Het nut van een tongschraper

Een tongschraper heeft vele voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne – eventueel samen met oilpulling – helpt het lichaam goed bij het detoxen. Tijdens de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag van beslag. In dit beslag zitten dode bacteriën, residu’s afbraak van weefsels en voedselresten. Je kunt het vergelijken met de dauw in de ochtend dat op het gras zichtbaar wordt.

In deze laag op de tong zitten er veel afvalstoffen die je met de tongschraper gemakkelijk kunt verwijderen en daarmee stimuleer je het ontgiftend vermogen van het lichaam. Bovendien verwijdert het vieze smaken in de mond. Een ander voordeel van de tongschraper is dat de gevoeligheid van smaken verhoogt. Een tongschraper kan uit koper of roestvrij staal vervaardigd zijn. Ik heb een koperen tongschraper. Na gebruik kun je de tongschraper gewoon afspoelen. Ook je mond nog even naspoelen met schoon water.

Tijdens deze dagelijkse ochtendritueel kan men ook naar de tong kijken om een kleine zelfdiagnose mogelijk te maken. Als de laag vrij dik is, ben je een beetje slordig geweest in je eetgewoonte die de spijsvertering heeft overbelast. Indien je deze laag niet volledig afkrijgt, of slechts in beperkte mate kan verwijderen dan is er sprake van een intoxicatieschok in je lichaam.  Een overmaat aan afvalstoffen en toxines. In die zin mag je beginnen met meer verwarmende scherpe specerijen te gebruiken die eerst een reinigend effect hebben op de spijsvertering zelf. Ik denk hierbij aan zwarte peper, cayenne, kruidnagel enzovoort.

Als je tong er eerder bleek uitziet, aan de droge kant is en/of zelfs gebarsten is, dan heeft overmatige stress jou te pakken waarbij veel energielekkage is. Stressmanagement is belangrijk alsook de energielekken opsporen en deze oplossen. Je mag gerust veel meer gezonde verzadigde vetten beginnen eten om de innerlijke droogte te stoppen en de stofwisseling te verbeteren.

Heb je rode stippen of vlekjes op je tong, dan is het best om alcohol, hete specerijen, dierlijke eiwitten, zout en zuur te vermijden tot deze rode vlekjes weg zijn en vervolgens deze zaken met mate te consumeren. 

Indien het beslag op je tong extreem dik is met slijmresten of slijmophopingen dan werkt je spijsvertering slecht en mag je alle zuivel, tussendoor hapjes en zoetigheid echt gaan vermijden. Ook verwarmende specerijen gebruiken en meer zorg dragen van je spijsvertering door op de juiste uren te eten, veel te kauwen, altijd wachten tot het voorgaande is verteerd en ‘s avond een kleine hap in plaats van een maaltijd.

Het beste advies is altijd goed kauwen, 30x per hap. Om de speekselklieren (endoderm) te activeren waarbij de mondflora zich optimaal kan ontwikkelen. Deze bacteriën zijn zeer belangrijk om je tong, tanden en tandvlees schoon te houden. Natuurlijk komen vele mondproblemen zoals slechte adem voort uit een slechte werking of overbelasting van de spijsvertering. Specifieke aandoeningen van het gebit hebben steeds een psychologische oorzaak. Alle medische successen zijn altijd afhankelijk van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Grondbeginsel van de medische wetenschap: “Het lichaam niet schaden”.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *