Het probleem met Dronkenschap

Dronkenschap: alcohol, het legale verdovende middel van de mens

Sommige mensen zeggen dat alcohol het leven leuker maakt doordat het jou een oppepper geeft waarbij de spanningen en remmingen verminderen. Andere mensen houden er andere meningen op na. In feite wordt dronkenschap gezien als een vlucht manier om tijdelijk te ontsnappen aan de last van persoonlijke en/of relationele problemen. Je verliest de controle over je hersenen, je gevoel en je coördinatievermogen. Met andere woorden: alcohol kan je euforisch maken, maar het heeft ook ongewenste bijwerkingen. Een kater laat het krachtigste effect zien dat alcohol heeft op de hersenen, geest en het fysieke lichaam. Dronken worden kan nauwelijks leuk gevonden worden, want het verlies van zelfcontrole maakt je nu niet echt gelukkig. Waarom drinken dan mensen alcoholische dranken? Ondanks de bijbehorende bijwerkingen van alcohol, vinden vele mensen het toch prettig om “nog een borrel” te drinken. En hoe komt het eigenlijk dat we dronken worden van alcohol?

Het antwoord op beide vragen heeft waarschijnlijk te maken met het hormoon serotonine, deze stof staat bekend als je gelukshormoon dat je plezier en geluk bezorgt. Naarmate dat de dag evolueert naar de avond, wordt het stofje serotonine omgezet tot het hormoon melatonine. Maar alcohol vertraagt dit proces en zorgt zo voor de goede stemming. Maar als serotonine niet op tijd afgebroken wordt, reageert het met de toxische stof acetaldehyde, die door het lichaam geproduceerd wordt uit de ingenomen alcohol.

Deze chemische reactie genereert een groep chemicaliën die hallucinerende effecten hebben. Deze chemicaliën staan bekend als tetrahydro-ss-carboline. Salsolinol, een stof dat gesynthetiseerd wordt in aanwezigheid van dopamine. Dit blokkeert de omzetting van serotonine naar melatonine in de pijnappelklier. De dopamine begint op zijn beurt een nieuwe chemisch stof te vormen, norlaudanosoline, een voorloper van morfine en 2000 andere soorten alkaloïden. In feite ben je niet verslaafd aan de alcohol, je bent verslaafd aan de morfine.

Maar alcoholconsumptie hoeft niet te veranderen in een zware verslaving. Onder normale omstandigheden zorgen de bijwerkingen van dronkenschap er bij de meeste mensen wel voor dat ze niet doorgaan met drinken. Dus je lichaam krijgt zelden de kans om voldoende hoeveelheden hallucinerende drugs aan te maken om een verslaving te veroorzaken. Maar regelmatige consumptie van alcohol kan dit risico op den duur wel gaan vergroten. Genetische aanleg zorgt ervoor dat sommige mensen meer morfine of opiaten produceren uit de acetaldehyde dan anderen. Het is bekend dat Aziaten, Chinezen en Koreanen in het algemeen een ander enzym hebben, dat de giftige stof acetaldehyde afbreekt, zodat zelfs zeer kleine hoeveelheden alcohol al zal leiden tot een sterk verhoogde polsslag, buikpijn en rood gezicht. Deze mensen zouden het risico van alcohol helemaal moeten vermijden. Zwaar drinken komt om deze reden niet veel voor in Azië, deze mensen zouden in grote getallen overlijden aan alcoholvergiftiging. Bovendien vallen ze snel flauw na hun eerste enige borrel, omdat ze geen natuurlijke afweer hebben tegen de acetaldehyde.

Onthoud: wens je toch een pintje of een borrel te drinken, alles met mate. warme groet Daniël

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *