Hoe ontgift en zuivert het lichaam?

Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. 

Dit is noodzakelijk om verzuring te voorkomen van afvalstoffen en toxines die zich anders zouden gaan opstapelen in het lichaam waardoor er verstoppingen ontstaan. Deze verstoppingen vinden plaats in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin al onze lichaamscellen ingebed liggen en de lymfe die overtollige vochten en stofwisselingsafval afvoert.

Een verstopping zorgt ervoor dat lichaamscellen geen water, voeding en zuurstof meer ontvangen en vervolgens hun eigen stofwisselingsafval niet meer kunnen afvoeren. Daarom is het belangrijk dat het lichaam zichzelf elke dag weer opnieuw kan ontgiften en zuiveren, gewoon om goed te kunnen functioneren, gezond en gelukkig te zijn. En daar kunnen we een steentje aan bijdragen.

Er zijn altijd twee voorwaarden die moeten vervuld worden om een ziekte of een ontsteking te krijgen. De eerste voorwaarde is dat je een biologische schok hebt meegemaakt waardoor er structurele weefselveranderingen ontstaan. De tweede voorwaarde is dat het conflict opgelost wordt zodat het lichaam in de heling kan gaan. tijdens de heling worden microben geactiveerd die meehelpen bij het grote herstel- en ontgiftingswerk.

Lichaamsweefsels die door effecten van biologische schokken veranderen moeten na conflictoplossing hersteld worden in oorspronkelijke staat. als de conflictactieve fase lang heeft geduurd en intens was kan er ook een intoxicatieschok of verzuring ontstaan. Toxines irriteren de weefsels.

Er kan overgroei van microben ontstaan omdat het hun taak is om weefsels te ontgiften en te herstellen en dan ben je ziek. Vele herstel- en ontgiftingswerken door microben gebeuren in stilte, maar als de intoxicatie schok te groot is ontstaan er echt warme symptomen.

Gezonde lichaamsweefsels worden altijd met rust gelaten, bacteriën, vrije radicalen en exosomen zijn niet geïnteresseerd in gezonde weefsels of cellen. Daar is evenwicht. Louis Pasteur en Antoine Beauchamps hebben dit duidelijk gezegd na bevindingen van hun studies. 

Er is dus altijd een onderliggende reden waarom microben actief worden, en dat is inwendige vervuiling met verstoppingen tot gevolg waardoor lichaamsweefsels geen water, voeding en zuurstof meer kunnen ontvangen en hun afvalstoffen niet kwijt kunnen. Als je een biologische shock of trauma oploopt, wordt de spijsvertering en de ontgifting op een laag pitje gezet waardoor intoxicatie kan ontstaan. 

Door je lichaam elke dag te helpen met het ontgiften en zuiveren blijft het lichaam zuiver en proper van binnen en worden er geen weefsels en cellen geïrriteerd. Dan heb je geen overgroei van gelijk welk micro-organisme en blijf je gezond. De algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem is in evenwicht waarbij er geen overgroei van micro-organismen ontstaan. 

Er wordt ons steeds aangeleerd dat de nieren belangrijke ontgiftingsorganen zijn en het bloed zuiveren, maar dit is echter niet volledig juist. De nieren hebben als taak om het teveel aan ureum, urinezuur , vitaminen, enzymen, hormonen enzovoort in het bloed uit te scheiden. Dit zijn bijproducten die ontstaan door stofwisselingsprocessen in het lichaam. 

De nieren werken samen met de hypothalamus om het evenwicht van de hormoonspiegels te garanderen, hetzelfde geldt voor de enzymen, mineralen en vitaminen in het bloed. Nieren scheiden eveneens het teveel aan bloedplasma uit. Alles wat teveel aanwezig is in het bloed gaan de nieren uitscheiden. De nieren reguleren ook het vochtgehalte van het bloed in samenwerking met de dikke darm, bijnieren en de hypothalamus.

Wat de nieren wel uitscheiden zijn bepaalde afvalstoffen die door de lever onschadelijk zijn gemaakt, meestal afvalstoffen afkomstig van de stofwisseling. En toxines afkomstig van bacteriën worden gebonden door het eiwit gelsoline en deze verlaten het lichaam wel via de nieren. 

Andere toxines zijn stoffen die door vergisting en verrotting van afvalstoffen in het lichaam ontstaan, of toxines die afkomstig zijn van chemicaliën die in de voeding worden verwerkt, milieuvervuiling, zonnebrandmiddelen enzovoort. Deze toxines worden in eerste instantie niet uitgescheiden door de nieren, maar verlaat het lichaam via een totaal andere weg, namelijk de spijsvertering. 

Als de concentratie van toxines te hoog oploopt in het bloed gaan de nieren wel proberen mee te helpen om deze schadelijke stoffen te verwijderen, maar bij dit proces worden er niercellen beschadigd. Dit zien we bijvoorbeeld overduidelijk bij insulineresistentie en diabetes.

Het begint met een goede spijsvertering en leverwerking. De lever heeft als taak om de opgenomen voeding lichaamseigen eigen te maken. Bij dit proces verkrijg je energie en lichaamswarmte. Andere functies van de lever zijn het afbreken van oude uitgewerkte cellen, melkzuur en giftige stoffen afkomstig van medicijnen, zonnebrandmiddelen, milieuvervuiling, alcohol enzovoort. 

De lever maakt speciale enzymen aan om de schadelijke afvalstoffen en toxines om te zetten in stoffen die veilig door het lichaam kunnen worden uitgescheiden. De lever maakt eveneens enzymen aan om schadelijke overgroei bacteriën op te ruimen in samenwerking met de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem.

Het allerbelangrijkste: de lever produceert GAL! De gal is een lichaamseigen stroperige vloeistof dat ook betrokken is bij het zuiveren en ontgiften van het lichaam. Gal smaakt naar bitter en wrang, dat zijn twee belangrijke smaken met een reinigende werking en het lichaam herkent dit dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie van alle leven hier op aarde. 

We hebben gal nodig om de spijsverteringsenzymen van de pancreas te activeren, zodanig dat ons voedsel goed kan verteren. Bij een goed werkende spijsvertering gaan door de gal geactiveerde pancreasenzymen eveneens in de bloedbaan terechtkomen om de daar aanwezige toxines mee te helpen ontbinden en opruimen. Gal beschermt de darmen en activeert de flora van de darmen. Dit zorgt voor een goede peristaltiek en uitscheiding van de stoelgang.

Maar de gal transporteert ook de schadelijke stoffen en toxines die door de leverenzymen veilig zijn gemaakt om het lichaam te verlaten. De galflora in de galblaas helpt eveneens de leverenzymen om giftige stoffen te neutraliseren die het lichaam veilig kunnen verlaten. En ja, de darmflora breekt deze schadelijke stoffen en toxines vervolgens af. 

De darmflora is betrokken bij het bewerken en afvoeren van de reststoffen van onze voeding, slijm, dode cellen, parasieten, dode bacteriën, afvalstoffen en toxines. Bacteriën en gisten hebben altijd een opruimfunctie in de natuur en in het menselijke lichaam. Ze zorgen voor een evenwichtige ecologie. We zien dit in de natuur, een bos bijvoorbeeld. 

Alle afvalstoffen zoals bladeren, takjes en giftige toxines worden afgebroken en veranderen in voedselrijke humus waar nieuw plantenleven in zich kan ontwikkelen. 

De darmflora heeft de grote taak om de voeding opneembaar te maken en te scheiden van de reststoffen. De darmflora produceert bepaalde vitaminen en andere belangrijke stoffen dat bijvoorbeeld ons zenuwweefsel voeden. Een andere grote taak van de darmflora zijn dus afvalstoffen en toxines die via de gal worden getransporteerd volledig te elimineren waardoor deze ons lichaam veilig kunnen verlaten via de stoelgang. 

Deze twee taken van de darmflora zorgen voor een regelmatige gezonde stoelgang. Om te weten dat je darmflora in topconditie is, hoef je alleen maar eens te kijken naar je stoelgang, deze moet altijd drijven in de WC pot en heeft geen onaangename geur. In dit licht gezien is het logisch dat de darmflora ongeveer 70% deel uitmaakt van je totale algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Indien de voeding niet goed is verteerd in de maag en de twaalfvingerige darm, wordt de darmflora verstoord. 

Niet Verteerde of slecht verteerde voeding vormt een voedingsbodem voor microben en gisten die zich explosief gaan vermenigvuldigen en de ecologie van de darmflora ernstig gaan verstoren. Hierbij ontstaan reeds de eerste verstoppingen, vooral tussen de darmvlokken. Het darmslijmvlies begint hieronder te lijden met alle gevolgen van dien. De eerste stap naar inwendige vervuiling is hierbij gezet. 

Er ontstaan problemen met de opname van voedingstoffen uit onze voeding. Verzorg altijd je spijsvertering, eet volwaardige zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. De lymfe tracht veel toxische belasting te neutraliseren en raakt overbelast. De lymfe is eveneens belangrijk bij ontgifting in het lichaam. Alle ziekten die we kennen hebben een oorsprong in de spijsvertering die verstoord is en problemen met de lymfewerking. Zorg eveneens voor een emotionele balans en los biologische schokken op. De gehele spijsvertering is verbonden met het emotionele centrum in de hersenen.

We denken aan de darmflora, maar ook de talglaag op de huid, de speekselflora, genitale flora, maagflora, galflora, lymfe en alle beestjes die aanwezig zijn in de weefsels en het bloed. Al deze flora’s helpen je lichaam zuiver en proper te houden, samen met de lichaamseigen enzymen. 

We kunnen hieruit concluderen dat de ecologie waarin onze lichaamscellen leven altijd in evenwicht moet zijn, dat kan alleen als het lichaam proper en zuiver is. Een ecologisch evenwichtige microbiële flora is afhankelijk van een proper lichaam en is de beste garantie om het lichaam te ondersteunen met zijn ontgiftings- en zuiveringswerk. Twee vliegen in één klap.

Dit bereik je dus niet door af en toe te vasten of extreme detoxen uit te voeren, want deze zaken verstoren de evenwichtige microbiële flora in het gehele lichaam inclusief de spijsvertering. Als de dikke darm volledig vervuild en verstopt zit heeft een darmspoeling bijvoorbeeld wel veel zin waarbij de darmflora zich kan herstellen en het lichaam zich op natuurlijke wijze weer kan ontgiften en zuiveren. 

Het maag- en darmkanaal mag geen stinkende rioolbuis zijn, maar moet een evenwichtige flora bevatten die de voeding verteert en schadelijke stoffen elimineert. Een goed werkende spijsvertering is de meest effectieve schoonmaker van het lichaam.

De lymfe is een eigen zuiveringssysteem dat stofwisselingsafval, deeltjes van beschadigde cellen en deeltjes van bacteriën en virussen systematisch afvoert. Het werkt in één richting en volgens een vaste volgorde. 

Lymfevocht ontstaat in het bindweefsel, het overtollige vocht dat door het bloed in het bindweefsel wordt gebracht, vormt het lymfevocht. Eenvoudig gesteld ligt het bindweefsel met de lichaamscellen tussen de fijne haarvaten van onze bloedsomloop die voedingsstoffen, zuurstof en water komen aanbrengen en de fijne lymfevaten die het overtollig vocht met opgeloste stofwisseling afval afvoeren. 

Vervolgens stroomt dit lymfevocht langs lymfeknopen ofwel fijne filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. De lymfeknopen hebben ook een eigen flora die zich bezighoudt om deze schadelijke stoffen te neutraliseren zodat ze veilig uit het lichaam kunnen worden verwijderd. De lymfe heeft een sterk ontgiftend effect in je lichaam en is voor 80% verbonden met het darmstelsel.

Lichaamsvriendelijke beweging helpt bij het transport van het lymfevocht en is daarom ook belangrijk voor het zuiverings- en ontgiftingswerk van de lymfe en het lichaam.

De longblaasjes nemen gassen op van onze stofwisseling zoals kooldioxide en andere gassen, die via onze ademhaling het lichaam kunnen verlaten. Het bloed in de kleine haarvaten nemen deze stofwisselingsgassen op die de lichaamsweefsels uitscheiden om het vervolgens in de longblaasjes weer af te geven. Dat is een taak van de hemoglobine of de rode bloedcellen. Bij dit proces wordt er zuurstof opgenomen door de hemoglobine en verspreid in het lichaam.

Weefselafval van de longen wordt via de bronchiën uitgescheiden.

De huid heeft ook een grote functie in het ontgiften en zuiveren van het lichaam. 

40 tot 60 % van de toxische stoffen die door lichamelijke flora’s en enzymen bewerkt  en veilig zijn gemaakt worden via het zweet afgevoerd. Na de spijsvertering is dit het tweede grote systeem die het lichaam gebruikt om te ontgiften en te zuiveren. 

Bij verstoring van de spijsvertering zal het lichaam het afvoeren van schadelijke stoffen via de huid laten toenemen en als gevolg hiervan veroorzaakt dit echt een onaangename lichaamsgeur en verergering van huidziekten. Deze processen van zuiveren via de huid gebeurt vooral tijdens de nacht, daarom is het zinnig om je in de ochtend je douche te nemen in plaats van ‘s avonds. 

Verzadigde vetten, denk maar aan kokosolie of ghee boter, hebben een krachtig ontgiftende werking in het lichaam. Verzadigde vetten zijn antioxidanten en stimuleren het vetmetabolisme of de vetverbranding in het lichaam. Deze vetverbranding helpt het lichaam om zijn afvalstoffen en toxines af te voeren.

Als je niet genoeg verzadigde vetten eet, gaat je lichaam stoppen met de vetverbranding, waardoor het problemen krijgt met het afvoeren van afvalstoffen en toxines. Bij veel mensen gaat het lichaam vervolgens vetcellen bijkweken om deze afvalstoffen en toxines op te slaan en te isoleren, zodat ze de gezonde lichaamscellen niet meer kunnen irriteren. Dus als je bij overgewicht wilt afvallen ga je beginnen met gezonde verzadigde vetten te consumeren.

Verder voert het lichaam ook nog afvalstoffen af via de groei van de nagels en de haren, waarbij het teveel aan minerale zouten, oliën, eiwitten en pigmenten kwijtraakt. Het vrouwelijk lichaam zal de menstruatie ook gebruiken als een mogelijkheid om het teveel aan eiwitten af te voeren als het lichaam niet meer in staat is om deze overtollige eiwitten af te breken. Overtollige eiwitten zijn extreem verzurend en creëren gevaarlijke verstoppingen in de organen en het hart.

Als je gezond en uitgebalanceerd eet, voldoende beweegt en weinig stress hebt, kan je lymfesysteem optimaal functioneren. Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit ‘perfecte plaatje’. 
Daarom dat er ook zoveel ziekten zich manifesteren in onze maatschappij. Het lichaam heeft maar één grote wens: Het wilt van binnen steeds proper en schoon zijn om een evenwichtig microbioom te creëren dat zo belangrijk is om de homeostase van het lichaam goed draaiende te houden. Het kan dus geen kwaad om alle zuiveringssystemen van je lijf een handje te helpen.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *