Het grote vraagstuk: hoeveel water drinken?

Hoi vrienden, Ook al vragen gesteld bij het aanhoudend advies van de overheid en de medische wereld om elke dag twee tot drie liter water te drinken? Nou ja, als het warm en droog weer is, of je hebt zware inspanning geleverd, dan zou ik zeggen ja het is een goed advies. Maar als het van ‘s morgens tot ‘s avonds regent en je hebt geen zware inspanningen dan zou ik nee zeggen want dan is het geen goed advies.
Het klinkt zo logisch, hoe meer je drinkt hoe meer afvalstoffen en toxines uit je lichaam kunnen wegspoelen, was het maar waar, dat zou mooi zijn. Je hoort me al afkomen, het spijt me, maar de waarheid is echter dat het niet waar is. Hoe kan dit nou zul je afvragen, een terechte vraag waar ik nu even dieper op zal ingaan.
Er bestaat in de natuur een fysieke wet dat osmose heet. Ik denk zelfs dat veel therapeuten en artsen dit niet goed weten wat osmose precies inhoudt. Mochten ze het kennen en weten dan gaan ze niet zeggen dat je elke dag zoveel moet drinken. Als je te weinig drinkt zal de wet van osmose ervoor zorgen dat je cellen zich niet kunnen ontgiften van hun afvalstoffen en beginnen te verzuren. Maar als je teveel drinkt gebeurt dit ook, de cellen kunnen hun stofwisselingsafval niet kwijt en gaan verzuren.
De wet van osmose is een wet dat ervoor zorgt dat de concentratie van opgeloste stoffen in het water gelijk blijft aan beide zijden van een membraan. In het lichaam hebben we water (vocht) in de lichaamscel en buiten de lichaamscel (het bindweefsel) en daartussen zit een membraan. Van zodra langs één zijde van het membraan de concentratie van opgeloste stoffen gaat stijgen, zal zich langs de andere kant van het membraan het water zich doorheen het membraan gaan bewegen naar de zijde met de hoogste concentratie aan opgeloste stoffen. Dit om weer evenwicht te verkrijgen in de concentratie van opgeloste stoffen aan beide zijden van het membraan.
Om het simpel te houden: als je te weinig drinkt, gaat het water uit de lichaamscel naar het intercellulaire vocht en het bloed en ontstaat uitdroging en verzuring van de lichaamscel. Als je teveel drinkt gebeurt het omgekeerde, er is constant toestroom van water richting de lichaamscel tot de concentratie opgeloste stoffen weer gelijk is, maar daarmee blijven afvalstoffen in de lichaamscel aanwezig.
Opgeloste stoffen in de concentratie kunnen zowel voedingstoffen zijn, maar ook afvalstoffen en toxines. Voor de wet van osmose maakt het niet uit wat de opgeloste stoffen zijn.
Uitwisseling van voedingstoffen naar de cel en afvalstoffen en toxines uit de cel verloopt alleen optimaal als de concentratie opgeloste stoffen in de vloeistof gelijk is aan beide zijden van het membraan. En dat wordt zo dikwijls vergeten. Men denkt door veel te drinken dat de lichaamscel zijn afvalstoffen kwijt kan, maar dat is NIET WAAR.
Het is ook waar dat sommige lichaamseigen hormonen, mineralen zoals ongeraffineerd zout, sodium, eiwitten en andere sturingsmechanismen van het lichaam de wet van osmose een klein beetje kunnen omzeilen (en daar heeft het lichaam altijd een geldige reden voor, denk maar aan de werking van histamine bij verstoppingen in het bindweefsel of de haarvaten). Maar dat wil niet zeggen dat je twee tot drie liter water moet drinken per dag. Je moet drinken als je lichaam dit aangeeft. Het eiwit Albumine in het bloed zal zorgen dat de osmotische druk in het lichaam constant blijft. Het voorkomt dat al het water uit het plasma naar de weefsels stroomt. Teveel drinken verstoord dit eveneens. Door te veel te drinken verlies je waardevolle zouten en mineralen waardoor de wet van osmose steeds sterker gaat inwerken op je lichaamscellen.
Ik doe dit al heel mijn leven zo, nooit teveel drinken en luisteren naar mijn lichaam. Veel drinken op vochtige dagen met weinig inspannende activiteiten is ronduit gevaarlijk en is eveneens een co-factor voor het ontstaan van kanker en andere chronische aandoeningen. Teveel drinken verdund spijsverteringsenzymen waardoor voeding niet goed verteerd. Dan worden er meer afvalstoffen en toxines gevormd in de spijsvertering. Teveel drinken verstoord de hormoonhuishouding, de mineralenbalans, de vitaminen balans in het bloed. Het verdund tevens de concentratie enzymen in het bloed waardoor toxines en schadelijke organismen niet goed geneutraliseerd kunnen worden. Het menselijke microbioom wordt hiermee verstoord. Bovendien put je de nieren en bijnieren ook uit.
Zowel te weinig als teveel drinken is schadelijk voor de gezondheid. Je lichaam heeft veel accurate mechanismen, en zal signalen geven als de vochtbalans begint te dalen. Bijvoorbeeld met een dorstprikkel of de kleur van je urine die niet meer lichtgeel is.
Ps. Vermijd ook geraffineerd zout, dit maakt het probleem van uitdroging juist erger en verhindert de vrije doorstroming van lichaamssappen doorheen het bindweefsel en de lichaamscellen. Natuurzout (bijvoorbeeld zeezout of bergzout) stimuleert deze vrije doorstroming, ook doorheen het celmembraan.
Reacties