Het kokosoliewonder

Een pure zuivere natuurlijk verzadigde vetsoort, een zegen voor het menselijke lichaam.

Volgens verschillende diëtisten is kokosolie zo slecht voor je gezondheid, ze zeggen dat het laurinezuur in de kokosolie zeer schadelijk is voor het hart. Tja, dan vraag ik me af waarom de natuur laurinezuur voorziet in het colostrum voor de pasgeboren baby? Zou de natuur reeds een aanslag willen plegen op het jonge hartje van de baby? Ik denk van niet, de natuur heeft altijd het beste voor met ons.

Als je objectief kijkt naar de inheemse bevolking van de eilanden in de Stille Oceaan en de landen van Zuid Azië, dan merk je dat de mate van goede gezondheid ver uitstijgt boven wat in de meeste landen wordt aangetroffen. Ze hebben daar het minst last van de verlammende effecten van degeneratieve aandoeningen en overgewicht. Deze mensen zijn robuust en gezond, redelijk vrij van ongemakken en pijn. Hart- en vaatziekten, diabetes, artritis, kanker en zenuwaandoeningen komen daar bijna niet voor. Tenminste voor degenen die onder de traditionele inheemse voeding blijven leven natuurlijk

Kokosnoot en kokosvet is een belangrijk ingrediënt van sommige ayurvedische medische gerechten. De ayurvedische geneeskunde wordt al duizenden jaren beoefend met blijvend succes. Gelukkige dat ayurveda inmiddels cultureel erfgoed is geworden. Kokosolie versnelt de genezing.

De grote gezondheidsvoordelen van kokosolie

De therapeutische eigenschappen van lipiden (oliën) worden in eerste instantie aangewend bij mensen met spijsverteringsstoornissen en malabsorptie (slechte opname van voedsel in het darmkanaal). Kokosolie voedt en beschermt het darmslijmvlies. Het wordt gegeven aan zuigelingen en kleine kinderen die geen andere vetten kunnen verteren.

In tegenstelling tot industrieel bewerkte vetten beschermt kokosolie tegen hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en vele andere chronische aandoeningen. Kokosolie ondersteunt de algemene gezondheid en het detoxsysteem en helpt het lichaam te zuiveren en ontgiften. Kokosolie is eigenlijk uniek omdat het gewichtsverlies bevordert.

Het klinkt misschien vreemd dat het eten van een bepaald soort vet gezond is en in feite ziekte voorkomt, maar als het kokosvet is, is het waar. Wat ik vreemd vind, is de uitspraak van sommige cardiologen die blijven beweren dat kokosolie hart- en vaatziekten doet toenemen. Terwijl in veel landen waar massaal kokosolie wordt gegeten, mensen juist vrij zijn van allerlei chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten en kanker.

Misschien is het tijd om even buiten de continentale landsgrenzen te kijken. Kijk maar naar alle culturen op de eilanden in de Stille Oceaan, India, Thailand, enzovoort. Daar eten mensen tot wel 50% zuiver verzadigd vet van kokos en ze hebben schone bloedvaten. Ja, je hoort het goed, kokosolie houdt de bloedvaten schoon. Kokosvet is een antioxidant bij uitstek. Mensen die een kokosnootrijk voedingspatroon volgen, krijgen geen hart- en vaatziekten.

Alleen al het feit dat kokosolie de bloedvaten schoonmaakt, kan de cholesterolspiegel weer naar normale waarden terugbrengen. De echte oorzaak van hart- en vaatziekten, inclusief verstoppingen van de kransslagaderen, zijn geoxideerde vetten die veel voorkomen in onze voeding, en geoxideerde cholesterol, dat wil zeggen cholesterol dat is aangetast door de intoxicatie van het lichaam.

Margarine en geraffineerde oliën zijn echte sluipmoordenaars, en de meeste mensen willen dit zelfs niet horen.

Er spelen ook biologische schokken in het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen, zie de Germaanse geneeskunde

Het verschil tussen kokosvet en kokosolie

Ik gebruik meestal beide woorden door elkaar. Kokosvet is gestolde kokosolie. Kokosolie krijg je als de temperatuur boven de 25°C is. Als men het over kokosolie heeft, denken de meeste mensen onmiddellijk aan de verzadigde vetten en nemen aan dat het daarom slecht moet zijn.

Wat men echter niet realiseert, is dat er verschillende soorten verzadigd vet bestaan, en ze allemaal een andere invloed hebben op het lichaam. Kokosolie is een plantaardig verzadigd vet met een middellange keten. Dat verschilt sterk van verzadigde vetten die bij dieren voorkomen en die een lange keten bevatten. Het verschilt nog meer van industrieel bewerkte vetten die aan de voeding zijn toegevoegd, en die puur gif zijn geworden.

Deze industrieel bewerkte vetstoffen en oliën hebben een verstoppend effect op de membranen van alle lichaamscellen, waardoor er zuurstoftekort op celniveau ontstaat. Zuurstoftekort is een belangrijke correlatie bij kanker en hart- en vaatziekten, naast de biologische oorzaken. Kokosolie heeft juist een tegenovergesteld effect: het reinigt de membranen van de cellen. Dit geldt ook voor de basaalmembranen van de slagaders.

Ooit maakte iemand tegen mij de opmerking dat kokosolie ongezond was en hart- en vaatziekten veroorzaakte. Mijn antwoord was kort en eenvoudig: “Daarom zijn al die eilandbewoners van de Stille Oceaan al honderden jaren geleden uitgestorven”. Hij wist niet hoe hij hierop moest reageren.

Het is een feit dat deze eilandbewoners van de Stille Oceaan een kokosnootrijk voedingspatroon hebben en geen hart- en vaatziekten of kanker kennen. Mocht kokosvet schadelijk zijn, dan waren deze mensen al lang geleden uitgestorven.

De term “slagaderverstoppend verzadigd vet” is een totaal verkeerde benaming. De vetten die zich ophopen in de slagaders en haarvaatjes zijn voornamelijk ranzige onverzadigde vetten (tot 75%) en geoxideerd cholesterol. Verzadigd vet hoopt zich niet op zoals meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten dat doen in de slagaders en haarvaatjes, omdat verzadigd vet niet gemakkelijk oxideert en alleen geoxideerde vetten voorkomen in plaques.

Pure kokosolie, dat is pas gezond

1- Kokosolie is inderdaad ideaal om te gebruiken bij het bakken en braden omdat het niet oxideert bij verhitting, in tegenstelling tot plantaardige oliën, waarbij schadelijke stoffen kunnen worden gevormd.

2- Kokosolie heeft vele voordelen voor de huid, waaronder bescherming tegen zonnebrand zonder de productie van vitamine D te belemmeren, in tegenstelling tot zonnebrandmiddelen. Het heeft ook een verkoelend effect op de huid.

3- Kokosolie kan de opname van koolhydraten vertragen, waardoor de alvleesklier minder wordt belast. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met diabetes.

4-Kokosolie helpt de microbiële flora in evenwicht te houden en voorkomt overgroei van schadelijke organismen, waardoor het de darmflora beschermt tegen overgroei van organismen en andere microben.

5-Kokosolie heeft weinig gal nodig voor de spijsvertering, waardoor het de darmen schoon houdt, vooral in combinatie met specerijen.

6-.Kokosolie wordt bij temperaturen boven 25°C bijna vloeibaar, maar ons lichaam is warmer dan dat, dus het idee dat kokosolie de bloedvaten zou kunnen verstoppen is niet logisch.

7- Kokosvet levert inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid energie voor het hart, en het eten van verzadigd vet kan bijdragen aan een goede gezondheid, zoals waargenomen bij de eilandbewoners in de Stille Oceaan.

8-Kokosolie helpt het lichaam zijn algemene gezondheid te verbeteren door het detox- en recyclingssysteem te ondersteunen, waardoor het helpt bij het herstel van aangedane weefsels en de activiteit van exosomen kan verminderen. Een toxinecrisis en de effecten van biologische conflicten beschadigen lichaamsweefsels. Als je je lichaam helpt om biologische conflicten op te lossen, kun je van toxische stoffen en overgroei van microben af geraken. Kokosolie helpt het lichaam essentiële vetzuren aan te maken die de microbiële flora in evenwicht houden en tegelijkertijd het lichaam gaan ontgiften. Elke aandoening heeft een geïntoxiceerd lichaam of geïntoxiceerd lichaamsdeel als onderliggende grondslag. Meestal samenhangend met een biologisch conflict. Het lichaam verteert de triglyceriden van kokosolie die vervolgens veranderen in vrije vetzuren aan of monoglyceriden en deze hebben krachtige eigenschappen om het microbiële evenwicht in het lichaam te herstellen. Dat is de reden dat moedermelk rijk is aan deze vrije vetzuren. Voor de zwangere vrouw en moeder heeft kokosolie een belangrijke waarde.

9- In tegenstelling tot antibiotica en andere medicijnen vervuilt kokosolie het lichaam niet.

10- Kokosolie helpt schimmelovergroei te voorkomen, zowel intern als extern op de huid.

11- Nog een fantastische eigenschap van kokosolie, hoe meer je ervan eet, hoe meer je terugkeert naar je constitutionele lichaamsgewicht. Het lichaam gebruikt vetcellen om toxines en afvalstoffen te isoleren om zodoende je lichaam te beschermen tegen deze vergiftiging. Dat is de reden dat afvallen zo moeilijk ligt bij veel mensen en het jojo effect ontstaat. Het mooie aan kokosolie is dat het energie geeft, geen vet. Kokosolie stimuleert de vetverbranding in het lichaam waarbij toxines en afvalstoffen worden verbrand. Hoe paradoxaal dit ook klinkt, van kokosolie vermager je totdat je jouw constitutionele lichaamsgewicht hebt bereikt. Kokosolie reguleert de stofwisseling.

12- Kokosolie is bij uitstek het beste verzadigde vet om je darmen te helpen bij de opname van mineralen, vitaminen en andere antioxidanten.

13- Kokosolie helpt bij een trage schildklierwerking. De secretie van de schildklierhormonen en de circulatie in de bloedvaten wordt gestimuleerd en het lichaam kan zijn toxines kwijt. Wist je dat vooral te veel eten van onverzadigde oliën en vooral geraffineerde oliën de grootste oorzaak zijn van een te trage schildklierwerking?

14-Kokosolie is juist goed bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en problemen met de pancreas zoals pancreasfibrose. Problemen met het verteren en resorptie van vitaminen en het opnemen van vetten. Kokosolie remt duidelijk de activiteit van kankerverwekkende stoffen, en dat is een belangrijk gegeven tegen darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, huidkanker en melanomen, wrijf je huid maar in met kokosolie. Ik doe dit ook.

15-Ten slotte heeft kokosolie een grote beschermingsfactor voor het hersen- en zenuwweefsel en is doeltreffend bij de ziekte van Alzheimer, Kokosolie stimuleert de hersenen om nieuwe hersencellen te regenereren. Om dezelfde reden is kokosolie ook zeer goed bij dementie. Het beschermt de myelineschede en de bloed-hersenbarrière tegen neurotoxines die stukjes myelineschede losmaken, dat zo typisch is bij zoveel mysterieuze ziekte dat verkeerdelijk wordt benoemd als auto-immuunziekten. Deze term is verzonnen, het lichaam valt zichzelf niet aan, in werkelijkheid gaat het om motorische conflicten.

16- Ik zou zeggen, doe zoals ik, leer zeer veel verzadigd vet te eten zoals puur kokosolie, gheeboter, cacaoboter enzovoort. Weet dat dierlijke vetsoorten zoals reuzel en ossewit niet ideaal is, maar toch tientallen keren gezonder zijn dan geraffineerde frituurolie en geharde vetten zoals margarine. Deze verergeren zeer veel kankersoorten, diabetes en hart- en vaatziekten.

17- Dankzij het consumeren van veel verzadigd vet, met name kokosolie, heeft de auteur, ikzelf, zijn gezondheid verbeterd en zijn lichaam gereinigd en ontgift.

Vetzuren van kokosolie.

Kokosolie bestaat voor 48% uit laurinezuur, een verzadigd vetzuur met 12 koolstofketens. Daarnaast bevat het 18% myristinezuur, ook een verzadigd vetzuur met 14 koolstofketens. Verder bevat kokosolie 0,5% capronzuur (6 koolstofketens), 7% caprinezuur (10 koolstofketens), en 8% caprylzuur (8 koolstofketens). Kokosolie is voor 99% verzadigd, wat erg hoog is. Deze vetzuren komen voor in de vorm van triglyceriden, waarbij drie vetzuren aan elkaar vastzitten door middel van een glycerolmolecuul.

Het lijkt tegenstrijdig dat kokosolie met deze waardevolle vetzuren kan beschimmelen, gisten en ontbinden door bacteriën. Dit komt doordat verse kokosolie, zoals die in kokosnoten aanwezig is, bijna geen antimicrobiële eigenschappen heeft en voorkomt in de vorm van triglyceriden. Dit is de reden waarom sommige cardiologen beweren dat kokosolie niet goed is voor het hart.

Echter, wanneer kokosolie wordt gegeten, emulgeert de spijsvertering het vet tot kleinere vetdruppels. De triglyceriden breken af in diglyceriden (twee vetzuren aan een glycerolmolecuul) en monoglyceriden (één vetzuur aan een glycerolmolecuul), evenals vrije vetzuren.

Het zijn met name de monoglyceriden en vrije vetzuren die krachtige ontgiftende eigenschappen bezitten en helpen bij het herstellen van evenwicht in de microbiële flora. Het laurinezuur en caprinezuur, samen met hun monoglyceriden (monolaurine en monocaprine), zijn het meest actief. Diglyceriden en triglyceriden zijn inactief. Dit verklaart waarom kokosnoten kunnen bederven, aangezien hun vetzuren pas actief worden na de spijsverteringsprocessen waarbij het kokosvet wordt omgezet in monoglyceriden en vrije vetzuren.

Artsen krijgen mogelijk deze informatie niet mee tijdens hun opleiding, waardoor ze blijven beweren dat kokosolie slecht is voor het menselijk lichaam.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024