Ingrediënten zijn bij voorkeur van biologische oorsprong en ongeraffineerd. Ideaal is het om drie keer per dag warm te eten. Tweederde van de wereldbevolking kookt dagelijks drie maaltijden. Tijdens de zomer, wanneer het warm is, kan een maaltijd met rauwkost ook goed worden verteerd, vooral als er veel specerijen aan worden toegevoegd. In andere seizoenen is het echter aan te raden om rauwkost te vermijden en te kiezen voor gekookte maaltijden met specerijen en verse ingrediënten.

Het is ideaal om seizoensgroenten te gebruiken, omdat ze op dat moment van het jaar de meeste voedingsstoffen bevatten voor je lichaam. Het heeft weinig zin om midden in de zomer savooikool te eten of ’s winters sla met verse tomaten, omdat je lichaam zich elk seizoen aanpast en deze voedingsmiddelen moeilijker kan verteren.

Varieer je voeding en gebruik vooral alle smaken en kleuren in je maaltijden. Als je gaat eten, is het belangrijk dat het water je letterlijk in de mond loopt, het moet smaken. Als er iets is dat je echt niet lust, eet het dan niet. Eet in een rustige en ontspannen sfeer, bijvoorbeeld met zacht muziekje en in gezelschap van familie of vrienden, om van het eten een gezellige activiteit te maken. Geef al je aandacht aan het eten en geniet ervan.

Vooral heel belangrijk voor de vertering: goed kauwen! Gebruik ook je creativiteit bij het liefdevol bereiden van je menu’s.

De grootste maaltijd moet altijd rond het middaguur worden genuttigd, terwijl ’s avonds een lichte maaltijd wordt aanbevolen, bij voorkeur vóór 18.00 uur. Als je voor het slapengaan nog honger hebt, kun je nog een licht tussendoortje nemen of wat gestoofd fruit met kaneel eten, dit is belangrijk om te kunnen doorslapen. Vermijd ’s avonds pasta, omdat deze een energieboost geven terwijl je lichaam zich langzaam voorbereidt op de nachtrust.

Vergeet niet om een voedzaam ontbijt te nemen. Hoewel sommige mensen geen ontbijt nodig hebben vanwege hun constitutie, hebben de meeste mensen wel baat bij een ontbijt. Als je granenpap als ontbijt eet, gebruik dan altijd kokosolie of ghee (geklaarde boter). Drink een glas warm water met wat cayennepeper, citroen (of limoen) of verse gember om de eetlust te stimuleren.

Bij het bereiden van granen voor het middagmaal, kook ze in water en voeg altijd kokosolie toe. Breng op smaak met een beetje kaneel, kruidnagel, kardemom (zowel groen als zwart), zwarte of lange peper, een snufje zout en komijnpoeder, of andere specerijen uit de familie van de schermbloemigen. Rooster de specerijen lichtjes in kokosolie of een ander vet. Voeg kurkuma en onverzadigde oliën toe na de bereiding.

Het avondmaal moet licht zijn en kan bestaan uit het opgewarmde overschotje van de middagmaaltijd. Soepen met wat rijst of een sneetje brood zijn ideaal. Drink nooit ijskoude dranken!

Voedingsadvies volgens de ayurveda

Voorkeur:

  • Vers en biologisch.
  • Zoveel mogelijk vegetarisch.
  • Koken met specerijen.
  • Vers koken en direct opeten.
  • Veel groenten, granen en peulvruchten.
  • Kook natuurlijk, ideaal is op een gasfornuis.
  • Eet zoveel mogelijk warm bereide voeding, 3x per dag is ideaal.
  • Eet gevarieerd, zes smaken (zoet, scherp, wrang, bitter, zout en zuur)
  • en zoveel mogelijk kleuren.

Afkeur:

  • Diepvries en blikken.
  • Te veel brood en kaas.
  • Verbod op microgolf.
  • Beperk tussendoortjes.
  • Geraffineerde suikers en tarweproducten.
  • Zuivelproducten.
  • Geraffineerde oliën.

Wees voorzichtige met volgende voedselcombinaties:

  • Fruit en zuivel gaan niet samen.
  • Vlees en vis met zuivel of gele mosterd gaan ook niet samen.
  • Eet zuivel en fruit los van de maaltijd.

Als je gaat eten, is het belangrijk dat het water je letterlijk in de mond komt, het moet smaken. Als er iets is dat je echt niet lust, eet het dan niet. Het is belangrijk om goed te kauwen voor de spijsvertering en de werking van de pancreas. Dit stimuleert de aanmaak van anti-stresshormonen door de hippocampus. Eet in een rustige ontspannen sfeer, niet onder stress of in een emotioneel zwaar beladen staat. Geef al je aandacht aan het eten en vooral, geniet ervan!

Het ontbijt:

Ideaal is ook warm, zoals soep met wat rijst (goed voor elke constitutie).

Papsoorten op basis van granen met eventueel wat gedroogd fruit zoals rozijnen of abrikozen. Gebruik ook kaneelpoeder of gemalen kruidnagel. Havermout of muesli of andere vlokken met rijstmelk, amandelmelk, enz., liefst geen sojamelk. Dit werkt afkoelend op het lichaam en kan wel eens in de zomer bij zeer warm weer. Gebruik om te zoeten gedroogde vruchten, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, granensuikers of honing.

Gebruik je brood, eet het dan met voldoende drank en maximum één keer per dag. Gebruik op je boterham notenpasta, zelfgemaakt broodbeleg of confituur zonder suiker. Als je fruit eet, neem best appels en peren en stoof ze met kaneel (doe dit niet dagelijks). Vermijd ‘s morgens exotisch fruit. Het is beter om klein fruit van het seizoen te eten, dit is goed voor alle constituties.

Je eet beter geen fruit in de winterperiode, dit verzwakt de algemene gezondheid door het waterelement dat op het lichaam afkoelend werkt. Bij ons is er tijdens de winter ook geen fruit te vinden in de natuur. Heb je toch behoefte aan een tussendoortje, eet dan een kop soep.

Het middagmaal:

Het middagmaal is de hoofdmaaltijd van de dag, want op het middaguur zijn de spijsverteringsenzymen het krachtigst. Een evenwichtige maaltijd bestaat uit granen, groenten (zeven kleuren), plantaardige eiwitten en goede vetstoffen.

Granen: rijst (goed voor alle types), gierst en boekweit (goed voor mensen met een zware constitutie), gerst en haver (andere constituties). Voldoende variatie is belangrijk. Een stukje kaneelschors, kardemom, kruidnagel of komijn zijn goede specerijen voor bij de granen.

Groenten: varieer met zoveel mogelijk kleuren. Blauwe en paarsachtige kleuren vind je in rode bietjes, rode kool, enz. Gebruik ook zoete of niet zoete groenten, wortelgewassen en groene groenten met een eerder bittere smaak, want deze zijn noodzakelijk voor een volwaardige voeding. Specerijen die de spijsvertering stimuleren en de resorptie van voedingsstoffen verbeteren zijn: zwart mosterdzaad, komijn, zwarte peper, kurkuma, kardemom, selderijzaad, koriander, anijs, basilicum, laurier, karwij, kruidnagel, dille, venkel, fenegriek, gember, mierikswortel, asafoetida, marjolein, tijm, munt, nootmuskaat, oregano, peterselie, rozemarijn, saffraan, dragon en maanzaad. Ook kruidenmengsels en Westerse kruiden zijn goed. Specerijen en kruiden geven ook scherpe, bittere en wrange smaken, die het lichaam helpen afvalstoffen te elimineren.

Wees creatief!

Eiwitten: plantaardige eiwitten hebben de voorkeur in ayurveda, vooral voor zieke mensen. Mungdaal of gele linzen zijn licht verteerbaar. Maar ook roze en bruine linzen, bonen en erwten of diverse verse tuinbonen zijn goed. Gebruik zeker specerijen en bonenkruid omdat bonen minder goed verteerbaar zijn. Eet je vis of vlees, dan gebruik je best voldoende specerijen, behalve gele mosterd. Gebruik geen zuivel of fruit bij vis- of vleesgerechten, dit is een toxische voedselcombinatie. Gebruik goede vetstoffen. Ideaal is ghee, ongeraffineerde rode palmolie en/of kokosvet met specerijen om te bakken of koken. Vloeibare oliën zoals olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, hennepolie, araganolie, pompoenpittenolie en vetstoffen met omega 3 (notenolie), enz., best na de bereiding toevoegen.

Kies steeds voor biokwaliteit uit een natuurwinkel. Vermijd geharde vetten en margarines. Deze zijn zeer schadelijk voor het lichaam, omdat ze geen zuurstof doorlaten naar de lichaamsweefsels. Bij stress zeker niet zuinig zijn op vetstoffen, hoe meer hoe beter. Het lichaam heeft namelijk meer energie nodig om stress beter te doorstaan. Als tussendoortje mag je wat noten of een stuk fruit of een biokoekje eten.

Avondmaal:

Ideaal is om opnieuw een warme bereiding te eten, ook overschotjes van ‘s middags zijn goed. Warme soep, eenvoudige schotels of eenpansgerechten op basis van groenten.

Kies je voor brood, eet dit dan altijd met wat warme soep. Gebruik granenpap, rijstdessertjes of gestoofde vruchten. Wees voorzichtig met het eten van pasta ‘s avonds, doe je dit wel, eet dan pasta van spelt of boekweit. Ga nooit met een lege maag gaan slapen, maar ook niet met een te volle maag. Het is goed om een kleine volwaardige hap te eten, als je voor het slapengaan een hongergevoel hebt.

Desserts:

In India sluit men een maaltijd steeds af met iets zoets. Weet dat geraffineerde witte suikers en rietsuiker niet gezond zijn om verschillende redenen. Kies liever voor een koekje op basis van granenstroop, agavesiroop, kokosbloemsuiker, stevia, enz. Kies voor natuurlijke zoetstoffen met trage suikers en een lage glycemische index. Gebruik nooit synthetische zoetstoffen! Als je koekjes wil eten, koop ze dan in de natuurwinkel. Je hebt er een ruime keuze op basis van andere granen dan tarwe en andere gezondere suikers. Je kan ook desserten maken met agar-agar, hiervan mag je zoveel eten als je wil.

Drank:

Drink nooit ijskoude dranken, dit is slecht voor de maag en spijsvertering. Beperk het gebruik van koffie en cafeïnehoudende en stimulerende dranken. Drink thee van gember (niet voor het slapengaan), ayurvedische thee, yogithee, groene thee of gewoon wat warm water.

Dagelijkse levensstijl:

Sta op tijd op, ten laatste voor 7 uur. Want langer slapen maakt je loom en verstoort verschillende processen in het lichaam. Probeer je hoofdmaaltijd steeds tussen 11h en 14h te nemen, de spijsvertering is dan het sterkst. Neem voldoende lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of sport en geniet van de verse buitenlucht en algemene ontspanning. Neem ook eens wat tijd voor jezelf! Ademhalingsoefeningen en meditatie in de ochtend en de avond zijn zeer heilzaam. Ga op tijd slapen, ook in de ayurveda tellen de uren voor middernacht dubbel.

Weekmenu – inspiratie

Maandag

Ontbijt

-Gerstepap (gerste melk en gerstvlokken) met geweekte rozijnen en kaneel, gezoet met ahornsiroop. Laten pruttelen tot het gaar is. Vanille thee.

-Of een Voedende granenpap, graanvlokken naar keuze, rijstmelk of een andere soort melk. Een beetje kokosolie, zoeten met kokosbloemsuiker en geweekte rozijnen. Afwerken met amandelschilfers. Laten pruttelen tot het gaar is. Gebruik eventueel wat saffraanpoeder en een mespuntje kardemom.

Middagmaal

-Schotel met bloemkool-broccoli versiert met wat tomaat en op smaak gebracht met kokosmelk. Bereiden met kokosolie of ghee. Specerijen zoals asafoetida (meebakken in de kokosolie), komijnzaad (of andere schermbloemige), zwart mosterdzaad, gemalen koriander, verse gember, pepersoorten, wat zout of afwerken met massala’s. Je kunt er ook een zoete aardappel mee bereiden. Alles zachtjes laten doorpruttelen tot de groenten gaar zijn.

Kook boekweit met een ui, in stukjes gesneden wortel, rode paprika, erwten of kikkererwten. Gebruik hierbij steranijs, enkele groene kardemompeulen, verse gember, komijn en kurkuma. Vergeet de kokosolie of ghee niet. Bestrooi het met verse korianderblaadjes. Bak ook een stukje seitan of miso.

Dessert:

Warm rijstmelk of andere melksoort op. Voeg agar-agar toe samen met wat maizena, wat saffraan, kaneel en vanillepoeder. Gebruik ahornsiroop om te zoeten. Werk af met amandelschilfers.

Avondmaal

-Linzensoep met kerstomaatjes en verse bieslook of korianderblaadjes.

Voeg er een snufje zout, peper en kurkuma aan toe, of andere specerijen naar smaak.. Vergeet ook niet een geutje olijfolie toe te voegen.

Eventueel een sneetje speltbrood met echte boter. Zelfgemaakte jam met gezonde ongeraffineerde suikers.

Dinsdag

Ontbijt

-Juliennesoep met een sneetje roggebrood (zuurdesem) en echte boter.

Gebruik specerijen zoals kurkuma, peper en zout of massala’s.

-Groentesoep met basmatirijst, met specerijen, zout. Je kunt ook wat havervlokken toevoegen en mee laten pruttelen tot de groenten gaar zijn.

Middagmaal

-Hutsepot van savooikool, wortelen, rapen, pastinaak, zoete aardappel, selderij.

Bak seitan, miso of andere vleesvervanger in kokosolie of ghee, voeg toe aan de hutsepot als hij gaar is. Ideale specerijen: kerriepoeder, verse gember, zwart mosterdzaad, dillezaad of zwart komijn. Afwerken met verse koriander of dille blaadjes, gemalen peterselie, bieslook of een beetje dragon. Varieer. Roer na de bereiding nog wat rode ongeraffineerde palmolie aan toe voor een exotische smaak.

Kook geweekte gele linzen of mungdaal met een ui. Voeg daar een kruidnagel, steranijs, verse gember, komijn, zwart mosterdzaad en korianderzaad aan toe. Na het koken breng je er olijfolie of lijnzaadolie aan toe, een beetje citroensap. Eventueel verse korianderblaadjes, dille e.a. om alles af te werken.

Dessert:

Rijstpap met verse dadels en gemalen geweekte walnoten. Zoet met agavesiroop. Versier met ongezwavelde rozijnen of geweekte en gepelde amandelen.

Avondmaal

-Pompoensoep met paprika en enkele blaadjes verse tijm, peterselie of koriander.

Specerijen zoals zwart mosterdzaad, komijn, kerriepoeder, peper, zout en een ajuin laten inbakken in kokosvet als basis voor je soep. Als de soep klaar is, doe er nog wat amandelroom of haverroom erbij voor de heerlijke smeuïge smaak.

Gebruik ‘s avonds geen verse gember.

Woensdag

Ontbijt

-Havermoutpap met havermelk en dadels, gezoet met jaggery of palmsuiker. Eveneens met een beetje kaneel erbij. Chocoladedrank op basis van rijstmelk en cacao.

-Hartige gestoofde appels met ongezwavelde abrikozen. Gebruik ook wat kokosolie, kaneelpoeder, anijs en een snufje peper. Je kunt dit in de granenpap toevoegen of op een sneetje zuurdesembrood.

Middagmaal

-Romige venkel met uien. Specerijen zoals komijn, zwart mosterdzaad, peper, tijm e.a. Wat laten meebakken in de kokosolie. Afwerken met haverroom en verse dille of bieslook. Om nog meer smaak te hebben, roer er wat masala doorheen.

Kook voorgeweekte azukibonen – een volle nacht laten weken en goed afspoelen – bereiden met een ui en kokosolie of ghee. Voeg er wat laurier, kruidnagel, verse gember, peper, zout en komijnzaad aan toe, laat meekoken tot alles gaar is. Nadien kun je afwerken met wakame, dat is een zeewier.

Dessert:

Cake op basis van speltmeel en bakpoeder.

Neem vooral kokosolie als vetstof, gebruik kaneel en een beetje gemalen kardemom en roer er wat kokosroom door. Gebruik palmsuiker om te zoeten. Alles goed mixen en bakken op 180°C. Je kunt ook gember in de cake verwerken. Garneer de cake met droge vruchten die geweekt zijn, eventueel met hazelnootschilfers.

Avondmaal

-Sneetje zuurdesembrood met echte roomboter en avocadocrème.

Neem rijpe avocado’s, plet het vruchtvlees. Meng er wat citroen of limoensap doorheen samen met olijfolie, komijnpoeder of andere specerijen naar smaak, peper en zout, stukjes olijf of gedroogde tomaatjes. Je kunt ook gemalen geweekte walnoten of amandelnoten toevoegen.

Donderdag

Ontbijt

-Muesli gekookt in rijstmelk en wat kaneel of een snufje kardemom erbij. Goed laten pruttelen tot het gaar is. Kruidenthee.

-Vruchtenmoes op smaak gebracht met kokosrasp.

Gebruik voorgeweekte ongezwavelde abrikozen, rozijnen, dadels. Fijn hakken en laten pruttelen ( kokosolie) tot moes en breng op verder op smaak met saffraan en vanillepoeder. Een beetje citroensap erbij is lekker.

Middagmaal

-Pastinaak met witloof. Stoom de groenten gaar, bak zwart mosterdzaad, komijn zaad, tijm, koriander en zout en peper in kokosolie of ghee. Voeg de gestoomde groenten aan toe, breng op smaak met een beetje ahornsiroop, kurkuma en eventueel verse tijmblaadjes, dille of korianderblaadjes.

Breng voorgeweekte gele linzen aan de kook, samen met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout, eventueel een ui. Laat het sudderen tot het gaar is. Voeg stukjes gebakken tomaat, ongeraffineerde rode palmolie, beetje kaneel, kurkuma en wat citroensap aan toe. Eventueel verse tijmblaadjes, dille, bieslook of korianderblaadjes.

Dessert:

Worteldessert. Kook de wortelen in gelijke hoeveelheid vegetarische melk. Voeg er ongezwavelde rozijnen of abrikozen aan toe en laat het meekoken tot het gaar is. Gebruik saffraan en kaneel met een beetje kardemom. Mixen en zoeten met kokosbloesemsuiker.

Avondmaal

-Basmati rijst met groentjes naar keuze, aangevuld met wat lijnzaadolie of olijfolie en specerijen naar smaak, kruidenthee.

Vrijdag

Ontbijt

-Pap van boekweit gekookt in amandelmelk met kaneel. Enkele vijgen of gedroogde ongezwavelde abrikozen of rozijnen. Een beetje gezoet met agavesiroop. Chocoladedrank op basis van kokosmelk en cacao.

-Hartige vruchtenschotel van geweekte droge vruchten zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, goji bessen en cranberry’s, (in de zomer kun je perziken of nectarines gebruiken). Breng op smaak met kaneel, vanille, peper en wat kardemom. Chai thee

Middagmaal

-Rode kool met appel en geweekte rozijnen. Bak specerijen zoals asafoetida, zwart mosterdzaad, korianderzaad, gemalen kruidnagel en peper en zout in kokosolie of ghee. tijdens het koken voeg er nog verse gember en cayennepeper aan toe.

Afwerken met haverroom of amandelroom en een beetje kokosbloesemsuiker.

Maak linzenburgers waar je ook restjes van groenten in kunt verwerken.

Kook voor geweekte kikkererwten met kardemom en wat curry.

Bak stukjes ui en tomaat in kokosvet samen met komijn, zwart mosterdzaad, korianderzaad, asafoetida en verse gember. Voeg alles samen en voeg er nog wat kurkuma, citroensap en masala aan toe. Garneer met verse dille, dragon, koriander blaadjes e.a.

Dessert:

Zoet dessert van kweeperen, zacht gekookt in appelsap. Gebruik gemalen kruidnagels, kaneel en gemberpoeder om de smaak te versterken. Alles mixen tot puree, giet er nog wat appelsap bij samen met agar-agar en nog eens koken. Voeg er het sap van een citroen of limoen aan toe. Zoet met kokosbloesemsuiker.

Avondmaal

-Soepje van venkel, prei en pastinaak.

Stoof eerst de pastinaak met een ui samen met de specerijen naar smaak. Voeg er wat kurkuma en zwarte peper aan toe en een snufje zout.

Mix de soep tot hij romig is, eventueel wat haver room toevoegen. Afwerken met wat nootmuskaat, dille, peterselie of verse tijmblaadjes.

Zaterdag

Ontbijt

-Sneetjes speltbrood met verse roomboter en zelfgemaakte jam gezoet met rietsuiker sap. Gemberthee.

-Pittige vruchtenmoes met pitten en noten. Gebruik ongezwavelde abrikozen, rozijnen, pruimen, vijgen, goji bessen en cranberry’s, (in de zomer kun je perziken of nectarines gebruiken). Gaar laten pruttelen in appelsap of druivensap, voeg geweekte zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, gehakte amandelen of andere noten en laat deze meekoken. Breng op smaak met kaneelpoeder, kardemom en wat peper.

Middagmaal

-Courgette en pompoenstukjes met erwtjes. Stoom deze groenten gaar, erwtjes afzonderlijk gaar koken. Verhit kokosolie of ghee en stoof hierin een ajuin met specerijen uit de schermbloemige familie (selderijzaad, komijn e.a.) en wat zwart mosterdzaad, peper en zout. Voeg het toe bij de gare groenten samen met wat kokosroom of haverroom. Garneer met wat venkelblaadjes, bieslook of verse dille. Verse dragon is ook zeer lekker.

Kook rijst, geweekte uitgelekte linzen naar keuze en eventueel kikkererwten tot het gaar is. Maak er puree van en voeg er verse gember, kerriepoeder, zwarte peper en masala naar smaak aan toe. Mengen met kokosolie of ghee en wat rijstemeel, maak er bolletjes van en bak ze totdat ze een krokant korstje hebben.

Dessert:

Gestoofde appel of peer met kaneel en een beetje saffraan. Zoet met agavesiroop.

Garneer met schilfers van amandelen of hazelnoten.

Avondmaal

-Eenpansgerecht met gekleurde groenten, kokosolie of ghee en specerijen naar smaak. Overgieten met lijnzaadolie of olijfolie.

Zondag

Ontbijt

-Rijstpap met kaneelstokje gekookt in rijstmelk. Gezoet met kokosbloesemsuiker.

Chocoladedrank op basis van hazelnotenmelk en cacao.

-Voedzame hartige granenpap. Gebruik graanvlokken zoals gerst, boekweit of haver.

Gebruik een melksoort naar keuze, wat amandelschilfers, pompoenpitten en kokosolie. Laat alles gaar pruttelen. Breng op smaak met saffraanpoeder, kaneel en kardemom (kurkuma en zout). Voeg ook ongezwavelde rozijnen en zoetstof naar keuze aan toe.

Middagmaal

-Kook voorgeweekte rijst en voeg er kokosolie en een beetje anijs.

Bak schijven knolselder in kokosolie of ghee en kruid met zout en peper, zwart komijnzaad, gemalen kruidnagel. Doe er een beetje water bij tegen uitdroging.

Na het bakken eventueel provençaalse specerijen toevoegen met olijfolie.

Nadien voegen we er stukjes augurk en zwarte olijven bij.

We maken een muntsausje, bak asafoetida in wat kokosolie of ghee, met zwart mosterdzaad, peper, look, zout en een ui. Nadat deze specerijen een beetje zijn ingebakken voegt men er de muntblaadjes aan toe samen met wat amandelroom.

Kook alles nog eens kort om in te dikken.

We maken een chutney van appel en rode biet. Stamp in de vijzel de volgende specerijen tot poeder, korianderzaadjes, kardemomzaadjes, komijnzaad en eventueel kruidnagel. We koken de rode bietjes en de appel tot ze gaar zijn en die we dan in stukjes snijden. We voegen dan de gestampte specerijen en wat peper en zout aan toe, eventueel een steranijs. Voeg nu alles samen en giet er wat olijfolie en citroen- of limoensap op en zoet naar smaak met kokosbloemsuiker of jaggery.

Bak ook wat seitan of miso en breng op smaak met specerijen.

Dessert:

Chocoladecake met gepelde geweekte amandelnoten.

Zoeten met kokosbloesemsuiker.

Gebruik speltbloem met kokosolie (verwarmd), bakpoeder, kardemom, kaneel en een scheutje agavesiroop. Mix tot een glad beslag en roer de cacao door het beslag. Eventueel wat haverroom of kokosroom. Bak het op 180°C, ongeveer 20 à 30 minuten.

Garneer opnieuw met schilfers van noten of cacaopoeder.

Avondmaal

-Groentesoep met rijst of een sneetje brood met echte boter of ghee.

Gebruik een wortel, stukje knolselderij, een tomaat of paprika, stuk pompoen of courgette, verse erwten of geweekte bonen en wat gerst. Voeg de tomaat op het laatst toe. Je kunt ook alles mixen als je dat wenst.

Laat goed koken en voeg dan nog een beetje olijfolie toe. Garneer met verse basilicum of peterselie.

Gepubliceerd op 21/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Hersenschade en hoofdpijn (Ayurveda) Lucht van de ademhaling: Prana Prana is de eerste lucht van het universum en van het lichaam. Het is echter gelokaliseerd tussen het middenrif en de keel. Prana verspreidt zich niet alleen over de borstkas en de hartstreek, maar ook bovenwaarts naar het gezicht en de hersenen. Prana gaat ook benedenwaarts via het zenuwweefsel, buikademhaling en de bloedbaan. Prana is datgene dat vata in balans houdt. Prana helpt bij het kauwen (speekselvorming), genieten en het doorslikken van voeding. Prana voorziet alle vitale weefsels van het lichaam ogenblikkelijk van voeding. Ether en lucht zijn de elementen van [...]

    By Published On: 11/02/2024