Het grote vraagstuk: hoeveel water drinken?

Heb je je ooit afgevraagd over het aanhoudende advies van de overheid en de medische wereld om elke dag twee tot drie liter water te drinken? Nou ja, als het warm en droog weer is, of als je zware inspanning hebt geleverd, dan zou ik zeggen ja, het is een goed advies. Maar als het van ’s morgens tot ’s avonds regent en je geen zware inspanningen hebt verricht, dan zou ik nee zeggen, want dan is het geen goed advies.

Het klinkt zo logisch: hoe meer je drinkt, hoe meer afvalstoffen en toxines uit je lichaam kunnen wegspoelen. Was het maar waar, dat zou mooi zijn. Je hoort me al komen, het spijt me, maar de waarheid is echter dat het niet waar is. Hoe kan dit nou, zul je je afvragen? Een terechte vraag waar ik nu even dieper op zal ingaan.

Er bestaat in de natuur een fysieke wet die osmose heet. Ik denk zelfs dat veel therapeuten en artsen niet precies weten wat osmose inhoudt. Mochten ze het kennen en weten, dan zouden ze niet adviseren om elke dag zoveel te drinken. Als je te weinig drinkt, zal de wet van osmose ervoor zorgen dat je cellen zich niet kunnen ontgiften van hun afvalstoffen en beginnen te verzuren. Maar als je te veel drinkt, gebeurt dit ook; de cellen kunnen hun stofwisselingsafval niet kwijt en gaan verzuren.

De wet van osmose zorgt ervoor dat de concentratie van opgeloste stoffen in het water gelijk blijft aan beide zijden van een membraan. In het lichaam hebben we water (vocht) in de lichaamscel en buiten de lichaamscel (het bindweefsel), en daartussen zit een membraan.

Zodra de concentratie van opgeloste stoffen langs één zijde van het membraan gaat stijgen, zal het water zich langs de andere kant van het membraan gaan bewegen naar de zijde met de hoogste concentratie aan opgeloste stoffen. Dit gebeurt om evenwicht te verkrijgen in de concentratie van opgeloste stoffen aan beide zijden van het membraan.

Om het simpel te houden: als je te weinig drinkt, gaat het water uit de lichaamscel naar het intercellulaire vocht en het bloed, waardoor uitdroging en verzuring van de lichaamscel ontstaan. Als je te veel drinkt, gebeurt het omgekeerde: er is een constante toestroom van water richting de lichaamscel tot de concentratie opgeloste stoffen weer gelijk is, maar daarmee blijven afvalstoffen in de lichaamscel aanwezig.

Opgeloste stoffen in de concentratie kunnen zowel voedingsstoffen zijn als afvalstoffen en toxines. Voor de wet van osmose maakt het niet uit wat de opgeloste stoffen zijn.

Uitwisseling van voedingsstoffen naar de cel en afvalstoffen en toxines uit de cel verloopt alleen optimaal als de concentratie opgeloste stoffen in de vloeistof gelijk is aan beide zijden van het membraan. En dat wordt zo dikwijls vergeten. Men denkt door veel te drinken dat de lichaamscel zijn afvalstoffen kwijt kan, maar dat is NIET WAAR.

Het is ook waar dat sommige lichaamseigen hormonen, mineralen zoals ongeraffineerd zout, natrium, eiwitten en andere sturingsmechanismen van het lichaam de wet van osmose een klein beetje kunnen omzeilen (en daar heeft het lichaam altijd een geldige reden voor, denk maar aan de werking van histamine bij verstoppingen in het bindweefsel of de haarvaten). Maar dat wil niet zeggen dat je twee tot drie liter water per dag moet drinken.

Je moet drinken wanneer je lichaam dit aangeeft. Het eiwit albumine in het bloed zal zorgen dat de osmotische druk in het lichaam constant blijft. Het voorkomt dat al het water uit het plasma naar de weefsels stroomt. Te veel drinken verstoort dit eveneens. Door te veel te drinken verlies je waardevolle zouten en mineralen, waardoor de wet van osmose steeds sterker gaat inwerken op je lichaamscellen.

Ik heb altijd zo geleefd, nooit te veel drinken en altijd luisteren naar mijn lichaam. Veel drinken op vochtige dagen met weinig inspannende activiteiten is ronduit gevaarlijk en kan ook een verergerende factor zijn bij kanker en andere chronische aandoeningen. Te veel drinken verdunt spijsverteringsenzymen, waardoor voeding niet goed wordt verteerd. Hierdoor worden er meer afvalstoffen en toxines gevormd in de spijsvertering.

Te veel drinken verstoort de hormoonhuishouding, de mineralenbalans en de vitaminenbalans in het bloed. Het verdund ook de concentratie enzymen in het bloed, waardoor toxines en schadelijke organismen niet goed kunnen worden geneutraliseerd. Het menselijke microbioom wordt hierdoor verstoord. Bovendien put je de nieren en bijnieren ook uit.

Zowel te weinig als te veel drinken is schadelijk voor de gezondheid. Het lichaam heeft veel accurate mechanismen en zal signalen geven wanneer de vochtbalans begint te dalen, zoals een dorstprikkel of een verandering in de kleur van de urine naar donkerder geel. De kleur van een pintje bier is te vergelijken met de kleur van urine, waarbij het lichaam een evenwichtige vochtbalans heeft.

P.S. Vermijd ook geraffineerd zout, dit kan het probleem van uitdroging juist verergeren en de vrije doorstroming van lichaamssappen door het bindweefsel en de lichaamscellen belemmeren. Natuurlijk zout, zoals zeezout of bergzout, stimuleert juist deze vrije doorstroming, ook door het celmembraan.

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

    By Published On: 03/03/2024