Het gebit en het tandvlees

33

Het gebit en het tandvlees onderhouden

Het ontstaan van tandplaque

Veel mensen hebben problemen met tandplaque, ondanks dat ze elke dag hun tanden poetsen. Ikzelf had daar vroeger ook enorm veel last van met tot gevolg veel gaatjes en andere tandproblemen. Dikwijls is de tong eveneens beslagen met een wit of soms geelachtige slijm. De adem heeft ook een onaangename geur. De meeste tandvleesproblemen zijn een indicatie dat er grote hoeveelheden toxines en afvalstoffen in je bloed zitten en duiden aan dat je lichaam moeite heeft met zich te ontgiften en te zuiveren.

Tandplaque is eveneens een indicatie dat de spijsvertering van de mond tot aan de anus verstoord is. Er is een opstapeling ontstaan van toxines en afvalstoffen dat de spijsvertering belemmert in zijn goede werking. Tandvleesproblemen hebben dus veel met de werking van de spijsvertering te maken. Het gaat er altijd om de onderliggende oorzaken van tandvleesproblemen aan te pakken zoals bijvoorbeeld industrieel bewerkte voeding en ongezond eetpatroon. Andere factoren die de spijsvertering verstoren zijn geraffineerde zaken, stimulerende dingen enzovoort. Op de verkeerde uren eten, verkeerde voedselcombinaties, te grote maaltijden. Dat kan niet voldoende verteren waarbij veel afvalstoffen en toxinen gevormd worden. Denk maar aan de grote maaltijden die ‘s avonds worden gegeten. Deze kunnen echt niet goed verteren omdat er ‘s avonds niet genoeg spijsverteringsenzymen zijn om dit voedsel te verteren. 

Andere oorzaken die een negatief effect hebben op de totaliteit van de spijsvertering en oorzaak zijn van tandplaque en tandvleesproblemen zijn uitdroging, verstopte lymfeklieren, onregelmatige levensstijl, emotionele problemen, verstoppingen in de galwegen van de lever en vervuiling tussen de darmvlokken van de dikke darm

Geniet je van je maaltijd?

Te snel eten waarbij er onvoldoende gekauwd wordt en te weinig speekselvorming is zal de spijsvertering in ernstige mate benadelen. De maagsappen kunnen onvoldoende binnendringen in de voedselbrij. Deze is te grof van structuur door onvoldoende kauwen en onvoldoende vloeibaar wegens gebrek aan speeksel. Maagsappen hebben dan de neiging om naar omhoog te sijpelen, meer bekend onder maagzuur en oprispingen. Dit heeft eveneens een schadelijk effect op het gebit.

De spijsvertering gaat daarom van de maag veel afvalstoffen en toxines tijdens de nacht naar boven in de mond brengen waarop gramnegatieve anaerobe staafjes zoals bacteroides en fusobacteriën aangetrokken worden. De celwand van deze bacteriën zijn sterk en elastisch. De verschillen tussen grampositieve en gramnegatieve bacteriën voornamelijk gerelateerd aan hun celwand samenstelling. Grampositieve bacteriën celwanden voornamelijk samengesteld uit een unieke stof bacteriën bekend als peptidoglycan of mureïne. Deze bacteriën kleuren paars na Gramkleuring. Gramnegatieve bacteriën celwanden slechts een dunne laag van peptidoglycaan en een buitenmembraan met een lipopolysaccharide component niet in Gram-positieve bacteriën. Gram-negatieve bacteriën kleuren rood of roze na Gram kleuring. Het zijn voornamelijk gram-negatieve bacteriën die tandplaque en tandvleesproblemen veroorzaken.

De flora van de mond

De mond heeft een specifieke flora die huist in de speekselklieren. Maar als de spijsvertering niet goed werkt, en jammer is dit bij velen onder ons het geval, zal deze flora steeds verstoort worden waardoor er tandplaque kan ontstaan. Daarbij gaan de gramnegatieve bacteriën gedijen en wordt de speeksel flora verstoord.

Bijna altijd hebt je ook een onaangenaam ruikende adem.

Een gezonde speekselflora dat alle tandplaque en tandvleesproblemen voorkomt bestaat uit grampositieve facultatieve staafjes en kokken. Denk maar aan de groep van Actinomyces en streptokokken. Veel tandvleesproblemen zoals gingivitis en parodontitis zijn oorzaak dat de kwaliteit van de tanden achteruitgaat doordat het glazuur aangetast wordt.

Cariës

Het is beter om deze problemen te voorkomen, in plaats van de ontstane problemen te lijf te gaan met boren, naalden, messen, medicijnen, tanden trekken en valse tanden trachten om deze problemen te genezen. Voor mijzelf is door vroegere onwetendheid te laat, ik ben reeds veel tanden kwijt, maar heb het degenererend proces van mijn gebit kunnen stoppen en omdraaien waardoor ik nu gezonde tanden en gezond tandvlees heb. Alleen ontzenuwde tanden blijven achteruitgaan, ze worden door het lichaam niet meer onderhouden en gaan na verloop van tientallen jaren afbrokkelen. De glazuurlaag en de tand zelf slijt af en wordt niet meer hersteld. Waarbij ze toch getrokken dienen te worden. Niet Ontzenuwde tanden worden wel onderhouden door het lichaam.  Al tien jaar geen enkel gaatje meer gekregen.

De grootste boosdoener van cariës worden veroorzaakt door de extra verzuring van koemelk en zuivelconsumptie. Ondanks dat koemelk veel calcium bevat, kan het menselijke lichaam daar niet veel mee doen. De verhouding calcium, magnesium en fosfor dat aan de caseïne is gebonden past niet om in het menselijke organisme in te bouwen. De grote hoeveelheden caseïne in koemelk en zuivel hebben een verzurend effect in het lichaam. Het lichaam wordt verplicht om calcium en andere mineralen te onttrekken aan botten en tanden om het bloed in de juiste zuur-base verhouding (7.35-7.45 PH) te kunnen houden, en dan nog eens bovenop de verstoorde spijsvertering. Geraffineerde suikers, alcohol, azijn hebben ook een sterk negatief en verzurend effect op de tanden. 

Cariës volgens de Germaanse geneeskunde

Het conflict bij cariës is niet durven toebijten, zich niet durven verweren. wordt het tandbeen ook getroffen door cariës dan betekent dat je naast het bijt conflict nog aan een diepere eigenwaardeconflict lijdt. Enkele voorbeelden: uit het archief van Dr. Hamer:

Een werknemer laat zich steeds door zijn superieuren terecht wijzen (hij wordt gebeten) en hij durft niet terug te bijten, want dan is hij zijn werk kwijt.

Een vrouw wordt door haar partner onder druk gezet om zich eindelijk tegen de aanvallen van haar zus te verweren. De vrouw wil echter geen ruzie.

Enkele voorbeelden van diepe cariës tot in het tandbeen: 

Een zwakkere jongen wordt op school geregeld door de sterkeren gepest.

Een man moet op zijn werk steeds aanpassen, hij is te zwak om voor zichzelf op te komen. de ouders van een zesjarig jongetje hebben voortdurend ruzie. De vader verliest steeds zijn geduld en begint dan te schreeuwen. = Bijt Conflict voor de jongen. “Ik wil mijn vader bijten”. De zuster van een rechtshandige patiënte weet altijd alles beter. Bij de telefoongesprekken die ze hebben, houdt de zuster steeds een monoloog = conflict de zuster niet te kunnen bijten.

Het tandglazuur behoort tot het ectoderm (mond-slijmvliesprogramma).

Tijdens de conflictactieve fase ontstaat celafname in het tandglazuur (ulcera). ontstaan van Cariës – glazuurdefect, pijn. De biologische zin is tijdelijke overgevoeligheid en pijn te laten toenemen zodat je niet meer kunt bijten of toebijten omdat het pijn doet. De genezingsfase volgens Dr. Hamer is herstel glazuur, overgevoeligheid koud/warm, zoet/zuur. volgens artsen van de germaanse geneeskunde is er geen herstel. het gat blijft of wordt groter. Eigen ervaring is wel herstel mogelijk en versterking van tandglazuur door in je eigen kracht te komen en je kunnen afbijten bij conflicten.

Therapie: om nieuwe gaten te voorkomen: nadenken over de mogelijke zielsoorzaken – conflict en zijn sporen achterhalen en zo snel mogelijk oplossen. 

Affirmaties: “Ik heb het recht om mij te verweren”. “Ik laat niet meer met mij sollen en zal in de toekomst terugbijten”.

Andere strategie is totale vergiffenis. Positief over je eigen tanden denken. Zich de tanden gezond en stralend voorstellen. de tand door een tandarts laten vullen. Pijnstillers indien nodig. Tandhygiëne, veel kauwen voor veel speekselvorming poetsen om gaten te vermijden. Mondspoelingen met thee van salie, braambladeren, walnootbladeren en paardenstaart.

Hulpmiddeltjes van moeder natuur

Wat kun je doen om je tanden en tandvlees gezond te houden met een evenwichtige speekselflora dat je tandvlees en tanden beschermd? Sowieso je voedingspatroon en voedselkeuze aanpassen. Ik zelf eet elke dag een kruidnagel, hebben een  krachtig antioxidante werking vernietigen gramnegatieve staafjes. Daarbij wordt de ademhaling frisser. Ik laat de kruidnagel tot drie kwartier weken en slap worden in de mond waarbij ondertussen de scherpe en reinigende smaak reeds vrijkomt. 

De scherpe smaak is een reinigende en zuiverende smaak voor het lichaam, voornamelijk in het gebied van de gehele spijsvertering. Na verloop van tijd wordt de kruidnagel zachter en kun je erop kauwen dat de speekselproductie verbetert en een extra reinigend effect heeft op de tanden en het tandvlees. Kruidnagel heeft ook de eigenschap om het maagzuurgehalte in evenwicht te brengen en de daar aanwezige toxines en afvalstoffen te elimineren. Kruidnagel stimuleert de spijsvertering en de opname van voedingstoffen doorheen de darmwand. Kruidnagel heeft ontstekingsremmende eigenschappen bij kiespijn en verzacht deze heftige pijn. 

Kruidnagelolie dringt doorheen het tandvlees om gifstoffen te elimineren en ontsteking aan de tandwortel te genezen. Het is wel belangrijk dat  je wel vervolgens laat behandelen door een tandarts om het dieperliggende probleem bij kiespijn op te lossen.

Je kunt ook een zout oplossen in warm water en gebruiken om dagelijks je mond meerdere keren te spoelen. Geen geraffineerd zout of keukenzout gebruiken, dit zout is drooggemaakt en schadelijk voor je lichaam. Zout en warm water onttrekt giftige afvalstoffen uit het tandvlees, het vermindert zwellingen, het verlicht de pijn van allerlei tandvleesontstekingen en vernietigt de schadelijke bacteriën. Tanden poetsen en flossen zijn niet genoeg om alle tandvleesproblemen mee op te lossen, dat is ook de reden dat mensen die zeer goed het advies opvolgen van hun tandarts toch een tandvleesontsteking krijgen. En bij herhaling, het is niet tandplaque dat oorzaak is van veel tandvleesproblemen, maar oorzaak zijn de giftige toxines in de kleine bloedvaten van het tandvlees en een slecht werkende spijsvertering waardoor het lichaam problemen heeft met zich te ontgiften.

Belangrijk is om je lichaam elke dag mee te helpen om zich te ontgiften en zuiveren, een belangrijk onderdeel hiervan is dat je bij elke maaltijd eveneens de scherpe, bittere en wrange smaken hebt, het zijn drie smaken met een ontgiftende werking in het lichaam.  Kruiden zoals Salie, peterselie, koriander hebben een verfrissend effect in de mond en houden de ontwikkeling van schadelijke bacteriën tegen. Op zaden van dille of anijs kauwen is eveneens goed om het tandvlees te versterken. Voor het slapen gaan en na je mond te hebben gespoeld kun je een beetje kokosolie in je mond nemen, laten smelten, je tandvlees ermee masseren. Laat de kokosolie restant in je mond tijdens de nacht.

Oil pulling

Het tandvlees moet steeds mooi roze gekleurd zijn, roze is de indicatie dat je tandvlees gezond is. In de ayurveda en andere gezondheids tradities wordt er aan oil pulling gedaan. Je gebruikt daarvoor steeds biologische koudgeperste olie ervoor.

Sesamolie is daarvoor zeer geschikt. Nooit olie gebruiken dat de industrie heeft gezien of verhit is geweest. Deze olie heeft zijn reinigende eigenschappen voor de mond verloren. Oil pulling is een goede remedie om het tandvlees sterk te ontgiften en gezond te krijgen waarbij de speekselflora in de speekselklieren niet aangetast wordt.

Men neemt een koffielepel olie voor kinderen en een soeplepel olie voor volwassenen en gaat dat ongeveer 5 à 10 minuten lang deze olie doorheen je mond stromen en door de tanden te persen, op en neer.

De olie gaat alle schadelijke stoffen, schimmelsporen, destructieve bacteriën en toxines onttrekken aan de mond, de tanden, het tandvlees en eveneens de keel.

Na een tijd zal je lichaam en de immuniteit dit snel door hebben en via deze weg veel giftige toxines opruimen. Oil pulling is dus preventief tegen verkoudheden en grieptoestanden. Schadelijke gram negatieve staafjes en andere schadelijke micro-organismen worden door oil pulling verwijdert. Het is belangrijk om na de oil pulling alles uit je mond te spuwen, zeker niets inslikken omdat het vol zit met toxines en schadelijke micro-organismen. Spoelen met fris water

Bacteriën en andere schadelijke overgroei micro organismen hebben vettige celmembramen die gaan oplossen in de olie, olie trekt als een magneet de overgroei micro-organismen aan. Oil pulling is tevens antifungaal, dat wil zeggen tegen schimmelgroei. Oil pulling draagt bij tot betere doorbloeding van het tandvlees met een beter effect op de lymfedrainage van het tandvlees. Tandplaque gaat geleidelijkaan oplossen als je elke dag oil pulling doet. Het resultaat na enkele weken is dat je tandvlees sterker wordt, rozer van kleur met propere tanden.

Oil pulling draagt bij tot betere celvernieuwing van het tandvlees. Het is een Ayurvedische remedie tegen allerlei mond en tandvleesproblemen.

Oil pulling doe je best ‘s morgens voor het ontbijt, je gaat na enkele weken wel merken dat je meer energie zult verkrijgen. Na verloop van tijd heeft het een sterk ontgiftende werking op je gehele lichaam, en dat is mooi meegenomen.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Dag Jenny

      Ja met kokosolie kan men ook oilpulling doen. het duurt wat langer omdat het nog moet smelten in je mond. Uiteindelijk ben je wel beter met gewone olie, dat ook vloeibaar blijft. kokosolie kun je absoluut niet in de gootsteen uitspuwen. Warme groet Daniël