Het Chronisch vermoeidheidssyndroom deel 2

4- Waarom  voldoende slaap zo belangrijk voor je is.

Een goede slaap is belangrijk om je lichaam te ontgiften en je overdag fitter te voelen. De algemene gezondheid hangt af van een goed slaapritme. Desondanks merk ik dat er veel mensen met chronische aandoeningen en CVS regelmatig tot ‘s nachts opblijven. Het kan soms wel eens gebeuren dat je laat op bent door een of andere reden, maar als dit regelmatig gebeurt is dit niet bevorderlijk om van je CVS af te geraken. Een goede slaap begint altijd tijdens de uren voor middernacht, vandaar dat uren voor middernacht ook dubbel tellen. In de ayurveda wordt daar enorm veel belang aan gehecht. Op tijd gaan slapen, rond tien uur ‘s avonds en op tijd opstaan rond zes à zeven uur in de ochtend is echt ideaal voor je gezondheid en het ontgiftingswerk van je lichaam.

Een goede slaap is ook afhankelijk van een goed werkende spijsvertering, een gezonde dikke darm en goed functionerende bijnieren, schildklier en de thymus. De spijsverteringsorganen en de hormoonhuishouding worden op hun beurt bestuurt door uiterst precieze cyclische patronen van dag en nacht ofwel het circadiaans ritme. Meestromen met de natuurlijke ritmen zijn enorm belangrijk om alle processen in het lichaam evenwichtig te laten verlopen. Het overtreden van deze universele levenswetten is een belangrijke oorzaak van onze ziekten die we kennen en beroven ons van vitaliteit en levenslust. We voelen ons meer vermoeid.

De biologische klok

In ons lichaam hebben we een soort biologische klok waar vele lichaamsprocessen aan gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld de pancreas die de meeste spijsverteringsenzymen aanmaakt rond het middaguur. Het is dus ideaal als we rond het middaguur onze grootste maaltijd consumeren. Deze maaltijd kan dan goed verteren omdat er rond het middaguur ook vele maagsappen en enzymen goed actief zijn. De darmen ontvangen verteerd voedsel en er is een goede resorptie van de voedingsstoffen. 


Nog een voorbeeld: hoe de biologische klok organen aanstuurt: de productie van cortisol en adrenaline door de bijnieren in de ochtend. De adrenaline is bedoeld om je lichaam wakker te laten worden en in beweging te brengen. De cortisol zal de spijsvertering opstarten. Het slijmvlies van de dikke darm zal beginnen met serotonine te produceren dat de cortisolspiegel in het bloed weer in balans brengt. Tegelijkertijd gaat de serotonine de gehele spijsvertering activeren. Naarmate de namiddag en avond vordert zal de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine. Dan brengt de melatonine je spijsvertering en je lichaam weer in rust.


‘s Avonds een grote maaltijd eten is echt niet gunstig voor het lichaam. Het voedsel kan niet goed meer verteren omdat de spijsvertering minder hard werkt. We weten nu dat bij CVS het onwillekeurig zenuwstelsel verstoord is, dus we hebben er alle belang bij om de dag- en nachtritmes te volgen.

Een goede slaap geeft de gezondheid een oppepper

Voldoende slaap is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest en geeft de algemene gezondheid een krachtige boost. De slaap kan onderverdeeld worden in twee delen, voor middernacht en na middernacht. Tijdens de twee uur voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en ontgifting plaats. Tijdens deze periode heb je de diepteslaap of de schoonheidsslaap. De diepteslaap duurt ongeveer een uur, meestal een uur voor middernacht. Deze slaap is droomloos en is gekenmerkt door een daling van zuurstofopname van ongeveer 8%. Bijgevolg kan het lichaam zeer diep ontspannen en rusten. Deze fysiologische rust is tot 3 x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen.

De diepteslaap is belangrijk voor de productie van groeihormonen, nodig voor het herstel, de celdeling en vernieuwing van ons lichaam en dit houdt ons jong. Door te lang op te blijven, wordt dit proces verstoord. Het lichaam en de geest gaan uiteindelijk lijden aan oververmoeidheid. Er ontstaat opstapeling van toxines en afvalstoffen en dit kan tot intoxicatieschokken leiden.

Als het melatonine niveau in het bloed hoog genoeg is, kan het lichaam zich goed regenereren, vernieuwen, ontgiften en verjongen. ‘s Avonds na 10.00 uur geven de bijnieren meer cortisol vrij. Deze cortisol is echter bedoeld om het lichaam van energie te voorzien, waarbij het zich kan ontgiften tijdens de slaap en de impressies van de dag mentaal te verwerken. Maar als we niet slapen na tien uur ‘s avonds, gaan we deze energie gebruiken en verspillen om er activiteiten mee te doen. Vervolgens krijgt het lichaam onvoldoende energie om na middernacht het ontgiftingswerk in samenwerking met de lever en de lymfe af te ronden. We hebben minder energie om negatieve emoties te verwerken en worden prikkelbaarder. Wees bewust dat ‘s avonds laat actief zijn een grote valkuil is, ook al voel je je beter, ga om 10 uur ‘s avonds naar bed. Bij CVS is dit enorm belangrijk.

De grote rol van de lever om het lichaam te ontgiften

Na middernacht wordt het bloed uit de hersenen gezuiverd door de lever. Dit proces is verstoord als je nog wakker bent en de diepteslaap hebt gemist. De lever is een orgaan dat het meest actief is tijdens de nacht. Het respecteren van het dag- en nachtritme zorgt voor een betere spijsvertering, een goede slaapkwaliteit, betere bijnierwerking en een goed functionerend cardiovasculair systeem.

De appendix, darmflora

Bij een goede slaap kan de lever vele schadelijke en toxische stoffen uit het bloed neutraliseren en via de galwegen afvoeren richting de spijsvertering. De darmflora doet de rest. De lymfe verzamelt tijdens de slaap ook veel schadelijke stoffen en is voor 80% verbonden met de darmen. Het gebied in de buik heeft de grootste microbiële agentia. Tijdens de slaap word je algemene gezondheid weer opgebouwd en sterker, omdat je lichaam is ontgift en gezuiverd. Het is aan te raden om op tijd op te staan.  De lichaamsbeweging in de ochtend activeert de darmperistaltiek en dat stimuleert het lichaam om alle schadelijke afvalstoffen en toxines samen met de stoelgang uit te scheiden. Als we te lang blijven liggen wordt dit natuurlijk proces van afscheiding verstoord en gaan we ons overdag zwaarder en suffere voelen met minder energie. 

Een zeer belangrijk punt om te onthouden als je lijdt aan CVS: Op tijd gaan slapen en op tijd opstaan! Dat is het beste gezondheidsadvies!

De huid is een belangrijk orgaan dat het lichaam tijdens de nacht ondersteunt met ontgiften. Daarom is het goed om je in de ochtend te douchen, alles wat de huid uitscheid is wateroplosbaar en dan ben je het ook kwijt, dat is goed voor je lichaam. Bij te lang in bed liggen loop je een groot risico dat de uitgescheiden afvalstoffen via de huid terug worden opgenomen en weer in het lichaam terechtkomen. Het is beter om ‘s avonds niet te douchen, want dat maakt je juist weer actiever.

Enkele tips om beter in te slapen: 

Vermijd zoveel mogelijk kunstlicht en zeker geen blauw licht van computers of gsm voor het slapen gaan. De productie van melatonine wordt daardoor stopgezet. Eet geen volle maaltijd voor het slapengaan, maar evenmin ook niet met honger gaan slapen, eet een hap of twee, of een volwaardige snack. Zorg ervoor dat je slaapruimte stikdonker is voor maximale productie van melatonine en volledige rust in je ogen. Zorg dat er geen spiegels aanwezig zijn in je slaapruimte. Spiegels weerkaatsen niet alleen zichtbare lichtfrequenties maar ook andere frequenties die de nachtrust kunnen verstoren. 

Val overdag niet in slaap, een dutje of wandelen na het middagmaal is wel goed.

Doe veel lichaamsvriendelijke beweging overdag. Een goede matras en bedkwaliteit is een must. Laat je lichaam net voor het slapengaan eerst een beetje afkoelen, dit helpt om beter in te slapen. Zet telefoon, wifi en andere stoorzenders uit. Geen spannende thrillers  of negatieve beelden op televisie voor het slapengaan. Doe ontspannende dingen zoals yoga, meditatie. Het kijken naar kunst of natuur met een rustig muziekje op de achtergrond is bevorderlijk voor het inslapen. Drink ‘s avonds geen stimulerende dingen, laat je lichaam ontspannen en tot rust komen.

Neem meer voeding en specerijen met een hoog tryptofaangehalte

Vermijd het gebruik van slaapmiddelen, enkel als noodgeval. Verzorg je spijsvertering en je dikke darm. Consumeer tryptofaanrijke voeding. Tryptofaan is een aminozuur dat de basis vormt van serotonine. Tryptofaan vind je voornamelijk in pompoenpitten, granen en notenmelk, bieslook, paardenbloem, alfalfa spruiten, venkel, spinazie, wortels, bleekselderij, snijboontjes, witloof, peulvruchten (vooral kikkererwten), rijp fruit, bananen, pure chocolade, verschillende groenten enzovoort.

Saffraan

Specerijen zoals kurkuma, kaneel, saffraan en curry bevatten ook veel tryptofaan

Goede vetstoffen zijn vooral boter, kokosvet, belangrijk om zetmelen beter te verteren. Eiwitten vind je vooral in peulvruchten, sommige groenten, zaden, granen en noten. Tijdens de dag eet je zoveel mogelijk groenten, gekookt of bereid. Gekookte voeding is voorverteerd en veel beter voor de spijsvertering. Op dit moment kookt driekwart van de wereldbevolking 3x dagelijks. 

Op een zacht vuur gekookte groenten bevatten goed opneembare vitaminen. Deze voedende stoffen komen door het koken vrij uit de cellulose. Vitamine C, B5, B11 of foliumzuur, helpen je cortisolwaarden samen met serotonine in evenwicht te houden. Sommige supplementen bieden ook soelaas zoals Ginseng, Rhodiola, Tulsi (Ocimum sanctum), zoethoutwortelextract, Valeriaan en Magnolia. Ze zijn ook werkzaam tegen bijnieruitputting. Algemeen vermijd je geraffineerde en door de voedingsindustrie bewerkte voedingsmiddelen, want deze zijn echt niet gunstig voor het slijmvlies van de dikke darm en je lichaam. 

Hoe het komt dat je tijdens de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten?

Een ontregelde lichaamsklok, veroorzaakt door een onregelmatige levensstijl, verstoort de hormoonhuishouding. Veel toxines in het bloed zijn het gevolg van een slecht werkende spijsvertering. Chemische stoffen, medicijnen, ook exogene toxines zoals pesticiden, milieuvervuiling stapelen zich op in je lichaam. Op de verkeerde uren eten, te zware maaltijden eten of eten vlak voor het slapengaan verstoort de spijsvertering. Het lichaam krijgt het moeilijker om te ontgiften. Sommige toxines kunnen net als alcohol doorheen de bloedhersenbarrière en hersenbeschadiging veroorzaken.

Slaap

Om hersenschade te voorkomen, kan het lichaam niets anders doen dan de toxines in het bloed verdunnen met extra vocht. Dit gebeurt door de hersenen zo veel mogelijk bloed te laten vasthouden. Extra vocht vasthouden in het bloed maakt je wakker. Dit gebeurt meestal na middernacht. Zoals gewoonlijk weet je lichaam wat het beste is voor jou. Het lichaam is gericht op overleving en door je wakker te houden tijdens de nacht kan het de concentratie toxines verdunnen om beschadiging of irritatie aan het hersenweefsel te voorkomen. De dag nadien zul je je natuurlijk niet al te best voelen. Ontgiften en zuiveren van je lichaam is de beste preventie tegen alle aandoeningen die we kennen. Het lichaam zuiveren en ontgiften is dus de dagelijkse boodschap.

Negatieve emoties, trauma’s en biologische conflicten zijn ook een bron van zeer giftige toxines. Neuropeptiden met een negatieve lading zijn giftig voor het lichaam. Dat verstoort de slaap eveneens in ernstige mate en is uitputtend voor de bijnieren en de gehele hormoonhuishouding. De algemene gezondheid zal verzwakken en het zenuwstelsel heeft daar het meest onder te lijden.

5- Hulpmiddelen uit de natuur om CVS te helpen verbeteren

1- Guarana is een plant uit Zuid-Amerika met bijzondere eigenschappen dat de gezondheid bevordert. De plant heet Paullinia cupana en de zaden ervan worden guarana genoemd. Het wordt in betere natuurwinkels verkocht. Het helpt om koorts, hoofdpijn en zware vermoeidheid te bestrijden. Guarana stimuleert de bijnieren om vermoeidheid te bestrijden zonder een schadelijke adrenalinestoot te veroorzaken. Dat is wel belangrijk. De vele vezels in Guarana voorkomen dat het natuurlijke gehalte aan cafeïne tegelijk wordt afgegeven zoals dit met koffie wel gebeurt. Het geheim is dat cafeïne geleidelijk wordt afgegeven dat het lichaam energie verschaft zonder dat de eigen energievoorraden van het lichaam uitgeput raken. Guarana kalmeert het zenuwstelsel en is werkzaam tegen stress, depressie en angst. 

2- De kracht van het zonlicht. Loop meer in de zon om zijn therapeutische kracht te ontvangen. Je lichaam wilt in de zon zijn, ga naar buiten om van de eerste zonnige lentedag te genieten. Zonlicht stimuleert het onwillekeurig zenuwstelsel en dat zorgt dat er evenwicht ontstaat waarbij je meer energie krijgt. Zonlicht is eveneens belangrijk voor vitamine D, belangrijk voor de bijschildklier. Het zijn door de zon opgewekte elektromagnetische golven die de echte energiebron zijn voor alle leven op aarde. Gebrek aan direct zonlicht is eveneens een cofactor waardoor de herstelfase bij CVS bijna niet voorbijgaat. In feite is het schadelijk voor je gezondheid om niet in de zon te gaan zitten. 

3- Ojibwa thee is van oorsprong samengesteld door de Noord-Amerikaanse indianen. Er worden 8 verschillende kruiden gebruikt die allemaal versterkend zijn en het lichaam stimuleren te ontgiften en te zuiveren. In het kort: Rode iep of Ulmus glabra: Wordt gebruikt bij tal van aandoeningen op de luchtwegen. Rode iep heeft een gunstige werking op de dikke darm en de endeldarm.

Gezegende distel of Cnicus benedictus: Dit bitterkruid wordt gebruikt bij problemen met de lever en de galblaas. Rode klaver of Trifolium pratense is een bron van waardevolle voedingstoffen en mineralen waaronder chroom, calcium, thiamine, vitamine C, magnesium, fosfor, en is rijk aan isoflavonen dat de algemene gezondheid versterkt. Kliswortel of  Arctium lappa: kliswortel heeft een positief effect op leverbeschadiging door alcoholgebruik en farmaceutische medicijnen. Kelp of bruinwier is eveneens een rijke bron aan goed opneembare mineralen waaronder jodium, calcium, magnesium, kalium en calcium. Schapenzuring of Rumex acetosella is rijk aan oxaalzuur, natrium, kalium, ijzer, mangaan, bètacaroteen, vitamine C en fosfor. Het is lichtjes vochtafdrijvend en mild laxerend. Witte waterkers of Nasturtium officinale hebben een zeer hoog gehalte aan vitamine C en voorkomen overgroei candida albicans, koorts, ontstekingen en algemene pijn. Russische rabarber of Rheum palmatum var. tanguticum: een waardevolle plant dat zorgt dat alle gal, parasieten en in de darmen vastzittend voedsel afgevoerd kan worden.   Deze plant reinigt de galwegen om giftige afvalproducten af te voeren. Het is een krachtig ontgiftend kruid en bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen. 

4- Een andere gezondheidsstimulerende theesoort, afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid Amerika is lapacho ofwel Pau Darco (van de inca’s). De binnenkant van de schors – bast – van de Lapacho Colorado boom wordt hierbij gebruikt. Deze bast heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tabebuia impetiginosa is de wetenschappelijke naam van deze boom. Het versterkt de algemene gezondheid  en ontgift het lichaam op een krachtige wijze. Vooral op de lever, de nieren en het gehele spijsverteringsstelsel. Werkzaam bij baby’s met voedselallergieën en darmkrampen. Vermindert bijwerkingen van antibiotica. Lapacho thee bestrijdt zowel de oorzaak als het symptoom en dat is de verklaring voor de afwezigheid van bijwerkingen.

6- Geneeskrachtige voeding en specerijen 

Volgende zaken zoveel mogelijk te consumeren en varieer zoveel mogelijk. Kies voor zuiver biologisch gekweekte groenten en fruit. 

 1. Bleek-, gewone selderij en knolselderij, peterselie, koriander: bevatten waardevolle minerale zouten voor het zenuwstelsel en versterkt het maagzuur. Dat is goed om de spijsvertering te stimuleren.
 2. Kiemen bevatten een hoog gehalte sporenelementen zoals selenium en zink. Het versterkt de algemene gezondheid.
 3. Asperges zuiveren de milt, nieren en de lever en versterkt de pancreas.
 4. Spinazie heeft goed opneembare micronutriënten voor het zenuwstelsel en een alkaliserende werking.
 5. Kokosolie bevat goed opneembare vetzuren zoals laurinezuur en caprinezuur.
 6. Gember stimuleert de spijsvertering en de ontgifting.
 7. Frambozen en ander klein fruit zijn rijk aan antioxidanten.
 8. Sla bevat bitterstoffen en deze stimuleren de darmperistaltiek en de lever.
 9. Papaja’s bevatten enzymen die de spijsvertering stimuleren. Verhoogt het maagzuurgehalte en stimuleert een betere werking van het zenuwweefsel.
 10. Abrikozen verbeteren de bloedkwaliteit en de algemene gezondheid. Biologisch gedroogde abrikozen hebben hetzelfde effect. (Ze zien er bruin uit)
 11. Granaatappels hebben de reinigende en alkaliserende wrange smaak. Dit draagt bij aan de ontgifting van de lever en het bloed.
 12. Grapefruit is een bron van calcium en antioxidanten. Bioflavonoïden die belangrijk zijn voor de werking van vitamine C. Versterkt de algemene gezondheid.
 13. Boerenkool werkt alkaliserend in het lichaam.
 14. Zoete aardappels bevatten inuline dat een gunstige uitwerking heeft op de darmflora.
 15. Komkommers zijn goed hydraterend en ontgiften neurotoxines. Dit versterkt de bijnieren en nieren.
 16. Venkel is zeer goed voor de darmwerking.
 17. Brandnetelblad is lekker als spinazie en voedend voor het bloed.
 18. Vlierbessensiroop helpt het lichaam krachtig te ontgiften.
 19. Vitamine B12: in de vorm van methylcobalamine en/of adenosylcobalamine. Versterkt het zenuwstelsel. 
 20. Kattenklauw of Uncaria tomentosa: Deze plant geeft een boost aan je algemene gezondheid en is sterk ontgiftend.
 21. Zoethoutwortel of Glycyrrhiza glabra is zeer goed bij bijnieruitputting, het helpt om de cortisolproductie en cortisol- en cortison waarden in balans te brengen. Zoethout in grotere hoeveelheden kan de bloeddruk doen verhogen, bij de meeste mensen met bijnieruitputting is echter de bloeddruk te laag. De bittere nasmaak is ontgiftend voor het lichaam.
 22. Zink is belangrijk voor stofwisselingsprocessen en de algemene gezondheid. Ondersteunt het endocriene systeem, in het bijzonder de pancreas, de schildklier en de bijnieren. Ondersteunt het zenuwstelsel.
 23. Citroenmelisse – Melissa officinalis – revitaliseert het zenuwweefsel en draagt bij tot de regulatie van de insulineproductie. Versterkt de algemene gezondheid.
 24. Selenium helpt bij het herstel van het zenuwweefsel in de huid. Beschermt het centrale zenuwweefsel. Werkt versterkend. Paranoten zijn rijk aan natuurlijk seleen.
 25. Ester-C: Deze vorm van vitamine C ondersteunt de bijnieren en de algemene gezondheid. Vermindert ontstekingen en kalmeert de bijnieren die door overbelasting zijn vergroot. Ondersteunt de werking van neuronen en neurotransmitters.
 26. Rode algen, Atlantische dulse: ontgift zware metalen.
 27. Rode klaver of Trifolium pratense werkt ook sterk ontgiftend in het lichaam.
 28. Specerijen met een ontgiftende werking: salie, kruidnagel, citroenmelisse, nootmuskaat, Ceylon kaneel, tijm, steranijs, kurkuma, dragon, kaneel, kervel, rozemarijn, zoethout en gember. Gebruik veel specerijen, het zijn de smaakmakers in de keuken.

7- Wat kun je beter niet eten?

Veel voeding is niet geschikt voor menselijke consumptie, en zeker niet als je lijdt aan CVS. We willen zelf kiezen wat we eten. Daar ligt het probleem: we consumeren voedingsmiddelen, supplementen en additieven die ondermijnend en verstorend werken in het lichaam. Je kunt kiezen om een lekker dessertje te eten waarvan je weet dat je rond je middel een tikkeltje dikker wordt. Dat is één ding, het is een ander verhaal als het dessert een ingrediënt bevat waarvan je niet eens weet dat het jouw gezondheid beschadigt. We worden elke dag verleid om giftige toevoegingen te eten zoals E-nummers en dergelijke die de gezondheid aantasten. Je hebt daar dikwijls geen zeggenschap over omdat je niet eens weet dat het gebeurt. 

Als je echt gezond bent, tjokvol energie en innerlijke kracht, geen klagen, dan is dit niet zo erg dat er giftige stoffen in je lichaam binnenkomen via voeding. De darmflora en de spijsvertering werkt goed en je lichaam kan onder deze omstandigheden goed ontgiften. Maar als je begaan bent met je gezondheid, als je bepaalde aandoeningen hebt of overgevoeligheden hebt, of je ziek bent zoals CVS, dan is het van cruciaal belang dat je niets eet wat de aandoening of ziekte in stand kan houden. Hoe meer schadelijke stoffen je lichaam binnenkomen, hoe moeilijker het is voor je lichaam om te herstellen. Het gaat erom de algemene gezondheid te versterken en het mijden van zoveel mogelijk schadelijke stoffen die intoxicatie schokken kunnen veroorzaken. Conserveringsmiddelen en E-nummers kunnen dus bestaande ziekten verergeren en nieuwe aandoeningen veroorzaken. Het is nu tijd dat je de controle en keuzevrijheid terugkrijgt door juiste informatie over wat je in je lichaam stopt.

Onthoud: alle voeding die de voedingsindustrie is bewerkt, is niet geschikt voor menselijke consumptie!

8- Volgende zaken vermijd je beter als je aan CVS lijdt.

 1. Gekweekte vis wordt met antibiotica grootgebracht en is een bron van zware metalen. Ook wilde vis bevat zware metalen.
 2. Kunstmatige smaakstoffen en andere chemische additieven waarvan we de werking op lange tijd niet eens weten.
 3. Citroenzuur is als additief niet hetzelfde als het natuurlijke citroen zuur in een citroen.
 4. Vitamine C, ascorbinezuur. Wordt in de voedingsindustrie gewonnen uit een genetisch gemanipuleerde schimmel en is bijlange niet zo goed als de natuurlijke variant in zongerijpte groenten en vruchten.  Traceer de bron van vitamine C als je supplementen aanschaft. Biologisch is sowieso te prefereren. Ik prefereer vitamine C op basis van de camu bes, of de amla vrucht.
 5. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en neotaam, sucralose e.a. Zij bedriegen jouw lichaamsintelligentie en dat verzwakt je verder. Aspartaam en andere synthetische zoetstoffen gaan de vermoeidheidssymptomen van CVS versterken. Kunstmatige zoetstoffen verstoren vele metabolische processen in het lichaam en zijn een bron van vervuiling omdat ze lichaamsvreemd zijn. Het lichaam herkent deze stoffen niet en behandelt dit als gif. Daarmee verlies je veel energie. Dit geldt ook voor light producten, niet geschikt voor menselijke consumptie.
 6. Elk ingrediënt met de naam natuurlijke smaakstoffen, aroma’s zijn niet zo natuurlijk als je denkt. Het zijn verborgen smaakmakers. Elke smaakversterker kan chemische verbindingen bevatten die je gezondheid schaden. E-nummers, bewaarmiddelen, synthetische zoetstoffen, light producten, junkfood zijn allemaal echt te vermijden als je lijdt aan CVS.
 7. MSG, afkorting van Mononatriumglutamaat, is een zoutsoort die van nature in glutaminezuur voorkomt, dit is een niet-essentiële aminozuur. Er is niets natuurlijks aan deze stof die extreme schade en oxidatieve stress veroorzaakt in je lichaam. Het hoopt zich op in je hersenen en putten het zenuwweefsel uit. 
 8. Als je de volgende namen ziet staan, NIET Kopen! Verergert CVS. Glutamaat, gehydrolyseerd, geautolyseerde gist, proteasen, carrageen, maltodextrine, natriumcaseïnaat, balsamicoazijn, malt-extract, gistextract, biergist, maïszetmeel, tarwezetmeel, gemodificeerd zetmeel, gelatine, gehydrogeneerde eiwitten, getextureerde eiwitten, wei proteïne, smaakmaker, bouillon, sojaproteïne en sojasaus.
 9.  Beperk de consumptie van gluten uit tarwe.
 10.  Melk van dieren en alle zuivel, kaas, yoghurt e.a.
 11.  Geraffineerde suikers en zetmelen, oliën en geharde vetten.
 12.  Geraffineerde oliën, hun omegavetzuren zijn veranderd in transvetzuren en die verstoppen de membramen in de weefsels. Oliën alleen van eerste koude persing, bij voorkeur biologisch. 
 13.  Margarine veroorzaakt zuurstoftekort op weefselniveau. Het leidt altijd tot vermoeidheid.
 14.  Koolzaadolie is uit de boze, deze plant is genetisch gemanipuleerd.
 15.  Maïs en soja zijn niet aan te bevelen, deze voedingsmiddelen zijn ook genetisch gemanipuleerd en het lichaam is niet in staat dit als voedsel te herkennen. Dat put de spijsvertering uit. Maïs was ooit een waardevolle voedingsbron voor de mens, maar genetisch gemodificeerde organismen hebben dit tenietgedaan. 
 16.  Supplementen zijn zeker aanbevolen maar enkel natuurlijke supplementen, ik prefereer de supplementen van Cressana omdat deze volledig biologisch zijn en geen vulstoffen bevatten. Geen artificiële supplementen want als het artificiële supplementen zijn, dan moet je lichaam dat metaboliseren. Dat kost extra energie van het lichaam, dan ben je nog verder van huis omdat de nieren en de lever overbelast worden. De beste werking verkrijg je door zoveel mogelijk gezonde, biologische, gentechniekvrije en evenwichtige voeding te consumeren. Vermijd je supplementen die eenzijdig zijn, bijvoorbeeld vitamine C zonder zijn begeleidende antioxidant bioflavonoiden. Pure vitamine C is schadelijk en extreem zuur voor het lichaam en dat verstoort de werking van andere vitaminen en anti-oxidanten in het lichaam. Vitamine C op basis van de amla vrucht of Camu-Camu of andere bessen zijn wel zeer nuttig voor het lichaam omdat ze vergezeld zijn van mantelstoffen. Blijf bij organische natuurlijke vormen van supplementen omdat die dus de begeleidende mantelstoffen bevatten. Het gaat steeds om de synergie dat in het lichaam ontstaat. Solisme in supplementen is altijd schadelijk. Sommige supplementen kun je ook beter mijden: L-carnitine is een aminozuur dat in grote hoeveelheden schadelijk is. Hetzelfde geldt voor het aminozuur arginine. Beide aminozuren zijn ook slecht als je kanker hebt. 
 17. Verminder dierlijke eiwitconsumptie, vooral varkensvlees.
 18.  Supplementen gemaakt uit klieren van dierlijke organismen bevatten erg veel geconcentreerde hormonen. Dit zijn laaggradige steroïde verbindingen die dikwijls worden voorgeschreven voor endocriene klieren, maar verstoren de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid op langere termijn.
 19.  Visolie Supplementen bevatten hoge concentraties zware metalen. Het verwijderen van deze metalen is een onmogelijke onrealistische zaak, ze zitten in de omega vetzuren. Het is beter om de basis essentiële omegavetzuren uit koudgeperste oliën te halen als voedingsbron. Basis omega 3 is alfa linoleenzuur, basis omega 6 is linolzuur. Lijnzaadolie en hennepzaadolie zijn een goede bron van omega 3 basis.
 20. Vaccinaties veroorzaken ook zware vermoeidheid, omdat ze een bron zijn van lichaamsvreemde stoffen die in het organisme wordt binnengebracht. Er ontstaan intoxicatie schokken. Alle stoffen die op natuurlijke wijze in het bloed terechtkomen, gaan via  de spijsvertering, via de huid ofwel via de ademhaling. Het lichaam bepaalt zelf wat het toelaat in het bloed. Via vaccinaties wordt er rechtstreeks ingegrepen in het bloed en dat heeft vergaande gevolgen voor het weerloze lichaam. Er kan een aanvalsconflict ontstaan waardoor deze schok kan leiden tot de dood.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *