Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich?

Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines.

Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert.

Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen water, voedingsstoffen en zuurstof meer, en kunnen ze hun eigen stofwisselingsafval niet meer effectief afvoeren. Daarom is het van cruciaal belang dat het lichaam in staat is zichzelf dagelijks te ontgiften en te zuiveren, simpelweg om goed te kunnen functioneren, gezond en gelukkig te blijven. En hier kunnen we een bijdrage aan leveren.

Het ontstaan van ziekte of ontsteking vereist doorgaans twee voorwaarden. Allereerst moet er een biologische schok zijn die leidt tot structurele veranderingen in lichaamsweefsels. Ten tweede moet het conflict worden opgelost, zodat het lichaam kan beginnen met genezen. Tijdens het genezingsproces worden microben geactiveerd om te helpen bij het herstel- en ontgiftingsproces.

Lichaamsweefsels die door biologische schokken zijn veranderd, moeten na conflictresolutie worden hersteld naar hun oorspronkelijke staat. Als de conflictactieve fase lang heeft geduurd en intens was, kan er ook een intoxicatieschok of verzuring optreden, waarbij toxines de weefsels irriteren.

De overgroei van microben kan optreden omdat het hun taak is om weefsels te ontgiften en te herstellen, wat kan leiden tot ziekte. Hoewel veel herstel- en ontgiftingsprocessen door microben geruisloos plaatsvinden, kunnen bij een grote intoxicatieschok warme symptomen ontstaan.

Gezonde lichaamsweefsels worden over het algemeen met rust gelaten door microben, bacteriën, vrije radicalen en exosomen. Er heerst een natuurlijk evenwicht in gezonde weefsels en cellen, zoals Louis Pasteur en Antoine Beauchamp hebben benadrukt in hun studies.

De activering van microben wordt meestal veroorzaakt door interne vervuiling, resulterend in verstoppingen die ervoor zorgen dat lichaamsweefsels geen water, voeding en zuurstof kunnen ontvangen en hun afvalstoffen niet goed kunnen afvoeren. Wanneer je een biologische shock of trauma ervaart, kan de spijsvertering en ontgifting op een laag pitje komen te staan, wat tot intoxicatie kan leiden.

Door het lichaam dagelijks te ondersteunen bij het ontgiften en zuiveren, blijft het intern schoon en worden weefsels en cellen niet geïrriteerd. Dit kan helpen voorkomen dat micro-organismen zich overmatig gaan vermenigvuldigen en de gezondheid in stand houden. Het handhaven van een evenwichtige gezondheid met een goed werkend detoxificatie- en recyclingsysteem draagt bij aan het behoud van een gezond intern milieu waarin overgroei van micro-organismen wordt voorkomen.

Andere manieren hoe het lichaam zich ontgift en zuivert: de nieren

Er wordt ons vaak geleerd dat de nieren belangrijke organen zijn voor ontgifting en het zuiveren van het bloed, maar deze opvatting is niet helemaal juist. De nieren hebben als voornaamste taak om overtollige stoffen zoals ureum, urinezuur, vitaminen, enzymen, hormonen en andere bijproducten van stofwisselingsprocessen uit het bloed te filteren en uit te scheiden.

Daarnaast werken de nieren samen met de hypothalamus om het evenwicht van hormonen, enzymen, mineralen en vitaminen in het bloed te handhaven. Ze zijn ook betrokken bij het reguleren van het vochtgehalte van het bloed, in samenwerking met de dikke darm, bijnieren en de hypothalamus.

Hoewel de nieren belangrijk zijn voor het verwijderen van bepaalde afvalstoffen die door de lever onschadelijk zijn gemaakt, zijn ze niet de belangrijkste organen voor de ontgifting van het lichaam. De lever speelt hierin een veel grotere rol. Toxines afkomstig van bacteriën worden wel gebonden door het eiwit gelsoline en verlaten het lichaam via de nieren.

Andere toxines zijn stoffen die ontstaan door vergisting en rotting van afvalstoffen in het lichaam, of toxines afkomstig van chemicaliën in voeding, milieuvervuiling, zonnebrandmiddelen en dergelijke. In eerste instantie worden deze toxines niet uitgescheiden door de nieren, maar verlaten ze het lichaam via de spijsvertering.

Wanneer de concentratie van toxines in het bloed te hoog wordt, proberen de nieren wel te helpen bij het verwijderen van deze schadelijke stoffen, maar dit kan leiden tot beschadiging van niercellen. Dit fenomeen is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar bij diabetes.

De belangrijkste manier waarop het lichaam zich zuivert en ontgift, is via de spijsvertering. Ongeveer 80% van de lymfe is verbonden met de darmen. De darmflora en galflora spelen een cruciale rol bij de algemene ontgifting van het lichaam.

De leverwerking

Het begint met een goede spijsvertering en leverwerking. De lever heeft als taak om de opgenomen voeding om te zetten in lichaamseigen stoffen, waarbij energie en lichaamswarmte worden verkregen. Daarnaast breekt de lever oude, uitgewerkte cellen af, evenals melkzuur en giftige stoffen afkomstig van medicijnen, zonnebrandmiddelen, milieuvervuiling, alcohol, enzovoort.

De lever produceert speciale enzymen die schadelijke afvalstoffen en toxines omzetten in stoffen die veilig door het lichaam kunnen worden uitgescheiden. Deze enzymen dragen ook bij aan het opruimen van schadelijke overgroei van bacteriën, in samenwerking met het algemene gezondheidssysteem en zijn detox- en recyclingprocessen.

Het allerbelangrijkste is dat de lever GAL produceert! Gal is een lichaamseigen, stroperige vloeistof die betrokken is bij het zuiveren en ontgiften van het lichaam. Gal heeft een bittere en wrange smaak, twee belangrijke smaken met een reinigende werking. Het lichaam herkent deze smaken dankzij miljoenen jaren van natuurlijke evolutie op aarde.

We hebben gal nodig om de spijsverteringsenzymen van de pancreas te activeren, zodat ons voedsel goed kan worden verteerd. Bij een goed werkende spijsvertering komen de door gal geactiveerde pancreasenzymen ook in de bloedbaan terecht, waar ze helpen bij het ontbinden en opruimen van aanwezige toxines. Gal beschermt de darmen en activeert de darmflora, wat zorgt voor een goede peristaltiek en de uitscheiding van de stoelgang.

Daarnaast transporteert gal ook schadelijke stoffen en toxines die door de leverenzymen veilig zijn gemaakt om het lichaam te verlaten. De galflora in de galblaas ondersteunt ook de leverenzymen bij het neutraliseren van giftige stoffen voordat ze het lichaam verlaten. Vervolgens breekt de darmflora deze schadelijke stoffen en toxines verder af.

De darmflora

De darmflora speelt een cruciale rol bij het verwerken en afvoeren van reststoffen van onze voeding, zoals slijm, dode cellen, parasieten, dode bacteriën, afvalstoffen en toxines. Bacteriën en gisten hebben altijd een opruimfunctie in zowel de natuur als het menselijke lichaam, waardoor ze zorgen voor een evenwichtige ecologie.

Dit principe zien we ook terug in de natuur, bijvoorbeeld in een bos, waar alle afvalstoffen zoals bladeren, takjes en giftige toxines worden afgebroken en omgezet in voedselrijke humus, waardoor nieuw plantenleven kan gedijen.

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels, die zijn voortgekomen uit gisten. Veel van deze gisten zijn ook aanwezig in onze darmflora. Schimmels hebben de speciale eigenschap om zeer giftige stoffen af te breken, en worden daarom wel eens de “Mr. Propre” van de natuur genoemd.

De darmflora heeft als belangrijke taak om de voeding verteerbaar te maken en te scheiden van de reststoffen. Daarnaast produceert de darmflora bepaalde vitaminen en andere belangrijke stoffen die ons zenuwweefsel voeden. Een van de belangrijkste taken van de darmflora is echter het elimineren van afvalstoffen en toxines die via de gal worden getransporteerd, zodat deze veilig het lichaam kunnen verlaten via de stoelgang.

De darmflora vervult twee essentiële taken die zorgen voor een regelmatige en gezonde stoelgang. Het controleren van de stoelgang kan een indicatie zijn van de gezondheid van de darmflora. Gezonde ontlasting hoort te drijven in de WC pot en mag geen onaangename geur hebben. In dit opzicht vormt de darmflora ongeveer 70% van de totale algemene gezondheid, met zijn detox- en recyclingsysteem.

Wanneer voedsel niet goed verteerd wordt in de maag en de twaalfvingerige darm, kan dit de darmflora verstoren. Slecht verteerde voeding biedt een voedingsbodem voor microben en gisten, die zich explosief kunnen vermenigvuldigen en de ecologie van de darmflora ernstig verstoren. Dit leidt tot de vorming van de eerste verstoppingen, vooral tussen de darmvlokken, met schade aan het darmslijmvlies tot gevolg. Dit vormt de eerste stap naar inwendige vervuiling.

Dit heeft ook invloed op de opname van voedingsstoffen uit onze voeding. Een gezonde spijsvertering is daarom van groot belang. Het consumeren van volwaardige, zongerijpte voeding in zijn oorspronkelijke staat draagt hieraan bij. De lymfe, die een belangrijke rol speelt bij ontgifting in het lichaam, raakt bij een overmatige toxische belasting overbelast.

Het is belangrijk om te benadrukken dat alle bekende ziekten hun oorsprong hebben in een verstoorde spijsvertering en problemen met de lymfatische werking als gevolg van biologische schokken.

Naast een gezonde spijsvertering is het ook cruciaal om emotionele balans te behouden en biologische schokken op te lossen. De gehele spijsvertering is namelijk verbonden met het emotionele centrum in de hersenen.

Het menselijk lichaam herbergt een overvloed aan bacteriën, waarvan de algehele microbiële flora het grootste deel uitmaakt van onze algemene gezondheid, met zijn detox- en recyclingsysteem. Deze microbiële flora, verspreid over diverse locaties zoals de darmen, huid, speeksel, genitaliën, maag, gal en lymfestelsel, speelt een cruciale rol bij het behouden van een gezond en energiek lichaam.

Het is essentieel dat de ecologie waarin onze lichaamscellen gedijen, in evenwicht blijft. Dit evenwicht kan alleen worden behouden als het lichaam schoon en zuiver is. Een gezonde microbiële flora is afhankelijk van een schoon lichaam en vormt de beste garantie voor het ondersteunen van het ontgiftings- en zuiveringsproces van het lichaam.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het bereiken van dit evenwicht niet wordt bevorderd door af en toe te vasten of extreme detoxmethoden uit te voeren, aangezien deze praktijken het evenwicht van de microbiële flora in het hele lichaam, inclusief de spijsvertering, verstoren. In plaats daarvan kan bijvoorbeeld een darmspoeling zinvol zijn als de dikke darm volledig vervuild en verstopt is. Dit stelt de darmflora in staat om zich te herstellen en het lichaam op natuurlijke wijze te ontgiften en te zuiveren.

Het maag- en darmkanaal mag geen stinkende rioolbuis zijn, maar moet een evenwichtige flora bevatten die de voeding verteert en schadelijke stoffen elimineert. Een goed werkende spijsvertering is de meest effectieve schoonmaker van het lichaam.

De lymfe

De lymfe vormt een eigen zuiveringssysteem dat stofwisselingsafval, deeltjes van beschadigde cellen en bacteriën en virussen systematisch afvoert. Het werkt in één richting en volgt een vastgestelde volgorde.

Het lymfevocht ontstaat in het bindweefsel, waar overtollig vocht dat door het bloed wordt gebracht, wordt omgezet in lymfevocht. Dit bindweefsel met lichaamscellen bevindt zich tussen de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, die voedingsstoffen, zuurstof en water aanvoeren, en de fijne lymfevaten, die het overtollige vocht met opgeloste stofwisselingsafval afvoeren.

Daarna stroomt dit lymfevocht langs lymfeknopen, ook wel fijne filterstations genoemd, waar meerdere lymfevaten samenkomen. Deze lymfeknopen hebben een eigen flora die schadelijke stoffen neutraliseert, zodat ze veilig uit het lichaam kunnen worden verwijderd. De lymfe heeft een krachtig ontgiftend effect in het lichaam en is voor 80% verbonden met het darmstelsel.

Het is belangrijk om lichaamsvriendelijke beweging te beoefenen, omdat dit helpt bij het transport van lymfevocht en daarom essentieel is voor het zuiverings- en ontgiftingswerk van de lymfe en het lichaam. Zie de artikelen over de lymfe op deze website

De longen

De longblaasjes nemen gassen op van onze stofwisseling, zoals kooldioxide en andere gassen, die via onze ademhaling het lichaam kunnen verlaten. Het bloed in de kleine haarvaten neemt deze stofwisselingsgassen op die de lichaamsweefsels uitscheiden, om ze vervolgens in de longblaasjes weer af te geven. Dit is een taak van de hemoglobine of de rode bloedcellen. Tijdens dit proces wordt zuurstof opgenomen door de hemoglobine en verspreid door het lichaam.

Het weefselafval van de longen wordt via de bronchiën uitgescheiden.

De huid

De huid heeft ook een belangrijke functie bij het ontgiften en zuiveren van het lichaam. Ongeveer 40 tot 60% van de toxische stoffen, die door lichaamsflora’s en enzymen zijn bewerkt en veilig zijn gemaakt, worden via het zweet afgevoerd. Na de spijsvertering is dit het tweede belangrijke systeem dat het lichaam gebruikt om te ontgiften en te zuiveren.

Wanneer de spijsvertering verstoord is, zal het lichaam de afvoer van schadelijke stoffen via de huid verhogen. Dit kan leiden tot een onaangename lichaamsgeur en verergering van huidziekten. Deze zuiveringsprocessen via de huid vinden vooral ’s nachts plaats, daarom is het verstandig om ’s ochtends te douchen in plaats van ’s avonds.

Verzadigd vet

Verzadigde vetten, zoals kokosolie en ghee boter, hebben een krachtige ontgiftende werking in het lichaam. Ze fungeren als antioxidanten en stimuleren het vetmetabolisme, wat resulteert in vetverbranding. Deze vetverbranding helpt het lichaam om afvalstoffen en toxines af te voeren.

Wanneer je niet voldoende verzadigde vetten consumeert, kan het lichaam stoppen met de vetverbranding, waardoor problemen ontstaan met het afvoeren van afvalstoffen en toxines. In reactie hierop kan het lichaam vetcellen gaan aanmaken om deze afvalstoffen en toxines op te slaan en te isoleren, om zo gezonde lichaamscellen te beschermen tegen irritatie. Daarom is het consumeren van gezonde verzadigde vetten een belangrijk aspect als je wilt afvallen, vooral bij overgewicht.

Verder voert het lichaam ook afvalstoffen af via de groei van nagels en haren, waarbij overtollige minerale zouten, oliën, eiwitten en pigmenten worden verwijderd. Bij vrouwen wordt menstruatie ook gebruikt als een manier om overtollige eiwitten af te voeren wanneer het lichaam niet in staat is deze af te breken. Overtollige eiwitten zijn zeer verzurend en kunnen gevaarlijke verstoppingen in organen en het hart veroorzaken.

Hoe efficiënter je lichaam afvalstoffen kan afvoeren, hoe fitter je je zult voelen. Een gezond en uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressbeheersing kunnen helpen bij een optimale werking van het lymfesysteem. Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit ideale scenario, wat kan verklaren waarom zoveel ziekten zich manifesteren in onze maatschappij.

Het lichaam streeft altijd naar innerlijke reinheid en balans om een gezond microbioom te behouden, wat essentieel is voor de homeostase. Daarom kan het geen kwaad om alle zuiveringssystemen van het lichaam te ondersteunen en te stimuleren.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Woorden hebben veel kracht en kunnen mensen ernstig misleiden Je vraagt je misschien af wat dit te maken heeft met algemene gezondheid? Eigenlijk heel veel. Als je kijkt naar oude geneeswijzen die altijd relevant en tijdloos zijn gebleven, zoals de ayurveda (6000 jaar oud) en de Germaanse geneeskunde, dan valt iets op. Woorden zoals besmettelijkheid, virussen, infectie, ziekteverwekkers en immuniteitssysteem bestaan niet in deze benaderingen van geneeskunde. Als je kijkt naar mensen en culturen die volgens de principes van de ayurveda of de Chinese geneeskunde leven, zie je dat deze mensen over het algemeen veel gezonder zijn dan wij hier [...]

    By Published On: 03/03/2024