Is koken op inductie een gezond alternatief?

Ik krijg soms de vraag of koken op inductie niet schadelijk is voor de gezondheid. In vele nieuwbouwwoningen worden inductiekookplaten ingebouwd. Maar is dit wel een goed idee? Inductiekookplaten spoelen twee soorten straling, een magnetisch veld en een elektrisch veld.

Bij betere merken is het elektrisch veld gereduceerd tot nul door de inductieplaat zeer goed te aarden. Laat je goed inlichten. Uiteindelijk blijft sowieso de magnetische straling over. Dit veld reikt tot 1,5 meter ver en dit betekent dat tijdens het gebruik van de inductiekookplaat het niet aan te raden is om bijvoorbeeld je creditcards, bankpasjes, sommige horloges etc bij te hebben.

Ik adviseer ook dat mensen met een pacemaker eerst naar de hartspecialist gaan om te vragen of het wel oké is om aan een actieve inductieplaat te koken.

Hoe werkt inductie?

De inductiekookplaat creëert een magnetisch veld met een frequentie ergens tussen 25 en 100 kilohertz. Daardoor wordt in de magnetiseerbare bodem van de pan een elektrische stroom opgewekt . De weerstand van het materiaal zet deze energie vervolgens om in warmte.

Het gebeurt doorgaans veel dat er sprake is van lekstroom, dat het elektromagnetische veld niet volledig geabsorbeerd wordt door pannen. Dus de pannen moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn en deze pannen zijn nou bepaald niet echt goedkoop.

Lekstroom kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen vooral bij zwangere vrouwen, kinderen en professionele koks omdat de straling van de lekstroom dikwijls de veilige limiet overschrijdt, zeker als je dichtbij staat. Als je gewoon even kookt op een inductiekookplaat is het risico eerder miniem.

Maar voor mensen die een overgevoeligheid hebben voor elektromagnetische straling is inductie niet aan te raden. Mensen die problemen hebben met het ruggenmerg, schildklieraandoeningen, hartziekten en mensen die zwakker zijn raad ik het zeker niet aan.

Je hebt ook voordelen van inductie. Het rendement is groot en het toestel is gemakkelijk te onderhouden. Je haalt ontzettend snel de gewenste temperatuur. Belangrijk is om de kookpannen of potten mooi in het midden van de kookzone te houden. Is de pot te klein of worden er verkeerde pannen of potten gebruikt dan is het risico op lekstroom groot en zeker schadelijk.

Raak tijdens het koken de pot ook niet aan. Gebruik ook geen metalen lepels om te roeren. Het is aan te raden om zo veel mogelijk de achterste kookplaten te gebruiken zodat je zeker meer dan 40 cm van de kookplaat af staat. De sterkte van straling neemt met de afstand wel snel af.

Een belangrijke opmerking: Door de stroomrichting zeer snel te wisselen wisselen de noord- en zuidpool van het magnetisch veld zeer snel van plaats. Gevolg is dat de chemische samenstelling van ons voedsel een nieuwe configuratie ondergaat, hetzij in mindere mate dan een microgolf. Microgolf is zeker niet gezond.

Volgens StralingsarmVlaanderen.org worden de veiligheidsnormen van de ICNIRP gemakkelijk overschreden (dat is een Zwitserse studie). Laagfrequente Magnetische wisselvelden eenheid nanoTesla nT: inductiekookplaat: 10 cm tot 100.000 nT; inductiekookplaat: 30 cm tot 5.000 nT. Ik zou zeggen denk toch tweemaal na. Persoonlijk wil ik geen inductieplaat, ik kook op gas. Koken op een vuurtje is ideaal

Er is een alternatief, ook niet echt goedkoop, maar dat zijn keramische kookplaten. Deze werken op basis van licht. Meestal zijn dit halogeenstralers die infrarood licht uitzenden. Daar is aanzienlijk veel minder straling vastgesteld, ondanks dat deze halogeenlampen ook op elektriciteit werken. Dit is dus een prima alternatief om in je nieuwe keuken in te laten bouwen.

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024