Het leven is een feest

Het leven wordt vaak beschouwd als een feest, maar in de huidige zware en hectische tijden ervaren velen het eerder als een uitdaging. Opgelegde maatregelen en angst zaaien maken het leven moeilijk en zwaar. Overleven is de prioriteit geworden, en dat is verre van feestelijk. En dat alleen omdat de meeste mensen door angst nu aan het overleven zijn. Het leven wordt zo een strijd om te kunnen blijven bestaan.

En ja, OVER-LEVEN is absoluut geen feest. Wat doen we onszelf aan? We stellen onszelf bloot aan veel stress door te geloven in verhalen over virussen, kanker en andere medische zaken, ondanks de vele tegenstrijdigheden die we kunnen waarnemen. De vraag die opkomt is: hoe kunnen we uit deze overlevingsmodus komen? Waarom laten wij ons zo meesleuren in de angst dat opgelegd wordt door regering en andere instituten waardoor we in een overlevingsmodus terechtkomen?

Om uit de “overlevingsmodus” te geraken, is het cruciaal om je te richten op zelfzorg en zelfbewustzijn. Dit betekent dat je je aandacht richt op je eigen reacties, gedachten en emoties, in zowel positieve als negatieve situaties. In plaats van automatisch de schuld buiten jezelf te leggen of je energie te richten op wat anderen doen, is het belangrijk om te erkennen dat je controle hebt over je eigen reacties en acties.

Veel mensen reageren instinctief op negatieve situaties door de schuld bij anderen te leggen en zich te focussen op wat er fout is gegaan. Dit leidt echter tot het verspillen van energie en kracht buiten jezelf, waardoor je verzwakt en in de “overlevingsmodus” terechtkomt.

Het is belangrijk te beseffen hoe je zelf omgaat met een bepaalde situatie zoals die zich nu aandient. Het maakt eigenlijk niets uit wie iets heeft gedaan of wie er fout is. In de huidige tijd met zoveel angstpsychosen gebeuren er vreselijke dingen en dat is waar, maar we komen er echt niet verder mee als we met het vingertje blijven wijzen naar een ander.

Door je te concentreren op wat je zelf kunt doen en hoe je zelf kunt reageren op situaties, kun je jezelf krachtiger en veerkrachtiger maken. Dit betekent niet dat je de impact van externe factoren negeert, maar eerder dat je je richt op wat binnen je eigen invloedssfeer ligt.

Door je bewust te worden van je eigen gedachten, emoties en reacties, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en jezelf uit de “overlevingsmodus” halen.

Het is waar dat het wijzen naar anderen, het oordelen over anderen, het toewijzen van schuld aan anderen en het eisen dat anderen hun gedrag veranderen, niet zal bijdragen aan jouw veiligheid.

Deze houding plaatst je in een afwachtende positie, waarbij je steeds moet afwachten of anderen wel of niet aan je verwachtingen voldoen. De essentiële waarheid is dat jouw veiligheid vooral afhangt van hoe jij zelf voor jezelf zorgt en handelt.

Het is belangrijk om te erkennen dat veiligheid een subjectief concept is en dat verschillende mensen verschillende benaderingen hebben om zich veilig te voelen. In plaats van te oordelen over de keuzes van anderen, is het waardevol om te focussen op wat voor jou persoonlijk werkt en wat jou een gevoel van veiligheid geeft.

Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn en dat je keuzes maakt die in lijn zijn met jouw eigen behoeften en overtuigingen.

Wanneer je de strijd aangaat met een andere manier van leven, raak je verbonden met strijd-energie. Dit betekent dat je voortdurend betrokken bent bij een innerlijke strijd, wat uiteindelijk uitputtend is en je gevoel van levensvreugde ondermijnt. Het is belangrijk om uit deze strijd te blijven door zelf geen strijd aan te gaan, zelfs als het lijkt alsof het om een “positieve” strijd gaat, bijvoorbeeld omdat je het gedrag van anderen afkeurt.

Wanneer je je verbindt met strijd-energie, heeft dit een negatieve invloed op je lichaam. Je kunt gevoelens van irritatie, opwinding en frustratie ervaren, omdat je voortdurend bezig bent met het gedrag, de emoties en het leven van anderen. Hierdoor verlies je de focus op je eigen gedrag, emoties en leven, wat uiteindelijk leidt tot een gevoel van overleven.

Door jezelf te verliezen in deze strijd, maak je jezelf tot een slachtoffer en activeer je je overlevingssysteem. Dit kan leiden tot een gevoel van machteloosheid en uitputting.

Het is daarom belangrijk om bewust te blijven van je eigen gedrag, emoties en leven, en je niet te laten meeslepen door de strijd van anderen. Richt je energie liever op positieve en constructieve aspecten van je eigen leven, om zo een gevoel van welzijn en levensvreugde te cultiveren.

Het is inderdaad van groot belang om jezelf te verbinden met positieve energie in elke situatie. Zelfs binnen beperkende maatregelen is het mogelijk om te zoeken naar wat nog wel mogelijk is. Het is een kwestie van bewust worden van wat jou een prettig gevoel geeft of wat je rust en ontspanning brengt, zelfs in stressvolle situaties.

Hoewel de situatie misschien niet direct gemakkelijker wordt, zal je merken dat je er wel gemakkelijker mee om kunt gaan door je te richten op positieve aspecten. Op deze manier maak je de situatie voor jezelf minder belastend.

Het vergt oefening, omdat veel mensen niet gewend zijn om op deze manier te reageren, maar ik kan je verzekeren dat het werkt en dat het je zal helpen om je veiliger en gezonder te voelen.

Het is een proces van zelfontwikkeling en groei, waarbij je leert om je eigen welzijn en gemoedstoestand te beïnvloeden door bewust te kiezen voor positiviteit. Door deze benadering toe te passen, kun je een gevoel van innerlijke kracht en veerkracht ontwikkelen, zelfs te midden van uitdagende omstandigheden.

Het begrijpen en integreren van deze benadering in je levensfilosofie kan inderdaad uitdagend zijn voor velen, en zelfs aanvoelen als een onmogelijke taak. Maar hoe vaker je deze aanpak toepast, hoe meer het een natuurlijke reactie wordt.

Het is een waardevolle oefening om je lichaam en geest te trainen om te reageren op positieve energie, zelfs in de kleinste hoeveelheden, in elke situatie.

Het is een universele waarheid dat negatieve aspecten niet kunnen bestaan zonder hun positieve tegenhangers. Door deze dualiteit te erkennen en te omarmen, kun je leren om positieve aspecten te vinden, zelfs te midden van negatieve omstandigheden.

Na verloop van tijd zul je merken dat situaties minder belastend worden en je geest en lichaam minder uitgeput raken.

Oefening en herhaling zijn essentieel om deze benadering eigen te maken. Neem de tijd voor jezelf en investeer in deze oefeningen, want het zal zeker ten goede komen aan je algehele gezondheid en welzijn. Het is een proces van groei en ontwikkeling, maar de voordelen zijn de moeite waard.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Van spiritualiteit naar esoterie binnen relaties: Niets is behalve jij. Wat je voor jezelf doet, doe je voor een ander, wat je voor een ander doet, doe je voor jezelf. ‘Voorwaar, Ik zeg U, in zoverre gij dit aan één van deze mijn minste broeders hebt gedaan, hebt gij het met mij gedaan’ Het is belangrijk om deze esoterische waarheid binnen relaties toe te passen, want anders zal de relatie moeilijk zijn. Veel mensen hebben uit goedbedoelde handelingen vaak gedaan wat zij dachten dat het beste was voor de ander binnen hun relatie. Triest genoeg leverde dit meestal alleen een [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • De oude leraar en de studentEen oude vrouw ontmoet een jonge vrouw die haar het volgende vraagt: "Herinnert U zich mij?" De oude vrouw antwoordt met nee. De jonge vrouw vertelt haar dat zij ooit haar leerlinge was. De oude vrouw vraagt: “Wat doe je nu in het leven?” "Ik ben lerares geworden" antwoordt de jonge vrouw. "Ah, hoe bijzonder, net als ik?" "Ja!" "In feite ben ik leraar geworden omdat u mij inspireerde om zoals u te zijn.” Nieuwsgierig vraagt de oude vrouw verder wanneer zij dat besloten heeft. De jonge vrouw vertelt haar het volgende verhaal: “Op een [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Jezelf als waardevol beschouwenDe aarde biedt ons het juiste gereedschap waarmee jij kunt weten en ervaren wie je werkelijk bent. Wie je bent, is wie jij schept om in relatie te staan met al het andere. Elk van ons heeft hier op aarde een taak uit te voeren dat vreugdevol is. De vreugde van het ‘zelf’ te scheppen en te kennen, ervan bewust te worden wat je wenst te zijn, het ontplooien van het zelf-bewustzijn.Individuele relaties zijn het belangrijkste element in dit proces, daarom vormen relaties altijd een heilig fundament. Zij hebben bijna niets met de ander te maken en [...]

    By Published On: 20/03/2024