan de ontgifting.
 12. Grapefruit: bron van calcium en antioxidanten. Bioflavonoïden die belangrijk zijn voor de werking van vitamine C. Versterkt de weerstand en ontgift.
 13. Boerenkool: werkt alkaliserend in het lichaam.
 14. zoete aardappels: de inuline verbetert de werking van de darmflora. draagt bij tot de ontgifting van neurotoxines.
 15. Komkommers: ontgift neurotoxines en versterkt de bijnieren en nieren.
 16. Venkel: bevat belangrijke voedingsstoffen, brengt het microbioom mee in evenwicht.
 17. Brandnetelblad: maak er spinazie van, pluk in onbespoten bossen. Zeer goed voor de bloedkwaliteit.
 18. Vlierbessensiroop helpt het lichaam krachtig ontgiften en vermindert de activiteit van exosomen.

Volgende natuurlijke supplementen hebben een goede werking om de activiteit van virussen- exosomen te verminderen en versterken het ontgiftend vermogen van de weerstand.

 1. L-lysine: vermindert de activiteit van exosomen en ontgift tegelijkertijd. Zowel het Epstein barr en het zoster exosoom (gordelroos) beide werkzaam op het zenuwweefsel. 
 2. Vitamine B12: (in de vorm van methylcobalamine en/of adenosylcobalamine) belangrijk om het zenuwstelsel te versterken. Herstelt de zenuwen die door schadelijke toxines en neurotoxinen zijn beschadigd.
 3. Kattenklauw of Uncaria tomentosa: Deze plant geeft een boost aan je algemene gezondheid en verkleint de hoeveelheid exosomen en streptokokken A en B. Tegelijkertijd helpt het lichaam om zich te ontgiften.
 4. Zoethoutwortel of Glycyrrhiza glabra: zeer goed bij bijnieruitputting, het helpt om de cortisolproductie en cortisol- en cortison waarden in balans te brengen. Zoethout in grotere hoeveelheid kan de bloeddruk doen verhogen, bij de meeste mensen met bijnieruitputting is echter de bloeddruk te laag. Remt de activiteit van het exosoom, heeft een ontgiftende werking.
 5. Zink: belangrijk voor stofwisselingsprocessen en de algemene gezondheid. Ondersteunt het endocriene systeem, in het bijzonder de pancreas en de bijnieren. Beschermt de schildklier en het zenuwstelsel tegen ontstekingen door het ontgiftend vermogen van de algemene gezondheid te versterken.
 6. Citroenmelisse, Melissa officinalis: revitaliseert het zenuwweefsel en draagt bij tot de regulatie van de insulineproductie. Vermindert ontstekingen en doodt virussen die het zenuwweefsel aantasten. Versterkt de algemene gezondheid.
 7. 5-MTHF: (5-methyltetrathydrofolaat), geeft kracht aan het centrale zenuwstelsel, ontlast de bijnieren. Versterkt het gezondheidssysteem en het endocriene stelsel.
 8. Selenium: helpt bij het herstel van zenuwcellen dicht bij de huid. Beschermt het centrale zenuwweefsel. Werkt versterkend. Paranoten zijn rijk aan natuurlijk selenium.
 9. Ester-C: Deze vorm van vitamine C ondersteunt de bijnieren en weerstand. Vermindert ontstekingen en kalmeert de bijnieren die door overbelasting zijn vergroot. Helpt bij het verwijderen van virale toxines. Ondersteunt de werking van neuronen en neurotransmitters.
 10. Rode algen, Atlantische dulse: verwijdert zware metalen.
 11. Rode klaver of Trifolium pratense: Helpt bij de verwijdering van neurotoxines uit de lever, lymfestelsel en de milt.
 12. Specerijen die de activiteit van exosomen (virussen) minderen met een ontgiftende werking: salie, kruidnagel, citroenmelisse, nootmuskaat, Ceylon kaneel tijm, steranijs, kurkuma, dragon, kaneel, kervel, rozemarijn, zoethout en gember. Gebruik vele specerijen, het zijn ook de parels en smaakmakers uit de keuken.

7- Wat kun je beter niet eten?

We willen allemaal een goede gezondheid. Dan kiezen we voeding dat voedend en herstellend is voor je algemene gezondheid, logisch toch.

Veel voeding is echter niet geschikt voor menselijke consumptie. We willen zelf kiezen wat we eten. Daar ligt het probleem, we consumeren voedingsmiddelen, supplementen en additieven die ondermijnend en verstorend werken in het lichaam.

Je kunt kiezen om een lekker dessertje te eten waarvan je weet dat je rond je middel een tikkeltje dikker van wordt. Dat is één ding, het is een ander verhaal als het dessert een ingrediënt bevat waarvan je niet eens weet dat het jouw gezondheid beschadigd. We worden elke dag verleid om giftige toevoegingen te eten zoals E-nummers en dergelijke die de gezondheid aantasten. Je hebt daar dikwijls geen zeggenschap over omdat je niet eens weet dat het gebeurt. 

Als je echt gezond bent, tjokvol energie en innerlijke kracht, geen klagen, dan is dit niet zo erg dat bepaalde giftige stoffen je lichaam binnendringen via voeding. Maar als je begaan bent met je gezondheid, als je bepaalde aandoeningen hebt of overgevoeligheden hebt, of je ziek bent zoals CVS, dan is het van cruciaal belang dat je niets eet wat de aandoening of ziekte in stand houdt. Je lichaam kan alle mogelijke middelen gebruiken om te herstellen en gezond te blijven. Hoe meer schadelijke stoffen je lichaam binnenkomen, hoe moeilijker het wordt om te herstellen. Het gaat erom de algemene gezondheid te versterken en het vermijden van zoveel mogelijk schadelijke stoffen.

Conserveringsmiddelen en E nummers kunnen dusdanig bestaande ziekten verergeren en nieuwe aandoeningen veroorzaken of wat we noemen complicaties.

Het is nu tijd dat je de controle en keuzevrijheid terugkrijgt door juiste informatie over wat je in je lichaam stopt.

8- Volgende zaken vermijd je beter als je aan CVS lijdt

 1. Gekweekte vis: deze wordt met antibiotica grootgebracht en zijn bron van zware metalen. Ook wilde vis bevat zware metalen.
 2. Kunstmatige smaakstoffen en andere chemische additieven waarvan we de werking op lange tijd niet eens weten.
 3. Citroenzuur: als additief is dit niet hetzelfde als het natuurlijke zuur in een citroen.
 4. Vitamine C, ascorbinezuur. Wordt in de voedingsindustrie gewonnen uit een genetisch gemanipuleerde schimmel en is bijlange zo goed niet als de natuurlijke variant in zongerijpte groenten en vruchten.  Traceer de bron van vitamine C als je supplementen aanschaft. Biologisch is sowieso te prefereren. Ik prefereer vitamine C op basis van de camu bes, of de amla vrucht uit de ayurveda is eveneens een waardevolle bron van vitamine C.
 5. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en neotaam, sucralose e.a. Zij bedriegen jouw lichaamsintelligentie en dat verzwakt je verder. Aspartaam en andere synthetische zoetstoffen kunnen symptomen van CVS versterken. Ze verstoren vele metabolische processen in het lichaam en zijn een bron van vervuiling omdat ze lichaamsvreemd zijn. Het lichaam herkent deze stoffen niet en behandelt het als gif. Daarmee verlies je veel energie. Dit geldt ook voor lightproducten, niet geschikt voor menselijke consumptie.
 6. Elk ingrediënt met de naam natuurlijke smaakstoffen, aroma’s zijn niet zo natuurlijk als je denkt. Het zijn verborgen smaakmakers. Elke smaakversterker kan chemische verbindingen bevatten die je gezondheid schaden. Natuurlijke smaakmakers en aroma’s zijn onder de radar geglipt. E-nummers, bewaarmiddelen, synthetische zoetstoffen, lightproducten, junkfood zijn allemaal echt te vermijden als je lijdt aan CVS.
 7. MSG, afkorting van Mononatriumglutamaat, is een zoutsoort die van nature in glutaminezuur voorkomt, een niet essentieel aminozuur. Er is niets natuurlijks aan deze stof die extreme schade en oxidatieve stress veroorzaakt in je lichaam. Het hoopt zich op in je hersenen en putten de zenuwcellen uit. Zeker gevaarlijk als je zenuwen door gifstoffen zijn aangetast. 
 8. Als je de volgende namen ziet staan, NIET KOPEN! Echt slecht bij CVS. Glutamaat, gehydrolyseerd, geautolyseerde gist, proteasen, carrageen, maltodextrine, natriumcaseïnaat, balsamicoazijn, malt-extract, gistextract, biergist, maïszetmeel, tarwezetmeel, gemodificeerd zetmeel, gelatine, gehydrogeneerde eiwitten, getextureerde eiwitten, weiproteïne, smaakmaker, bouillon, sojaproteïne en sojasaus.
 9.  Beperk consumptie van gluten uit tarwe, rogge, gerst en spelt.
 10.  Melk van dieren en alle zuivel, kaas, yoghurt e.a.
 11.  Geraffineerde suikers en zetmelen, oliën en geharde vetten.
 12.  Eieren omwille van de zwavelverbindingen. Het zijn geen veilige eiwitbronnen, ze veroorzaken tal van verstoppingen in het darmstelsel en in de weefsels.
 13.  Geraffineerde suikers en oliën, zij vormen veel toxines met een intoxicatie schok die lichaamscellen beschadigen. Tevens zijn ze co-oorzaak van zuurstoftekort in het lichaam. Ze verstoppen de receptoren en zijn oorzaak van verstoppingen in het interstitiële vocht of bindweefsel, haarvaten en lymfevaten. Oliën alleen van eerste koude persing, biologisch. 
 14.  Margarine. Veroorzaakt zuurstoftekort op celniveau.Leidt altijd tot vermoeidheid.
 15.  Koolzaadolie is uit de boze, is genetisch gemanipueerd.
 16.  Mais, soja en koolzaad zijn niet aan te bevelen, deze voedingsmiddelen zijn genetisch gemanipuleerd en het lichaam is niet in staat dit als voedsel te herkennen. Dat put het lichaam uit. Maïs, was ooit een waardevolle voedingsbron voor de mens, maar de genetisch gemodificeerde organismen heeft dit teniet gedaan. Het lichaam herkent de huidige maïs niet meer als voeding.
 17.  Supplementen zijn zeker aanbevolen maar enkel natuurlijke supplementen, ik prefereer de supplementen van Cressana omdat deze volledig biologisch zijn en geen vulstoffen bevatten. Geen artificiële supplementen want als het artificiële supplementen zijn, dan moet je lichaam dat metaboliseren, verwerken, dan ben je nog verder van huis omdat de nieren en de lever overbelast worden. De beste werking verkrijg je door ten eerste zoveel mogelijk gezonde biologisch schone, gentechniek vrije en evenwichtige voeding te consumeren. Ten tweede vermijd je supplementen die eenzijdig zijn, bijvoorbeeld vitamine C zonder zijn begeleidende antioxidant bioflavonoiden. Pure vitamine C is schadelijk en extreem zuur voor het lichaam en dat verstoort de werking van andere vitaminen en anti-oxidanten in het lichaam. Maar vitamine C op basis van de amla vrucht of Camu-Camu of andere bessen zijn wel zeer nuttig voor het lichaam. Blijf bij organische natuurlijke vormen van supplementen omdat die dus de begeleidende mantelstoffen bevatten. Het gaat steeds om de synergie dat in het lichaam ontstaat. Solisme in supplementen is altijd schadelijk.Sommige supplementen kun je ook beter mijden: L-carnitine is een aminozuur dat in grote hoeveelheid schadelijk is. Hetzelfde geldt voor het aminozuur arginine. Beide aminozuren zijn ook slecht als je kanker hebt. 
 18.  Gekweekte vis omwille van zware metalen en antibiotica
 19. Verminder dierlijke eiwitconsumptie, vooral varkensvlees.
 20.  Klier Supplementen gemaakt van dierlijk materiaal en bevatten erg geconcentreerde hormonen. Dit zijn laaggradige steroïde verbindingen die dikwijls worden voorgeschreven voor endocriene klieren, maar verstoren de hormoonhuishouding en de weerstand.
 21.  Visolie Supplementen bevatten hoge concentraties zware metalen. Het verwijderen van deze metalen is een onmogelijke onrealistische zaak, ze zitten in de omega vetzuren en kunnen gemakkelijk naar de organen en doorheen de hersenbarrière en myelineschede getransporteerd worden. Beter zijn de basis essentiële omegavetzuren uit koudgeperste oliën te halen als voedingsbron. Basis omega 3 is alfa linoleenzuur, basis omega 6 is linolzuur. visolie is derivaat omega 3, dat kan het lichaam zelf aanmaken bij voldoende basis omega 3 maar niet omgekeerd. Lijnzaadolie en hennepzaadolie zijn een goede bron van omega 3 basis.
 22. Vaccinaties veroorzaken ook zware vermoeidheid omdat ze een bron zijn van lichaamsvreemde stoffen dat in het organisme wordt binnengebracht. Er is grote vervuiling in het lichaam en het lichaam raakt verward. Alle stoffen die op natuurlijke wijze in het bloed terechtkomen gaat via  de spijsvertering, via de huid ofwel via de ademhaling. Het lichaam bepaalt zelf wat het toelaat in het bloed. Via vaccinaties wordt er rechtstreeks ingegrepen in het bloed en dat heeft vergaande gevolgen voor de intelligentie van het lichaam. Er kan een aanvalsconflict ontstaan daardoor en deze schok kan leiden tot de dood.

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *