Je natuurlijk instinct volgen is nodig om een goede gezondheid te verkrijgen

Een goed gezondheidszorgsysteem kun je herkennen aan hoe het jou leert te luisteren naar je lichaam en hoe je op jezelf kunt vertrouwen. Je lichaam weet altijd precies wat goed is voor jou. Hoewel bepaalde theorieën ondersteunend kunnen zijn, maken ze je niet per se gezond; het belangrijkste is om te leren luisteren naar de subtiele boodschappen van het lichaam. Het lichaam weet altijd wat het beste is voor jou.

Als je echt leert waarnemen en voelen in je lichaam, zul je merken dat gedrag, natuurlijke aandrang, activiteiten en ziekteverschijnselen verre van willekeurig of toevallig zijn. Het lichaam bestaat hoofdzakelijk uit pure energie en slechts een heel klein deel uit materie. Voor ieder deeltje materie zijn er 974.600.000 delen energie (fotonen). Met andere woorden, maar één miljardste deel van je lichaam bestaat uit materie, de rest is trillende energie.

Alle vormen van materie, inclusief je lichaam, gedragen zich in essentie volgens de principes van de kwantummechanica. Elke verandering in externe invloeden, zoals klimaatveranderingen, zonnestromen, de stand van de planeten of de passage van de maan doorheen een bepaald sterrenbeeld, kunnen verschillende energietoestanden teweegbrengen. Deze kunnen direct reacties, veranderingen en transformaties veroorzaken in je lichaam.

Je lichaam communiceert met jou via subtiele signalen of intuïtieve boodschappen om aan te geven dat er veranderingen zijn veroorzaakt door externe invloeden. Verandering is de enige constante factor en bepaalt onze behoefte aan voedsel, het type voedsel, rust, ontspanning, slaap, beweging, water, kou en warmte.

Het grote probleem is dat we leven in een maatschappij die deze signalen negeert

Simpel gezegd luisteren we niet naar onze honger, dorst, het juiste slaapritme, de aandrang om naar het toilet te gaan, enzovoort. In plaats daarvan belasten we onze spijsvertering met te veel voedsel en zijn we zelfs het verschil kwijtgeraakt tussen een voldaan gevoel en een verzadigd gevoel.

We laten ontlasting veel te lang in de endeldarm zitten en zijn vergeten onszelf lief te hebben. We zijn geleerd onze waarde en uniciteit te miskennen en voelen ons vaak schuldig, waardoor we emotioneel afhankelijk zijn geworden van advies van anderen.

Angst en wantrouwen maken het moeilijk om de subtiele boodschappen van ons lichaam te ontvangen. Hoe kun je dan nog luisteren naar de subtiele boodschappen van je lichaam? Om deze boodschappen te kunnen ontvangen, is het essentieel om gevoelig en alert te zijn.

Gezondheidsproblemen ontstaan vaak wanneer we beginnen te twijfelen aan de keuzes van ons lichaam. Deze twijfel wordt ons vaak al vroeg in ons leven aangeleerd door vastgestelde regels, overtuigingen, manipulatie en de media, die ons vertellen hoe we moeten leven, eten, slapen en zelfs hoe ons lichaam zijn afvalstoffen moet opruimen. Dit kan een gevoel van angst en onzekerheid creëren, wat onze connectie met ons lichaam verstoort.

De wereldwijde angstpsychose rondom gebeurtenissen zoals de coronapandemie heeft dit nog verder versterkt. Het is belangrijk om te erkennen dat veel van deze voorschriften en adviezen worden beïnvloed door verschillende belangen, inclusief die van de farmaceutische industrie. (Dr Rath en het Neurenberg Tribunaal).

Het is daarom cruciaal om kritisch te blijven en onze eigen intuïtie en innerlijke wijsheid te volgen als het gaat om onze gezondheid. Dit omvat het luisteren naar de subtiele signalen van ons lichaam en het nemen van beslissingen die in lijn zijn met wat voor ons persoonlijk het beste voelt, ongeacht de externe druk of opgelegde normen.

Het is fascinerend om te zien hoe ons lichaam op verschillende dagen en tijdstippen anders reageert op hetzelfde voedsel. Op sommige dagen kunnen bepaalde gerechten ons energie geven en vitaal laten voelen, terwijl ze op andere dagen juist maagklachten en opgeblazenheid veroorzaken. Deze variabiliteit kan worden beïnvloed door factoren zoals de dag van de week, het seizoen, en zelfs de stand van de planeten.

Het is belangrijk om naar deze subtiele signalen van ons lichaam te luisteren en ze serieus te nemen. Ons lichaam is voortdurend in beweging en onderhevig aan veranderingen, en het is aan ons om hierop te reageren en ons aan te passen. Wanneer we onze basisinstincten negeren, kan dit leiden tot een verlangen naar vervangende stimuli, zoals voedsel, drank, seks, of drugs, als een manier om onze behoeften te vervullen.

Het cultiveren van gevoeligheid en het luisteren naar ons lichaam kan ons helpen om een gezonde relatie met voedsel en andere vormen van genot te ontwikkelen, en om in harmonie te leven met de natuurlijke ritmes van ons lichaam en de wereld om ons heen.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de signalen die ons lichaam ons stuurt, vooral als het gaat om voeding. Wanneer je merkt dat je maag al vol is maar je toch nog steeds de drang voelt om te eten, is het belangrijk om te begrijpen dat dit mogelijk geen teken van echte honger is.

In plaats daarvan kan het wijzen op een disbalans in je spijsverteringssysteem, waarbij je lichaam moeite heeft om voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. Dit kan leiden tot een gevoel van “cel-hongersnood”, waarbij je lichaam eigenlijk ondervoed is op cellulair niveau, ondanks het feit dat je misschien genoeg eet.

Het herkennen van deze signalen is een belangrijke stap om je spijsverteringssysteem te zuiveren en te stimuleren, zodat je lichaam voeding optimaal kan opnemen en gebruiken. Dit kan onder meer het aanpassen van je dieet, het verbeteren van je eetgewoonten, en het verminderen van stress omvatten, zodat je lichaam in staat is om voedingsstoffen efficiënter te verwerken.

Hoe doe je dat?

Het is belangrijk om bewust te zijn van de signalen die je lichaam je stuurt als het gaat om voedselkeuzes. Wanneer je honger hebt en je maag leeg is, kun je jezelf afvragen wat je maag echt nodig heeft en welk voedsel het best zal worden verdragen en verteerd. Het gebruik van specerijen kan het verteringsproces ondersteunen en stimuleren, wat kan helpen bij het efficiënt verwerken van voedsel.

Een vastgesteld voedingspatroon of dieetadvies is vaak niet in staat om volledig tegemoet te komen aan de dagelijkse veranderende behoeften van je lichaam. Deze rigide voedingsrichtlijnen kunnen zelfs de natuurlijke signalen die je lichaam je stuurt blokkeren en verstoren. In tegenstelling hiermee houdt de ayurvedische voedingsleer rekening met de individuele behoeften van het lichaam en past het zich aan aan de dagelijkse veranderingen. Dit is een van de redenen waarom ayurveda al duizenden jaren succesvol wordt toegepast en waarom de inzichten en adviezen nog steeds relevant zijn, omdat ze tijdloos en altijd actueel zijn.

Dat kan van onze Westerse reguliere zienswijze niet gezegd worden en dat zien we ook aan de collectieve gezondheidstoestand.

Het negeren van de subtiele boodschappen van ons lichaam kan worden gezien als het mishandelen ervan. Het dragen van een mondmasker, bijvoorbeeld, kan de natuurlijke integriteit van ons lichaam schaden door de ontgiftende werking van de longen te belemmeren. In tegenstelling hiermee volgen dieren hun natuurlijke instincten en zullen ze hun ademhaling niet belemmeren. Dit contrasteert met de menselijke neiging om niet naar zijn lichaam te luisteren, waardoor we ons onderscheiden van het dierenrijk.

Het lichaam heeft inherent bepaalde principes en krachten die voor iedereen gelden en die onze natuurlijke neigingen en instincten bepalen. Deze principes zijn vastgelegd in ons DNA door miljoenen jaren van natuurlijke evolutie, waardoor ons lichaam precies weet wat het nodig heeft onder verschillende omstandigheden.

Op een dieper niveau zijn deze principes ook verantwoordelijk voor specifieke eigenschappen die uniek zijn voor elk individu, zoals hun lichaamstype. Om blijvende gezondheid, vitaliteit en jeugdigheid te bereiken, is het essentieel om naar ons lichaam te luisteren en te begrijpen welk lichaamstype we hebben, en hoe we het best voor ons lichaam kunnen zorgen.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024