Het chronisch vermoeidheidssyndroom deel 3

Voorkeur: 

 • Vers en biologisch.
 • Zoveel mogelijk vegetarisch.
 • Koken met specerijen.
 • Vers koken en direct opeten. 
 • Veel groenten, granen en peulvruchten. 
 • Kook natuurlijk, ideaal is op een gasfornuis. 
 • Eet zoveel mogelijk warm bereide voeding, 3x per dag is ideaal. 
 • Eet gevarieerd, zes smaken (zoet, scherp, wrang, bitter, zout en zuur) 
 •  en zoveel mogelijk kleuren.

Afkeur: 

 • Diepvries en blikken. 
 • Te veel brood en kaas. 
 • Verbod op microgolf. 
 • Beperk tussendoortjes. 
 • Geraffineerde suikers en tarweproducten. 
 • Zuivelproducten. 
 • Geraffineerde oliën.

Wees voorzichtige met volgende voedselcombinaties:

 • Fruit en zuivel gaan niet samen.
 • Vlees en vis met zuivel of gele mosterd gaan ook niet samen.
 • Eet zuivel en fruit los van de maaltijd.

Als je gaat eten, is het belangrijk dat het water je letterlijk in de mond komt, het moet smaken. Als er iets is dat je echt niet lust, eet het dan niet. Het is belangrijk om goed te kauwen voor de spijsvertering en de werking van de pancreas. Dit stimuleert de aanmaak van anti-stresshormonen door de hippocampus. Eet in een rustige ontspannen sfeer, niet onder stress of in een emotioneel zwaar beladen toestand. Geef al je aandacht aan het eten en vooral, geniet ervan!

Het ontbijt:

Ideaal is ook warm, zoals soep met wat rijst (goed voor elke constitutie).

Papsoorten op basis van granen met eventueel wat gedroogd fruit zoals rozijnen of abrikozen. Gebruik ook kaneelpoeder of gemalen kruidnagel. Havermout of muesli of andere vlokken met rijstmelk, amandelmelk, enz., liefst geen sojamelk. Dit werkt afkoelend op het lichaam en kan wel eens in de zomer bij zeer warm weer. Gebruik om te zoeten gedroogde vruchten, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, granensuikers of honing.

Gebruik je brood, eet het dan met voldoende drank en maximaal één keer per dag. Gebruik op je boterham notenpasta, zelfgemaakt broodbeleg of confituur zonder suiker. Als je fruit eet, neem best appels en peren en stoof ze met kaneel (doe dit niet dagelijks). Vermijd ‘s morgens exotisch fruit. Het is beter om klein fruit van het seizoen te eten, dit is goed voor alle constituties.

Je eet beter geen fruit in de winterperiode, dit verzwakt de algemene gezondheid door het waterelement dat op het lichaam afkoelend werkt. Bij ons is er tijdens de winter ook geen fruit te vinden in de natuur. Heb je toch behoefte aan een tussendoortje, eet dan een kop soep.

Het middagmaal:

Het middagmaal is de hoofdmaaltijd van de dag, want op het middaguur zijn de spijsverteringsenzymen het krachtigst. Een evenwichtige maaltijd bestaat uit granen, groenten (zeven kleuren), plantaardige eiwitten en goede vetstoffen.

Granen: rijst (goed voor alle types), gierst en boekweit (goed voor mensen met een zware constitutie), gerst en haver (andere constituties). Voldoende variatie is belangrijk. Een stukje kaneelschors, kardemom, kruidnagel of komijn zijn goede specerijen voor bij de granen.

Groenten: varieer met zoveel mogelijk kleuren. Blauwe en paarsachtige kleuren vind je in rode bietjes, rode kool, enz. Gebruik ook zoete of niet zoete groenten, wortelgewassen en groene groenten met een eerder bittere smaak, want deze zijn noodzakelijk voor een volwaardige voeding. Specerijen die de spijsvertering stimuleren en de resorptie van voedingsstoffen verbeteren zijn: zwart mosterdzaad, komijn, zwarte peper, kurkuma, kardemom, selderijzaad, koriander, anijs, basilicum, laurier, karwij, kruidnagel, dille, venkel, fenegriek, gember, mierikswortel, asafoetida, marjolein, tijm, munt, nootmuskaat, oregano, peterselie, rozemarijn, saffraan, dragon en maanzaad. Ook kruidenmengsels en Westerse kruiden zijn goed. Specerijen en kruiden geven ook scherpe, bittere en wrange smaken, die het lichaam helpen afvalstoffen te elimineren.

Wees creatief!

Eiwitten: plantaardige eiwitten hebben de voorkeur in ayurveda, vooral voor zieke mensen. Mungdaal of gele linzen zijn licht verteerbaar. Maar ook roze en bruine linzen, bonen en erwten of diverse verse tuinbonen zijn goed. Gebruik zeker specerijen en bonenkruid omdat bonen minder goed verteerbaar zijn. Eet je vis of vlees, dan gebruik je best voldoende specerijen, behalve gele mosterd. Gebruik geen zuivel of fruit bij vis- of vleesgerechten, dit is een toxische voedselcombinatie. Gebruik goede vetstoffen. Ideaal is ghee, ongeraffineerde rode palmolie en/of kokosvet met specerijen om te bakken of koken. Vloeibare oliën zoals olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, hennepolie, araganolie, pompoenpittenolie en vetstoffen met omega 3 (notenolie), enz., best na de bereiding toevoegen.

Kies steeds voor biokwaliteit uit een natuurwinkel. Vermijd geharde vetten en margarines. Deze zijn zeer schadelijk voor het lichaam, omdat ze geen zuurstof doorlaten naar de lichaamsweefsels. Bij stress zeker niet zuinig zijn op vetstoffen, hoe meer hoe beter. Het lichaam heeft namelijk meer energie nodig om stress beter te doorstaan. Als tussendoortje mag je wat noten of een stuk fruit of een biokoekje eten.

Avondmaal:

Ideaal is om opnieuw een warme bereiding te eten, ook overschotjes van ‘s middags zijn goed. Warme soep, eenvoudige schotels of eenpansgerechten op basis van groenten.

Kies  je voor brood, eet dit dan altijd met wat warme soep. Gebruik granenpap, rijstdessertjes of gestoofde vruchten. Wees voorzichtig met het eten van pasta ‘s avonds, doe je dit wel, eet dan pasta van spelt of boekweit. Ga nooit met een lege maag gaan slapen, maar ook niet met een te volle maag. Het is goed om een kleine volwaardige hap te eten, als je voor het slapengaan een hongergevoel hebt.

Desserts:

In India sluit men een maaltijd steeds af met iets zoets. Weet dat geraffineerde witte suikers en rietsuiker niet gezond zijn om verschillende redenen. Kies liever voor een koekje op basis van granenstroop, agavesiroop, kokosbloemsuiker, stevia, enz. Kies voor natuurlijke zoetstoffen met trage suikers en een lage glycemische index. Gebruik nooit synthetische zoetstoffen! Als je koekjes wil eten, koop ze dan in de natuurwinkel. Je hebt er een ruime keuze op basis van andere granen dan tarwe en andere gezondere suikers. Je kan ook desserten maken met agar-agar, hiervan mag je zoveel eten als je wil.

Drank:

Drink nooit ijskoude dranken, dit is slecht voor de maag en spijsvertering. Beperk het gebruik van koffie en cafeïnehoudende en stimulerende dranken. Drink thee van gember (niet voor het slapengaan), ayurvedische thee, yogithee, groene thee of gewoon wat warm water.

Dagelijkse levensstijl:

Sta op tijd op, ten laatste voor 7 uur. Want langer slapen maakt je loom en verstoort verschillende processen in het lichaam. Probeer je hoofdmaaltijd steeds tussen 11h en 14h te nemen, de spijsvertering is dan het sterkst. Neem voldoende lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of sport en geniet van de verse buitenlucht en algemene ontspanning. Neem ook eens wat tijd voor jezelf! Ademhalingsoefeningen en meditatie in de ochtend en de avond zijn zeer heilzaam. Ga op tijd slapen, ook in de ayurveda tellen de uren voor middernacht dubbel.

10- Het gevaar van zware metalen

Zware metalen verstoren in ernstige mate de werking van het zenuwweefsel. Ze zijn neurotoxisch en dit kan het zenuwweefsel echt beschadigen. Een van de manieren waarop we zware metalen zoals kwik in ons lichaam krijgen is via voedsel uit de oceanen. Tonijn, haai, zwaardvis, en olierijke vissen hebben hoge concentraties kwik in zich. Dit komt door de industriële lozingen die de oceanen bevuilen. Denk ook aan de grote milieurampen. Amalgaamvullingen zijn ook een grote boosdoener. Dit is vaak een cofactor bij CVS. Laat door een ervaren tandarts deze vullingen verwijderen, maar nooit meer dan één tand per maand of twee om de twee maanden. Een ander zwaar metaal is aluminium dat sterk neurotoxisch is. Aluminium komt in vele soorten vaccins voor, deodorant, zonnebrandmiddelen, pesticiden enzovoort.

Zuiveren van zware metalen: volg steeds de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

1- Spirulina afkomstig uit Hawaï absorbeert zware metalen uit het zenuwweefsel, de milt en de lever. 2 theelepels per dag gemengd in wat sap, kokoswater of water.

2- Wilde bosbessen (zomerperiode) ontgiften zware metalen in de hersenen. 

3- Koriander bereiken moeilijk plaatsen in het lichaam om zware metalen te ontgiften. Wees royaal in koriander gebruik.

4- Atlantische dulse bindt kwik, koper, lood, nikkel, cadmium en aluminium. Dulse laat zware metalen pas los buiten het lichaam. Neem elke dag 2 eetlepels.

5- Gerstegrasextractpoeder haalt de zware metalen uit je spijsvertering, de milt, voortplantingsorganen en pancreas. neem 1 à 2 theelepels per dag, gemengd met wat water of sap. Het versterkt de werking van spirulina.

6- Peterselie kun je elke dag nemen. Rijk aan voedende stoffen en verwijder koper en aluminium uit het lichaam.

7- Zeoliet is een mineraalrijke klei in vloeibare vorm van vulkanische oorsprong. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

8- Elke dag een kopje thee van weegbreeblad en rode klaverbloesem. Kliswortel

9- Thee van gelijke delen rozenbottel, hibiscus bloem, frambozenblad en braamblad is zeer goed om chloor en fluoride uit het lichaam af te voeren.

Voor optimaal effect neem je zoveel mogelijk voedingsmiddelen en natuurlijke supplementen aangevuld met theesoorten binnen 24 uur. Je lichaam krijgt hierbij nog eens essentiële voedingstoffen om te herstellen van de schade die zware metalen hebben aangericht in je lichaam. Je lichaam zuiver houden doe je elke dag, het is levensstijl. Houd de zuivering eerst een lange tijd aan tot je jouw energieniveau voelt toenemen. Nadien kun je kiezen uit een van bovenstaande zaken, minimum twee en varieer. Als je amalgaamvullingen laat vervangen is het zinvol om voor de verwijdering twee maanden selenium in ionische vorm en alfa-liponzuur tot je te nemen. Neem zongerijpt voedsel rijk aan vitaminen en extra veel bladgroenten om je bloedkwaliteit te verbeteren.

11- Co-factoren waarom CVS zo moeilijk herstelt

De psychische oorzaken verschillen van persoon tot persoon, en niet alle oorzaken apart leiden tot chronische vermoeidheid, maar een combinatie ervan zal uiteindelijk wel leiden naar CVS. Begrijp dat toxines op zich niet ziek maken, maar een opstapeling van toxines verzwakken de algemene gezondheid en dat kan leiden tot een intoxicatie schok. Met een verzwakte conditie heeft het lichaam meer moeilijkheden om te ontgiften waardoor het risico op intoxicatieschokken toeneemt en CVS verergert. Een intoxicatie schok wordt door het lichaam ook als een aanval ervaren.

Medicijnen hebben een vochtafdrijvend effect. Zonder water, het belangrijkste transport en geneesmiddel van het lichaam, raakt het lichaam bovendien in een crisissituatie. Tekort aan water en ernstige verstoppingen in de lymfe, ingewanden en de lever ontstaan er veel klachten bij, van hoofdpijn tot rugpijn en vele spijsverteringsproblemen. Medicijnen bevatten lichaamsvreemde stoffen die moeten gemetaboliseerd worden. Door gebrek aan water ontstaan hier problemen.

Dat veroorzaakt enorme hoeveelheden toxische stoffen waarmee het lichaam energie verliest. Bovendien wordt de kans op wisselwerkingen vergroot en wordt de persoon berooft van waardevolle voedingsstoffen die hij nodig heeft om zelf zijn ziekte en CVS te bestrijden. Het lichaam krijgt het steeds moeilijker om toxische stoffen te neutraliseren.

Medicijnen zijn alleen gerechtvaardigd als symptomen levensbedreigend worden. Ziekten die ontstaan door medicijngebruik noemt men iatrogene aandoeningen. Het treurige is dat iatrogene aandoeningen in de top drie staan van meeste overlijdens.

Kortweg: de symptomen van een ziekte kunnen nooit de oorzaak zijn van een ziekte, ze zijn de effecten ervan. Daarom kan een ziekte niet genezen worden door alleen maar symptomen te bestrijden. De meest effectieve manier om met de ziekte om te gaan is door alle energie verminderende factoren weg te nemen, die de altijd aanwezige poging van het lichaam om terug te keren naar equilibrium ofwel de natuurlijke staat van evenwicht, kunnen verstoren. Dat zijn: te veel eten, slechte voeding, slaapgebrek, niet genoeg vers water drinken, het gebruik van farmaceutische medicijnen en stimulerende middelen enzovoort. Zij verminderen de energiereserves van het lichaam en maken het gevoelig voor een toxinecrisis of biologische toxine schok. Dat kan uitmonden dat het lichaam bacteriën, schimmels en exosomen gaat activeren. ‘Het reinigen van het lichaam van de opgehoopte afvalstoffen en het aanwennen van gezonde voedingsgewoonten en een goede levensstijl creëren de voorwaarden voor het lichaam om zichzelf te genezen’.

Vertrouwen op je lichaam en niet bang zijn spelen een sleutelrol in je herstel. Begrijp dat alle aandoeningen in het begin eigenlijk onschuldig zijn. De meeste beginnen als een eenvoudige verkoudheid, maagpijn, indigestie, darmkrampen, vermoeidheid, stijve gewrichten, huidklachten, en soortgelijke kleine kwaaltjes. Deze schijnbaar onbelangrijke klachten kunnen erger worden als ze te snel ‘genezen’ worden door de symptoombestrijding uit de conventionele behandeling en farmaceutische medicijnen. Symptomen zijn helingssignalen die tegengewerkt worden door symptoom-georiënteerde bestrijding of behandelingen. Dat is misdadig. Omdat iedere symptoom dat onderdrukt wordt, steeds meer toxines in het systeem brengt en de aangeboren uithoudingsvermogen en vitaliteit gaan verminderen. Je verzwakt door toxines. Opstapeling van toxines veroorzaakt een biologische toxine schok dat een aanval is op je lichaam. Je hebt dan minder energie om je eigenwaarde op te waarderen en samen met de intoxicatie ontstaan er vicieuze cirkels. Dit kan het begin zijn van langdurige, hangende genezing en chronische vermoeidheid.

Te weinig of net te veel lichaamsbeweging maakt het lichaam vermoeid en ziek. terwijl een uitgebalanceerde beweging het lichaam gezond en sterk maakt. Je kunt je wel voorstellen als er vermoeidheid zich voordoet bij bewegingen dat je beter kunt stoppen. Lichaamsbeweging moet altijd als aangenaam worden ervaren, geen uitputting. tijdens de lichaamsbeweging rustig kunnen praten en ademen is een indicatie dat je goed bezig bent. 

Overgroei of wildgroei van Candida albicans is ook een co-factor van chronische vermoeidheid. Candida is eveneens het gevolg van een intoxicatie schok, ik bedoel ernstige vervuiling van het lichaam. Candida en andere schimmels zijn de schoonmaakploegen in de natuur als het om giftige toxines gaat. Een schone darm met een evenwichtige darmflora is nu eenmaal een voorwaarde om optimaal gezond te blijven. Wist je dat de gist van Candida albicans een belangrijke functie heeft in de darmen? Zijn functie is om het darmslijmvlies te onderhouden en te beschermen tegen irriterende stoffen. Candida albicans is in werkelijkheid een saprofyt en dat betekent dat ze dood en potentieel giftig weefsel vernietigen. Wildgroei van Candida ontstaat door grote verstoringen in de darmflora waarbij schadelijke stoffen niet op tijd kunnen geneutraliseerd worden. Het veelvuldig gebruik van antibiotica is een grote veroorzaker van wildgroei door Candida. Als de vergiftiging van het lichaam aanhoudt, en de spijsvertering ernstig verstoord blijft, dan zal de Candida tentakels vormen die door de darmwand heen dringen om de vergiftigde weefsels in het lichaam op te ruimen. 

Candida albicans

Het spreekt vanzelf dat dit een grote lijst van lichamelijke en emotionele problemen met zich meebrengt. Maar is dat de schuld van Candida? Nee, het is de schuld van intoxicatie schokken in het lichaam. Dus je blijft elke dag alles doen om je lichaam bij te staan in het zuiveren en ontgiften. Gezonde levensstijl zoals in dit artikel is uitgelegd.

12- Het emotionele aspect van CVS (Christiane Beerlandt)

Dit is niet persoonlijk bedoeld, maar eerder om je voorgeschiedenis beter te leren kennen om je problemen aan te pakken. Uiteindelijk is het allemaal uit onschuld gebeurd, en je deed steeds je best want dat is wel jouw waarheid.

Je gevoel is dood, je voelt je uitgeperst als een zure citroen. Je beschouwt het leven te zeer als een toevallig en oppervlakkig gebeuren. Jij ervaart mogelijk de psychologische problemen, maar je snijdt jezelf af van de bron in jezelf, dat je juist een uitweg kan tonen in deze situatie. Je vertrouwt je eigen intuïtie niet, je bouwt je leven op met planning en ratio, maar je diepste zelf, je hart en je gevoelens worden niet geïntegreerd in je bestaan. Je stopt je energieën in nutteloze zaken. Datgene wat jij rationeel wilt, is niet altijd het beste voor jou, luister naar je gevoelens. Leef meer naar je binnenwereld toe.

1- Het is belangrijk dat je uit je oude situatie stapt, eerlijk met jezelf en vanuit jouw diepste gevoel. Stop ermee met jezelf als een negatief, onbemind, vermoeiend en mislukt wezen te beschouwen. Wees in je gedachten niet zo destructief, want daarmee dood jij jezelf.

2- Stel je in verbinding met je hart, met je diepste zelf en vecht niet langer tegen de weg die je zelf onbewust oproept als zijnde de beste weg voor jezelf. Klamp je niet vast aan materie, maar geef je vertrouwen aan jezelf. Het is niet meer nodig om jezelf als mens te degraderen tot een machteloos en nietig schepsel en zet de kroon op je hoofd.

3- Erken eindelijk jouw autonome waarde en het vermogen van een mens om zelf een nieuw leven te creëren. Stop met twijfelen aan je innerlijke krachten en stop ermee om energie te verspillen aan nutteloze details, aan een toekomst die je niet verstandelijk kan vastleggen. Verwacht de oplossing van jouw problemen niet van anderen, niet van diëten, niet van therapieën. Wel kan diep communiceren met anderen je goed doen, dat is oké, maar je zult het uiteindelijk zelf moeten doen. 

4- Verlang naar het mooie in jezelf, creëer je leven in gedachten, laat het los in vertrouwen en vermoei je niet met positieve of negatieve gedachten. Wat het beste is voor jou, haal jij naar jezelf toe wanneer jij gelooft in dit levensproces. Alle energie die jij nodig hebt om gezond en fit te zijn kun je slechts vinden in de onuitputtelijke bron van je diepste zelf. Ga hand in hand met je zelfbewuste en verstandige innerlijke leiding en het intuïtieve vertrouwen. Bouw op je innerlijke kracht, de eeuwige energie in jezelf. Klamp je niet vast aan een beperkt zelfbeeld, aan het eenzijdige rationele denken van zoiets “dat moet”. Stel je flexibel voor datgene dat zich aanbiedt, openstaan voor vernieuwingen. Maar laat je ook niet leegzuigen door anderen, laat je niet uitpersen. Zet jezelf niet vast in anderen.

5- Bescherm jezelf, wordt bewust van je grote waarde, stel je grenzen, baken jouw terrein af! Voel je veilig in je diepste zelf en leef niet meer naar de buitenwereld. wees in de eerste plaats niet creatief om respect, waardering en erkenning van anderen te verdienen, maar wees creatief om jezelf te erkennen, te respecteren en te waarderen. Bouw je leven niet op om het uiterlijke, als imago om de buitenwereld te behagen, maar leef uitsluitend vanuit je gevoel, jouw innerlijke kern, je bron. 

6- Leef in harmonie met jezelf en ontken je gevoelens niet. Leef ze uit. Leef niet naar het oog van de anderen want op deze wijze snijdt jij jezelf af van die diepe energiebron in jezelf. Wees trouw aan jezelf zodat jij jezelf niet nodeloos vermoeit om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Leef in éénheid met jezelf in plaats van je in een tweespalt op te splitsen waarbij je een taak uitvoert of een houding aanneemt of een functie vervult die volledig indruist tegen je innerlijke aard en dat past in een uiterlijk kader.

7-  Speel geen theater meer maar speel jezelf. Heb je zo een angst om jezelf te zijn? Ervaar jij het leven als onbenullig? Tracht je deze leegte op te vullen met materie en schijn? Dat is het leven niet, deze houding mondt uit in de dood. Stel je open voor de oerkracht, de atoomenergieën uit je diepste zelf. In het stopcontact met jezelf zal je energie ontvangen. Begin met de communicatie van je levende zelf, dan blijf je voorzien van energie.

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Björn Eybl zielsoorzaken van ziekte ISBN: 978-3-85052-299-1

Dr. Geerd Ryke Hamer

Christiane Beerlandt

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *