Het doel van lichaamsvriendelijke beweging

Dansen en wandelen zijn gezonde lichaamsbewegingen.

Onder normale omstandigheden zou het niet nodig zijn om extra sport en lichaamsoefeningen te doen. Net zoals alle dieren en levende wezens is de mens gemaakt om in de natuur te leven, voldoende frisse lucht te krijgen en actief genoeg te zijn om het lichaam fit en vitaal te houden. Maar onze huidige manier van leven, economische en technologische vooruitgang hebben ertoe geleid dat we steeds meer een zittend leven leiden. 

Daarom is sporten op lichaamsvriendelijke wijze nodig om ons lichaam sterk en gezond te houden zodat het zich kan verjongen. Bedenk hierbij dat topsport en competitie eerder schadelijk zijn en het verouderingsproces zal doen toenemen.

Vooral het lymfesysteem heeft veel baat bij lichaamsvriendelijke beweging. Het gaat meer toxines en andere schadelijke stoffen uit het interstitiële vocht of bindweefsel rond organen en weefsels halen en afvoeren. Een goede lymfewerking is afhankelijk van dagelijkse beweging van alle delen van het lichaam. Het bloedvatenstelsel heeft een hart dat het ritme aangeeft zodat het bloed kan worden rondgepompt door de vaten zelf, en zelfs voor de bloedsomloop is lichaamsvriendelijke beweging een goede zaak. 

Het lymfestelsel is in zekere zin afhankelijk van beweging en de wijze waarop we ademhalen. De buikademhaling is zeer goed voor de spijsvertering, maar ook goed voor de lymfewerking in de buikstreek, de cisterna chyli en de borstbuis, samen met de lymfedrainage. 

Alle spieren die belangrijk zijn voor de ademhaling en het middenrif oefenen een grote druk uit op de lymfevaten van de darmen en perst de inhoud ervan samen. Dit zorgt ervoor dat de lymfevloeistof zich door de lymfkanalen waaronder de borstbuis zich kan verplaatsen. Op deze wijze werkt de ademhaling als een indirecte pomp voor het lymfestelsel.

Lichaamsvriendelijke beweging waarbij de ademhaling wordt geïntensiveerd is natuurlijk zeer goed voor de lymfewerking en het ontgiften van het lichaam. Maar een oppervlakkige ademhaling als gevolg van een zittend leven (dikwijls met verstoppingen in de darmen) veroorzaakt daarom een slechte lymfedrainage. 

Lichaamsvriendelijke beweging stimuleert de werking van de lymfe en kan daarom zeer veel ongemakken voorkomen.

Het doel van lichamelijke oefeningen is niet alleen om onszelf te bewijzen dat we een hartaanval kunnen voorkomen, goed kunnen uitzien of het verouderingsproces te vertragen. Maar voornamelijk om ons voedsel beter te verteren en te kunnen herstellen door de ontgifting te verbeteren, zowel bij lichamelijke als geestelijke verontreiniging. 

Verder houd lichaamsvriendelijke beweging ons sterk en soepel. Nog een ander groot voordeel is dat beweging ervoor zorgt dat we beter met stressvolle situaties kunnen omgaan. Maar competitie heeft een averechts effect en is niet meer gezond om het beoogde doel van beweging te volbrengen. 

Matige en lichaamsvriendelijke beweging stimuleert de werking van ons gezondheidssysteem en verbetert eveneens het zenuwstelsel. De neuromusculaire transmissie bij iedere leeftijdsgroep wordt gestimuleerd. Door verbeterde zuurstoftoevoer naar de cellen en het gevoel van welbevinden in alle delen van het lichaam en de geest worden zelf het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde gestimuleerd. 

Lichaamsbeweging is een uitstekend middel om het geluksgevoel in je leven te verbeteren en vooral als het gaat om creatieve uitdagingen.

Maar: tegenwoordig lanceren we het idee dat een goede workout je tot het einde van je uithoudingsvermogen moet brengen en je uitgeput moet achterlaten. Het werkwoord moeten zit hierin. Dat is een lage trillingsfrequentie dat de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem verzwakt. 

Dus oefeningen die je lichaam uitputten zijn altijd een indirecte daad van geweld op je eigen lichaam. Het lichaam vat dit op als een soort straf, omdat het niet goed genoeg functioneert.

Je ziet dikwijls de pijn op het gezicht van mensen die zich door een zwaar workout programma doorheen worstelen. Dit is altijd een indicatie dat het lichaam lijdt aan overbelasting. Dit soort programma’s en competities schieten in feite hun doel voorbij. 

Iedere soort zware lichamelijke inspanning veroorzaakt een abnormale hoeveelheid stresshormonen zoals adrenaline. Hierdoor voel je jezelf nadien rusteloos en zwak. Alle energie is op en het lichaam ervaart problemen om het reparatiewerk te doen dat hard nodig is na zo een veeleisende workout of competitie. Daardoor verzwakt het cardiovasculaire systeem waardoor het vatbaarder wordt voor andere stressfactoren.

Uitputting na lichaamsoefeningen waarbij je nog eens moet hijgen naar zuurstof  is een serieuze ziekteoorzaak voor veel nietsvermoedende mensen die denken dat ze juist goed bezig zijn om zich tot het uiterste in te spannen. In de opwinding van competitiesporten heb je misschien niet in de gaten hoe je jezelf uitput, maar als de adrenaline rush voorbij is merk je de bijverschijnselen. 

Beroepsatleten lopen niet alleen het risico op uitputting en blessures, maar hebben vaak ook een minder goed werkend gezondheidssysteem waardoor ze kwetsbaarder worden voor intoxicatie en het ontstaan van ziektesymptomen en andere kwalen. Daarom gebruiken beroepsatleten veel grotere hoeveelheden medicijnen en energiedranken dan gemiddeld. 

De schildklier, die de lymfocyten activeert en de energievoorraden controleert, kan zelfs krimpen en het lichaam verzwakken. Allemaal als direct gevolg van een overbelast lichaam met een gespannen geest. Goede lichaamsvriendelijke sporten zijn zonder competitie en in de mate dat het plezierig aanvoelt voor het lichaam. 

De waarheid is dat je na sport en lichaamsvriendelijke beweging juist meer energie krijgt dan dat je er in hebt gestoken. Dansen, tai chi, zwemmen, yoga, wandelen, lichtjes lopen, rustige fietstochtjes, enzovoort zijn enkele voorbeelden van gezonde lichaamsbeweging.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *