Hyperacusis en tinnitus of oorsuizen

27 hyperacusis en tinnitus

Verschil hyperacusis en tinnitus

Hyperacusis is niet zo bekend in onze maatschappij en komt vaak voor. Hyperacusis is een overgevoeligheid voor externe geluiden. Het is een vervelend symptoom, evenals tinnitus of oorsuizen, waarbij juist interne geluiden klachten gaan geven. Hyperacusis kan voorkomen in combinatie met tinnitus of oorsuizen. Beide symptomen hebben een gelijkaardige psychische achtergrond, een gehoorconflict. Tinnitus kan verergeren door oorsmeer, oorontsteking, geluidstrauma, de ziekte van ménière en eventueel ontsteking van het evenwichtscentrum. Het conflict blijft meestal hangen waardoor de klachten chronisch worden.

Mensen met hyperacusis ervaren veel geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. Hun gehoor werkt in de meeste gevallen normaal, maar de geluidsimpulsen worden als te luid waargenomen en geëvalueerd in de hersenen. Voor deze mensen zijn heel gewone geluiden vaak niet te verdragen. Denk bijvoorbeeld aan het doortrekken van een toilet, het gerammel van de afwas, spelende kinderen, een muziekje en dergelijke meer. Hyperacusis kan zowel plots als geleidelijk ontstaan. Meestal doet het zich aan beide oren voor. Blootstelling aan te harde geluiden dat Gehoorschade veroorzaakt kan een mechanische oorzaak zijn, evenals hoofdletsel zoals whiplash, gebruik van bepaalde medicijnen maar ook het onvoorzichtig uitspuiten van het oor, kan hyperacusis veroorzaken. Gewone geluiden zijn voor deze mensen echt niet te verdragen.

Zorg voor aangenaam omgevingsgeluid

Bij hyperacusis is het van belang zich steeds bloot te blijven stellen aan normaal (prettig) omgevingsgeluid. Vermijden van geluid of het dragen van oordoppen lijkt hyperacusis in de meeste gevallen in de hand te werken. Wel dient excessief luid geluid vermeden te worden.

Raar maar waar, stilte is voor de ene persoon een zegen, terwijl het voor de ander juist de klachten verergert of een ware nachtmerrie wordt. Dit geldt ook bij tinnitus of oorsuizen.

Want zonder omgevingsgeluid klinken andere geluiden veel sterker, te vergelijken als het tijdens de nacht muisstil is dat je veel meer kunt horen. Zowel bij hyperacusis als tinnitus is de omgeving opvullen met geluid soms een oplossing. Een rustgevend muziekje of zacht aangenaam geluid verlaagt sowieso het contrast met de storende geluiden.

Wat kun je doen?

Wat kun je zelf doen bij tinnitus of oorsuizen en hyperacusis of overgevoeligheid voor geluid? Allereerst meer ontspannen, stress is een belangrijke factor dat de gehoorzenuw over activeert. De nervus vagus zorgt ervoor dat het lichaam zich kan ontspannen, maar kan door de stress en angst niet optimaal functioneren. Om te ontspannen bestaan er verschillende ademhalingstechnieken, waarbij er meer zuurstof naar je lichaamsweefsels en de hersenen kan gaan. Ademhalingstechnieken zorgen dat je vooral beter kunt gronden. Daarmee creëer je meer contact met jezelf en verdwijnt angst. Wanneer u uw lichaam gezond houdt, jouw geest actief door positieve dingen, en ervoor zorgt dat uw hersenen afgeleid worden door een leuke, interessante activiteiten, zal je minder last ondervinden. 

De tinnitus varieert, het is niet omdat het vandaag een heel lastige dag is, dat het morgen geen betere dag kan zijn. Er is één belangrijke tip die u zeker in acht dient te nemen – hoe verleidelijk het ook is: gebruik géén gehoorbescherming in alledaagse, normale geluidssituaties in de hoop dat u op die manier tinnitus en hyperacusis kunt blokkeren.

Overactiviteit van neuronen of zenuwcellen

Tinnitus en hyperacusis gaan gepaard met abnormale neurale activiteit in het centraal gehoororgaan. Deze abnormale activiteit wordt in het limbisch systeem (emotioneel centrum in de hersenen) die de emoties reguleert, als negatief bestempeld. Daardoor ontstaat er een “vecht of vlucht” reactie: Je maakt je zorgen en je wilt het niet meer horen. Deze emotionele reacties houden de abnormale neurale activiteit in stand of versterken het. Het gevolg is dat de tinnitus continu hoorbaar is. Tinnitus heeft dus meer te maken met het limbisch systeem en de emotionele reacties, dan met het auditieve systeem. Tinnitus en hyperacusis zijn heel nauw verbonden met alles wat er in je emotionele wereld gebeurt. Tinnitus of oorsuizen kan moeilijk te verduren zijn, maar geloof me: hoe beter jij je voelt, hoe minder last je ervan hebt.

Het limbisch ofwel het emotionele systeem is volledig verbonden met de spijsvertering. Dus verzorg ook je spijsvertering met zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. Gebruik veel specerijen. De spijsvertering is ook verbonden met het emotionele systeem in de hersenen.

Onthoud: Sinds je oren waarschijnlijk een zwakke plek van je zijn, kunnen ze functioneren als een alarmbel van problemen die zich ergens anders in jezelf afspelen. Als je tinnitus dus abnormaal hard is, vraag je dan eens af wat er aan de hand kan zijn. Heb je last van stress op je werk of bij je studie? Vergeet je af en toe eens rust te nemen? Al die zaken kunnen een impact hebben op je mentale gesteldheid en kunnen zich manifesteren als een fysiek probleem. Sommige mensen hebben vaak last van hun nek als ze gestrest zijn, anderen hebben rugproblemen of zijn kortademig, maar jij hoort waarschijnlijk je innerlijke misère in de vorm van tinnitus of hyperacusis.

Andere hulpmiddeltjes

Laat je helpen om rust en ontspanning te vinden. Wat zeer belangrijk is om voor jezelf te kiezen dingen te doen die je aangenaam en echt wilt doen waar je voldoening uit krijgt.

Je kunt thee zetten van gelijke delen smeerwortel, kaneel en kamille, en drink dit twee tot driemaal daags. In de literatuur vond ik dat een extract van de stinkende Ballota nigra sterk ondersteunend werkt bij oorsuizen. Andere kruiden die de hersen bloedcirculatie verbeteren zijn Gingko biloba, Olea europeae,  Rosmarinus officinalis. Deze laatste is rozemarijn en een smaakmaker voor vele gerechten en heeft een positieve invloed op oorsuizen.

In de ayurveda gebruiken ze knoflookolie, en dat is goed werkzaam; neem één eetlepel sesamolie in een pannetje en doe er een teen fijngehakte knoflook erbij. Verwarm tot de knoflook een beetje bruin is geworden en laat haar vervolgens afkoelen. Druk tijdens het verwarmen de knoflook in de olie. Zo komen de geneeskrachtige eigenschappen vrij en kunnen door de olie worden opgenomen. Knoflookolie op lichaamstemperatuur in en rond het oor inmasseren. Gebruik vijf à tien druppels. Dit zal het gehoorvermogen van de gehoorzenuw sterk verbeteren. Je kunt ook enkele druppels kruidnagelolie verdunnen in een eetlepel sesamolie, en het gehele gebied in, rond en buiten het oor en de slapen mee inmasseren. 

Je kunt met een oordruppelaar ook enkele druppeltjes olie in het oor laten lopen. Neem daar tijd voor. Ga op je zij liggen en trek aan het oorlelletje, zodat de olie er goed in kan lopen en blijf een vijftal minuten liggen in dezelfde houding. Dek het oor af met een katoenen doek, en draai je voorzichtig op je andere zijde, en doe dezelfde procedure met het andere oor.

Na vijf minuten draai je op rugzijde en blijf nog enkele minuten liggen alvorens op te staan.

Dit inoliën van de oren wordt in de ayurveda karna purana genoemd en is eveneens werkzaam bij oorpijn, hoofdpijn, nekpijn en kaakpijn. Nooit knoflookolie in de gehoorgang druppelen als je een oorontsteking hebt.

Voeding bij tinnitus en hyperacusis

Vermijd rauwkost, alcohol en andere stimulerende zaken, bonen, droge noten, soja, melk en zuivel. Alle voeding dat afkoelend inwerkt op je maag en lichaam kun je beter vermijden.

Koude dranken en koud voedsel in het algemeen vermijden, ook als het warm weer is. Eveneens koolzuurhoudende dranken, rauwe geperste groentesappen, en sinaasappelsap zijn af te raden. Eet veel verzadigde vetten zoals geklaarde boter of kokosolie. Dit verbetert de spijsvertering en beschermt het darmslijmvlies. Verzadigde vetten zijn antioxidant en beschermen het zenuwweefsel tegen irritatie en beschadiging door toxines. Als je brood eet, gebruik veel verzadigd vet zodat de zetmelen beter kunnen verteren. Kunstmatige zoetstoffen en geraffineerde suikers gaan de zenuwen over stimuleren en zijn beter te vermijden. Kunstmatige zoetstoffen en lightproducten zijn eveneens uit den boze, ze putten de pancreas, bijnieren en de schildklier uit met aanhoudende vermoeidheid tot gevolg. Dit verstoort de spijsvertering grondig waardoor er tekort aan energie ontstaat om emotionele zaken te verwerken.

Geraffineerde oliën, margarine, minarine, enfin alle industriële heerlijk smakende vetsoorten die zeer veel diëtisten aanprijzen, zijn schadelijk voor het zenuwweefsel, en puur vergif voor het lichaam. Ze verstoppen als het ware de membranen en receptoren waardoor lichaamsweefsel en zenuwweefsel beschadigd worden. Ze zijn vele malen giftiger voor het lichaam dan geraffineerde suikers en tevens een cofactor bij kanker.

Bij oorsuizen en hyperacusis mag je absoluut geen industrieel bewerkte oliën of andere vetstoffen gebruiken. Laat ze staan in de supermarkten.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

Het slakkenhuis is een spiraalvormige holte in het binnenoor. Het slakkenhuis is het orgaan waar het sensorische gehoor plaatsvindt. Het ontvangt de geluidsgolven van het buitenoor en de gehoorgang en zet deze om in elektrische impulsen, die via de gehoor- en evenwichtszenuw worden doorgegeven aan de hersenen, ter interpretatie. De gehoor- en evenwichtszenuw, of nervus vestibulocochlearis, is verdeeld in een vestibulaire tak, voor evenwicht en beweging en een cochleair gedeelte, die verantwoordelijk is voor het gehoor. Het slakkenhuis is afkomstig van het ectoderm en wordt aangestuurd vanuit het post-sensorische cortex in de hersenschors. De lateraliteit of handigheid is van toepassing. het slakkenhuis deelt ook de relais van het evenwichtsorgaan.

Het hersenrelais van het binnenoor bevinden zich direct onder de controlecentra van de kransslagaders en de kransaderen/baarmoederslijmvlies, ie respectievelijk zijn toegewezen aan een mannelijk territoriumverlies-conflict en een vrouwelijk seksueel conflict. Vandaar dat het gehoorconflict (“Ik wil dit niet horen!”) met betrekking tot het slakkenhuis ook een territorium- of seksueel aspect kan hebben (de stem van een “roofdier” of rivaal in het territorium, de stemmen van ruziënde mensen in het huis, de stem van de seksuele misbruiker, het horen van ouders die seks hebben, te horen krijgen dat iemands seksuele partner ontrouw was). Hetzelfde geldt voor het evenwichtsorgaan. Of het conflict op een mannelijke of vrouwelijke manier wordt ervaren, wordt bepaald door iemands geslacht, biologische handigheid en hormoonstatus.

Het biologisch conflict met betrekking tot Tinnitus

Bij tinnitus is voornamelijk het conflict: “wat gehoord werd niet willen horen”. Bijvoorbeeld: “het kan toch niet waar zijn wat ik hoor?”, “ik kan niet geloven wat ik zojuist heb gehoord”, of “deze man is mij aan het beliegen”. Het hoorconflict kan ook ervaren worden als “ik wil dit niet horen” zoals irritante hinderlijke geluiden, bijvoorbeeld een blaffende hond, kettingzaag, drilboor, schreeuwend kind of verkeerslawaai. Gehoorconflicten kunnen ook ontstaan aan de telefoon. Mensen met fijngevoelig gehoor, muzikanten bijvoorbeeld, kunnen een gehoorconflict lijden tijdens een slechte muzikale uitvoering.

Voorbeeld uit het archief van Dr. Hamer

Een 41-jarige rechtshandige man heeft een goede betrekking als gerant van een hotel. Op een dag deelt de directeur in een gesprek mee dat het hotel op korte termijn gesloten zal worden. Hiermee wordt het voor de patiënt duidelijk dat zijn aanstelling voorbij is. hoorconflict: “het kan toch niet waar zin wat ik hoor!” Sinds dit gesprek lijdt hij aan beide oren tinnitus

Voorbeeld uit eigen praktijk.

Een linkshandige dame die hopeloos verliefd was op een man en alles deed voor deze man. De tinnitus was hevig in haar linker oor, lichtjes in haar rechteroor. Het klonk als fluiten. Het was haar diepe innerlijke wens te horen dat hij haar liefhad. Maar dat deed hij niet. Ongeacht wat zij allemaal probeerde om hem aan te zetten iets moois tot haar te zeggen mislukten. Gehoorconflict om liefdeswoorden te willen horen die men niet te horen krijgt. Het aanvaarden dat deze man nooit haar partner zou worden heeft haar tinnitus opgelost.

De conflictactieve fase

Er is geen weefselafname ondanks dat het slakkenhuid tot het ectodermale kiemblad behoort. Er is wel functioneel verlies van de cochleaire tak van de gehoor- en evenwichtszenuw dat resulteert in het waarnemen van geluiden in één of beide oren zonder een externe bron. Deze aandoening wordt tinnitus of oorsuizen genoemd. Hyperacusis wordt veroorzaakt door een geluidsconflict gekoppeld aan de stijgbeugelspier.

Tinnitus: men wordt gewaarschuwd wanneer dezelfde of gelijkaardige situatie zich opnieuw voordoet. Functie vermogen van het gehoor verminderen door hardhorendheid en/of geruis, gebrom, zoemen, sissen, brullen, fluiten, rinkelen in het oor = tinnitus: daardoor blijft het hoorvermogen extra belast. Het biologische doel van de tinnitus is om een waarschuwingssignaal af te geven: “De vorige keer dat je dit hoorde, was je in gevaar. Kijk uit!”. Dit verklaart waarom er zoveel verscheidenheid aan geluiden is, die mensen met tinnitus horen. Als de tinnitus constant blijft, betekent dat het conflict niet is opgelost. Het gebeurt ook dat het tinnitusgeluid zelf een gehoorconflict veroorzaakt, dat leidt tot een chronische ontwikkeling. Men kan terugkerende muzieknoten horen, ‘muziektinnitus’ of een terugkerende zin of woord, ‘woordtinnitus’. De tinnitusgeluiden kunnen mild zijn en alleen merkbaar in een stille kamer ofwel extreem luid, waardoor men moeilijk andere geluiden kan horen. Dit hangt van de intensiteit van het conflict af.

Er kan een gehoorconstellatie ontstaan als er in beide hersenhelften een gehoorconflict is. Als echter een van beide of beide werd(en) geactiveerd door de stem(men) van een persoon (personen), kan dit leiden tot het horen van stemmen. Dat is een dubbele tinnitus, met het verschil dat een mens in plaats van één of meer geluiden hoort, één of meer stemmen hoort. De stem(men) komen overeen met de stemmen die werden gehoord toen het oorspronkelijke hoorconflict plaatsvond. Wanneer beide gehoorconflicten door het onbewuste worden geassocieerd met geluiden of lawaai, ontwikkelt het individu een dubbele geluidstinnitus die beide oren betreft.

De genezingsfase

Tijdens de genezingsfase neemt de tinnitusgeluid af. Door de zwelling in het binnenoor als gevolg van vochtophoping ontstaat een vermindering van het gehoor. Het gehoorvermogen keert geleidelijkaan terug als het vocht tijdens de genezingscrisis – epicrisis – wordt uitgedreven. De volledige genezing kan zich voltrekken op voorwaarde dat er geen conflictrecidieven zijn. Recidieven kunnen leiden tot hardhorendheid.

Het gebruik van een gehoortoestel kan nuttig zijn tijdens de genezingsfase om eigenwaarde inbreuken vanwege het niet goed kunnen horen te voorkomen. Dit heeft invloed op de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld, stijgbeugel) van het middenoor, wat kan resulteren in een permanent gehoorverlies.

Mechanische factoren:

Er kan ook een mechanische oorzaak zijn zoals een oorsmeerbrok dat de buitenste gehoorgang afsluit. Kan pijn opleveren.

Bij hyperacusis kan er sprake zijn van vergiftiging door medicatie of drugs, ook jodium als toevoeging bij zout of tandpasta.

Bij hypoacusis (hardhorendheid) kan er ook sprake zijn van medicijnvergiftiging en jodium dat toegevoegd is aan het zout of tandpasta. Het hoorconflict ligt ook in de orde van iets echt niet willen horen! Tijdens de conflictactiviteit ontstaat functieverlies van het binnenoor of oorgeruis (tinnitus). Meestal hangende genezing en hardhorendheid wegens oedeem van het binnenoor. .

Een hoorbrokconflict kan het middenoor-slijmvlies en het slijmvlies van de buis van Eustachius aandoen, het gaat meestal om ontstekingsrecidieven die ook hardhorendheid kunnen veroorzaken. Vorming van kalkafzetting en littekenweefsel veroorzaakt een verminderde functie van de gehoorbeentjes.

Hardhorendheid kan ook om eigenwaarde inbreuk conflicten gaan van niet goed kunnen horen. Hardhorendheid in hangende genezing. Een eigenwaarde conflict van een geluid niet kunnen dempen kan op de middenoorspieren neerslaan met hardhorendheid waarschijnlijk tijdens de conflictactieve fase.

Het emotionele aspect

Het gehoor staat symbool voor het luisteren naar je diepste zelf, het openstaan voor je innerlijke wijsheid. Kortom de diepten in jezelf ervaren, je vertrouwd voelen in je zelf. Angst kan pas verdwijnen als jij je vol eigenliefde openstelt naar je diepe gevoelswereld, naar je intuïtieve kern. Het is belangrijk dat we leren luisteren naar innerlijke signalen die je ontvangt als reactie op indrukken uit de buitenwereld. Veel oorproblemen ontstaan door het negeren van je innerlijke stem. Bij hyperacusis vervolg je een levensweg in functie in plichtsbewustzijn, je doet handelingen volgens regels en wetten, terwijl dit absoluut niet strookt met je innerlijke autonomie, vertrouwen, liefde en weten. 

Er ontstaat een soort innerlijk conflict doordat je iets of iemand boven jezelf plaatst en dat jij je schuldig voelt om jouw zogezegde fouten ten opzichte van dit gezag of iemand die je boven jezelf hebt geplaatst. Je creëert dit om niet zelf alle verantwoordelijkheid en angsten te moeten dragen, maar je zit wel gevangen in deze toestand. Spring uit deze gevangen greep, kom in je eigen menszijn van vlees en bloed. Leef naar de liefdevolle kern in jezelf, erken je autoriteit in jezelf en stel je niet meer ten dienste van een gezag of persoon om jezelf niet alle verantwoordelijkheid en bijbehorende angsten te moeten dragen.. Wees niet koud, hard noch streng naar jezelf toe. Help jezelf in het uitwissen van oude indoctrinaties en wetten of groepseisen die niets met het écht leven en vreugde te maken hebben en die slechts de mens tot slachtoffer, zondaar of schuldige veroordelen en dat doet pijn. Het geluid van hyperacusis vraagt je nu om in het liefdevolle gezag van je aardse zelf te landen.

Bij tinnitus of oorsuizen zit je opgesloten in je eigen donkere negatieve gedachtewereld.

Een weerstand, koppigheid en angst om naar je eigen diepste innerlijke zelf te luisteren. 

Je wilt het mooie in jezelf niet horen. Je fixeer je dikwijls op de duistere kant van de wereld. In feite een soort weerspiegeling van je eigen pessimistische levensvisie. Je botst met anderen, je bent niet helemaal eerlijk met jezelf. Jij vliegt van hier naar daar met je gedachten, maar gevoelsmatig ben je koud en hoekig, je verwarmt je jezelf met het vuur van vreemde zaken buiten jezelf.  Je verhindert jezelf om soepel en vreugdevol vanuit je hart te leven. Er wordt bewustwording en ompoling gevraagd. Blijf aanwezig bij de realiteit en ontdek nu het mooie in jezelf, in het leven. Geloof in de kracht van je eigen goedheid en durf liefde en ware levensvreugde in plaats van angsten in je leven toe te staan.

Laat die weerstand varen tegenover je innerlijke zelf, bouw je leven niet op duistere vooroordelen, erken het mooie in jezelf en in anderen. Buig een keer soepel door in plaats van eigenzinnige en kortzinnige wijze het best te weten. Luister niet naar destructieve invloeden uit je omgeving of opvoeding., maar stel je open voor de verscheidenheid aan mensen en hun verhaal. Luister naar je hart, en kijk even naar het mooiste in het leven.

Wordt flexibeler en zachter naar jezelf toe, wees mededogend naar jezelf, begrijp je eigen lijden. Richt je binnenwaarts zonder de rechter te spelen. Wees zacht voor jezelf en bouw je leven positief op.

Met dank aan: Caroline Markolin https: //LearningGNM.com Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/
Björn Eybl, zielsoorzaken van ziekte: ISBN: 978-3-85052-299-1 Ik kan dit boek aanbevelen om zelfstudie te doen, je kunt het op internet gratis downloaden.
Dr. Geerd Ryke Hamer

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *